Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Cassie, ja śpiworki dostałam i ciensze i grubsze to będę sobie testować.
Koalka, oj wózek to ciężka decyzja, moim zdaniem najlepiej na żywo podotykać i potestować. My zaliczyliśmy wszystkie sklepy z wózkami w mieście zanim znaleźliśmy ten co nam odpowiadał. A wyglada tak:
amarranta, ja jak widze że dziewczyny z miesiąc młodszą ciążą mają już pokoiki w pełni urządzone i ciuszki poukładane to mam wyrzuty sumienia...A Tobie dużo jeszcze brakuje? ja sobie dzisiaj listę zaktualizowałam i już nieźle wygląda.
Co do staników do karmienia to ja juz dawno mam bo mi biust strasznie szybko zaczął rosnąć, to od razu sobie te do karmienia kupiłam. Ale słyszałam że po porodzie jeszcze się może zmienić rozmiar, najwyżej wtedy kupię z tych co mam tylko większe. Kupowałam z H&M takie miekkie i są fajne, a z kolei Alles Mama ma takie seksowniejsze, też bardzo polecam!amarranta, Cassie, Koalka lubią tę wiadomość
-
Oj ale sie rozpisalyscie dziewczyny.
Agatte czytam Twoje dylematy co do rozszerzenia jedzenia i az sie boje jak moja Gabula bedzie jadla..planuje wprowadzac od 5 miesiaca, nie wczesniej jesli oczywiscie bedzie jej moje mleko wystarczalo. A powiedz mi czy podajesz jej jakies kaszki albo kleiki czy zaczelas od sloiczkow?
My oczywiscie uzywamy tez smoka, bo ja to uspokaja ale zazwyczaj przy zasypianiu a potem i tak wypluwa. Ale slyszalam, ze jak dziecko ma juz zabki to trzeba smoka wyciagac podczas snu, bo sam juz nie bedzie wylatywac.
Dzien matki oczywiscie spedzilam z Gabrysia...to chyba będzie najmilsze, moje Święto..uwielbiam być mamą, ale bez bicia powiem, ze czasami jestem mega zmęczona i mam ochote "uciec" chociaz na godzinkę
Endokobietko duzo siły zycze i wytrwalosci..w koncu bedzie po wszystkich tych zawirowaniach.
MonikaDM a jak twoj tato?Dostal tu prace? Mam nadzieje ze siostrze poszlo dobrze.
Tigana lubi tę wiadomość
-
wlasnie Monika opowiadaj jak siostrze poszło na rozmowie.To ona po niemiecku musiała szprechać?
amarranta mój Julian ma już ponad 2 tyg a ja dalej nie zaopatrzyłam sie w stanik do karmienia.ehhhh no jakoś nie wiem jak rozmiar dobrac a chce na allegro cos zamówic.Posiłkuje sie teraz jak i cała ciążę stanikami sportowymi ale koniecznie musze juz kupic kilka normalnych!czyt.do karmienia
Koalka ja moge w sumie polecic ten wózek co Ci tez sie podoba expander mondo eco.Jak chcesz byc oryginalna tu w de to jest super!ja nie wiedziałam czemu wzbudzam takie zainteresowanie wsród ludzi!wszyscy sie na mnie i nasz wózek gapia az tak bezwstydnie piłują wzrokiem a ja nie trybiłam o co im kaman???az w koncu jak jeden dziadek az zatrzymał sie na rowerze i gada cos do mnie a ja....o co biega?przeciez ja nie kumata w języku he he,ale pomału pomału jak mu powiedzialam ze ja słaba w niem to tak fajnie zaczał mi tłumaczyc i pogadalismy nawet chwile:) chodzi o to ze wozek ładny i rzadko spotykany bo dosc wysoki a jak zauwazyłam to niemki lubują się w takich niskich wózkach jak ja to mówię-jakby dziecko po chodniku jechało i spaliny wdychało,nie podobaja mi sie te ich wózki.I temu pano własnie o to chodziło,ze taki fajny wózek,tak wysoko gondolka jest:)co prawda ja nie lubie wzbudzac zainteresowania i nie lubie jak tak sie na mnie gapia i jeszcze zaczepiaja,ale jak chcecie fajny i oryginalny wózek to polecam,dobrze sie prowadzi jak masełko,kółka dosc duże pompowane,amortyzatory są
dziewczyny ktore maja starsze dzieci-korzystacie z bezpłatnych podreczników w szkole?bo my wlasnie dostalismy odmowe niby za wysokie dochody(gdzie ja się pytam,gdzie???)ale jak składalismy w marcu wniosek to nie wpisywalismy najmłodszego jako osoba na utrzymaniu w rodzinie bo jeszcze sie wtedy nie urodził.Teraz juz z nami jest i myśle,że gdyby go doliczyli to należałyby się synkowi te książki.
Jak myślicie zadzwonić tam i pytać czy co?musieliby od nowa rozpatrzyc wniosek,który należało złożyć do 15 marca. -
nick nieaktualnyWendy wrote:dziewczyny ktore maja starsze dzieci-korzystacie z bezpłatnych podreczników w szkole?bo my wlasnie dostalismy odmowe niby za wysokie dochody(gdzie ja się pytam,gdzie???)ale jak składalismy w marcu wniosek to nie wpisywalismy najmłodszego jako osoba na utrzymaniu w rodzinie bo jeszcze sie wtedy nie urodził.Teraz juz z nami jest i myśle,że gdyby go doliczyli to należałyby się synkowi te książki.
Jak myślicie zadzwonić tam i pytać czy co?musieliby od nowa rozpatrzyc wniosek,który należało złożyć do 15 marca.
Tak, ja co roku dostaje przydzial ksiazek tyle ze ja nie pracuje i mam na ten rok dwoje dzieci w wieku szkolnym. Dostalam juz przyznany wniosek.
Na Twoim miejscu przeszlabym sie z aktem urodzenia do Ratusza albo Urzedu Miasta i poprosila zeby ten wniosek rozpatrzyc ponownie bo dziecko Wam sie urodzilo.
My skladajac wniosek wpisalismy tez w sonstiges: ungeborenes kind z data porodu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 16:34
Wendy lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Agatte, a powiedz mi jeszcze proszę jakiego masz fryzjera w szczecinie, może też bym się do niego wybrała
no właśnie widzicie dylemat z tym stanikiem.. Tigana, o Alles słyszałam, że są bardzo fajne, a kurcze właśnie zrobiłam błąd, że nie kupiłam od razu do karmienia, ale to był sam początek ciąży, wtedy jeszcze o tym nie pomyślałam. no nic, będę się rozglądać, pewnie i tak skończy się na zakupach z allegro albo jakiegoś sklepu internetowego. Wendy, sportowy też właśnie muszę kupić, położna mi polecała, tylko jakoś nie mogę się przekonać do tych staników
Tigana, ja jestem bardzo chaotyczna i moja lista wyprawkowa też jest taka, ciężko mi ją ogarnąć. część rzeczy mam w Szczecinie, bo dostanę "w spadku", ale nie wszystko wiem, co i jakie (jakieś pościele, wanienkę fotelik itp.). Niby najważniejsze mamy - łóżeczko i parę ubranek tutaj, ale resztę właśnie wolałabym to już mieć na miejscu, łatwiej byłoby mi ogarnąć, czego brakuje.. mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu pojedziemy to zabrać, bo zaczyna mnie to stresować. ale tak to jest zawsze na ostatnią chwilę..
no i ten wózek nieszczęsny, który dostaliśmy w prezencie od sąsiadów- nie wiem czy damy radę z niego zrobić gondolę (niby wszystko potrzebne ma). on jest jakiś dziwny, to jest model sprzed ok. 4-5 lat i już go nie robią, nie mogę znaleźć instrukcji w internecie. muszę z mężem spróbować bo sama jak pies do jeża się do tego zabieram. plusem jest, że chyba każdy element można zdjąć do prania.. ech, dobra, nie marudzę już
Wendy, super, że twój wózek wzbudza takie zainteresowanieteż bym poszła z tym wnioskiem jeszcze raz, kolejne dziecko robi różnicę w dochodach dużą.
Cassie, a jaki to model?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 16:44
-
Ja tez zauważyłam że tu mają takie dziwne te wózki, faktycznie niskie i wszyscy te same, nie wiem jakas mega promocja była czy za darmo rozdawali
Agattee ja mam łóżeczko Hauck, najnormalniejsze, z kubusiem pucuhatkiem
, nawet ma pałąk z zabawkami, taki sciagany a kupilam na eBay kleineinzeigen za 30e nowe
, ktoś chyba nie korzystał, zostawilismy je w Polsce u mojej mamy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 16:58
Koalka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKoalka ja tez mieszkam w domu nie w bloku.
Model ktory wstawilam jest z 2015 roku wiec nie taki staromodny...
Gdybym oczekiwala corki wybralabym model w kwiaty.
Przy wyborze kieroalam sie szybkoscia skladania i rozkladania no i waga.
Moja lista wyprawkowa jest prawie kompletna, barkuje mi lozeczka, ochraniacza, wanienki i wozka no i tych nieszczesnych stanikow do karmienia... ciagle waham sie z rozmiarowka.
W H&M maja piekne modele, pakowane po 2 sztuki chyba za 19euro ale w tym sklepie wole przymierzyc, rozmiarowka ma sie nijak do moich piersiza kazdym razem kiedy chcialam kupic tam stanik byl zazwyczyaj za maly.
Tigana lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny siostra jutro ma dzien probny i zobaczymy. Póki co miałaby umowe na Teilzeit. Ważne ze cis jest i tylko zobaczymy czy się sprawdzi. Praca jest na produkcji wiec może być ciężko, ale przy ciastkach więc przynajmniej nie będzie super niskich temperatur. Ona nie mówi po niemiecku, moj mąż z nią był. Ona się uczyla niemieckiego w podstawówce ale to szmat czasu temu i niewiele pamięta. Wierzę ze da rade i pozniej pójdzie na kurs.
A mój tata ma "rozmowę" w przyszly piątek, tez mąż z nim jedzie. Dadzą rade i on i siostra. Chce żeby bylo im lepiej bo propozycja ktora jako ostatnią w PL dostala siostra jest co na mnie smieszna...umowa zlecenie oczywiście, dojazdy do pracy 1,5 godz. w jedna stronę i stawka, uwaga: 4,50 zł za godzinę. Czyli nie byloby jej 11 godz. w domu a zarobila by netto ponizej 700zl.Melka, amarranta, Tigana lubią tę wiadomość
-
No przeciez takie stawki w polsce za prace chyba sobie zartuja. Jak Tu zyc niewyobrazalne .no Ale jakby Bronek powoedzial musi sobie szukac lepsza prace i wtedy wziasc kredyt i kupic mieszkanie Ehhh rece opadaj..
oby siostrze i tacie powiadło im sie Tutaj
Ja Dzis Po konsultacji w szpitalu i jednak kwalofikuje sie Do cc.
Za tydzien o tej porze moje malenstwo bedzie juz ze mnąCassie, Melka, Endokobietka lubią tę wiadomość
-
Monika, trzymam kciuki za siostrę na dniu probnym i tatę
napewno oboje sobie poradzą
te stawki w polsce są poniżej godności czasem
strasznie to smutne...
Orchidea, co się stało, że jednak cesarka? O kurcze! Za tydzien to już zaraz! Wszystko masz? Stresujesz sie? Pewnie nie mozesz się doczekać -
Amarranta lekarz mi powiedzial ze nie wie jak magcica sie bedzie zachowywala podczas skurczy przy porodzie i Moze byc ze nie bedzie chciala wspolpracowac ( bo mam niewydolnosc lozyska)
I lepiej bedzie cc zrobic niz meczyc mnie albo dziecko.
A juz nastawilam sie na sn
Takze jednak cc.Jak.Narazie nie dociera Do mnie.wyjatkowo spokojna jestem.
Z wyprawki wszystko mam jedynie z higienicznych rzeczy mi brakuje.
Musze tylko jeszcze mieszkanie ogarnac i przeorganizowac.
No i am nadzieje ze laktacje rozbujam
Moze powinnam cos zaczac pic.
Mamuski Co polecacie?
Najgorsze ze duzo minspraw takich w urzedach zostanlo.Sprobuje jeszcze pozalatwiac zobaczymy czy sie udda.Narazie odpoczywam i z zgaga sie meczewszystko mi sie cofa..
Amarranta nastepna jestes ty...
-
nick nieaktualny
-
Hej kobietki
Monika kciuki za siostre i tate, co do tej stawki to slow brak i wez czlowieku godnie zyj w Polsce ...
Orchidea kciuki za przyszly tydzien, na pewno uda Ci sie wszystko dopiac na ost guzik
Ammaranta ja tez jesze musze siebie obkupic
Dziewczynki wozki fajowe, my zamowilismy ABC Design turbo 4s w kolorze cappuccino , mam nadz ze do porodu bedzie do odbioru
A my dzis wizyta u poloznej, plus gin i meldunek w szpitalu, jej juz tez nie duzo czasu mi zostalo, milego dnia Wszystkim !!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2015, 06:17
Cassie lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzieki dziewczyny bo ja się tak stresuje ta jej praca. Dzis zawiozlam ja na 6:00 na ten dzien próbny. O 14:00 odbierze ja moj mąż, dobrze ze ma dyżur nocny w tym tyg. i jest caly czas w domu. Ma z nią jechac do lekarza i ja zameldować jak powiedzą ze ją chcą. W razie czego jutro załatwimy Krankenkasse i Finanzamt. W przyszłym tyg. tata i może czeka nas załatwianie tego samego...oby. Przez jakis czas siostra i tata będą mieszkać u nas wiec będzie ciasno ale mam nadzieję ze wszystko sie ulozy
Dla mnie ważne ze siostra chce! Tara ma przynajmniej nuemala emeryturę w PL wiec jemu tam nie jest zle on chce poprostu spróbować i nic nie traci ale sytuacja mojej siostry jest niewesoła. A same wiecie jak to jest z mbalymb dzieckiem, zawsze cis by chciało w sklepie a ona mu musi tłumaczyć ze dziś nie moga tego kupic. Moj siostrzeniec naprawde jest mądrym chlopczykiem i zawsze kuwa Glowa i nie robi jej scen w sklepie ale mi się serce kraje. No nic...probujemy i zobaczymy co będzie.
Ja chciałam jeszcze odnośnie śpiworków...Vinny na poczatku spal w śpiworkach ale tak od miesiąca moze ciut dłużej/krócej nie chce. Wuwrci sue, krzywi i marudzi. Wiec mu nie daje. Przykrywam go takim dwustronnym kocykiem Minky takim z niewielkim wypełnieniem ale ostatnio mu bylo za ciepło.
Orchidea juz za tydzień. Ale super. Powiem Ci ze ja bylam mega zadowolona i spokojna od przyjscua do szpitala. CC jest superPersonel pomaga bardzo. Jezeli mogę to tylko Ci poradzę żebyś chodzila jak juz Cię spionizują, niekoniecznie w ten sam dzień, ale następnego ruszaj się powoli ale ale tylko się da, bez przesadzania, delikatnie ale nie boj się. Ja dzięki temu bylam szybko na chodzie i nic nie bolalo. Jedynie do 5 dnia po cc po dłuższym chodzeniu tak piekły troszkę te wszelki od szwu ale wystarczyło ze usiadłam i przechodzilo. Będzie dobrze! Musi być!
-
nick nieaktualnyJeszcze w temacie wozkow.
Poprzednie dwa sciagalam z Niemiec do Polski.
I tak, starszy syn mial Quinni w kolorze cappucino. Byl super, dostosowany do biegania ale byl ciezki i rozlozenie go zlozenie przelozenie gondoli spacerowki to byl koszmar. Trojkolowiec.
Sprzedalam.
Mlodszy syn mial ABC Rodeo Design. Kolor czarny z zielonym. Rowniez trojkolowiec. Lekki, zwinny super ale... mial plastikowe kola i przez nie znienawidzilam ten wozek. Tylne dwa zaczely sie dziwnie do srodka wyginac a przez to ze byly plastikowe mialam problemy z jazda przez las droga oboj jeziora i po piasku.
Pod tym wzgledem kola quinni byly niedo pobicia.
Wozek sprzedany.
Teraz wybor padl na Bergsteiger. Lekki jak ABC super sie go sklada rozklada przeklada. No i ma gumowe kola tak jak quinny.
Kolor bialo czarny. Widzialam ten wozek na miescie i juz postanowila chce wlasnie ten
U Nas wkolo sa same quinny i xlandery i nie wiem dlaczego 90% wozkow ktore codziennje widuje sa wlasnie w kolorze cappucino. Ten moj tez jest do wyboru w tej kolorystyce w kolka ale nie chce byc az tak oklepana.
Propos kradziezy wozkow o ktorej wczoraj pisalam. W ciagu ostatniego pol roku z pod przedszkola porwane zostaly 2.
Mamy przyjechaly po dzieci no i po wyjsciu z przedszkola wozkow brak. Na szczescie dzieciaczkow w nich nie bylo.
Nie sadze ze to byl przypadek. Zlodzieje nie jradna tak na hop siup. Musieli mamy obserwowac.
Beata powodzenia!!!
W tematyce szpitala. W ktorym tygodniu ciazy meldowalyscie sie w szpitalu?
Moj ginek mowi zeby zrobic sobie termin pomiedzy 34 a 35tc. Dzisiaj zaczelam 29tc i zwyczajnie sie zastanawiam kiedy tam podjechac?
Wczoraj dostalam paczke z Hippa z probkami i grzechotkalubie takie niespodzianki
-
nick nieaktualnyMonika Twoj wpis odnosnie cc napala mnie optymizmem
dziekuje
Ja bede tez miala cc. To dla mnie cos nowego, nieznanego. Mialam 2sn ale na 3sn bym sie juz nie odwazyla.
Siostra sobie poradzi. Jezyk to najmniejszy problem. Przyjechalam bez znajomosci jezyka a teraz nie mam zadnych problemow. No z pisownia sie gubie ale od tego mam mezaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2015, 07:30