X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Norwegii
Odpowiedz

Ciaza w Norwegii

Oceń ten wątek:
  • marti87 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy duży transport z oknami dla nas i nie tylko ... I mam 1 tonę dodatkowo do dyspozycji. Na północy jest trochę słabo z wyborem i cenami szczególnie w materiałach budowlanych...

3i49krhmik48bp05.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To fajnie :) bo właśnie wyobrażaam sobie jak osobówką ktoś wiezie wannę :D

Dziewczyny, korzystałyście kiedyś z takich przewoźników - kurierów jak np NORGE BUS lub podobnych?
    można nadać paczkę do 50 kg za 500 nok więc taniutko tylko nie wiem jak to wygląda z cłem? Oni od razu idą oclić wszystko?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka ja korzystam z usług przewozników. W czerwcu nawet wiezli Nam kuchnię, nie wiem jak to robią ale nie musieliśmy płacic cła :P Oni czekają aż granica jest otwarta i wtedy lecą jak strzała :)

Giannaa, Kitaja, Froggie lubią tę wiadomość

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    Pianistka ja korzystam z usług przewozników. W czerwcu nawet wiezli Nam kuchnię, nie wiem jak to robią ale nie musieliśmy płacic cła :P Oni czekają aż granica jest otwarta i wtedy lecą jak strzała :)

Dobrze wiedzieć, mam trochę rzeczy do przewiezienia z PL i nie wiem czy uda nam się autem pojechać, jeśli nie polecimy na weekend samolotem i ogarniemy transport. Dasz namiary na przewoźnika ? Sprawdzę czy ode mnie dałby rade zabrać coś.

a.png
    a.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety nie mam namiarow na dobra firme, czasem znajomy pojedzie , wczesniej nadawalam firma markus czy jakos tak, ale nie polecam. Mam dwie fotki z sesji troche ciazowej ;) pochwale sie, na reszte musze czekac bo wujaszek nam robi album ;)
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/07a0af06863d.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4c9827375cd3.jpg
    5 kg lzejsza ohhhh ;(

Giannaa, Carolline, Kitaja, Froggie lubią tę wiadomość

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie, poprosimy o namiary :)
    Ja znalazłam NORGE BUS odwiedza największe miasta. Oslo, Stavanger, Bergen...
    Ja nigdy nie korzystałam z czegoś takiego a chcę zamówić wózek z Polski a boję się że wysłany pocztą mi oclą :/
    No i koszt o wiele wyższy...
    Jak zamówiłam poduszkę motherhood zapłaciłam ok 200 nok za przesyłkę... a waga była ok 3 kg
    Sam wózek z akcesoriami to jakieś 30 kg, do tego chciałam trochę dupereli zamówić a NORGE BUS bierze 520 nok za paczkę do 50 kg :) więc super... tylko co z cłem? żebym nie musiała później płacić 3 razy więcej cła :/

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annggela, piękne zdjęcia! :)

annggela lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki :) fajna pamiatka bedzie ;) teraz kolejna sesja nalezy do malego, mam wizytowke do fajnej babki, niedroga i swietna jest ;)

Jak puszczalam paczki poprzez przewoznika to raz placilam za clo bo ich sprawdzali na granicy, musisz zadzwonic i sie dowiedziec

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2015, 21:51

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bo moi znajomi zamawiali coś z polski i przewoźnika złapali na granica i dowalili cło i przewoznik zostawił tą rzecz na granicy! o.o masakra...

Annggela, ty już masz wyliczony macierzyński... okres za kiedy dostajesz sykepenger wlicza się do macierzyńskiego, prawda? Tak jest na stronie NAV a jakaś laska na forum na FB napisała że jej nie przyznali bo miała kontrakt na 25% i była na syku i nie pracowała 6 miesięcy z 10 ostatnich... ale mi się wydaje że powinna się odwołać

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie ze chorobowe sie wlicza, pracownik navu to mi potwierdzil ostatnio. Nie mam jeszcze wyliczonego, czekam az szef dosle do navu informacje o moich zarobkach. Bylam dzis powiedziec mu o tym, do 09.09 musza dotrzec papiery :/ od 14 powinnam juz macierzynskie dostac

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annggela, sliczne zdjęcia i super pamiątka :)

annggela lubi tę wiadomość

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annggela, dzięki, bo nie powiem, zestresowałam się tym co ta laska napisała :/ Ale może nie dostarczyła czegoś albo miała coś nie tak z kontraktem, nie wiem... bo czytalam wiele razy o tym że się wlicza ale zesrałam się troche :d

Cynnia, wspominałaś kiedyś że poleciałaś do Polski po wózek. Możesz mi powiedzieć jaką linią wtedy leciałaś i jak to rozegrałaś?
    Sprawdzałam na stronie DHL i po wpisaniu gabarytów nadanie wózka kosztuje 5 tys zł xD coś chyba źle wklepałam :D
    pisałam do przewoźnika... przewóz samego wózka kosztuje ok 300 zł ale do tego 25% momsu... więc za wózek który kosztuje 3000zł jest 750zł momsu... razem ponad 2 tys nok za kuriera... do tego będzie jeszcze troche innych rzeczy i w sumie wyjdzie ok 3 tys nok....
    I stwierdzilismy że pojedziemy pod koniec października do moich rodziców do Sandefjordu i mąż poleci sobie do lublina wizzairem odbierze wózek i te mniejsze rzeczy :) bilety są po uwaga... 99 nok xD
    Przy okazji odwiedzi tatuażystę :)
    Tylko właśnie powiedz mi Cynnia jak to rozegrałaś? zastanawiamy się czy można nadać paczkę tak jak przyjdzie? w kartonie? czy trzeba wózek złożyć i nadac?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annggela, a jeszcze jedno. info o zarobkach pracodawca musi dosłać z jakiego okresu? Zanim poszłaś na syka?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, tak samo jak na chorobowe ;) sto razy im trzeba ten sam papier wypelniac :/
    Dobry pomysl, maz poleci i przywiezie ;) najmniej klopotliwe rozwiazanie
    Dobranoc :)

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, ja kupiłam wózek w no, to Carolline wiozła wózek samolotem i z tego co pamietam nic nie płaciła za przewóz :)

zem3sg18fbglipi0.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2015, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jak ja mam zwolnienie od 10 lipca to mi wpiszą z lonnslipa czerwcowego :) I świetnie bo to była moja największa wypłata EVER :d

Chcę jeszcze z Pl zamówić poduszkę klin z motherhood, rożek, laktator z butelkami, znalazłam pokrowce frotte na przewijak po 5 zł :) spakuje walizkę, weźmie wózek i w weekend obróci :) a ja u rodziców odpocznę :)
    Zaleznie od płci chce sobie na palcach wytatuować imię naszego maluszka... akurat obydwie wersje- damska i męska mają po 4 litery :)

Ciekawi mnie tylko czy wózek będzie musiał zmontować i obkręcić folią czy może nadać w orginalnym pudełku :)

dobranoc

EDIT: coś mi się pokiełbasiło! O.o faktycznie to Carolline :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2015, 23:14

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 1 września 2015, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie z rana, maz obudzil, wylecial jak oszalaly z domu bo sasiad-kumpel napisal mu o zarysowanej alufeldze :/ oj oj zapomnialam sprawdzic a zarylam o kraweznik 3 dni temu cofajac :/ no trudno, raz sie zdarzylo, nie bede ryczec z tego powodu. Sam zarysowal w zeszym roku a, ze sa czarne-matowe to widac ;) trudno, pomalowac bedzie musial. Powiedzial mi tylko ze zarysowalam te jedna , ktora cala byla, bez skaxy :/ to teraz pasuje do kompletu ;) haha

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Cynnia Autorytet

Wysłany: 1 września 2015, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha przypomniała mi sie kolezanka, która cofając walnęła w murek i mowi do mnie: tylko nie mow nic Piotrkowi, nic sie nie stało. A wgniecenie było ze hoho :)

zem3sg18fbglipi0.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 1 września 2015, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :-)
    Ale okropna pogoda... dzisiaj dla mojego miasteczka jest ostrzeżenie przed powodzą tak ma lać :P Chyba już lato się skończyło mamy pierwszy wrzesnia.

Annggela śliczne zdjęcia ;-) Ja to się w kadrze nie mieszczę wiec nawet nie wpadłabym na pomysł sesji :P

Pianistka A laktator jaki chcesz kupić ? Masz coś upatrzone pewnie...tu w NO są cholernie drogie. Ja kupuję tommee tippee to jest moja ulubiona firma butelki też kupie z tej firmy bo się sprawdziły przy Olku, wiec jakby co polecam ;-)

Cudownie w końcu się wyspałam, nowe łóżko zdało egzamin ;-) ale skręcania było do 22.

a.png
    a.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 1 września 2015, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynnia mi to z glowy wylecialo, a on gapa tez nie zauwazyl. Ostroznie jezdze, choc ńie powiem mialam stluczki ale to tlumacze tym ze mam pecha do volkswagenow :/ pierwsze auto golfik 3, wpadlam w poslizg :/ w pasacie szybe wybilam bo nie zauwazylam podniesionego liftu, lało plus szyby zaparowane a ja po 3 h snu :/ w bmw czy mercu nic nie zrobilam, jezdze juz 5 lat ;) mowie ze to pech do tej marki... Dlatego nie chce wiecej tych aut.

Giannaa dziekuje, teraz to i ja sie nie mieszcze, a wtedy juz zle sie czulam majac 15 kg na plusie :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2015, 08:19

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
‹‹ 178 179 180 181 182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ