Ciaza w Szkocji
-
WIADOMOŚĆ
-
Nawet jak chcesz porod w wodzie to TENS dobrze mieć bo ja się zakłada jak tylko zaczną się skurcze a do wody wchodzi się dużo pózniej. Ja będę miała i to i to
Co się nie wyspalam... Non stop się budziłam a jak o 4am poszłam siku to nie spałam 2 godziny ( dopiero udało mi się zasnąć tą metodą relaksacji z antenatal. Wiec następnym razem odrazu tego spróbuje a nie przez 2 godziny się męczyłam i grałam w gierki na telefonie /
Dobrze że nic dzisiaj nie muszę robić. Kolejny dzien lenistwa -
Hmm to tym bardziej to przemysle
Ja dzis pierwszy raz w ciazy mialam problem ze spaniem nie zasnelam do 3.30 chyba... O 3 moj wstal siku i po picie i jak zapytalam o godzine to myslalam ze padne
Przemyslalam pol zycie i zaplanowalam nast pol haha
A my sie chyba dzis nad jeziorko wybierzemy. Moze nie jest upalńie ale zjemy obiadek w plenerze juz mam smaki na lososia z grilla
-
wiecie dziewczyny ja tez dzis mialamokropna nocke. ciagle sie budzilam na siusiu. Jak wrocilam do lozka to meczylam sie zeby znow zasnac. Dalej mnie boli miedzy nogami az sie w nocy nie moglam przekrecic. Taki uciska na kosci tam w srodku.
Gardlo mnie dalej boli
Paula dzieki za przepis. Moze niedawe zrobie. Musze tylko znalezc miejsce na jagodki.
Vixen troche drogi ten olej kokosowy ale faktycznie zapach potrafi duzo zmienic.
Ja zawsze uzywalam kokosowy body butter i balsam do ust z The Body Shop. Nawet go w ciazy polecaja na smarowanie brzusia. -
Tez myslalam o tens machine. Pytalam kiedys polozna bo myslalam ze mozna to wypozyczyc od nich ale niestety. Kupowac swoj to troche drogo. Teraz widze temat wrocil i chyba to przemysle jeszcze raz bo nie chce zadnych chemicznych znieczulaczy. Chcialabym rodzic najbardziej naturalnie jak sie tylko da.
-
Tyger to znowu miałyśmy tak samo haha
Ja zauważyłam ze boli mnie przed zaśnięciem a w nocy braxtony za każdym razem jak sie przekręcam czy wstaje.
Czuje sie jak zombii dzisiaj :< niewyspana i strasznie meczy mnie to czuwanie. Analizowanie każdego bólu. Cała noc sie przebudzalam bo wydawało mi sie ze mi wody odeszły xD ale podkłady na materacu rozłożone wiec przynajmniej sie nie zniszczy jakby co.
Co do tego oleju to jak narazie jest bardzo wydajny. Te trzy łyżki które rozpuscilam przedwczoraj to dalej ich używam dzisiaj nałożyłam na końcówki bo po rozjasnieniu są przesuszone i jeszcze mi zostało w misce wiec nie jest złe. -
Ja tez juz sie zastanawiam czy to sie przepadkiem nie zaczyna powolutku. Staram sie zrelaksowac ale umysl mi pracuje. chcialam jechac na wycieczke zeby o tym nie myslec ale Kev odmawia. Boi sie gdziekolwiek dalej pojechac bo co by bylo jakby mi wody odeszly itd. Chodzi za mna a ostatnio jak pies kolo nogi, nawet mi do toalety wszedl bo myslal ze cos sie dzieje. Juz mam dosc. Nie mowiac o tym ze absolutnie nie bedzie sie ze mna kochal bo maly juz glowa w dol i w kanale wiec juz calkiem zeswirowal. Mowi ze chyba wydzielam jakies inne feromony bo zupelnie mu instynkt zaniknal i nie widzi mnie jako obiektu seksualnego. Siusiak mu nie dziala Twierdzi ze to pierwotny instynkt jaki maja zwierzeta kiedy samica zostaje juz zaplodniona. Niewiearygodne! Ma natomiast rozbudowany instynkt opiekunczy. Zaglaskal by mnie na smierc. Strasznie dziwne rzeczy sie z nim dzieja podczas tej ciazy. mowi ze czuje sie dziwnie ale cudownie. zawsze to on mial problemy za spaniem a odkad jestesmy w ciazy to spi przy mnie jak dziecko. Ostanio sie tylko budzi jak jak ide do toalety.
Wczoraj musialam go niemal zgwalcic Po takiej dlugiej przerwie bylo sporo sluzu a on biedny pytal czy mi wody nie odeszly Dzieki
Mam nadzieje ze po wszystko wroci do normy -
U mnie tez apetyt strasznie dziwny. Chodzę po domu i jestem głodna ale nic nie moge zjeść... Na szczescie mąż wymyślił co dzisiaj na obiad bo ja nawet nie moge myślec o żarciu.
U nas w łóżku też nie zaciekawie :< ja mam straszna ochotę ale kilka dni temu jak cos tam porobilismy to mąż nie był 'zadowolony'... Nie moze się zrelaksować. Tylko kurcze ile potrwa dojście do siebie po porodzie?
Moj tez non stop się pyta czy wszystko ok. Mam dość juz tego czekania, nie moge myślec o niczym innym. I jakieś Namysłów dziwne uczucie... Taka frustracja, bo chce juz synka mocno przytulić do cycka.
-
Elo elo
My dopiero do domu wrocilismy my z moim to kozystamy na maxa ze wszystkiego jeszcze bylismy nad morzem, potem nad jeziorem, zrobilismy grilla nie ma to jak kielbacha i losos z grila na obiad!!! W pieknych okolicznosciach przyrody
Mam nadzieje ze po tej wycieczce dzis bede spac jak zawsze a nie czuwac do 3
Kurcze moze u was faktycznie cos rusza skoro tak sie meczycie...ale ja jestem Tyger tylko kilka dni za toba
Ja to na 100% przenosze o ile nie skonczy sie cc ( a tego nie chce).
-
Paula a jeśli mały się nie obróci to mówiła polozna kiedy by było cc jakby co?
Mam nadzieje ze jednak tak nie bedzie i synek grzecznie się ułoży w dobrej pozycji
Super ze Twoj ma wolne teraz fajnie sobie wykorzystujecie czas.
Ja jutro rano ide do mojego fryzjera bo chce zobaczyć jakie obiektywy mam do aparatu bo chce cos kupic i zaniose mu olej kokosowy bo tez chciał żebym mu kupiła jak sobie zamawialam. Potem o 12 mam polozna, a o 13 lunch z koleżankami. Wiec kilka godzin będę miała zajętych żeby tak nie fiksowac zapytam położną jak mały jest ułożony, czy wszedł juz główka w kanał czy nie. -
Paula, korzystaj poki mozesz. Tym razem jest strasznie mi zle i niewygodnie i codziennie mnie boli. Z Victorkiem to wogole nie czulam sie jak w ciazy. Troszke mi bylo ciezko pod koniec ale generalnie luzik. I wzielo mnie w srodku nocy z zaskoczenia. Nic nie wskazywalo ze jakas akcja bedzie.
A teraz to mam wrazenie ze jak Stanley tam glowke wsadzil to mu sie nie podoba i nia kreci a ja wtedy sie zwijam z bolu bo to takie nieprzyjemne uczucie. -
Vixen kochana napisz o tej relaxacji. Jak ty to robisz ze sie usypiasz? Co sie tam nauczylas na tych zajeciach?
Musze sie jakos psychicznie nastawic i pozytywnie myslec bo jak narazie to myslac o porodzie i tym bolu, ktory mnie czeka zaczyna mnie bolec glowa. Jakos ostatnio zaczelo mnie to stresowac. -
Dziewczyny polozna powiedziala ze ma ok 2 tyg zeby sie obrocic... 10 czy 11.08 mam wizyte w szpitalu i powiedziala ze skonsultuje mnie lekarz i on powie co dalej jak maly bedzie wtedy dalej na pupce. Chyba ze sie obroci to mam sie z nia na wizyte umowic. Z tego co wiem to planowane cc robi sie dwa do tyg przed terminem...
Vixen znowu jutro czeka cie mily dzien tez lubie taki intensywny czas
Tyger kozystam kochana ile moge tylko po dzisiejsżej wyprawie troche spojenie lonowe mnie boli.
Ehh popatrz jaka roznica miedzy ciaza a ciaża moze byc...
-
Tyger najpierw wybierz sobie miejsce w którym czulabys się spokojna i szczęśliwa. Na potrzeby porodu nam babeczka powiedziała żeby to było morze. Albo ze jesteś na morzu albo siedzisz na plaży. Wtedy podczas porodu skurcze są tylko falami na wodzie. Robia się coraz większe i większe, ale to tylko fale, nie ból i zaraz się zmniejszają i woda jest spokojna. Dla mnie to nie morze tylko jezioro i mojej babci, najszczęśliwsze miejsce na ziemi.
Ułóż sie wygodnie, zamknij oczy. Zaczyna się od trzech oddechów. 5 sekund wciagasz powietrze nosem, 2 sek trzymasz, 5 sekund wypuszczasz ustami. (Przy porodzie partner dobrze jak partner liczy czas, pomaga to wtedy się skupić na oddychaniu). Wciąż głęboko oddchajac, zaczynając od czubka głowy rozluźniaj mięśnie. W głowie mow sobie delikatnym głosem, pozwoli 'rozluźniam każdy mięsień twarzy, czoło się wygładza, powieki robia się ciężkie' itp i tak po kolei. Czoło, powieki, poliki, szczeka, uszy, szyja, ramiona, calutki ręce, nadgarstki i każdy palec z osobna; klatka piersiowa, plecy, brzuch, biodra, uda, łydki, całe stopy, każdy paluszek. Przy każdym wydechu czuj jak mięśnie się rozluźniają. Potem powoli policz od 10 do 1 i przenieś się w Twoje magiczne miejsce.
Ja wyobrażam sobie siebie szybującą nad moim jeziorem, jak niebieskie jest niebo, jak ciepłe są promienie słońca na mojej skórze. Staraj się dokładnie wszystko zobaczyć i poczuć. Żeby wrócić odliczasz od 1 do 10 i powoli odsuwasz od siebie wizje swojego miejsca, tak jakbyś dochodziła.
Cały ten proces mi zajmuje jakieś 10-15 min wiec mozna to robic nie tylko do zasniecia, ale do odprężenia poprostu.
No ale dzisiaj nad ranem zasnęłam praktycznie zaraz po odliczeniu.
No wiec tak to mniej wiecej było na tej lekcji. Babeczka tez poleciła mowić sobie jak juz się jest w tym swoim miejscu, jedno zdanie, cos w stylu 'mój porod bedzie najpiękniejszym przeżyciem' i jeśli tak codziennie się bedzie robiło to pomoże to ze stresem przed porodem
Zobaczymy jak to bedzie w praktyce ale jak narazie ze spaniem pomaga wiec ja jestem pozytywnie nastawionatyger lubi tę wiadomość
-
Kurcze to jest plus cc ze się wie kiedy maluch się urodzi
To nie jest śmieszne z tą płcią bo mi się dwa razy juz śniło że urodziła się córeczka i dwa razy była taka malusia i śliczna... Leżała w różowym sweterku i nazywała się Ola wiec kurcze jak się nasz urodzi to pierwsze co to mu sprawdzę miedzy nogami najwyzej będziemy mieli córeczkę która bedzie nosiła dużo niebieskiego hahatyger lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, ja juz to do was zagladam z coraz wieksza ciekawascia, juz tak daleko jestescie, ciekawe czy Vixen bedzie pierwsza.
Paula, a to niespodzianka, ze komus sie okazala inna plec dziecka tak pozno, a wyprawka pewnie dla dziewczynki, ale jest jeszcze czas aby dokupic cos dla chlopca!
Podziwiam twoje buleczki, az mi zapachnialo jak na nie patrzylam. Poza tym fajnie, ze masz czas na odpczynek i male wycieczki, mnie w pracy przetrzymuja jeszcze teraz na 'koniec miesiaca'.
Vixen, dzieki za testy oleku kokosowego. Ja w Pl kupilam araganowy, dosyc spory i tak go na wszystko testuje, moj A tez go uzywa. Zrobilam nim takze wlosy bo ktos pisal, ze jak sie go lekko wmasuje to nie beda puszyste lylko lsniace, chyba jednak dalam za duzo i wygladaly jak tluste. W kazdym razie go tez stosuje sie jako maske na wlosy np na godzine, a potem do zmycia. Tak go tez bede uzywac na wlosy.
Obyscie dobrze spaly ...tyger lubi tę wiadomość