X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta ja jak zageszczalam wieczorne mleko to najpierw dalam pól miarki kleiku kukurydzianego (można zaczac tez od ryzowego) następnego dnia dalam cala miarkę i tak doszlam do trzech. U Vincenta byly potrzebne trzy miarki zeby byl najedzony i znowu spal spokojnie. Teraz maly je kaszki zbożowe np. gryczana mu nie smakowała ale orkiszowa jest przysmakiem. Przygotowuje z mm wg przepisu na opakowaniu. Kupuje tylko bezsmakowe i bezmleczne kaszki z różnych firm.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Dziewczyny ja tez mam pytanie jak po niemiecku jest namiot plażowy? Wiecie takie pół koło, ma to jakaś fachową nazwe?

Annaki moze chodź Ci o Strandmuschel...

• annaki Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2015, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dzięki Monika :-) , tak to będzie to :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki dokładnie o to.powiedz mi kiedy zaczelas chodzić i jak maluszkowi się podoba? zauważyłaś ze lepiej ruchowo się rozwija? I nie ma rzadnych przez to chorób skóry albo uszkow?
    Beatka kciuki zaciśnięte i latwego porodu zycze

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2015, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea u nas ten kurs był od 3 mies, ale my zaczęliśmy jak Lena miała 5 bo wtedy dopiero był kolejny (bo to jest tylko w określonych mies w roku). Lena od zawsze uwielbia wodę więc byla zachwycona, często płakała jak wychodzilismy juz z wody. Żadnych chorób nie było, to akurat był taki specjalny mały basen dla dzieci, taki w którym dorośli nie dali by rady pływać bo był za mały :-) i na każde zajęcia woda była zmieniana i miała wyższą temp niż takie zwykle kryte baseny, pewnie to było specjalnie wszystko pod takie maluchy. Co do rozwoju ruchowego to akurat pomogło, bo wcześniej nie lubiala leżeć na brzuchu, przez co była słabsza, po kilku zajęciach zaczeła się przekręcać na brzuch, co wcześniej tez nie miała ani ochoty ani siły robić, myślę że to ją wzocnilo trochę. Niestety kurs juz się skończył, teraz kolejny bedzxie dla rocznych dzieci, od września to pewnie tez pojdziemy

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu nie wiem jak to sie nazywa ale widzialm cos takiego (kolorowe plus jakies melodyjki) w Realu

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:21

beata1313 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2015, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka akty urodzenia wasze bylyby potrzebne w przypadku gdy nie jesteście małżeństwem i to do wyrobienia aktu urodzenia maluszka. Byc moze Wasz szpital występuje z wnioskiem o akt urodzenia dzidziusia do Rathaus i dlatego czy to akty urodzenia czy małżeństwa potrzebne bylyby w szpitalu. Nie stresuj się teraz bo na pewno będziesz miała okazje podpytać o to jak będziesz meldować sie w szpitalu bo byc moze Twój szpital ządzi sie swoimi prawami i takich aktów wymaga co bylo by bezsensem moim zdaniem. Moj mąż ma obywatelstwo niemieckie ale urodził sie w PL.

Beatka, Amarranta trzymam kciuki za Was.

beata1313, Koalka lubią tę wiadomość

• amarranta Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidłowa, u nas trzeba mieć nasze akty urodzenia mimo tego, że jesteśmy małżeństwem. bez problemu może to załatwić ktoś z rodziny za Was:)

Orchidea, ja jestem nienormalna, ale staram się nie myśleć o porodzie i trochę to wypieram.. chcę rodzić z pda, oby tylko na nie zdążyć;) i chciałabym, żeby mała poczekała do terminu, jeszcze jest czas.. mam jeszcze do ogarnięcia trochę rzeczy, a powoli mi idzie, żeby się nie przemęczyć ;) w sumie skurczy nie mam..

Dziękuję za kciuki, mam jeszcze czas;)

Orchidea, a Ty jak się czujesz? doszłaś do siebie? mały ma już miesiąc, prawda? :)

też bym chciała z małą na basen chodzić:)

Endokobietka lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka nie miałam Stokka ale Inglesine jesli chodzi o gondole. Pewnie Gabrysia by jeszcze troche pojeździło ze skulonymi nożkami, ale ona sie taka ciekawska swiata zrobiła i widziałam ze w gondoli mi sie meczy a w spacerówkę więcej widzi, jest jej chłodniej i ma więcej miejsca.

Pokoju nie mogliśmy zmienic bo nie było juz wolnych :/ teraz wiem, ze jak tylko pokoj to z klimą w takie upały.

A ta książeczkę zamówię przez Internet. Znalazłam na Aliexpress.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeżeli będziemy chcieli jechać do polski to synuś musi mieć paszport czy wystarczy jak weźmiemy ze sobą akt urodzenia?
    Po jakim czasie otrzymalyscie odpowiedz w sprawie elterngeld i kindergeld? My wszystkie papiery już złożone i ciekawi mnie ile to będzie trwać.
    My aby dostać akt urodzenia dla małego potrzebowaliśmy nasze akty ślubu i urodzenia z pl. Wysłali nam to pocztą tu do de,wszystko mąż załatwił mailowo.
    Tyle że długo to szło z polski,ale nie mieliśmy żadnych problemów że było to składane z opóźnieniem.
    Amaranta to życzę ci abyś jednak na pda zdążyła :-) mnie się nie udało niestety,no ale w sumie i tak przeżyłam :-) :-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek:
    1. wystarczy akt urodzenia
    2. Elterngeld jakies 2,5 tygodnia, Kindergeld ok 1 tygodnia.

Muniek lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to super :-) bo nie uśmiecha się nam narazie wyrabiać paszportu. Już za dużo tych wszystkich papierów :-) :-) można zgłupieć od tego!

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek, a czemu Ty nie zdążyłaś na pda? z takim dużym rozwarciem przyjechałas? bo mi położna mówiła w szpitalu, że od 3 do 6 cm rozwarcia dają pda..

o1489vvjal2gnmht.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek jezdzilam z aktem ur kilka razy, elterngeld szybko bylo, po ok tygodniu, na kindergeld wciąż czekamy....a złożone tak samo. Telefony nic nie dają, papiery wszystkie SA, wszystko ok ale za każdym razem mówią czekać bo dużo wniosków, więc czekamy juz prawie rok :-\

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki to szok z tym Kindergeld, maz zlozyl wnioske jak Jas mial 3 dni, Jas urodzil sie 14.02, w marcu mielsimy juz Kindergeld na koncie - troche przegiecie.

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasi znajomi Polacy tez czekają, ale oni na dzieci które są w Polsce. Męża znajomy z pracy- niemiec, twierdzi że obcokrajowcy tak mają, że niby czekają dłużej niż ci co mają obywatelstwo :-\ , świńskie to no ale co zrobić, maz dzwoni tam co tydzien lub dwa i dupa....pocieszenie w tym ze będzie wyrównane więc trochę kasy wpadnie. A slyszalyscie coś że będzie podwyżka kg? Niby o 4e iz wyrównaniem od stycznia tego roku

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki to faktycznie jakiś żart,aż rok czekania i nic!! No chyba bym się wkurzyła. Ale cóż bałagan mają wszędzie.
    Amarranta ja po prostu głupia i tyle :-) :-) jak już byłam w szpitalu to na początku chyba ze 2cmm/3cm rozwarcie miałam,żadnych praktycznie skurczy. Więc myśleli że akcja potrwa dużo dłużej,dawali mi 12godz :-) i wysłali do pokoju żebym odpoczwala,do domu już nie mogłam bo wody odeszły. No i właśnie leżąc sobie tam zaczęły się szybko skurcze,często i mega bolesne. A ja zamiast dzwonić że już nie ogarniam to czekałam i się meczylam :-) w końcu skapitulowałam i zadzwoniłam po siostre,ona mnie na porodowke zaprowadziła. Okazało się że już 7cm rozwarcie :-) no i właśnie szansa na znieczulenie przepadła. Dostałam tylko kroplowke przeciwbólową. Która nic nie pomogła. Ale na szczęście mój skarb już za dwie godziny był na świecie :-)

Endokobietka lubi tę wiadomość

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek :)

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, Muniek :) najważniejsze, że dałaś radę :) ja nie będę czekać ;)

Annaki, masakra z Tym Waszym kindergeld:/

o1489vvjal2gnmht.png
‹‹ 419 420 421 422 423 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ