Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasia- oczywiscie ze nie zaszkodzi
Moj maly jakis od dwoch dni niespokjony jest, obstawiam ze to klejny skok rozwojowy wiec zeby sobe dluzej pospal ( bo w kolysce to gora pol godziny i sie budzi) tez popoludniu wzielam na cyce. Tym sposobem pospalismy 2 godziny
Z ta psychika a pokarmem sie zgadzam? Przynajmniej u mnie by sie to zgadzalo(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Annaki dziekuje bardzo dostalam maila.
Kasia nie wiem jak to jest czy to trzeba odebrac czy wysla poczta, dostalam list i babka z Gesundheitsamt ma przyjsc z wizytacja to sie jej wypytam.
Zlozylas juz wniosek o Kindergeld? Przyszedl Ci listownie numer podatkowy dziecka? Ja nic nie dostalam jeszcze. -
nick nieaktualny
-
Ja kosmetyki jak i chemie bede kupowala tutaj, bo do Pl baardzo rzadko bedziemy jezdzic
i tez kupie Persil chociaz wolalabym Ariel ale nie wiem czy jest taki dla dzieci
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2015, 16:04
Cassie lubi tę wiadomość
-
Annaki 459 euro. Cale szczecie ze go nie zamontowalam jeszcze, bo po tej stluczce bylby do wymiany.
Ja kupowalam plyn do prania Ultra Sensitive z dm i bylo super, jak Jas mial 8 miesiecy przeszlam na normalny ariel i tez bez problemu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2015, 18:58
-
nick nieaktualnyMoi chlopcy sie w Polsce urodzili i wowczas kupowalam Jelp, jedno opakowanie wystarczalo potem juz uzywalam normalnego Persila.
Zastanawiam sie po prostu bo jade na Wielkanoc do PL i nie wiem czy jest sens kupowac Jelpa w Polsce skoro tutaj chemia jest na duzo wyzszym poziomie. -
weszlam kiedys na niemieckie forum bo szukalam nazw proszkow dla dzieci. wedlug tego co tam napisano, to wiekszosc pierze w normalnych proszkach (tylko mniej ostrych). piora ze swoimi ubraniami. i w sumie tez tak zrobilam. na razie piore razem.
dziewczyny, piekna pogoda byla wiec dzis zaliczylismy pierwszy spacerekWiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2015, 19:17
Cassie, amarranta lubią tę wiadomość
-
Maarta, jeszcze nie dostałam tego numeru wiec wniosku o Kindergeld nie wysłałam. Cos mi przyszło z takiej instytucji jak: Deutsche Rentenversicherungvale zanim to pismo przetłumaczymy z mezem to wieki mina
nie mam pojęcia co to jest.
Zarejestrowaliśmy sie do Ratusza po odbiór tego meldunku, ale dopiero na 17kwietnia wiec mam nadzieje ze jednak przyjdzie cos poczta i nie będziemy musieli sie tam fatygować.
Zaraz jedziemy do ambasady i jak na złość zasnęła mi pol godziny temu wiec jak będziemy ja pakować do fotelika to czuje ze bedzie jazda. -
Cześ wam wszystkim ja nie mam ostatnio na nic siły kregosłup mnie boli a jeszcze znowu przeziebiona jestem przy tej ciąży wszystko sie mnie czepia
Jutro jeszcze do kontroli
tak was sobie czytam co to za urząd jest mutterbetreung czy gesundheitsamt bo nie słyszałam nigdy o tym?Ania -
Hej kobietki. Moze ktoras z Was wie jak wyglada kwestia dokumentow gdy rodzice maja tylko polskie obywatelstwo? dostalam dzis tylko zaswiadczenie o narodzinach dziecka bo musza ustalic obywatelstwo... nie bardzo rozumiem co teraz... moze ktoras pomoze ???
-
Melka, my z mezem mamy obywatelstwo Polskie i nie musimy nic ustalać -kurde nie kumam tej biurokracji. My dostaliśmy normalnie akty urodzenia.
Bylismy w tej ambasadzie..mowię wam śmiać mi sie chciało, bo oficjalne wejście do budynku wow robi wrażenie, ale petenci do wyrobienia paszportów musza wejść bocznym wejściem od innej strony i dosłownie bida z nędza. Jest niby bramka ktora ma sprawdzać czy nikt nic nie przenosi i oczywiscie zepsuta. Potem schodzi sie dosłownie do małego pomieszczenia jak do piwnicy a tam duszno i ciemno. Brrr..mała była i tak nad wyraz spokojna i z dwa razy kweknela a tak to spała. Paszport tymczasowy bedzie za tydzien i wydają go tylko na 4 miesiące. Koszt: 30euro.
Moja Gabrysia teraz słodko śpi i o dziwo w dzien zasnęła-chyba jazda autem tak na nia podziałała wiec mam chwile dla siebie
Ktoś kiedys chciał listę wyprawki do szpitala chyba..co prawda juz była wysyłana kilka razy przez nas, ale moge wkleic oczywiscie jeszcze raz, jesli ma to komuś pomocto jest lista rzeczy, ktore wzięłam, ale nie wszystko sie przydało:)
Do szpitala:
dokumenty
-Mutterpass
-dowod os.
-karta ubezpieczeniowa
-dokument odnosnie wyboru nazwiska dziecka
-kopie naszych meldunkow
-akt małżeństwa
kosmetyki i reszta:
-pomadka, dezodorant, szczoteczka+pasta, krem do twarzy, żel do twarzy
-krem do brodawek
-szampon+odzywka, szczotka,zel, inne kosmetyki w wersji mini, plyn do higieny intymnej
-aparat + ladowarka
-telefon + ladowarka
-termofor z pestek wiśni
-
ubrania
-koszula do porodu (rodziłam w szpitalnej)
-3 koszulki rozpinane
-dres (bluza spodnie), leginsy
-klapki pod prysznic,
-4x majtki, 4x skarpetki
-2-staniki do karmienia
-cienki szlafrok (mi osobiście sie przydał)
-2 duze reczniki, 1 maly
-fotelik
-kombinezon, kocyk gruby , ubranko na wyjscie, ciepła czapka,
-pieluszki tetrowe
- kocyk cienki
-ubranie dla mnie na wyjście
-kosmetyki i ubrania dla meza
-jedzonko dla meza (zgłodniał przed porodem strasznie i wcinał ze stresu az mu sie uszy trzęsły)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2015, 15:35
Ania25, Melka, Cassie lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJuz liste zmodyfikowalam.
Wazne ze nie trzeba nic brac dla dziecka.
Do szpitala:
dokumenty
-Mutterpass
-dowod os.
-karta ubezpieczeniowa
kosmetyki i reszta:
-dezodorant, szczoteczka+pasta, krem do twarzy
-szampon+odzywka, szczotka, inne kosmetyki w wersji mini, plyn do higieny intymnej
-telefon + ladowarka
ubrania
-3 koszulki rozpinane
-dres (bluza spodnie), leginsy
-klapki pod prysznic,
-4x majtki, 4x skarpetki
-2-staniki do karmienia
-cienki szlafrok
-2 duze reczniki, 1 maly
Maz musi dowiezc:
-fotelik
-ubranko na wyjscie,
-pieluszki tetrowe
-kocyk cienki
-ubranie dla mnie na wyjście
-
witam,juz wrocilam,pomalu dochodze do normalności.
Dziecko może dostać niemieckie obywatelstwo jak chociaż jedno z rodzicow ma tu meldunek 8 lat,wybieracie wtedy czy chcecie.
do szpitala konieczny jest akt malzenstwa i nasze meldunki?
Co dobrego dowiedziałam się bedac w Polsce to to,ze aby wyrobić teraz dowod osobisty dziecku wystarczy teraz wizyta jednego rodzica w urzędzie a nie obu jak było do tej pory.bardzo mnie to cieszy
Powiedzcie mi jak długo trzeba czekac tu na akt urodzenia dziecka?jak to wygląda?bardzo zależy mi na szybkim załatwieniu papierów po porodzie aby moc wyslac meza do pl po dowod dla dziecka -
My czekaliśmy na akty urodzenia chyba 3dni tylko.
-
My czekaliśmy na akty urodzenia chyba 3dni tylko.