X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarne '86
Odpowiedz

Ciężarne '86

Oceń ten wątek:
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka a może to było krwawienie z odbytu czyli hemoroidy? Mi sie zdarzyło coś takiego dwa razy

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy Evell :)

Kora trzymam kciuki bardzo mocno i wierze ze sie za niedługo podzielisz z nami dobrymi wieściami.

Eklerka najwazniejsze ze Cie konkretnie przebadali i ze nic nie znaleźli. A zródło krwawienia pozostaje tajemnica. Ale skoro wszystko przebadane to napewno nie było nic poważnego, najwazniejsze to nie bagatelizować nic i sprawdzać każdy niepokojący sygnał.

Martyna wlasnie i tym 5 letnim paszporcie czytałam, nie wiedziałam ze można tez wyrobić szybciej tymczasowy. Nam si nie spieszy bo najwcześniej pojedziemy w maju-czerwcu a moze nawet w lipcu dopiero. Narazie w sobotena tydzien przyjeżdżają moi rodzice poznać pierwsza wnuczkę (maja juz jednego wnuka ale dziewczynka to nowość) a w marcu teściowie. Wlasnie mnie przeraża wizja podróży samochodem z tak małym dzieckiem, 1600 km to jest jednak bardzo duzo w tym foteliku niezbyt wygodnym. No i jak bedziemy jechac to tez raczej z noclegiem zeby jakos podzielić ta podróż. W sumie z malutkim dzieckiem to podobno nawet łatwiej podrozowac bo prześpi cała podróż a starsze juz trzeba jakos zabawiać. My narazie w każdym razie podróż odkładamy.
    A jak zrobiłaś zdjęcie do paszportu takiego Maluszka?

Kor_a lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • Eklerka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Eklerka a może to było krwawienie z odbytu czyli hemoroidy? Mi sie zdarzyło coś takiego dwa razy
    Nie, hemoroidy też mam wykluczone :/ Zresztą ja mam raczej biegunki niż zaparcia i nie mam ani nie miałam objawów hemoroidów.
    Najpierw nawet usg nie chcieli robić, ale sama zaczęłam im podsuwać pomysły z czego mogłam krwawić i sprawdzali mnie dokładnie łącznie z tym, że miałam obmacany cały brzuch i zmierzoną miednicę ;)
    Można rzec krew widmo... Nie wiadomo skąd, jak i gdzie, a jakoś tak sobie ze mnie kapała kropla po kropli...
    Anielle, przebadali, ale niesmak pozostanie...

5fjzaeq.png
    6d4a1fa03ada290f9163e68d0b61b673.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora trzymam kciuki

moj maly dzis wymiotowal kilka razy teraz juz ok, czekam na polozna, bo na dzis bylysmy umowione ona zdecyduje czy do lekarza czy nie

Gosia ja za naciecie krocza wrecz jestem wdzieczna, bo bym popekala strasznie, tak mialam mega wasko przy seksie a co dopiero wielka glowka, a co do pomocy przy karmieniu to wg rodzic po ludzku nie ma doradcy laktacyjnego i fakt nie bylo, ale prawie kazda polozna czy pielegniarka od noworodkow pomagala przystawiac poproszona lub z wlasnej inicjatywy, wiec najlepeij znalezc jakas swieza wtyke np moze ktos z wczesniejszych miesiecy na belly rodzil w tych szpitalach w ciagu 2-3 miesiecy

Kor_a lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a lewatywę miałyście robioną?
    Ja jestem zdecydowana że chcę
    Ale nigdy nie miałam i nie wiem jak to działa?czy można zrobić samemu w domu?

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Kor_a Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy już po wizycie. Pani profesor powiedziała, że na jej gust nie będzie u nas rozpoznawać mukowiscydozy, ale musimy być pod opieką poradni przez jakiś czas na wszelki wypadek. Wyniki badań genetycznych to nie wszystko, ważne są też objawy, a takich na razie u nas brak. Okazało się, że wykryto u niej mutację genu, której nie wykryto u nikogo innego na świecie i ciężko stwierdzić czy jest ona patogenna czy nie. Wynik badania przesiewowego nie potwierdza podejrzenia mukowiscydozy. Prowadzone jest badanie poszerzone i mamy się zgłosić 11.03 na kolejną wizytę i wynik powinien już być. Wynik próby potowej jest w normie. Jak Michalina będzie chciała mieć swoje dziecko to jej partner powinien się zbadać, żeby nie powołali do życia chorego dzidziusia. Ja i Mąż też kwalifikujemy się do badania genetycznego przed koleją ciążą, aby przekonać się czy przekazujemy tylko nosicielstwo czy też może nam się urodzić chore dziecko. Jestem dużo spokojniejsza, a ostatecznie wszystko będzie jasne 11.03.

Ida, gosia86, LadyMK lubią tę wiadomość

km5s8iik5ptfpdrq.png

Aniołek 06.07.2017, 8.11.2017
  • Mon123 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też w ogóle nie mam pojęcia do jakiego szpitala jechać, pierwszy w moim mieście mam praktycznie 5-10 min od domu, a drugi jest w Rudzie Śląskiej na Goduli gdzie rodziła moja bratowa i jest zadowolona, a i lekarz prowadzący moją ciążę tam pracuje. Zatem prawdopodobnie pojadę do Rudy pomimo tego, ze około 30-40 minut będzie trwał dojazd w godzinach szczytu.

Gosia86, ja również jestem za lewatywą. Nam położna mówiła na SR, że jest to plus dla nas po porodzie i w sytuacji gdy jest krocze nacinane, bo przez około 2 -3 dni nie oddajesz stolca i nie będzie kontaktu ze świeżą raną z nacinanego krocza. A co za tym idzie jest mniejsze ryzyko na dostanie się bakterii do rany.

Kora, bardzo się cieszę, że wykluczono chorobę. Michalina na pewno będzie musiała jeszcze być pod opieką i na obserwacji, ale będzie dobrze i każde kolejne wyniki na pewno to potwierdzą.

My z mężem mieliśmy robione badanie genetyczne, ale na potwierdzenie chromosomów X i Y. Wynik wyglądał tak, że pisało na nim, że ja mam zgodną ilość chromosomów - i jestem kobietą, a mąż też ma zgodną ilość chromosomów i jest mężczyzną. U mnie było 46 chromosomów XX, a u męża 46 XY.

Kor_a lubi tę wiadomość

km5sgu1r6gm0luhc.png
  • Ida Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora - najważniejsze, że nic się nie potwierdziło. Ta mutacja nic nie znaczy. Będzie dobrze :) Zdrowia dla Misi :)

Co do lewatywy to nie ma już przymusu, ale wiele kobiet z własnej woli chce. Tyle że czasem nie zdąży się z jej wykonaniem. Można też zapodać sobie czopki glicerynowe. Ja mam w razie czego ;)

Kor_a lubi tę wiadomość

• Martynaaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora, to dobre wiadomości. Ważne że już więcej wiadomo i to Cię uspokaja. Na pewno po marcowej wizycie wyjdziesz jeszcze spokojniejsza.

Evell witamy w gronie :-)

Ja miałam robiona lewatywe przed porodem, nic strasznego, chociaż i tak prawie nic nie jadłam wcześniej. Kupkę zrobiłam drugiego dnia po porodzie.

Eklerka, współczuję przygody szpitalnej. To musiało być okropne. Najważniejsze że wszystko dobrze.

U nas robi się wiosennie, codziennie spacerujemy. Schudłam 11kg z 14, ale od ponad dwóch tygodni waga stoi w miejscu, wydaje mi się że już nigdy nie schudne. Poza tym mam wrażenie że mam szersze biodra, nie mieszcze sie w żadne spodnie sprzed ciąży, no poza jednymi. Kp i mam nadzieję że jeszcze trochę mi ubedzie kg.

Jutro mamy szczepienia, trochę się stresuje jak synek zareaguje na nie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2015, 15:35

Kor_a lubi tę wiadomość

3i49anlimybgnl9h.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielle, mi też nie podoba się tak długa podróż w foteliku, dlatego będziemy robić dużo postojow żeby maluszek też rozprostowal kości :-) wszyscy znajomi mówią że z takim dzieckiem do roku podróżuje się wspaniale bo ciągle śpi, a ze starszym już jest trudniej. Przypuszczam że jak Borys trochę urośnie to ja będę z nim latać, a mąż będzie jechał autem z bagażem.

3i49anlimybgnl9h.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna 11 kg to i tak bardzo dużo w ciagu miesiąca pewnie nie długo będzie mniej na wadze niż przed ciążą:*
    U mnie już prawie plus 12 a gdzie jeszcze 11t przede mną?ale ostatnio w dwa tygodnie niecałe dwa kg więc chyba nie najgorzej :)
    Kora super wiadomości najważniejsze że to nic poważnego:*
    Eklerka najważniejsze że nic się nie więcej nie działo ale swoją drogą ciekawe skąd ta krew

Martynaaa, Kor_a lubią tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za przyjęcie do grona :)dziewczynki jestescie troche doświadczone we wszystkim więc będe miała pytania o ile moge ?;) buziaki

Eklerka lubi tę wiadomość

• Ewik Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytaj o co chcesz w naszym gronie juz troszke mamusiek jest wiec tez mozna sie dowiedziec sporo prktycznych rzeczy.

No a ja dalam sobie w tylek prasowalam wszystkie ubranka szkraba dzisiaj puscilam kolejne prania ale to juz oddaje w rece tesciowej i mamy nie mam sily zeby sterczec nad deska bo mnie spina strasznie i sie czlowiek tylko denerwuje pozniej.

Evell lubi tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka wspolczuje przezyc odpoczywaj i dbaj o siebie.

Kora ciesze sie ze wiadomosci dobre. Bedzie ok.

Kor_a, Eklerka lubią tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora to sa bardzo dobre wiesci. Co prawda Misia jest "szczęściara" ze posiada jakas super rzadka mutacje genu, ale skoro to jeszcze o chorobie nie decyduje to nie na sie co martwić na zapas. Bedzie dobrze napewno.

Martyna trzymam kciuki za szczepienie. A na co teraz szczepisz? I czy juz szczepilas? Tutaj pierwsze szczepienie sie robi w pierwszym miesiącu życia j jest na gruźlicę. Miałam szczepić wczoraj ale nigdzie nie ma szczepionki, jest przerwa w produkcji i moze bedzie w kwietniu dostępna... Byliśmy z mezem chyba w 20 aptekach i wszędzie to samo.

Jesli chodzi o lewatywę to ja nie miałam ale myśle ze to nie takie straszne i przy następnym porodzie bym chyba chciała.

Kor_a lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Kora dobrze, ze ten test z potu wyszedl ok :)

u mnie w szpitalu nie robia lewatywy daja czopki

Kor_a lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewik, ja prasowalam siedząc z deską opuszczona na wysokość odpowiednią do kanapy :-) inaczej bym nie dała rady

Evell, pytaj o co chcesz, każda z nad już co nieco wie :-)

Anielle, to będzie pierwsze szczepienie i tutaj robią 6w1 plus pneumokoki po 8 tygodniu życia, te szczepienia są darmowe. Dodatkowo wykupilam szczepionke przeciw rotawirusom na receptę, która jest w kropelkach nie w zastrzyku. Prawie w 100% refundowana. Szczepie od wszystkiego, mieszkając w kraju gdzie mieszka wiele narodowości i nie wiadomo kto na co choruje, czy był kiedykolwiek szczepiony i co przywoza ludzie z innych krajów, zrobiłabym dziecku wielką krzywdę nie szczepiac go. Bardzo Się denerwuje przed dzisiejszym szczepieniem, boję się że synek będzie się źle czuł. Pewnie będę płakać razem z nim.

3i49anlimybgnl9h.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejo dziewczynki
    ja wczoraj byłam na ktg i u lekarza. Na ktg spokój :)
    waga stanęła w końcu w miejscu, czyli mam 18,5kg +, a najwięcej przytyłam na koniec 7go miesiąca i przez 8my miesiąc.
    Obecnie skóra mi pęka choć nie przybieram na wadze, ale to pewnie wynik tego, że mały się pcha już w dół, a tam skóra się nie rozciągała powoli przez całą ciążę, tylko najwięcej się rozciąga teraz. No i cyce też dalej pękają.
    No nic, już najważniejsze, żeby maluch wyszedł cały i zdrowy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 11:18

szpilka lubi tę wiadomość

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • Mon123 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady MK, widzę, że wciąż jesteś w dwupaku :)
    Ja pomimo tego, że do terminu zostały 2 tygodnie to chciałabym aby Mała już zechciała się urodzić. Strasznie męczy ta końcówka ciąży. Boli mnie przede wszystkim krocze i pachwiny, a zwłaszcza kłuje w lewym boku, prawdopodobnie Dzidzia jest ułożona po ukosie i się rozpycha. Od dwóch dni nieco się uspokoiła i ruchy są bardziej spokojne, ale mam wrażenie, że nie jest główką do dołu jeszcze... na szczęście wizyta u lekarza w poniedziałek i będę po usg wiedziała jak jest ułożona, ile waży i co dalej... Ktg jeszcze nie miałam robionego ani razu...

Całą ciążę martwimy się aby Dzidzia nie chciała wyjść przed terminem, a gdy już może wyjść to nie chce :) hehe... uparte...

Evell, witam w naszym gronie :)

km5sgu1r6gm0luhc.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mon też miałam okropny ból pachwin na tym etapie co Ty jesteś, ojjj było to potworne!! zaczęło się jakoś około 36-37tyg i dopiero od kilku dni mam spokój.
    Bolało mniej jak mniej się ruszałam... ;)

Mon123 lubi tę wiadomość

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
‹‹ 136 137 138 139 140 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ