WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roxa wrote:
    MonikaDM no właśnie na Oktoberfest :P co roku chodzimy z całą firmą męża i szefostwem na zamkniety Oktoberfest, więc stwierdziłam, że juz w tym roku kupię ten Dirndl... Ale też mam wielką nadzieję, że nic mi pić już nie będzie wolno :P

Ja swoje Dirindl uzylam tylko raz niestety i nie na Oktoberfest. Ale może kiedyś...;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia a moze Gabrysia umie coś czego inne dzieci nie robią. NP. Vincent dlugo w porównaniu do innych dzieci nie wymawial sylab. Dziewczyny chwalily sue coraz nowymi zestawami sylab a u nas nic za to inne nie stawaly. A teraz Vincent nadrobil sylaby a nie dzieciaki wstawanie;)

Annaki..a ja się zastanawiam o jaki sklep Ci chodzi ;) Hihi, słowniki są suuuuper ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa ja daje kropelki w kapsulkach twist off i bez fluoru. Naczytalam sie o nim zlych rzeczy i nasza dentystka jest tez przeciwna podawania go dodatkowo niemowlakom. Nawet teraz jak okazało się ze Vinnie ma wadę zębów to fluor jest be, zreszta na ta wadę nic nie zrobimy.

• annaki Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa dawałam tą z fluorem, z tym że rozpuszczalam na lyzeczce w kropelce wody i do pysia :-) , nie mam złych doświadczeń z tą wit, teraz podaje samą wit d i fluor co 2-3 dni, wit d mam z pl bo tu pediatra mówił że nie trzeba, z kolei inna pediatra mówiła że wit d jak najdłużej podawać, nawet dorośli powinni brać, no i juz daje sama. Fluor tez nam mowila zeby dawac bez obaw bo wbrew pozorom dieta Leny nie ma nadmiaru fluoru, pastę do zębów ma bez, jak będzie wypluwac to wtedy pasta z fluorem a tabletki odstawić.
    Magdalena daje mm, mleka krowiego czystego nie dawałam jeszcze, chciałabym kiedys dać roślinne bo wydaje mi się "zdrowsze" :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki pytam o to mleko bo koleżance zalecił lekarz zeby od 11 msc koniec z mm tylko mleko krowie 2 razy na dobre . Troche dla mnie za wcześnie jestem ciekawa jak u innych mam i co powie nasz lekarz na następnym U wtedy mysia bedzie miała ok 11 msc

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa- Ja tez daje witamine d z fluorem.

Kasia- Z tego co piszesz to Gabrysia nie ma problemow wiec spokojńie przyjdzie na nia czas ;-) U nas bylo tak ze Julian nie dosyc ze tylko lezal to jeszcze jak go nosilam na biodrze to byl gibki. Glowka mu leciala do tylu albo calym cialem lecial. A mial juz 7 miesiecy i to tez byla oznaka ze ma slabe miesnie.

Monika- No to musialsmy sie zke zrozumiec ;-) Masz racje ze kazde
    Dziecko jest w czyms dobre a w innym nie. Moj Julian mowi od dawna mama, papa, baba, nie, ja i ogolnie slicznie sylabizuje. Do tego robi kosi- kosi, uklada piramidke, wrzuca klocki do sortownika, zaczyna budowac wieze z klockow duplo. Robi papa i pokazuje jaki jest duzy :-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • annaki Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena no właśnie nasz lekarz nic nie wspominał o mleku krowim na ostatnim u na roczek, na razie przeszłam tylko na hipp 3, bo do tej pory było tylko 2, u nas mm juz rzadko i mało, wieczorem przed snem i w nocy raz. Ogólnie Lena je sporo przetworów mlecznych, jogurty, serki, więc chyba jest ok, a chciałabym wprowadzić roślinne mleka, kokosowe, ryżowe, bo są bardzo zdrowe dla takich maluchow i mają sporo więcej wartości odżywczych, no ale na razie jakoś się nie zabrałam za to ;-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png

Wysłany: 30 września 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok szczerze pierwsze słyszę o mleku roślinnym zamiast mleka krowiego ;) a masz np zamiar dawać jej do picia czy kaszkę na tym robic ?? My pijemy juz tez aptamil 3 to jest od 10 msc . Właściwie duzo duzo taniej było by przejść na mleko krowie czy inne dostępne w kazdym sklepie . Ta kolezanka akurat podaje rano i wieczorem kakao zwykłego mleka nie chce pic

Mamax
    No widzisz twoje dziecko robi takie cuda Colin czasem pomacha zakaszle jak my mu pokażemy i przewraca sie na plecy na łożku ale nie układa nic i zabawki to tylko wyciaga za to chodzi za jedna rączkę raczkuje

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do picia, kakao można na tym :-) , do przetworów typu placki, racuchy, kaszki nie jada więc juz przestałam próbować ale tez można :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja próbowałąm mleko krowie dać ale w kaszce czy jaglankę na mleku krowim robiłam, nie wiem czy to sie liczy ;) Lekarz powiedział, zeby do picia jeszcze nie dawać, tak do roku, później zapytam go jeszcze raz. No i też słyszałam ze te roślinne mleka to są dobre w sensie ze witamin dużo i w ogóle. W Rossmanie chyba są jakieś dostępne.

Annaki a mleko kokosowe to takie normalnie z puszki?? Bo ja dodaję go do zupy-krem z marchewki i czasami do pomidorowej. A fluor to moja dentystka powiedziała, ze mały w mm dostaje, więc jak Lena juz za bardzo nie je to nadmiaru raczej mieć nie będzie. Ja kurcze czasami takie skróty myślowe robię i nie dopiszę do końca i tak pwenie dziwnie brzmi ;) Mały je mm 3x dziennie.

Mamax to na serio Julianek cuda wyczynia. Vincent w ogóle nie chce się uczyć ani papa ani kosi kosi. Jak mu pokazuję albo robię jego raczkami to się tylko śmieje. Piramidę z klocków to tylko burzy. Tak jak u Magdaleny kaszel czasami nasladuje.

Magdalena ja uczę małego wkładać zabawki do pudła ale to go nie interesuje, za to wyciąganie zabawek jak ja chowam to jest super zabawa ;)

• annaki Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak u nas to mm to i mało i 1-2:razy. Tak to z puszki kokosowe te inne tez takie w puszce.

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe moj Julian kaszle jak chce zwrocic na siebie uwage :-)

Monika- No dlatego wole takie powazne dyskusje prowadzic w realu ;-)

Ja Juliankowi nadal daje mm2 bo z tego co wiem mm 3 jest od 10 miesiecy a mlody dopiero dzisiaj je konczy wiec teraz dopiero na nie przejde. Potem jak maly skonczy roczek to zamierzam dawac mu dalej mm 1+ a pozniej dla starszych dzieci wiem ze jest jeszcze 2+. Ogolnie zamierzam dawac mu je tak dlugo jak bedzie je pil. Maximiliankowi dawalam mm do dwoch i pol roku. Mam nadzieje ze Julian tez dlugo bedzie za mlekiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 21:21

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny. Wiem ze nie powinnam panikowac ale czasami taka niedoswiadczona mame napadaja watpliwosci a jak patrze na ta moja coreczke to po prostu niebo bym poruszyla zeby tylko bylo z nia wszystko elw porzadku..

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia a ja taka doświadczona jak Ty ;)

Mamax no i dobrze powiedziane bo w realu to i gesty i mimika i od razu można nieporozumienie sprostować. A słowo pisane zawsze działa inaczej na wyobraźnię każdego :) To takie moje zdanie.

A to nie jest tak ze to mleko jest "od" 10 miesiąca czyli jak dziecko skończy 9 to już je dostaje? Bo w takim razie ja za wczesnie dałam Vincentowi 2. Ja mam na opakowaniu "ab dem 6 monat" a nie "nach...".

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:
    Ja swoje Dirindl uzylam tylko raz niestety i nie na Oktoberfest. Ale może kiedyś...;)
    No ja przy odrobinie szczescia tez moze ja raz zaloze i potem dlugo nie bo w przyszlym roku bede ten czas w domu z berbeciem siedziala...

Tigana, MonikaDM lubią tę wiadomość

Wysłany: 30 września 2015, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika dm
    Ja 2 dawałam jak Colin miał 5 msc wtedy lekarz nam tam powiedział ze powoli mozemy dawać . Teraz 3 daje drugie opakowanie według składu jest pare kcal wiecej i witaminek :) napewno nie zaszkodzi

Mamax
    Wlasnie widziałam z milupy mleko po roku nawet o smaku wanili jak sie nie mylę chyba tez na nie przejdę

Z aptamilu tez sa po roku i po dwóch ale nie smakowe
    Powiedz mi na tym "3" jest 1-2 razy dziennie po210 ml a tych 1+ jak czesto ma dzuecko pic ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 23:12

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Moniusia89 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny ja dziś po badaniu rezonansem magnetycznym które miało trwać 20 min bez ruchu ale nie dałam rady nie wiem jak Wy ale ja nie daje rady leżeć na plecach po kilku minutach robi mi się słabo i nie mogę oddychać dobrze że lekarka dała mi dzwoneczek w razie gdyby coś nie tak było. Ta maszyna tak hałasuje że mały to mi z brzucha chciał chyba uciec XD Ale dobrze że mam już to za sobą chociaż lekarz nic nie stwierdził i na dalsze badania muszę czekać aż mały wylezie :)

Jak tak czytam Wasze rozmowy o karmieniu co można czego nie o zabawach ćwiczeniach itp. to zaczynam się stresować :P nie ogarniam jeszcze tego wszystkiego za dużo informacji.
    Więc pewnie jak mały się urodzi to zaleje Was masą pytań :D

d69c20mmk9myteud.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena- No ja Maximilankowi dawalam wlasnie to mleko bez smakowe z aptamila bo on tylko aptamil pil. Julian pije teraz milupe bo mialam problemy z kupowaniem Aptamila ( Chinczycy je wykupywali) wiec zmienilam ale potem przejde znowu na Aptamil. Dawki niestety juz nie pamietam ale tam na opakowaniu napewno jest podane ;-)

Monika- No wlasnie a ja to od dziecka mam bardzo bujna wyobraznie i nic mi sie to nie zmienilo ;-) Hm no ja wlasnie tez tak myslalam ale maz ostatnio jak chcialam przejsc na 3 mnie oswiecil ze nie. No bo wedlug niego jak mleko jest od 10 miesiaca to liczy sie wtedy jak dziecko ten 10 miesiac skonczy. Nie chcialam sie z nim o to klocic bo po co. Mozna przeciez miesiac pczeczekac. Korona mi z glowy nie spadnie ;-)

Zmykamy na krabbelgruppe :-)

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, mogę się przyłączyć? Jestem w ciąży z pierwszym dzieckiem, a więc jestem totalnie zielona :)

MonikaDM, agattee lubią tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga witaj. Jasne, ze możesz! Jak się czujesz, skąd jesteś? Daj się poznać troszkę ;)

Mamax - no pewnie, ze nie. Zaszkodzić nie zaszkodzi, pewnie różnicy większej nie bedzie ;)
    A w ogóle teraz widzę w Twoim awatarku, ze my chyba ten sam kocyk mamy :) Co macie po tej bawełnianej sronie? My mamy autka :) A w drugim takim granatowym mamy sowy.

Magdalena a na opakowaniu nie pisze? dziwacznie jakoś, bo chyba powinno. No i ja też dawałam obecne mleko jak mały skończył juz 5 miesiecy czyli zaczął 6. Też lekarz powiedział ze tak jest ok. Ale Mamax niech nie robi awantury w domu hihi, jak da później to jak sama pisze "korona z głowy nie spadnie" hiihi, tylko mój P. zaraz by dodał ze moze się przesunie ;)

Moniusia - jak byłam w ciąży i czytałam co dziewczyny piszą to był to dla mnie aki natłok informacji, ze myslałam ze mi głowa pęknie. Męczyłąm je tu kilka krotnie jak to z tymi kaszkami mlecznymi i niemlecznymi jest i z innymi tematami. Później samo się poukładało i jakoś leci. Nic sie nie przerażaj bo na pewno ogarniesz :) Dasz radę bo jak nie Ty to kto?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2015, 11:05

‹‹ 521 522 523 524 525 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ