Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWitam.Mieszkam w UK i dzis dostalam recpepte a w niej lek o nazwie Pregaday w tabletkach.
Martwie się bardzo. Czy któraś z was stosowała ten lek? Co możecie mi o nim powiedzieć i czy to znaczy że z dzieckiem jest coś nie tak?
Prosze pomóżcieMartwie się strasznie a dziś wigilia i przez to cały nastrój pryskł.
-
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny. Jestem w 6 tyg. Ciąży więc do pierwszego skanu mam jeszcze sporo czasu. Chyba potrzebuje się komuś wyzalic... Mój mąż oczywiście tego nie rozumie i twierdzi że przesadzam. Wy też mialyscie obawy przed tutejszą opieką medyczną? Troszkę mnie to przeraża i wkurza. Nawet nie wysla ciebie na badanie HCG czy prawidłowo przyrasta czy ciąża się rozwija
strasznie się tym stresuje. W dodatku czytam forum dziewczyn z polski które od samego początku ciąży biorą tonę leków na podtrzymanie , lekko je brzuszek zaboli i już lecą do lekarza po zwolnienie. Może to egoistyczne z mojej strony ale wkurzam mnie to strasznie. Co wy o tym wszystkim sadzicie? Mnie się udało zaledwie wydebic skierowanie na badanie TSH , teraz czekam aż położna się odezwie, aby dać mi do zrobienia sikacza, pomacac brzuch i powiedzieć że to wczesna ciąża
-
nick nieaktualnyJa Ci powiem tak w pierwszej ciazy nie czytalam zadnych forow I nic w tym rodzaju,ze tak powiem szlam na zywiol. Oczywiscie,ze sie martwilam I wyczekiwalam pierwszego scanu I konca pierwszego trymestru I 24 tyg.kiedy wiesz,ze jakby cos to beda ratowac malenstwo. Zmierzam do tego,ze w tej ciazy udzielalam sie na forum I ciesze sie,ze cos takiego nie przyszlo mi do glowy za pierwszym razem,bo ciagle bym sie stresowala s nie cieszyla ciaza. Po doswiadczeniu pietwszej ciazy wypowiedzi dziewczyn na forum mnie nie przerazaly bo juz wiedzialam jak wyglada opieka tutaj. Duzo osob narzeka,ale ja bylam zadowolona
duzo tez zalezy od poloznej ktora sie bedzie Toba opiekowac. Glowa do gory bedzie dobrze,a jak masz potrzebe mozesz zawsze sie tutaj wygadac
Weridiana, Plumb80 lubią tę wiadomość
-
Felicidad wrote:Cześć dziewczyny. Jestem w 6 tyg. Ciąży więc do pierwszego skanu mam jeszcze sporo czasu. Chyba potrzebuje się komuś wyzalic... Mój mąż oczywiście tego nie rozumie i twierdzi że przesadzam. Wy też mialyscie obawy przed tutejszą opieką medyczną? Troszkę mnie to przeraża i wkurza. Nawet nie wysla ciebie na badanie HCG czy prawidłowo przyrasta czy ciąża się rozwija
strasznie się tym stresuje. W dodatku czytam forum dziewczyn z polski które od samego początku ciąży biorą tonę leków na podtrzymanie , lekko je brzuszek zaboli i już lecą do lekarza po zwolnienie. Może to egoistyczne z mojej strony ale wkurzam mnie to strasznie. Co wy o tym wszystkim sadzicie? Mnie się udało zaledwie wydebic skierowanie na badanie TSH , teraz czekam aż położna się odezwie, aby dać mi do zrobienia sikacza, pomacac brzuch i powiedzieć że to wczesna ciąża
rzeczywiscie na poczatku mozesz czuc sie zaniedbana ale zgadzam sie z patizuzia ze z perspektywy czasu doceniasz ten system, nie ma sztucznego wyciagania kasy, a jesli cos sie dzieje to reaguja szybko. ja rodzilam w pl i uk wybieram uk bo tutaj mialam lepsze doswiadczenia , rewelacyjne podejscie w szpitalupati_zuzia, Plumb80 lubią tę wiadomość
-
katsuyoshi wrote:Witam.Mieszkam w UK i dzis dostalam recpepte a w niej lek o nazwie Pregaday w tabletkach.
Martwie się bardzo. Czy któraś z was stosowała ten lek? Co możecie mi o nim powiedzieć i czy to znaczy że z dzieckiem jest coś nie tak?
Prosze pomóżcieMartwie się strasznie a dziś wigilia i przez to cały nastrój pryskł.
tak to jest kwas foliowy i zelazo, glownie daja to przy ciazy blizniczej lub jak byly blisko kolo siebie gdzie moze wystapic niedobor zelaza i anemia.
byc moze polozna stwierdzila ze potrzebujesz ten lek, w pl ja sama dostawalam zwiekszona dawke zelaza pomimo ze bralam witaminy z zelazem, nie wiem dlaczego bo wyniki byly zawsze dobre -
Zacznę od tego ze jestem mamą 2dzieci urodzonych w Pl,to moja pierwsza ciąża w UK, chciałam się was zapytać jak tu jest z zwolnieniami lekarskimi, od miesiąca siedzę na zwolnieniu lekarskim raz od gp raz od lekarza prywatnego, mam ciążę zagrożona wiec musze uważać na siebie, tylko niewiem czy mogę tak siedzieć na zwolnieniu co z macierzyńskim potem?
-
nick nieaktualnyHej Maria85 ja zagladam tu dosc czesto
jesli chodzi o zwolnienie to Ci nie pomoge,bo nie mam doswiadczenia jesli o to chodzi. Slyszalam tylko,ze nie jest tak laywo takie uzyskac,ale jak to w praktyce wyglada to nie mam pojecia. A jesli chodzi o kwestie macierzynskiego to moze zadzwon do Hm revenue tam powinni Ci udzielic jakis informacji
-
nick nieaktualnyA to wiadomo,ze teraz Wy jestescie najwazniejsi. Nie wiem moze nie wplynie,bo w koncu zatridniona jestes I bedziesz,a mavierzynski zalezne jest od zatrudnienia chyba a nie od tego czy wykonujesz swoje obowiazki w pracy w tym czasie. Ja sobie tak mysle,logicznie podchodzac do tego to nie powinnas miec problemow,ale nie wiadomo jak jest tutaj. Najlepiej jakbys tam zadzwonila do nich albo ksiegowej czy ksiegowego z pracy zapytala. Ja jeszcze jak pracowalam to moj ksiegowy sprawdzal dla mnie wszystko,ale tez sam dla siebie,bo js bylam pierwsza osoba na macierzynskim itd.
Tak przy okazji SZCZESLIWEGO NOWEGO 2016 ROKU :* -
maria85 jeżeli dostaniesz macierzyński z pracy to zwolnienie może wpłynąć na jego wysokość a jeżeli z job centre to też możesz dostać mniej niż te 140 na tydzień i musisz rozpocząć macierzyński na 11 tygodniu przed porodem. Nie możesz być na zwolnieniu do porodu a później zacząć macierzyński.
Weridiana lubi tę wiadomość
-
maria85 wrote:Pati Zuzia ja ze zwolnieniem nie mam problemów tylko boje się ze może to wpłynąć źle na moje macierzyńskie potem, no ale co mam zrobić jak mam problemy z szyjka nie chcę stracić dziecka
Ja jestem cala ciaze na zwolnieniu lekarskim. A macierzynskie zaczynam 20 dni przed porodem. Macierzynskie ma mi placic job centre z powodu tego zwolnienia praca mi odmowila ale dala wszystkie potrzebne papiery do job centre. Beda mi placic 139f/ tydz.Oliwia https://www.maluchy.pl/ci-71751.png -
Dziękuję dziewczyny za wyczerpujące odpowiedzi, ja mam problem z szyjką, nawet przy chodzeniu, sprzataniu w domu mam bóle, teraz znowu wyszło podejrzenie o torbiel na szyjce.U mnie jest tak z ta praca dwa tygodnie jestem na zwolnieniu potem dwa tygodnie pracuje bo zaczynam krwawic albo mam takie bóle brzucha ze ciężko wytrzymać i musze iść na zwolnienie.
-
Cześć dziewczyny
Chciałam do Was dołączyć.
Jestem w 13 tyg ciąży, to jest moja pierwsza ciąża. Bardo obawiam się tutejszej opieki medycznej, dlatego wspomagam się wizytami u polskiego ginekologa, prywatnie.
Pierwsza wizytę w szpitalu mam za kilka dni. Dostałam też list, żeby Zadzwonić i umówić się na scan.
Może powiecie mi jak wygląda taka pierwsza wizyta? Muszę się jakoś przygotować? A co do scanu, to czy jest to coś w rodzaju usg prenatalnego /genetycznego?
Będę wdzięczna za wszelakie podpowiedziWiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2016, 14:32
17.07.2016
-
Naditta wrote:Cześć dziewczyny
Chciałam do Was dołączyć.
Jestem w 13 tyg ciąży, to jest moja pierwsza ciąża. Bardo obawiam się tutejszej opieki medycznej, dlatego wspomagam się wizytami u polskiego ginekologa, prywatnie.
Pierwsza wizytę w szpitalu mam za kilka dni. Dostałam też list, żeby Zadzwonić i umówić się na scan.
Może powiecie mi jak wygląda taka pierwsza wizyta? Muszę się jakoś przygotować? A co do scanu, to czy jest to coś w rodzaju usg prenatalnego /genetycznego?
Będę wdzięczna za wszelakie podpowiedzi
A noi za zdjecia w szpitalu sie placi przynajmniej u nas. Wiec warto miec przy sobie funciki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2016, 19:32
Oliwia https://www.maluchy.pl/ci-71751.png