X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Aisa. Ja mieszkam w Stockholmie a moj pierwszy synek ma prawie 2,5 roku. Teraz czekamy na coreczke:)
    Co do porodu to pierwszy byl bardzo szybki bo zaledwie 5 godzin od pierwszego skurczu, wiec jesli ten bedzie szybszy to nie wiem czy zdarze do szpitala:) Ale oczywiscie licze na to ze pojdzie tak samo sprawnie jak za pierwszym razem.

bhywp07w75emmaf4.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie życzę zbyt szybkiego porodu bo faktycznie możesz się nie wyrobić z dojazdem ;)
    Mój był na tyle długi, że piechotą bym się doczłapała :P

Fajnie, że teraz będzie córa :)
    Imię (imiona) już wybrane?

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naprawde mielismy duzy problem z wyborem imienia i stanelo na MAJA ale to nie byla ostateczna wersja. Ale teraz moj syn juz zaczal mowic ze w brzuszku jest Maja, dzidzia Maja i chyba zostawimy, to jemu bedzie latwiej zrozumiec sytuacje. A ty w ktorym tygodniu ciazy jestes?

bhywp07w75emmaf4.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja, fajne imię. Córka kuzynki tak się nazywa, bardzo fajna dziewczynka :)
    Ja nie jestem w ciąży. Póki co zbliżamy się do pierwszych urodzin Jaśka.
    W sumie wątek nazywa się ciąża w Szwecji, ale myślę że i po porodzie miło jest pogadać z kimś kto tez mieszka w Se.

Little Frog lubi tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasne ze tak, zgadzam sie w 100%

bhywp07w75emmaf4.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jak Milo, ze nasze grono się powiększa! :)

Ja dziś czuje się fatalnie. Chyba mnie cos zbiera. Nos zatkany, głową boli, nawet oczy mam jakieś dziwne... A taka piękna pogoda za oknem... No nic, trzeba się wziąć w garść i cos po robić, może mi siły powrócą. Najchętniej bym usiadła na zewnątrz i zbierała witaminke D...i chyba tak zrobię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2015, 12:02

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No teraz taki okres przyjsciowy ze nie trudno o chorobę. Mnie jakimś cudem choroby omijają w tej ciąży może dlatego że się zaszczepilam i mam nadzieje ze juz nic nie złape na koniec.

bhywp07w75emmaf4.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Frog, najedz się na noc czosnku, zapij mlekiem z miodem i pakuj się do łóżka. Mam nadzieję, że wygrzewanie się na słońcu pomogło!

Nam dziś przyszła notka, że Jaśko będzie miał wizytę dentystyczną 4.05. A dzień później trzecia dawka szczepienna. Będziemy codziennie w przychodni, ble!

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Giniaq:).

A właśnie jak jest tutaj ze szczepieniami, Dziecko zostaje zaszczepione od razu po urodzeniu, jak w Polsce?

• aisa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek wrote:
    Witaj Giniaq:).

A właśnie jak jest tutaj ze szczepieniami, Dziecko zostaje zaszczepione od razu po urodzeniu, jak w Polsce?
    Niet. Po urodzeniu dostaje zastrzyk z wit K tylko. Pierwsze szczepienie w 3 mż, potem w 5 i 12. W 18 mż jest MMR. Jak dalej leci to nie pamiętam, ale w książeczce jest.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co to jest to MMR?;).

To rzeczywiście zupełnie inaczej niż w Polsce. Z ttego co mo bratowa opowiadała, to dziecko w pierwszej dobie życia zostaje juz zaczdczepione.

• aisa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek wrote:
    A co to jest to MMR?;).

To rzeczywiście zupełnie inaczej niż w Polsce. Z ttego co mo bratowa opowiadała, to dziecko w pierwszej dobie życia zostaje juz zaczdczepione.
    Odra, świnka, różyczka. W Pl robi się ją kilka miesięcy wcześniej.
    Dodatkowo można zaszczepić na gruźlice, ale w standardzie jej nie ma.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha rozumiem juz:). A szczepia na pneumokoki, rotawirusy?

• Little Frog Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Ja wczoraj faktycznie wyszlam na zewnątrz, troszkę poplewilam i tak minęły prawie 2 h. Poczulam się lepiej :) ale wieczorem tak mnie zmoglo, ze poszlam spać po 20 :D zasnelam dosłownie w 5 minut :) ojjj...dawno tak długo nie spalam :D

Szczerze powiem, ze przeraża mnie kwestia porodu i pozniejsza opieka nad dzieckiem. Okropnie się boje, ze czegoś nie zrozumiem...

• aisa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Frog wrote:
    Szczerze powiem, ze przeraża mnie kwestia porodu i pozniejsza opieka nad dzieckiem. Okropnie się boje, ze czegoś nie zrozumiem...
    To będziesz się nas tu pytać ;) :)
    A tak serio to początki są dość trudne przez to, że to zupełnie inny tryb życia i wszystko jest nowe. Ale szybko się nabiera wprawy choć pierwsze 2 tygodnie do miesiąca to takie jednak trochę wyjęte z życiorysu.
    U mnie dali fajną książkę, o porodzie, karmieniu i ogólnie o ciąży. Poczytałam ze sporą pomocą słownika, potem było łatwiej zrozumieć o czym gadają.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek wrote:
    Aha rozumiem juz:). A szczepia na pneumokoki, rotawirusy?
    Pneumokoki były razem z podstawowym szczepieniem (5w1 lub 6w1 u nas było do wyboru). Rota nie było, nie wiem czy i ile płatne, nie gadaliśmy o tym z położną.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Frog nie martw się na zapas. W praktyce wszystko jest łatwiejsze niż się wydaje.
    mi zostało niecałe 3 tygodnie do terminu wiec mogę już urodzić w każdej chwili I faktycznie tym razem boje się bardziej. Po pierwsze wiem co znaczy rodzic, po drugie boje się ze nie zdarze do szpitala a po trzecie boje się jak sobie poradzę z dwójką maluchów. Oj mowie wam burza w mojej głowie jest nieustanna.
    W dodatku wczoraj postanowiłam zmienić szpital do porodu. Cos mnie tknelo i zaczęłam czytać o tym w którym miałam rodzic i rodziłam wcześniej synka i dużo ludzi odradza ten szpital. Ja byłam zadowolona ale może coś się zmieniło a może dobrze trafiłam. Teraz chce rodzic w szpitalu w którym byłam raz, w ogole go nie znam i w dodatku jest w centrum i możliwe korki. musze w poniedziałek zgłosić to późnej bo akurat mam wizytę.

bhywp07w75emmaf4.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goniaq, dwójka dzieci to wyzwanie, ale na pewno sobie poradzisz. Młody już w miarę kumaty to pewnie nawet trochę pomoże choć pewnie zazdrosny też będzie.
    Przy dzieciach jednak fajną instytucją okazuje się babcia i ogólnie rodzina, no ale zazwyczaj na emigracji jest się samemu...
    Trochę decyzja na ostatnią chwile ze zmianą szpitala, ale na pewno dobra, Ty się musisz dobrze z tym czuć więc na pewno będzie ok.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Synek owszem juz kumaty ale na pomoc niestety jeszcze zbyt mały. Napewno będzie chciał bo bardzo lubi małe dzieci i jest bardzo czuły ale to jednak 2 latek i trzeba bardzo uważać. Tym bardziej ze to bardzo żywiołowe dziecko.
    Na szczęście tym razem mogę liczyć na pomoc babci. Juz za tydzień będzie z nami i zostanie ile będzie trzeba:)

aisa, Little Frog lubią tę wiadomość

bhywp07w75emmaf4.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w weekend przejedziemy się do tego drugiego szpitala zorientować się co gdzie jest dla pewności.

bhywp07w75emmaf4.png
‹‹ 32 33 34 35 36 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ