X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam:). My mamy się dobrze, brzuszek co raz większy, maluch rośnie. Chyba Zmienił pozycję, wydaje mi się ze jest główka w dół, bo na dole czuje smyranie rączkami,a już w górze konkretne kopniaczki, nawet stopki juz wyczuwam. Jeszcze tylko 3,5 tygodnia pracy i czeka mnie odpoczynek:).

Mimmi miałaś rację,że na wozek Trzeba Będzie trochę poczekać, Dobrze że zamówiliśmy wcześniej.
    Musimy męża zarejestrować o ten urlop żeby mi dni przepisał swoje,tylko musze jeszcze się poinformować.

U nas dzisiaj pochmurno, a wczoraj było pięknie

Goniaq super ze córeczka wszystko dobrze a Tobie tylko pogratulować szybkiego powrotu do figury:).
    Aisa udanej imprezki urodzinowej:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2015, 11:40

aisa lubi tę wiadomość

• skrollok Znajoma

Wysłany: 16 maja 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) troszke mnie nie bylo a tu tyle zmian ;)
    Goniag12 bo to chyba tak jest ze te Maje sa takie grzeczne ;) moja w zeszlym tygodniu miala wazenie i wyszlo 4200 prawie i 55 niecale cm dlugosci. Moja mama sie smieje ze mala rosnie wszerz a nie wzdluz :D
    Kwiauszek a wozek to gdzie zamawialas? ja przez allegro jak zamawialam to szedl jakis tydzien. I super ze czujesz maluszka- przyjemne takie kopniaczki? :)

43kt2n0asst66frp.png[/url]
  • skrollok Znajoma

Wysłany: 16 maja 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aisa wrote:
    Ile było tam stopni zimą? Tak z ciekawości ;)

zima to najwiecej bylo -26 czy -27 z tego co pamietam ale nie wiem jak to w Szwecji bywa, czy to standard czy nie bo to moja pierwsza zima tutaj :) i nie wiadomo czy nie ostatnia ale to sie dopiero okaze... moze i ja do Polski pojade tylko nie wiem czy z dwumiesieczna Majeczka nie jest za szybko do samolotu wsiadac? jak uwazacie?

43kt2n0asst66frp.png[/url]
  • aisa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2015, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Impreza urodzinowa udana :D

Kwiauszek, póki co zapisz męża na te 10 dni wolnego po porodzie. Potem korzystaj ze swoich a później z męża. Z tych 240 dni mąż może oddać 180.

Skrollok, wydaje mi się że w tych rejonach w których Ty byłaś zimą to standard takie temp. U mnie na południu zimy są dużo cieplejsze. Tej zimy bardzo mało śniegu było.
    Co do latania to znajomi z takimi maluchami już latali więc chyba można.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez się zastanawiam kiedy jechać do PL. Szczepienia wypadają na początek sierpnia i mam dylemat czy jechać przed nimi czy po. W poniedziałek przychodzi do nas pielęgniarka to musze z nią pogadać jak będzie lepiej.

bhywp07w75emmaf4.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam się przesunęła przez wyjazd druga dawka szczepienna. Jeśli sporo byście musieli zmieniać plany to myślę, że można jechać i przed szczepieniem. Choć pewnie lepiej zaszczepić, może na trochę wcześniejszą datę uda się ustawić szczepienia i wtedy na spokojnie jechać do PL.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AISA spoznione ale szczere Wszystkiego Najlepszego dla Jasienka :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2015, 22:33

aisa, Little Frog lubią tę wiadomość

18.04.2015 (42+2) Sofia 4500g; 54cm <3
    l22njw4zq8sux6j8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej,Sofia jest bardzo silna Jak na ten okres. Może dlatego,że w brzuszku u mamy trochę dłużej powiedziala:). Fajniutki z niej bobasek:).

Aisa czyli zazarejestrowaćna razie tylko na te 10 dni?, a jeżeli chodzi o urlop to później? Jeszcze mam takie pytanko, maluch może wyjść z brzuszka nie koniecznie w tym terminie jaki mam podany w forsakringskassan, czy będzie je można nałożyć na inny dzień w razie czego?

• aisa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Rudziu za życzenia dla Jasia!

Sofia jest bardzo silna już. Może faktycznie dlatego, że wiekiem korygowanym miałaby już 6 tyg.. Śliczna jest! :)

Kwiauszek, ja te 10 dni zaznaczyłam po porodzie. Wtedy wyskoczyło pytanie dlaczego tak późno (bo powinno się przez porodem). Napisałam, że zrobiłam tak z niewiedzy i niezrozumienia języka :P Pamiętam, że było napisane żeby zaznaczyć planowy termin porodu, ale jak się potem robi jeśli jest spora różnica w terminie a w rzeczywistości to nie wiem.
    Co do macierzyńskiego to można planować podział swoich dni i ojca dziecka, później można to dowolnie zmieniać więc jeśli wiecie że tylko Ty będziesz brać dni a mąż te 60 obowiązkowe to możesz od razu zaznaczyć tak. Będziesz miała z głowy a później w razie zmian wprowadzić poprawki.
    Ja nie wiedziałam jak będziemy robić więc co 3 miesiące zaznaczałam swoje dni a teraz dni M.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te 10 dni dla meza zglasza sie dopiero w dniu porodu. Jak malenstwo sie urodzi wysylacie sms lub przez aplikacje w telefonie mozecie zrobic anmälan. A potem przychodzi blankiet do domu i podajecie dni dopiero po powrocie do pracy. Nie robi sie tego wczesniej.

W skrocie: 10 dagar
    1. anmälan- w dniu porodu lub pierwszego dnia kiedy bedziecie chcieli wziac kase (nigdy przed porodem)
    2. ansökan- po powrocie do pracy, wypelniacie dni w ktorych maz byl w domu z wami. mozna wypenic blankiet ktory przysla lub przez internet z BankID

Urlop rodzicielski (föräldrapenning) mozna zglosic w dniu wziecia urlopu lub wczesniej go juz zaplanowac.

aisa lubi tę wiadomość

bhywp07w75emmaf4.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goniaq, fajny suwaczek :)

Ja wszystko wypełniłam przez internet z BankID około tydzień po porodzie (jak mąż był w domu z nami a nie po jego powrocie do pracy więc i ta opcja wchodzi w grę). Ale pamiętam, że musiałam się też wytłumaczyć dlaczego nie zrobiłam wcześniej anmälan (co jak pisze Goniaq powinnam zrobić w dniu porodu lub w dzień od którego chce brać kase).
    Czyli zagapiłam się żeby zrobić anmälan na czas, potem zrobiłam jedno i drugie jednocześnie (i przez to miałam to dodatkowe pytanie czemu dopiero robię anmälan).

Ps. Szkoda, że ten wątek nie istniał wcześniej to bym mądrzejsza była przed moim porodem ;)

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny jakieś to skomplikowane:).jak patrzylismy przez id bank to tam są dwie opopcje zarejestruj 10 dni oraz nałóż 10 dni. Wiec pomyślałam, że zarejestrować trzeba wcześniej a jak urodzi się dzidzius to wtedy to drugie wypełnia się.

A jak mamy podać dochód męża z tamtego roku bo jakoś będą mumieli.to wyliczyć?

Weszłam sobie.na.te stronę. I jest tam kalendarz.
    1. Wybieram sobie dni,taka kreska się pojawia

2. Mam podać powód, to chyba ten pierwszy wybieram ze musze.zadbać o Dziecko
    3. Jakie.wynagrodzenie wiec wybieram ta opcje sjukpengiva czy jakoś tak.
    I dalej już tylko potwierdzam to, i koniec na tym?

Nigdzie nie widzę opcji ze tato rezygnuje z dni na Rzecz mnie???.

Jak Dobrze,że służycie dobra radą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2015, 21:55

• Little Frog Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie to wszystko to czarna magia. Chyba będę musiała juz teraz robić jakieś notatki, żeby to poukladac...
    Chociaż w moim wypadku to juz całkiem inna sytuacja, bo ja nie pracuje...

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2015, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli nie macie podanych dochodów to fk upomni się o nie przy najbliższej okazji Np. Jak zrobisz anmälan om 10 dagar to wraz z blankietem przysla drugi o podanie dochodów. Wtedy wypełnia pracodawca lub podaje się kwity z kilku ostatnich wypłat. Wszystko zależy jaki macie rodzaj zatrudnienia.

Co do tego kalendarza to mówisz o föräldrapenning. Możesz go sobie dowolnie planować. Wybierasz daty, sjuk lub längstnivå, powód ta hand om barn i juz. Możesz sobie to robić co miesiąc codziennie lub od razu cały urlop zaplanować (Wszystko zależy od ciebie) jak będą ci się kończyć twoje dni to jest taka opcja avstå föräldrapenning czy jakoś tak i tam wypełnia się blankiet o przepisanie dni z jednego rodzica na drugiego. Zrób to min. 2 tygodnie zanim skończą się twoje dni bo to trochę trwa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2015, 22:38

bhywp07w75emmaf4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goniaq dziękuję,jesteś wielka:). Nawet jak męża zarejestruje się ba ten foraldrapenning to tez przyjdzie mu wniosek o dochód?
    Ja mam już dochód wyliczone cały Poprzedni rok.
    chyba najpierw będę będę brała ten sjukpengiva, a potem jak się skończy to ten langstiv. Chyba dobrze myślę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2015, 07:39

• aisa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goniaq fajnie wszystko wytłumaczyła
    Jak zaznaczałam dla M te 10 dni to przyszedł bankiet żeby wpisać dochody, zaniósł do pracy, oni to wypełnili, On odesłał.
    Znajoma szwedka mówiła, że oni zazwyczaj biorą większość dni sjukp i kilka längst żeby nie odczuć na koniec zmniejszenia ilości kasy.

Frog, jak się nie pracowało to przysługuje podstawowa stawka więc też fajnie ;)

Little Frog lubi tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2015, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek dochod podajesz raz bez znaczenia czy przy föräldrapenning czy przy tych 10 dniach. Ewentualnie jesli po jakims czasie twoj maz dostanie podwyzke i bedzie mial wyzszy dochod to wtedy mozecie zlozyc wniosek o zmiane dochodu. To samo tyczy sie ciebie. Jesli wrocisz do pracy i bedziesz zarabiala wiecej a bedziesz miala jeszcze dni do wykorzystania to tez mozesz zmienic dochod. ALe tym sobie narazie nie zawracaj glowy.
    Ty juz dochod masz , twoj maz poda po porodzie i juz juz bedziecie to mieli z glowy. Pozostaje tylko rozplanowanie urlopu rodzicielskiego. W praktyce to wcale nie est takie trudne. gorzej w teorii brzmi. Jakby co to postaram sie pomoc.

Mimi1990 lubi tę wiadomość

bhywp07w75emmaf4.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcialam sie jeszcze pochwalic moja ksiezniczka. Dzis konczy 2 tygodnie:)

ac7bb9c62e377afbm.jpg

90160a3a76a9f312m.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2015, 12:18

Little Frog, Mimi1990, Rudzia, aisa lubią tę wiadomość

bhywp07w75emmaf4.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przesliczna! Jak ja ogladam te Wasze skarby to aż się nie mogę swojego maleństwa doczekać, a to przecież jeszcze tyyyyle czasu :)

• Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little frog szybko zleci zobaczysz :P Chyba najgorsze sa ostatnie dwa miesiace , bo wiesz ze to juz niebawem ale jednak trezba jeszcze troche poczekac :P Ja tak bynajmniej mam hihi :P

Goniaq12 Kruszynka przesliczna!!!! :)
    Aisa wszystkiego dobrego dla synka!!! Spoznione troszeczke zyczenia :*

Dobrze dziewczyny ,ze mozna podzielic sie ta wiedza bo dla mnie to tez czarna magia jak na razie:P
    U mnie wszystko w porzadku jutro mam wizyte u ginekologa . Bede miala usg!! Matko ale sie boje!!! Mala ma dzisiaj cchyba kiepski humor bo malo sie rusza. Ja jestem straszna panikara i strasznie sie boje jak nie kopie za czesto :( Wczoraj wieczorem dawala czadu a dzisiaj juz tak tylko kilka kopow poczulam...no chyba ze z rana jak spalam dawala ale kto to moze wiedziec....

"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych, nigdy ich nie osiągnie" wizyta 25.10
    5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
‹‹ 41 42 43 44 45 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ