Ciaza w Norwegii
-
WIADOMOŚĆ
-
Madziula jak się czujesz. Ja trochę lepiej, pracuje normalnie. Mdlosci nadal mam ale trochę mniejsze. W środę mam ginekologa, zobaczymy co w trawie piszczy .
Dziewczyny jakich badan mam wymagać od lekarza, ja mam 39lat więc na pewno genetyczne. O co mam pytać? -
pati1980 wrote:Dziewczyny jakich badan mam wymagać od lekarza, ja mam 39lat więc na pewno genetyczne. O co mam pytać?
Ja tylko prosiłam o wysłanie skierowania na duo-test do Riks
Potem dostałam termin na spotkanie z genetykiem w Riksie i on się pytał czy chce USG +krew czy amniopunkcję .
-
alda wrote:Ja tylko prosiłam o wysłanie skierowania na duo-test do Riks
Potem dostałam termin na spotkanie z genetykiem w Riksie i on się pytał czy chce USG +krew czy amniopunkcję .
Alda duo test to nie jest nipt test. Co mi powie duo test?
Bo Ty też robiłaś w Polsce nipt.
Ja juz mam takie nerwy A jeszcze badań nie robilam -
pati1980 wrote:Alda duo test to nie jest nipt test. Co mi powie duo test?
Bo Ty też robiłaś w Polsce nipt.
Ja juz mam takie nerwy A jeszcze badań nie robilam
Jak ja robiłam badania to nie było Nipt w Norwegii nie wiem jak jest teraz ........
Duo test - Usg od 11-14 tygodnia i badanie krwi - statystyka wpisuje się dane z usg i krwi do specjalnego programu i on wylicza ryzyko trisomii : 13, 18, 21,
Ja robiłam w Polsce USG i test SANCO .
-
alda wrote:Jak ja robiłam badania to nie było Nipt w Norwegii nie wiem jak jest teraz ........
No właśnie nadal nic nie wiadomo, może coś lekarz będzie wiedział więcej.
Jak nie można nadal w Norwegii to pojadę do Szwecji zrobić.
Bo ten duo test to taka średnia wiarygodność. -
Teraz doczytałam że jest ale proponują go jak duo-test wyjdzi poniżej 1:250
Hvem får tilbud om NIPT for trisomi?
I Norge er ikke NIPT et tilbud til alle gravide. Testen tilbys bare hvis KUB-testen har vist økt sannsynlighet for at fosteret har trisomi 13, 18 eller 21. Sannsynligheten må være høyere enn 1:250.
https://helsenorge.no/undersokelse-og-behandling/fosterdiagnostikk
pati1980 lubi tę wiadomość
-
alda wrote:Teraz doczytałam że jest ale proponują go jak duo-test wyjdzi poniżej 1:250
Hvem får tilbud om NIPT for trisomi?
I Norge er ikke NIPT et tilbud til alle gravide. Testen tilbys bare hvis KUB-testen har vist økt sannsynlighet for at fosteret har trisomi 13, 18 eller 21. Sannsynligheten må være høyere enn 1:250.
https://helsenorge.no/undersokelse-og-behandling/fosterdiagnostikk -
Pati daj znać po wizycie
Dziewczyny byłam dzisiaj u lekarki i pytałam czy każdemu dziecku po urodzeniu badają TSH i powiedziała że tak
Jak wynik jest ok , to nic nie mówią , jak coś jest nie tak to wysyłają na powtórne badanie . Przy hashimoto przeciwciała mogą przechodzić przez łożysko i wtedy są we krwi maluszka ale to nie oznacza że on ma problem z tarczycą . Jeżelii wykryją anty-tpo lub podwyższone TSH to dopiero wysyłają na dodatkowe badania .
-
Cześć dziewczyny ja juz po wizycie. Wszystko ok maluszek ma 2,5cm serduszko bije prawidłowo.
Moja pani doktor wysłała wszystkie skierowania na badania do szpitala. Teraz czekam na terminy. Niestety potwierdziła że NIPT nie robią w Norwegii.
Więc jedziemy do Szwecji bo to najlepsza opcja dla nas.
W którym tygodniu ciąży robiliście nipt test?majola lubi tę wiadomość
-
pati1980 wrote:O Matko Alda jak to zamontować
Na stronie tej kliniki pisza ze mozna już od 10+0
Pojadę chyba za półtora tygodnia, żebym już miała spokojna głowę
Pati moim zdaniem 10tc to za wcześnie , tu chodzi o to że im później tym więcej jest DNA dziecka w krwi matki 10 tc DNA może nie być jeszcze wystarczająca ilość DNA u mnie było 17% .
Dzwoniłam do Polski i mi doradzili najwcześniej w 12 tc mimo że na stronie było od 10 tc
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2019, 13:21
-
Suwaczek
Wpisujesz w Google suwaczki ciążowe albo klikasz na ktòryś z naszych , tam ustawiasz sobie suwaczek i kopiujesz link, później na beelly w rogu wchodzisz w ustawienia , później w społeczność i w miejscu podpis na forum wklejasz link z url
pati1980 lubi tę wiadomość