X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarne '86
Odpowiedz

Ciężarne '86

Oceń ten wątek:
  • Kor_a Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jojo-Gratulacje:-)

km5s8iik5ptfpdrq.png

Aniołek 06.07.2017, 8.11.2017
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jojo spij poki mozesz, bo za kilka miesiecy to bedzie najwieksze marzenie :)

Eklerka lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Ida Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które mają kłopoty czy trudności z karmieniem piersią - kilka pomocnych stron, które nam zaproponowano na sr:

mlekomamy.pl
    kobiety.med.pl/ncol/ (zakładka "wiedza o laktacji")
    medela.com

• Eklerka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w 5 tygodniu ciazy mialam progesteron 18 i na dzien dobry dostalam duphaston, ktory potem zamieniono na luteine i biore ja nadal ;-)

Szpilka, ja zastanawiam sie kiedy wreszcie sie wyspie... Od kilku ladnych tygodni meczy mnie bezsennosc. Po porodzie opieka nad dzieckiem... Ech :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2015, 21:22

5fjzaeq.png
    6d4a1fa03ada290f9163e68d0b61b673.png
  • Ida Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do progesteronu, to różnie z nim bywa i sami lekarze różnie reagują. Mi na przykład gin nie kazał go robić na początku, choć pytałam i trochę nawet nalegałam na to. Jego zdaniem nie było takiej potrzeby, bo u jednej pacjentki ciąża pięknie będzie się utrzymywać z wynikiem 14, a u drugiej będą problemy, podczas gdy progesteron jest na o wiele wyższym poziomie. Branie luteiny porównał do dolewania wody do kałuży - niewiele pomoże tak naprawdę, ale i lekarze mają czyste sumienie, i ciężarne są spokojniejsze. Nie ma dowodów ani badań, że faktycznie ciążę udało się utrzymać właśnie dzięki luteinie. To działa trochę na zasadzie placebo.

JoJo86, Eklerka lubią tę wiadomość

• gosia86 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jojo w pierwszej ciąży miałam progesteron 10.2 nie pomogły żadne dupki ani luteiny i tamtą ciążę straciłam. Czy przez niski progesteron?tak naprawdę to nie wiadomo
    A w obecnej na tym samym etapie co Ty miałam progesteron 38 a i tak pojawiło się plamienie bo miałam grube endometrium i po mimo ciąży macica odrobinę się złuszczyła a na dupku i luteinie jestem do tej pory
    Jedyne no co mają wpływ te leki to moim zdanie skurcze
    Po odstawieniu ich w listopadzie pojawily sie u mnie napięcia brzucha jak @ i wtedy gin znów zaleciła dupka i luteinę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2015, 08:06

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • JoJo86 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie miewam takie napięcie jak na @, nie ciągle tylko zazwyczaj wieczorem lub w nocy mnie złapie, nospa pomaga. Ohh martwię się wiadomo. Ale muszę wytrzymać do środy. Jeśli tylko zacznę plamić to pojadę na pogotowie.

uwo943r8xa2yg4kz.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie Jojo nie chcialam Cię przestraszyć
    Takie bóle na początku to norma
    Mnie bolał brzuch praktycznie przez cały 1 trymestr takie bóle @
    Pamiętaj tylko spokój może nas uratować:*

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Eklerka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JoJo86 wrote:
    Ja właśnie miewam takie napięcie jak na @, nie ciągle tylko zazwyczaj wieczorem lub w nocy mnie złapie, nospa pomaga. Ohh martwię się wiadomo. Ale muszę wytrzymać do środy. Jeśli tylko zacznę plamić to pojadę na pogotowie.
    Dobrze Gosia pisze, takie bóle to norma :) I właśnie przez to, że czułam ten znany mi comiesięczny ból... test robiłam ze 100% pewnością, że będzie jedna krecha :D Jakież było moje zdziwienie gdy ujrzałam test pozytywny ;) A brzuszek bolał jeszcze przez jakiś czas :)

W ciąży naprawdę idzie ześwirować... Na początku panikujemy z byle powodu... Bo poczułyśmy ciągnięcie, podbrzusze zabolało, jajnik kłuje... I wyczekiwanie od usg do usg, bo przecież wszystko się może zdarzyć a same nie mamy się jak upewnić czy z dzieciątkiem jest wszystko ok... Potem niby pozorny spokój, bo czujemy ruchy, a skoro dziecko się rusza, to na pewno żyje. Ale... wystarczy kilka godzin bez odczuwanych ruchów i znowu panika ;) Ja ostatnio złapałam fazę na to, że dzidziek się obrócił, bo przez cały czas ruchy czuję na dole, a jak to możliwe skoro od 13 tygodnia wisi główką w dół :D Na usg okazało się, że pozycja jest bez zmian, a Mały po prostu woli przebierać rączkami w okolicy pęcherza, a nóżkami macha w takim miejscu, że ja tego nie odczuwam... ;)
    Potem będzie schizowanie na punkcie zbliżającego się porodu... Żeby nie przegapić objawów, zdążyć do szpitala, żeby wszystko się pomyślnie zakończyło.
    A tak naprawdę cały ten cyrk dopiero zacznie się po porodzie ;)

5fjzaeq.png
    6d4a1fa03ada290f9163e68d0b61b673.png
  • Kor_a Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - Jestem załamana. .... Dostałam dzisiaj wezwanie do poradni leczenia mukowiscydozy..... Mała ma podejrzenie choroby. .... wiem, że to jeszcze nic nie znaczy poza tym, że coś wyszło nie tak w badaniu przesiewowym i muszą pogłębić diagnostykę, ale mimo wszystko. ..... Wizytę mamy w środę. ... to będą długie dni. Na razie nic nie czytam w necie bo chyba bym oszalała. .....

km5s8iik5ptfpdrq.png

• gosia86 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora bardzo Ci współczuję i mocno wierzę że wszystko pozytywnie sie zakończy

Eklerka dobrze piszesz u mnie dzisiaj byla ciężka noc bo wczoraj mała nie wiele się ruszała wiec liczyłam że w nocy da o sobie znać wiec spalam na czuju a do tego budziłam sie co chwilę i dotykalam brzucha czy cos czuć
    No ale mala spala sobie w najlepsze
    Dopiero rano jak wstałam zaliczyła te 10 ruchów w okolo 30 -45 minut to się trochę uspokoiłam ale mogłaby być trochę bardziej aktywna bo jej matka osiwieje jeszcze przed porodem ;)

Kor_a lubi tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora spokojnie, narazie to tylko jakies podejrzenie, jeszcze nic nie wiadomo. Ja wiem ze mi jest latwo pisac, a Ty pewnie przezywasz teraz cos okropnego. Ale to nie moze byc to, Michalinka jest napewno okazem zdrowia i przekonasz sie o tym na nastepnych badaniach. Trzymam mocno kciuki, napewno bedzie wszystko dobrze. Ile to historii na tym forum juz czytalam kiedy lekarze cos podejrzewali albo nawet juz zdiagnozowali a potem okazywalo sie ze to falszywy alarm. U Ciebie napewno tez tak bedzie.
    A skad oni wogole maja takie podejrzenie? Robilas jej jakies specjalne badania?

No i Eklerka widzisz, to jest dokladnie to o czym piszesz, czlowiek cala ciaze sie boi a potem po narodzinach to sie dopiero zaczyna stres o zdrowie dziecka...

Kor_a lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • Kor_a Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielle - w Polsce każdemu noworodkowi pobieraja krew w ramach badań przesiewowych w kierunku mukowiscydozy, fenyloketonurii i hypertyreozy. Jak wyniki sa ok to nie dają znać. Jak jest jakieś podejrzenie to wzywają do dalszej diagnostyki tak jak w naszym przypadku.

km5s8iik5ptfpdrq.png

• Mon123 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś rozpoczął się 38 tydzień :) Ciąża z dniem dzisiejszym jest donoszona, zatem Marysia może szykować się do wyjścia :)

Zgadzam się z dziewczynami, że pobolewania brzucha na początku ciąży to normalne, ale gdy jakieś dolegliwości bardzo niepokoją, warto iść do lekarza i sprawdzić czy aby na pewno wszystko jest dobrze, w końcu zdrowie naszych pociech jest najważniejsze.

Odnośnie poszczególnych etapów ciąży to faktycznie, na początku strach jest ogromny aby ukończyć 3 miesiąc kiedy ciąża jest już bezpieczniejsza, a ryzyko utraty spada. Później pojawiają się ruchy dziecka i każdy dłuższy brak ruchliwości malucha powoduje w nas strach i panikę... a potem z niecierpliwością oczekujemy kiedy nadejdzie ten dzień porodu, stresując się czy aby nie przegapimy właściwego momentu... Jednak największy niepokój i stres o nasze dzieci zaczyna się po ich porodzie i już nigdy nas nie opuści...
    Ja jestem na tym przedostatnim etapie i bardzo się skupiam na wszystkim co się dzieje z brzuchem... Do terminu zostały trzy tygodnie... aż nie wierzę. Pamiętam dopiero jak robiłam test...

Kora, nie martw się, wszystko będzie dobrze. Ponowią wyniki i na pewno okaże się, że Michalinka jest zdrowa :) Nie czytaj nic w internecie bo tylko niepotrzebnie będziesz się denerwowała... Trzymam kciuki i czekamy na dobre wieści! :)

Kor_a lubi tę wiadomość

km5sgu1r6gm0luhc.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora mocne kciuki, żeby wszystko było dobrze!!

To jest to badanie z piętki co pobierają krew?
    Ja dziś rozpoczęłam 40tc ;) termin z usg dokładnie na 18.02 uh !

dawaj mały do wyjscia, bo mamuska sie nie moze doczekac!!

Martynaaa, Kor_a lubią tę wiadomość

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora wiem ze latwo mowic, ale musisz wierzyc, ze wszystko bedzie dobrze

ostatnio jak lekarz byl na wizycie patronazowej to mowil, ze nawet jak cos wychodzi na tych testach przesiewowych, to po dokladniejszych badaniach okazuje sie, ze wszystko jest ok

Kor_a lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 02:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora, głęboko wierzę że wszystko będzie dobrze.

Dokładnie tak, całą ciążę drzymy o to czy wszystko jest dobrze, czy dziecko jest zdrowe, ale to dopiero ułamek tego co mama czuje kiedy dziecko jest już na świecie.

Kor_a lubi tę wiadomość

3i49anlimybgnl9h.png
  • Kor_a Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Dziewczyny za wsparcie!! Teraz mogę liczyć tylko na Was i Męża. Postanowiliśmy na razie nikomu nie mówić do środowej wizyty. Wspiera nas tez położna. Rozumiem ze muszę mieć pozytywne nastawienie. Dzisiaj rano przechodziłam koło kościoła - ludzie szli na mszę. Weszłam i ja.... Po tej mszy czuje się trochę silniejsza.

Anielle - Michalina zaczęła słabo przybierać na wadze. Idę z nią dzisiaj do pediatry. Chyba obie będziemy matkami dokarmiającymi. Razem zawsze raźniej :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2015, 11:25

km5s8iik5ptfpdrq.png

• szpilka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora cieszę się że jesteś spokojniejsza

Kor_a lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora wspolczuje i bede sie za Was modlic. Musi byc dobrze nie maa innej opcji.

Kor_a lubi tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
‹‹ 133 134 135 136 137 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ