Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
No to niech się okaże. Dziś rano przy toalecie miałam śluz podbarwiony na krwisto brązowo, z pewnością nie czerwono. Może od tej piłki i zmiękczaniu szyjki tymi kolistymi ruchami jakaś żyłka poszła. Dziś w planie mam wielke sprzątanie, nie wiem jak mi plany wyjdą ale póki co czuję power
-
Penelope to jest znak że się po mału zaczyna
to tzw wicie gniazdka
ja to wszystko układałam pRzekladalam z kąta w kąt
drzwi z farby nawet wymylam bo pomalowalismy prędzej i brzydko wyglądały.
Może to czop po mału odchodzi?Penelope lubi tę wiadomość
-
aaaaaaaaa Aniafk gratuluję, wiedzialam że przegapię, ale się uwinęłaś
Penelope zdążyłam i czekam i trzymam kciuki
Moja Niunia każdego dnia sie tak cudownie uśmiecha kiedy do niej mówię, kocham kocham kocham jak strasznie mocnomoja dziewczynka
już po szczepieniach jesteśmy
domek cudny choc jeszcze dość pusty, okolica świetna, lunapark itp itd
jest gdzie spacerowac
szkole nam tylko przydzielili w innym mieście, będę truć im dupę, bo mi się to nie widzi, szkołę mam pod domem a trzeba zasuwać autobusem za ponad 4 f za dzień
pozdrawiam was moje kochane, się stęskniłam hehePenelope, aniafk, Plumb80 lubią tę wiadomość
-
Hej AP miło ze wrocilas:) i jak się mieszka na swoim
nie ma porownani a z życiem na pokoju
Jeszcze trochę i tyle wam się " klamotow " nazbiera ze malo miejsca będzie:) wiem cos o tym my tez mieliśmy malow sumie teraz przewaga kai zabawek .
Jej u nas jutro kaja skończy 8 mcy i kiedy to minęło ?
Dziś kupilam jej skoczek z aronia i truskawka i czymś jeszcze i oczywiście uczulenie dostała . wiecie moze od jakiego wieku najlepiej robić testy alergologiczne?ap1526 lubi tę wiadomość
-
Ap, super, cieszę się że już sobie sami mieszkacie i macie spokój. Ze szkołą mam nadzieję że da się załatwić.
U nas od wczoraj na nowo odżył temat imienia, nie ma jednomyślności w tym temacie póki co. U mnie w ostatnich dniach wizja imienia się zmieniła i pracuję nad tym by moje przeszłomi
ap1526 lubi tę wiadomość
-
o widzę, że teraz Tobie duży brzuszek nie daje spać po nocach Penelope:)
a jakie imię?
nie mam pojęcia kiedy te testy
już myślałam, że mała to samo ze skazą, niby jeszcze nic pewnego
miała strupki na brewkach itd ale zeszło od kremu na szczęście
pojawiły się zaraz jak wprowadziłam sztuczne mleko
pocieszyłaś mnie kambel z tymi "klamotami", serio
jak już kilkakrotnie w mym życiu zaczynamy od spania na materacu haha
a później jak się przeprowadzaliśmy to mnie przerastała ilość rzeczy
ale ta przestrzen hehe, rozprostować się można nareszcie
no i teraz jest "mężusiu, bina trzeba wystawić" haha i zasuwa biedny
no i jak już pisałam kocham zdjęcia więc jeśli mogę sobie pozwolić, chciałabym otworzyć festiwalik zdjęć hehe i wrzucać kobitki, chwalić się, chwalić
teraz tak szybko wszystko się zmienia
pokażcie te swoje słodziaki
może wśród nich przyszły zięć haha
Penelopepokazuj no brzuchola
ku memu niezadowoleniu pozostała mi nadwyżka tłuszczyku, a cwiczyć nie mogę bo boli jeszcze ;/
Plumb jak tam?Penelope, Plumb80 lubią tę wiadomość
-
Ap Fajnie że wróciłaś, zastanawiałam się jak sobie tam radzisz z dwójeczką
Jak z zaprowadzaniem do szkoły rano itp. Mi rano sąsiadka zaprowadza Piotrka do szkoły bo żal mi z Adamem wychodzić jak jest -1 a on dopiero 10 dni na tym świecie, popołudniu już sama wychodzę, no chyba że jest paskudnie to też sąsiadka. Akurat ma córkę w zerówce więc nie problem dla niej .
Porodu własnego jak widzisz to o mały włos sama nie przegapiłam. Niby wszystko świetnie, szybko - tylko marzyć o takim rodzeniu . Tylko, że ja chciałam mieć jeszcze jedno dziecko a teraz strach mi nie pozwala bo boję się , że urodzę w 20 minut bez opieki a nie wiem czy bym umiała
Ap jak długo trwał transfer ze szkoły do szkoły? Czy Ja też będę teraz młodego przenosić i boję się, że na początku będę musiała wozić go do starej szkoły przez jakiś czas a to jest 30 km. Muszę czekać na akt własności który pewnie dostane jak się będę przeprowadzać i dopiero w tedy do council mogę iść wnioskować o szkołę. Jak Ty to załatwiałaś?
Kambel testy podobno najwcześniej robią powyżej 3 roku bo wcześniej nie są prawdomówne, aczkolwiek ja robiłam teraz Piotrkowi jak miał skończone 5 lat i wyszły zakłamane .
Może mleko ją uczula? Ja z szorstką skórą to chyba ze 3 lata się męczyłam i z takimi miniaturowymi krostkami np. na kolanach, łokciach.
Penelope rodzisz już ? -
złożyłam aplikację ok 12grudnia, a 17 dostałam odpowiedź do której szkoły się dostał i tam miałam się stawić w ciągu 10 bodaj dni roboczych, spóźniłam się bo czekałam na tel a neta nie miałam, ale nie było żadnych problemów,
ponadto w poprzedniej szkole powiedzieliśmy, że przenosimy się do innego miasta i nie możemy go dowozić, wpisali to sobie i powiedzieli że nie ma problemu, zwyczajnie opuścił kilka dni bezkarnieaniafk lubi tę wiadomość
-
aniafk, nie rodzę, sprzątam cały czas, a jeszcze właśnie dziś kupiłam łóżeczko turystyczne, takie z dwoma poziomami i przewijakiem na lokalnej stronie za całe 10 funtów. 4 łóżeczka mam !!!!!!!!!!! Chyba mi wali na mózg. To pierwsze turystyczne co kupiłam jest bardzo głębokie i tylko jeden poziom, schowam zaraz do garażu, bo teraz w salonie 2 stoją !!!! przyda się potem jako kojec do ogrodu. Jak widać zawsze sobie wytłumaczenie znajdę ;)Lepiej żebym już urodziła bo zacznę jeszcze dokupować.
W piątek przylatuje moja Siostra na 13 dni, w piątek wieczorem mam zamiar urodzić
aniafk wrote:Penelope rodzisz już ? -
no to ja znów z pytaniem. Jak długo po porodzie zostaje się w tym pokoju w którym się rodziło, czy całe te powiedzmy 6 godzin? czy przewożą na oddział ten oddzielany zasłonami? I co gdy np. dziecko urodzi się ....o północy, czy mąż potem musi jechać do domu czy co? Bo jeśli trzeba się przenieść na oddział to pewnie goście tam już nie mogą w nocy być... jak było u Was ? Dzięki że jesteście i mogę podpytać
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2015, 18:48
-
Mam nadzieję, że też nie będzie problemu z tym transferem i, że nie znajdą mi szkoły 10 km od domu. Ap a jak synek zaklimatyzował się w nowej szkole? Ja często powtarzam , że będzie zmieniał szkołę i dom a on że no wie przecież ale cały czas się martwię jak będzie się czuł w nowym miejscu.
Jutro idziemy zarejestrować Adasia i zdjęcie do paszportu zrobić. Czy rejestracja trwa jeden dzień? Tzn czy dostaje wszystkie akta na miejscu czy wysyłają je pocztą po jakimś czasie?
Penelope ja za każdym razem po kilku godzinach szłam na odział poporodowy ale też za każdym razem zostawałam dobę. Teraz pierwszą wersją było wyjście w ten sam dzień i cały czas miałam być na porodówce. Rodziłam rano więc nie wiem jak jest w nocy z mężami ale wątpię żeby mogli iść na drugi odział w środku nocy. Zresztą jak ja leżałam to przywieźli jakąś mamusię koło 2 nad ranem i była sama, mąż rano się pojawił.
Penelope lubi tę wiadomość
-
sama mozesz wybrac trzy najblizsze szkoly, a oni z nich jedna Ci wybiora, chyba ze w żadnej nie ma miejsc to nie wiem :)ale nie powinni Ci dowalic o 10km dalej
wtedy już chyba bus szkolny by go zabierał
zobacz sobie na stronce już teraz te szkoły, poczytaj o nich, u nas w mieście jest szkoła(ta do której się nie dostał), w której headteacher jest polakiem no i nie powiem, kusi mnie to, bo przynajmniej w razie jakichś większych problemów normalnie wszystko zrozumiem
powyżej 3 mili jest finansowany dojazd podobno
pewnie wiesz, w końcu już chodził do szkoły, ale piszę co wiem :)a nóż się przyda hehe
synek szcześliwy, zadowolony jak nie wiem
nie ma juz polakow w klasie i nie może uciec od języka ale nie przejmuje się, daje sobie jakoś radę, ja się bardziej stresowałam niz on.
Miał teraz szóste urodziny więc sądzi też, że po prostu poszedł do szkoły innej, bo na tyle dorósł
muszę wstawać dużo wcześniej żeby mała zdążyła zjeść itd ale w porządku mi się jeździ, choć wciąż się obawiam, że któregoś dnia braknie w autobusie miejsca na nasz wózek i mnie kierowca nie wpuści
Danielkowi rano tylko podaje śniadanko i juz sam zjada, sam sie ubiera także wygodnie:D odchowany hehe
ja leżałam na oddziale poporodowym kilka dni i odwiedziny były od chyba 10 rano do 20
jestem w sumie po cesarce więc nie wiem które salki zahacza się po naturalnym,
osobiście objechałam zwykłą salkę porodową, salę operacyjną, jakąś salkę z zasłonami poporodową(tu bym obstawiała, że się leży tych kilka godzin) i intensywną terapię, a na koniec rowan wardpół szpitala zwiedziłam, a tosty i dzbanek wody z lodem na zawołanie, na rowan ward była świetlico-kuchnia i można było przy tv wypić herbatkę, kawkę a w lodówce owoce i jogurty
-
bałam się też Aniu, że tyle zmian dla małego chłopca, dom, szkoła, siostra,
na pewno to sprawa indywidualna, ale nie martw się na zapas
może zachęci go myśl o swoim własnym, nowym, ładnym pokoiku
albo, że jest już taki duży, że pójdzie do innej szkoły
przypominam sobie jak to było ze mną,
ja zaczęłam podstawówkę w jednym miejscu,
a później się przeprowadziliśmy i zmieniłam szkołę
tej pierwszej prawie nie pamiętam, to ta druga się liczyła, tam się zaprzyjaźniłam, ważne było to co później i po latach żalu nie mam, zrytej psychiki chyba tez nie, a przynajmniej nie przez to hehe
będzie dobrze, w końcu tu też będą dzieci i zabawa
łatwo mówićsama się znów stresuję, że chcę go kolejny raz przenosić do tej szkoły obok domu
no ale jak przed nim kilka lat nauki już w tej jednej wybranej, to wolę teraz szybko "zerwać plaster" i niech sie już oswaja później
no i nic zdjęćbuu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2015, 14:23
-
hej
Penelope - ja po porodzie jak zabrali kaje bylam jeszcze ok godz . poszlam pod prysznic I pozniej poejchalam na sale poporodowa . tam juz moj m nie mogl isc bo odwiedziny sa do 7 albo 8 z czego gdy jest posilek wszyscy musza wyjsc (bynajmniej u nas ) ja na poczatku mialam swoja sale z lazienka (full wypas nawet wanna byla) pozniej dali mnie na ogolna na noc bo rano kaji zoltaczka wyszla I dali nas znow na osobna sale bez luksusow niestety I tam juz zostalam .
bylam dzis z kaja u lekarza . na raczkach oczywiscie egzema a na nozkach stwierdzila ze to infekcja ( nazwa na f ... ale nie pamietam jaka bo nawet nie znalam tego slowa ) dostala crimatizolum . a mleko pije caly czas aptamil pepti . mam nadzieje ze ta masc pomoze ,podobno efekty maja byc po 2 - 3 tyg smarowania .
u nas jesli chodzi o szkole trzeba ok roku wczesniej zapisywac . znajoma teraz zapisywala synka do szkoly I dostal przyjecie na 2016 rok dopiero .
ja chcialabym kaje zapisac juz od 2 lat na 2,5 h . nam bedzie wygodniej I latwiej isc do pracy a ona zaklimatyzuje sie z dziecmi .
ap - super ze synkowi sie podobanajwazniejsze ze dzieci zadowolone .
ania a jak piotrus zareagowal na braciszka ? pomaga ?
moj tel znow musialam oddac do naprawy wiec nie mam skad zdjec dodac ;/ nie dosc ze zaplacilam 80 f za naprawe to jeszcze tak naprawil ze szybka sie odklejala.
kajka nauczyla sie wczoraj mowic ba/pa I macha lapcia I tak chodzi w chodziku pol dnia I ciagle babababababa I zakochala sie w zegarze mojej siostrya szczegolnie gdy robi bim bam
:D
Penelope, ap1526 lubią tę wiadomość
-
Kambel aptamil masz na receptę?
zawsze mówiłam, że super mieć synka, a córeczki się boję, a to co się ze mną obecnie dzieje zaskakuje mnie samąurzekła mnie do granic
a śmieje się Twoja Kajka tak w głos?
Myślę o Anifk, też ciekawa jestem jak brat zareagował, no i jej synuś niedługo 2 tyg będzie miał, to jeszcze takie maleństwo słodkie
u nas się po miesiącu zaczęła tak zmieniać, a wcześniej taka chudzinka pomarszczona
ze trzy dni temu poczułam, że jakoś tak nagle "dojrzała" coś się zmieniło też
Penelope jaki brzusio zgrabnylaseczko hehe
wychodne
no to dziękuję Ci bardzo za spełnienie mojej zachcianki heh
jeszcze na Twoje maleństwo tak czekam
trzymasz się na finishu?
mnie końcówka tak bardzo wymęczyła, że już pasuję z dziećmi
tak, nadal dobrze pamiętam
ale coraz bardziej widzę, że warto było znieść wszyyyyściutkoPenelope lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej laski
U nas wszystko dobrze, Victor broi na całego i wciąż się aż śmieje głośno
Ja od paru dni chodzę połamana, naciągnęłam mięsień po prawej stronie pleców, ból okropny. Jestem na lekach i jak tylko mogę, to leżę, bo aż mam skurcze tego mięśnia, co nie jest za miłe
Ap super, że wszystko się Wam tak pięknie układa, no wiedziałam że mała księżniczka skradnie Wasze serca
Penelope cały czas zaglądam i sprawdzam, mam nadzieję że się zacznie już teraz szybko
Kambel już 8 miesięcy - zobacz jak czas leci !!! Ucałuj malutką ode mnie.
W ogóle całusy dla wszystkich naszych maluszków z forum !!! :*
30 stycznia przylatuje na tydzień moja siostra z rodziną, strasznie się ciesz, wreszcie ktoś z rodzinki zobaczy Victora na żywo
Miłego dnia Kochaneap1526, Penelope lubią tę wiadomość
-
Penelope ale masz zgrabna pileczke
wcale nie wdac ze juz bys mogla byc na porodówce
ap - tak mamy na recepte normalnie koszt duzej puszki to ok £34 . a kajka smieje sie smieje ale bardziej jak ja laskotam albo sie wyglupiam przed nia bo sama z siebie to bardziej krzyczy I gaworzyap1526, Penelope lubią tę wiadomość
-
Ap ja ze szkołą jestem w podobnej sytuacji i też będę dwa razy zmieniać. W 2016 na naszym osiedlu będzie nowo wybudowana i chciałabym tam Piotrka zapisać żeby nie wozić na inne osiedla tym bardziej, że chcę żeby Adam chodził do tej samej szkoły czo Piotrek. Mam do wyboru trzy szkoły oddalone o jakieś 4 min samochodem od nowego domu, tyle, że w jednej już na pewno miejsca niema a w pozostałych nie pytałam. Boję się, że może nie być bo wszyscy którzy kupili dom na tym osiedlu co ja gdzieś muszą swoje dzieci pozapisywać i też pewnie wybrali szkoły najbliżej. Nie wiem jak to będzie bo teraz czy Adam śpi czy nie śpi to hop do wózka pod kołderkę i mogę wyjść z domu bo do szkoły mam 3 minuty na nogach a jak się wyprowadzę to muszę autem jeździć a do fotelika to już ubierać trzeba.
Piotruś jak do szpitala z tatą przyjechał to strasznie się wstydził braciszka, teraz już zakochany jestBardzo chce pomagać, co chwilę powtarza ale fajny ten Adaś , wózek pcha jak ze szkoły wracamy dumny
Kambel jak zapisujesz dziecko do szkoły to rzeczywiście trzeba wcześniej ale tylko 8 miesięcy ale jak przenosisz bo zmieniasz miejsce zamieszkania to te zasady już nie obowiązują.
Ja męczyłam się z szorstką skórą od urodzenia do co najmniej 3 toku życia. Przez rok piersią karmiłam i na wiór uschłam bo żywcem nie wiedziałam co jeść żeby nie uczulało, niby doszłam do tego, że to mleko krowie ale coś jeszcze na pewno było bo do dzisiaj jest na sojowym i nie raz mu coś na skórze wylezie. Czy Kaja miała jakiś okres bez zmian na skórze? Czy cały czas ma?
Penelope nie wyglądasz jak krok przed porodemWłaśnie spojrzałam na Twój suwaczek i to już 39 tydzień, czyli spodziewać można się w każdej chwili.
Dziewczyny czy używacie huśtawek dla waszych dzieci?