X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Szwecji
Odpowiedz

Ciąża w Szwecji

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goniaq, ale sliczniutka macie córeczkę widać, że taka drobniutka. Piękne ma rysy Buzki:).

Ja jeszcze jedno pytanie mam, a czy mój mąż nie musi wcześniej złożyć tego wniosku ze o foraldrapenning. Bo niby skąd mają wiedzieć,że będzie miał dzieck?? Dużo już mi się rozjaśnilo:).

Mimi mój maluch tez czasami daje czadu, a następnego dnia cisza jak makiem zaSial Sial. Napisz jak tam po usg, napewno wszystko dobrze
    Już bliżej niż daldalej. Boisz się trochę?:)

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiauszek jesli jesteście małżeństwem to twoj M automatycznie staje się ojcem po urodzeniu I widnieje jako ojciec w fk. Położna wysyła zawiadomienie do fk O narodzinach dziecka. wydaje mi się ze ojciec nie może zaplanować urlopu przed urodzeniem dziecka ale na 100% nie jestem pewna.

bhywp07w75emmaf4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha rozumiem. Już mi się rozjaśnia.

Goniaq a powiedz mi jeszcze jedną rzecz. Własnie sobie poplanowałam ten urlop , ale bez zapisywania. I trochę jestem w szoku że tak mało "pieniędzy "dostanę. PRaktycznie mniejszą połowę tego co zarabiałam. w jednym miesiącu mi nawet 6000 tys. kr nie wyszło. Czy to możliwe? Nie żeby mi zależało mi tak na tym. Ale wiadomo z czegoś trzeba się utrzymywać, a życie tu nie jest tanie. Myśłałam, że dostanę 80% swojej pensji, a z tego wynika że jeszcze potrącają do skatteverket 30 %.

Nie rozumiem, tego

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No fakt niby jest 80% od dochodu ale mi też się wydaje ze wychodzi mniej. A po podatku tu juz w Ogóle. A zaznaczyłas tez soboty i niedziele i hela dagar?

bhywp07w75emmaf4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zaznaczyłam hela dagar.sobót i niedziel nie, bo chciałabym jak najdłużej być z dzieckiem. Trochę to chore, takie prawo tutaj jest.

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie oni dziela twój dochód na 7 dni w tygodniu. Dlatego tak mało ci wYchodzi za 5 dni roboczych.

bhywp07w75emmaf4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja pracowałam 5 dni.w tygodniu. Widocznie oni maja jakieś zasady. I muszę to zaakceptować. Może jeszcze popytam. Poprostu dziwi mnie to, że z mojej Miesięcznej wypłaty dostane mniej niż 80 %, a pprzecież podatek był potracony. Dziwne.to.dla mnie Człowiek tylko glupieje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2015, 21:51

• skrollok Znajoma

Wysłany: 19 maja 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goniag12 sliczna ta Twoja Maja :)
    a z tymi wszystkimi urlopami, 10 dniami to ja do teraz nie wiem co wypelniam ale moj sambo (bawi mnie to ich okreslenie lekko;)) dzwoni tylko do nich, mowi co i jak i oni sami cos tam przysylaja :D wypelniamy, wysylamy a jak cos to znowu dzwonimy, znaczy on dzwoni :)
    i pytanie mam bo nie wiem czy cos mi umknelo- Pawel wypelnil formularz o 10 dni dla ojca. Ale czy dla mnie tez takie dni sa, przysluguja mi czy cos?

a teraz z innej beczki-
    dziewczyny doradzcie mi cos odnosnie mojego smrodka. Maja przez noc spi super, budzi sie, jedzonko i od razu spanie. Anioleczek normalnie :)
    Przez dzien jednak od jakichs paru dni mam problemy z nia. Zawsze jak przychodzi spanie to malej zbiera sie na krzyki. To nawet nie sa placze tylko wrzaski jakby jej sie niewiadomo jaka krzywda dziala. Kiedys widzialam ze brzuszek ja boli, prezyla sie, nic nie pomagalo dopoki nie przeszlo i wtedy rozumialam jej placz przez dzien, teraz jednak nie wydaje mi sie by miala bol brzuszka. Przed usnieciem potrafi plakac z pol godziny, godzine a czasem i dluzej. Az jej sie lezki w oczkach pojawiaja. A jak juz widze ta zalosna minke, zacisniete ustka i jak sie sklada do placzu to az serce sie kraje :( a jak juz usnie po wielkich meczarniach na raczkach (dodam tylko ze przy tych paczach to ni nie pomaga, ani lulanie, ani noszenie, nic kompletnie) i chce ja odlozyc do lozeczka, wozeczka, gdziekolwiek to sie od razu rozbudza i znowu krzyk...
    no i nie wiem co i jak jej pomoc, czytam o tym w internecie ale jakos nic nie pomaga.
    Maja tez jakos inaczej je przez dzien. Potrafi jesc, puszcza krzyczy i je dalej. Albo w ogole nie chce jesc jak sie obudzi, tylko spac dalej a nie umie zasnac bo krzyczy...
    Czy moze macie jakies rady na to?

43kt2n0asst66frp.png[/url]
  • skrollok Znajoma

Wysłany: 19 maja 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Frog na polmetku juz jestes takze zleci raz dwa :) ja sie przyznam ze po porodzie jak chodzilam do sklepu czy cos to troche mi szkoda bylo ze juz bez brzuszka chodze (mimo ze ost 2-3 tygodnie to byly uciazliwe niemilosiernie).

Mimi1990 nie przejmuj sie, moze mala zmeczyla sie wczesniejszym kopaniem i kolejnego dnia postanowila sobie odpoczac lekko :) ja jak nie czula jak mnie kopie to troszke jej przeszkadzalam i dlonia lekko uciskalam brzuch tam gdzie mnie zazwyczaj kopala, zawsze mi oddala i wiedzialam ze wszystko z nia okej :)
    pochwal sie jak tam po USG? :)

Little Frog, Mimi1990 lubią tę wiadomość

43kt2n0asst66frp.png[/url]
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skrollok te 10 dni przysługuje tylko jednej osobie i nie matce, ojcu lub innej osobie która ci pomaga w tym czasie.

Jeśli chodzi o Majke to chyba nie pomogę. Z dziećmi juz tak jest ze przechodzą różne etapy i różnie się zachowują. Moja mała tez ma chyba problemy z gazami bo się wierci, prezy podkurczone nóżki. Niby nie płacze specjalnie ale steka i to też jest męczące bo czasami przez to nie może spać.

Jesteś pewna że nie ma kolek. Jeśli dziecko krzyczy podczas karmienia to chyba przez koLke. chciałabym pomoc ale nie potrafię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 13:31

bhywp07w75emmaf4.png
  • Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na razie tak krotko
    na usg wszystko super!! na 100% dziewczynka :)
    Buziaki milego dnia :*

aisa lubi tę wiadomość

"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych, nigdy ich nie osiągnie" wizyta 25.10
    5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
  • Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje mimi1990. W tym roku dużo dziewczynek się rodzi. Imię macie już wybrane?

Mimi1990 lubi tę wiadomość

bhywp07w75emmaf4.png
  • Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej tak mamy imie :) Bedzie nazywac sie Lia :)
    Na usg bylo wszystko w porzadku mala rozwija sie ksiazkowo, przewidywana waga na 40 tydz to 3,5kg i z kazdym tygodniem +/- 300g. Tak sie zastanawiam skoro mala jest juz donoszona w 37 tygodniu ciazy to istnieja jakies naturalne sposoby wywolywania porodu??
    Czy lepiej czekac i zostawic wszystko malej. Nie chcialabym tak jak Rudzia czekala do 42 tyg i przechodzila meczarnie podczas wywolywania jej porodu przez leki.
    Jak rozmawialam z ginem to mowil , ze wspolzycie przyspiesza porod , skakanie na pilce faktycznie skraca szyjke?? Jak myslicei dziewczyny??

5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi super ze wszystko dobrze:). To Wasza malutka tez będzie ładnie ważyć:).

Mnie też przeraza fakt przenoszenia ciąży:/. tak jak napisałaś napisałaś, współżycie, skakanie na piłce czy klikanie ponoć przyspiesza poród. Ale jak jest w rzeczywistości to nie wiem, niedługo sam. Się przekonam :)

• Goniag12 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2015, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja wam powiem jak to jest Bo syna urodziłam 11 dni po terminie a córkę 10 dni przed. I do tej pory nie wiem czemu tak akurat rodziłam. Myślę że dziecko samo wie najlepiej kiedy jest czas na opuszczenie brzuszka.

W pierwszej ciąży chodziłam skakałam biegałam po schodach Tarlam sutki uprawiałam dużo sexu i nic. 11 dnia po terminie mój syn postanowił się urodzić i juz.

Tym razem nic nie robiłam żeby przyspieszyć poród i sam się przyspieszył.

teraz myślę że najlepiej jest poczekać, przyjąć za normę te 14 dni po terminie. Jak dziecko samo zechce się urodzić to i poród przebiegnie sprawniej a jeśli coś go wywoła i dziecko nie będzie gotowe to może być gorzej. To oczywiście tylko moje zdanie.

Ale polecam wam aktywność fizyczna przed porodem. Ja (głównie w pierwszej ciąży) dużo ćwiczyłam na piłce i ogólnie dużo się ruszałam i oba porody poszły bardzo sprawnie dzięki temu że dzieci były nisko i dobrze ułożone. pełne rozwarcie po 3-4godzinach a samo parcie to kilkanaście minut. Czego i wam życzę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 22:34

Mimi1990, Little Frog, aisa lubią tę wiadomość

bhywp07w75emmaf4.png
  • Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to trzeba byc cierpliwym :P
    Ja chodze na spacery tak po 5km i na basen tak co 3 dzien, musze znalezc jakis fajny filmik z yoga :)

5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 03:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie zgadzam sie z Goniag..dziecko samo zdecyduje kiedy chce sie urodzic :) no moja chyba nie byla zdecydowana :D uparte dziecko mi sie trafilo :D ja skakalam na pilce, pilam herbate z lisci malin, lazilam po schodach, tarlam sutki a Mala i tak nie chciala wyjsc ale np dziewczyny moje kwietniowki niektore po seksie dostawaly skurczy i rodzily..wiec chyba to zalezy n ajednego podziala a na innego nie :)

18.04.2015 (42+2) Sofia 4500g; 54cm <3
    l22njw4zq8sux6j8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2015, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja podnoszę prawie 8 ton owoców tygodniowo, to chyba też wysiłek;). Ciekawe jak to będzie u mnie. Zostało mi 2,5 tygodnia pracy. Nawet nie wiecie jak się cieszę, w końcu poczuje się bezpiecznie.

Mimi1990 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś Aisy i Preggo długo nie ma? Puk puk co tam u Was? :)

• Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana jak często miałyście spotkania z Barnmorska w wysokiej ciazy? Co tydzien czy co dwa tygodnie? I czy miałyście może badania robione na posiew paciorkowców ?

Ale dzisiaj pogoda u nas jest : słońce , chmury, burza grzmoty , I piekne słoneczko na koniec dnia :)
    Jutro moja ciotka z Londynu przyjeżdża :) także mam nadzieje ze weekend bedzie śliczny :)

5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
‹‹ 42 43 44 45 46 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ