Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Annaki- Wspolczuje wam przezyc, zdrowka dla Lenki i oby to juz sie nigdy nie przytrafilo. Dobrze ze tesciowa zachowala zimna krew i uratowala Lenke. Podziwiam takich ludzi...
Ewelina- Gratulacje. Na kiedy masz dokladnie termin?
Wendy- A dziekuje czuje sie dobrze, chociaz upalow nie lubie to jednak codziennie zaliczam jakis spacer zwlaszcza ze jeszcze przez tydzien mam dzieci w domu ( od 6 wrzesnia zaczynaja przedszkole) wiec jakos musze im urozmaicac dzien. Ogolnie to jest super ciaza i oby tak do konca
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Dziekuje za gratulacje :*
Magdalena
Monika myślę ze jeszcze pól roku rok i bym sie nie zdecydowala bo im ona bardziej samodzielna i "kumata" tym bardziej sie odechciewa zaczynać od nowa wiec myślę ze to najodpowiedniejszy moment.
Moja mama ma nas troje po 2 i 3 latach ja najmlodsza jak mialam 3 tyg to ojciec pojechal na Węgry mojej mamie nikt nie pomagam a to pieluchy sie pralo i dala rade. Męża mama ma ich dwoje po 1.5 roku dokladnie jak u nas i tez z mezem tylko byla. Kiedyś kobiety mialy gorzej i dawaly rade.
Moj maz zmienil prace pracuje dwie zmiany do 14.30i od 14.30 po 9.5 godz dlatego ma dużo wolnego np w tym tyg pracuje tylko sroda czwartek piątek. Na początku przyjedzie mama moja później tesciowa. Jakoś to będzie
termin 19 marca -
Hej dziewczyny, dawno mnie nie bylo ale to ciagly brak czasu.
Annaki jestem przerazona Tym Co sie z Lenka stalozeby to sie nigdy wiecej nie powtorzylo!
Ja rowniez bylam z Xavim niedawno w szpitalu i na poczatku robili badania i niewiadomo Co mu bylo a okazalo sie ze mial jakas bakterie.Nie wiem czy to mialo cos wspolnego ze szczepieniem bo w pon byl szczepiony a w niedziele w szpitalu zostalismy.i skad ta bakteria jak ja z nim niegdzie nie wychodzilam bo byl przed i Po szczepieniu.Ale teraz i ja mam stracha z tymi szczepieniami.
Mamax jak ten czas goni.juz niedlugo Christian bedzie z wa mi.sliczne imie..
Ewelina gratuluje ..
Ohh dziewczyny podziwiam i troche zazdroszcze ze zdecydowaliscie sie na dzidziusia.ja bym bardzo chciala ale tak sie boje ze bede miala znowu jakies problemy w ciazy i ze sie bede zle czula .
Ale jednak coraz czesciej Mysle o Tym i napewno jak cos jakos dam rade:-)
Daje sobie czas pol Roku:-) narazie chce tez sie nacieszyc Xavim i teraz ma taki fajny wiek.zaczyna wszystko poznawac i nasladowac no i etap wymachiwania raczkami i czegos tlumaczenia w jezyku ktorego wogole nie rozumiemhheheh
A nowe dziewczyny witam
Pozdrawiam was mocno.mileego wekendu ja Spadam zaraz Do pracy .. -
Matko alez upal nie da sie na dworze wysiedziec....
Orchidea- DziekiDlugo glowkowalismy nad imieniem i wrescie sie zdecydowalismy na Christiana. Po czesci Maximilian nas do niego przekonal bo jak padla propozycja tego imienia i on je uslyszal tak juz zaraz zaczol tak sie do braciszka zwracac i nic innego juz nie wchodzilo w gre
A ze to imie pomimo innej pisowni jest tak samo wymawiane w pl i w niemczech to wszystkim w rodzinie i znajomym sie podoba
A z doswiadczenia powiem ze kazde kolejne dziecko latwiej sie wychowujeCiaze tez sa lzejsze i mniej bolesne bo wszystko juz sie porosciagalo przy pierwszej ciazy wiec nie odczuwa sie takowych bolesci zwlaszcza jak miedzy ciazami jest mala roznica czasu
Ja zawsze marzylam o gromadce dzieci z mala roznica wieku. Juliana chcialam miec duzo szybciej ale troche sie nastaralismy zanim sie udalo. Miedzy chlopcami jest prawie 3 lata roznicy wiec sporo ale juz teraz widac ze chlopcy coraz fajniej sie dogaduja i bawia ze soba co mnie cieszy bo juz wiem ze te trzy lata to nie jest jeszcze tak duzo i ze beda trzymac ze soba. A jak dojdzie trzeci brat to dopiero bedzie wesolo(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Mamax pewnie masz racje z tym ze kazde kolejne dziecko co raz łatwiej ale mimo to mam strach a z drugiej strony głowy taka mala chęc na drugie dziecko. Narazie rozum mowi nie . Tak więc dla ciebie tez wielkie uklony
Ewelina masz racje teraz colin ma 21 msc mozna z nim co raz więcej robic jeździć kuma ze musi siedzieć w foteliku w aucie np. 2 godziny bo jedziemy na super basen kiedys by byl tylko ryk ale na plazy ma juz mega zabawe a ppmysle sobie co bylo rok temu na urlopie ... lezal i nie wiedzial o co chodzi. I znów z drugim do tego wracac ? Co raz ciezejmowie ale gdzieś tam z tylu glowy jest
-
nick nieaktualnyMagdalena mnie przelatuje taka mala myśl jak widze sie z kolezanka, ktira ma miesięczną córeczkę, ale to sa tyljo chwile i szybko przechodzą. Wlasnie dlatego, ze teraz Vincent jest taki fajny i kumaty.
Notabene, pochwale się ze z drugiego egzaminu dostałam 1,1Za to egzamin za 3 tygodnie czarno widze, bo jest to praktycznie sama teoria opisujaca dzialanie programu, zero zadan samodzielnych, a do tego nijak nie laczy sie z Lohn-, Gehaltsabrechnung i tu cos czuje że mój jezyk polegnie.
-
Hej kochane ! Czy któraś z Was może orientuje sie gdzie powinnam pójść 6 tygodni przed porodem ? O co powinnam poprosić ? bo wiem ze gdzies trzeba isc tylko nie wiem gdzie i co powiedziec
-
Magdalenka ktoś mi mówił ze mam się zgłosić gdzieś do AOK, czy urzędu pracy nie wiem właśnie:/ żeby jakies pieniążki dostawać? Eh:/
-
Witaj Olcia, powiedz nam cos wiecej, bo naprawe nie wiem o co chodzi. Pracujesz, nie pracujesz?
Ok 7 tygodni przed porodem musisz zaswiadczenie o planowanym terminie porodu przedstawic w kasie chorych i u pracodawcy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2016, 08:09
-
Olcia..89 Jeżeli jesteś w ciąży to 6 tygodni przed i 8 tygodni po porodzie, obejmuje Cię okres ochronny (Mutterschutzfrist). W czasie trwania okresu ochronnego dostaniesz zasiłek macierzyński (Mutterschaftsgeld)- to jest max. 13 euro za dzień kalendarzowy (wypłaca kasa chorych), jeżeli Twoje dotychczasowe wynagrodzenie jest wyższe niż 13 euro za dzień to pracodawca ma obowiazek wypłacić Ci różnice. Dodatkowo dostaniesz jeszcze normalną wypłatę.
O Mutterschaftsgeld możesz wnioskować 2 miesiące wcześniej, potem będziesz musiała donieść akt urodzenia dziecka.
7 tygodni przed planowaną datą porodu powinnaś złożyć pisemny wniosek o elternzeit do swojego pracodawcy. Możesz wnioskować też o Elterngeld
-
nick nieaktualnyNo i otrzymujac to co napisala Endokobietka nie otrzymuje sie jeszcze dodatkowo innego Elterngeld, to by bylo zbyt piekne. Ale Kindergeld jak najbardziej. Jeżeli sie nie pracowało to 300€ Elterngeld plus KG w standardowej stawce. EG mozna pobierac przez rok lub chyba rozlozyc na dwa lata.
Reasumujac, sa dwa świadczenia: Elterngeld (rok lub dwa) i Kindergeld (do 18 r.z.dziecka lub dluzej jesli sie uczy i mieszka z rodzicami). Elterngeld 300€ dla nie pracujacych wcześniej, dka pracujących max. 67%(?) przeciętnego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy (13€ na dzień od KK, reszta od pracodawcy). W pozostale dodatki (pomoc z JC, Wohngeld, Caritas itp.) nie wnikam.
Zglosic sie dobrze do Familien Büro. -
Z tego co się dowiadywałam to dostaje sie wynagrodzenie za prace z powodu Beschäftigungsverboten (zakaz pracy ktory obowiązuje 6 tygodni przed porodem, chyba ze dostanie zakaz pracy wczesniej to bedzie dostawac co miesiac normalna wypłatę az do porodu)
Dodatkowo Mutterschaftsgeld z kasy chorych plus Arbeitgeberzuschuss od pracodawcy.
Elterngeld niekoniecznie max 67%. JEżeli dotychczasowe zarobki są mniejsze niż 1000 euro miesiecznie to ten procent się zwiększa, nie wiem dokładnie o ile, ponieważ moje zarobki są wyższe, tak więc nie dowiadywałam się dokładnie. Elterngeld jest wypłacane przez 14 miesięcy.
Jeżeli kobieta nie pracuje to dostaje 300euro przez dwa lata albo 600 przez rok.
-
Nie chcę się wtrącać ale EG to chyba 300 przez rok a 150 przez 2 lata, jak się nie pracowało, no chyba że podnieśli EG do 600 na 2 lata ale raczej nie bo chodzi ze mną na krabbelgruppe dziewczyna która wybrała płatne 2 lata po 150.
600 to byłoby zbyt piękne -
Ewelina dzięki za pamięć.
Byliśmy 2 miesiące na vaterurlaub w polsce . Teraz narobiłam forum.
Z całego serca gratuluję o zazdroszczę.
U nas jakoś na staraniach się kończy. Myślę , że to przez moje karmienie;)
Annaki trzymam za was kciuki. Oby się już nie powtórzyło.
Co do szczepień ostatecznie zdecydowalismy
Z mężem , że więcej nie szczepimy.
Szczególnie po akcji w polsce jak po pół lyzeczce jajecznicy młoda spuchla od razu po polknieciu.
Ewelina Ty pracowałaś przed pierwszą ciążą? -
nick nieaktualnyMadzius 14 miesiecy lczy sie rak, te Ty dostajesz 12 miesięcy a jak Twoj maz zdecyduje sie na 2 miesiace Ekternzeit to on tez dostaje, z tym że to nie jest tak ze dostaje wtedy wyplate i EG, tylko dostaje tez. 67% wynagrodzenia i to jest wlasnie EG. Imasz racje, jak sie zarabia ponizej jakiegos tam progu to wtedy nie 67% tylko całość zarobkow.
Annaki ma racje...300€ przez rok, lub 150€ przez dwa lata. -
nick nieaktualny