Ciężarne '86
-
WIADOMOŚĆ
-
Martyna, Borysek jest Słodki Jak ten czas leci, dopiero pamiętam jak byłaś na końcówce ciąży
Ja mam ochraniacz na łóżeczko bo był w zestawie z pościelą, tak jak i baldachim, czy będę z niego korzystała zapewne okaże się już gdy Córeczka będzie z nami, poduszkę klin mam 30x37cm do wózka, ale jestem jak najbardziej za tym, że dzidzia ma leżeć na płasko zatem poduszka zostanie wykorzystana w późniejszym terminie. Kosztowała 20,00zł więc nie jest to duża strata, a kiedyś się ją na pewno wykorzysta.
Co do kosmetyków, to do przemywania oczek mam rumianek i sól fizjologiczną, do noska również będę stosowała sól fizj., a dodatkowo aspirator do noska z baby ono. Kupiłam również płatki kosmetyczne kwadratowe i gaziki.
Do kąpieli kupiłam emulsję Oilatum - poleciła nam ją położna na SR, bo nie trzeba używać innych kosmetyków do kąpieli i oliwki po kąpieli. Skóra dziecka po tej emulsji podobno jest bardzo ładnie nawilżona. Pozostałe kosmetyki tj. krem, oliwka, puder wybrałam z firmy NIVEA.
Z kosmetyków jakie zabieram do szpitala to tylko Linomag a+e, octanisept (do pępka) i bephanten.
Dziewczyny, które już są po porodzie, może macie jakieś uwagi do powyższego? chętnie skorzystam z dobrych radWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2015, 19:02
Ewik, Martynaaa lubią tę wiadomość
-
Ciezko mi sie odnieść do kosmetyków dla dziecka do szpitala bo ja musiałam miec tylko pieluszki i płyn do kąpieli, reszta była w szpitalu. Natomiast w domu używam mało rzeczy, jakas minimalistą kosmetyków jestem chyba. Przydały mi sie napewno kompresyjne jałowe do pepuszka + płyn do dezynfekcji j płyn wysuszajacy (odpowiednik octaniseptem zapewne), waciki kwadratowe do pupy bo ja tylko woda myje przy każdej zmianie pieluch, sól fizjologiczna do noska i oczu, wata (do noska i oczu chociaz do oczu jej nie lubię bo zostają nitki na rzęsach), płyn do kąpieli i w zapasie mam krem do pupy na odparzenia ale używałam tylko ze dwa razy jak była troszke czerwona. Nie mam żadnego kremu do twarzy... Moze powinnam? Ale jak moja Mała miała trądzik niemowlęcy przez pare dni to położna wręcz powiedziała ze bardzo dobrze ze nie używam bo to jeszcze bardziej zapcha pory. Trądzik zszedł po jakims tygodniu, zostały tylko pojedyncze pryszczyki. A dzisiaj jak pytałam lekarza co na sucha skore mam używać bo troszke na główce jej schodzi to powiedział ze dzieciom urodzonym w terminie zawsze schodzi i zeby ewentualnie kąpać co drugi dzien bo woda z kamieniem wysusza. Ja jestem zwolenniczka tego ze im mniej kosmetyków i chemii tym lepiej i u nas sie sprawdza, nie używam mokrych chusteczek do pupy i nie miałyśmy jeszcze żadnych problemów.
Oilatum wiele położnych poleca i napewno super nawilża ale wiem ze mój brat używał to na skore atopowa z dużymi problemami i mi sie wydaje ze to jest za mocny produkt na sucha skore. Ale duzo osób używa wiec nie mi oceniać.
A jeszcze co do ochraniacza to dodam ze u nas spełnia funkcje czysto dekoracyjna bo do szczebelkow to jeszcze nawet rączka nie dosiegnela moja córeczka a ze łóżeczko jest w kacie to wlasnie od strony tego kata jest ochraniacz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2015, 20:21
-
Martyna - na początku inny pediatra tez mi mówił ze to trądzik. Teraz inna mówi, że powinnam odstawić nabiał. Dla mnie to trudne bo uwielbiam mleko, sery, jogurty. Zresztą nie zwiększałam spożycia więc nie chce mi się wierzyć, że to od nabiału który jem cały czas. Ale zrobię eksperyment przez tydzień i zobaczę czy będzie poprawa. Buźkę przemywam naparem z szałwi.
Ewik - ja miałam nieprzemakalny podkład na materacyk i szybko go wyrzuciłam jak za każdym razem po spaniu Michalina miała mokre plecki. Nigdy nam jeszcze nie przebrała pielucha podczas spania. Co do soli morskiej to ja stosuje u Michaliny - Bałam się, że to będzie najgorszy moment pielęgnacji, ale nawet się nie krzywi Waciki tez miałam na początku kwadratowe ale były dla mnie za duże i nieporęczne dla tego małego ciałka i zmieniłam na małe okrągłe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2015, 22:11
Ewik lubi tę wiadomość
-
Dzien dobry witam sie w rozpoczetym 36 tyg.ciazy. Strach sie bac to juz tuz tuz.
Bo z ta pielegnacja i uzywaniem tych wszystkich specyfikow wyjdzie wszystko w praniu polozna mozne swoje polecac a i tak kazdy ma swoje sposoby i dla kazdego jest dobre co innego.gosia86, Martynaaa lubią tę wiadomość
-
Dokładnie Ewik, kazdy potem wypracuje swój sposób na pielęgnacje. Mi na przykład w szpitalu kazali najpierw dziecko na sucho namydlic na przewijaku i dopiero potem do wody na samo płukanie. Biedne dziecko marznie takie namydlone a potem tylko na moment płukania do wody, no dziwne mi sie to wydało i jak tylko wróciliśmy do domu to kąpiemy normalnie, do wody i tdopiero wtedy mydlimy.
No Ewik, czas leci, wszystko moze sie zdażyć juz niebawemEwik lubi tę wiadomość
-
Kora, kiedy u Borysa pojawiły się krostki to sama odstawiłam nabiał który też uwielbiam, nawet przestałam używać masła. Później pediatra a następnie położna i jeszcze inny pediatra postawili diagnozę że to trądzik niemowlęcy. Mój rozwód z nabialem nic nie dał. Stwierdzono że jeśli jest tylko na buzi to na pewno nie jest to alergia pokarmowa. Dalej jem wszystko a krostki zniknęły po przemywaniu ciepłą przegotowana wodą. Została sucha skóra na policzkach, teraz nawilzam i wszystko wraca do normy. Mam nadzieję że Michalince równie szybko minie, a Ty będziesz mogła wrócić do ukochanych jogurtów
Co do pielęgnacji malucha to tak jak dziewczyny pisały, wszystko wychodzi w praktyce. Nie ma potrzeby kupowania kosmetyków w dużej ilości, zawsze ktoś może nam w trakcie dokupić w tych pierwszych dniach kiedy okaże się że coś się nie sprawdza albo czegoś brakuje. No oczywiście pod warunkiem że ma się blisko do sklepu
Ja do szpitala musiałam zabrać tylko ubranka dla dziecka i dla siebie. Wszystko inne było w szpitalu. Też mnie uczono aby myć dziecko tak jak pisze Anielle, ale Borys tego nie znosił, w domu zaczęliśmy kąpać normalnie i to lubi bardzo.
Dziewczyny dały dobre rady, więc nie będę się powtarzać. Od siebie tylko dodam że trzeba uważać na to jakie płatki kosmetyczne kupujemy. Nie ważne czy kwadratowe czy okrągłe, niektóre zostawiają nitki bawełny na skórze dziecka i wchodzą w faldki malucha albo zostają na siusiaku i mogą się dostać do środka. Trzeba znaleźć te najlepiej sprasowane. Zasypke kupiłam i nigdy nie użyłam i pewnie nie użyję. Krem na odprzenia uzylam dwa lub trzy razy jak coś się zaczerwienilo. Najważniejsze to środek do pielęgnacji pępka i gaziki. Z pozostałych kosmetyków wystarczy minimum.Kor_a lubi tę wiadomość
-
LadyMK, jak u Ciebie??? Ewik i Mon123, niedługo wasza kolej kurczę, aż zatesknilam za takim oczekiwaniem i ciążą, to piękny czas. Jeszcze trochę i będziemy tu oglądać kolejne bobaski, mój synek już babasem nie jest, jak same widziyscie a miło było mieć taką kruszynke. Zebrało mi się na wspomnienia heh
Trzymam za Was kciuki!!!Ewik lubi tę wiadomość
-
Ja do pepka mam waciki juz nasaczone srodkiem typu octanisept w szpitalu beda wygodniejsze jeszcze musze dopytac czy srodki pielegnacyjne tez mamy miec typu kremy itp. Bo juz wszystko inne spakowane nie przesadzalam z iloscia ubranek bo jak mi bedzie trzeba zawsze ktos dowiezie.
-
Dziewczynki mam jeszcze pytanie do Mmusiek czy przed porodem zaoptrywalyscie maluszka w jakies leki cos w stylu kropelek na kolki itp?
Ja zakupilam termoforek z pestami wisni bedzie dla malucha i dla mnie w czasie pologu. Wiem tez z opini kolezanek,ze one korzystaly ze zwyklego na wode w szpitlu podczs porodu naturlnego.
Martynka wlasnie czytam na suwczku ze 35 dni pozostalo o rany a dopiero co zobaczylam 2 krechy na tescie a teraz? Pomalu stres czy wszystko mam i obawa ze nie ogrne wszystkiego na czas w domku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2015, 18:55
-
Ewik - ja dostałam próbki takich lekarstw od położnej. Przy wyjściu ze szpitala od razu zalecono wit D i K. Ponieważ wychodziłam w wigilię to było super, że nie muszę jeździć po aptekach. Na kolkę mam Ibuvit kolka i parę razy był w użyciu. Ten preparat się nie wchłania i w całości jest wydalany przez jelita. Gdyby nie położna to pewnie nie pomyślałabym żeby wcześniej kupić, a w sumie po co potem się gonić?
-
Dziewczyny co do rumianku to duzo dzieci ma uczulenie, bezpiecznie przemyc ropiejace oczko zwykla czarna herbata, do apteczki malucha dobrze miec na wszelki wypadek jakies kropelki na kolki/wzdecia nawet jakbysmy mialy nie uzyc jakas herbatka z kopru i cos na goraczke od pierwszych dni zycia na wszelki wypadek
-
Cześć Czarnobyleczki :* nieśmiało się witam po fioletowej stronie. Może mnie ktoś tu jeszcze pamięta w końcu zobaczyłam upragnione dwie kreseczki i pomalutku oswajam się z myślą, że się udało
szpilka, gosia86, Ewik, Martynaaa, Eklerka, JoJo86 lubią tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
Gosia za tydzień pójdę do mojego lekarza rodzinnego powiedzieć mu o ciąży i ogólnie pogadać, bo nadal mamy to skierowanie do kliniki niepłodności. Chciałabym aby skierował mnie na wczesne usg, bo pierwsze zazwyczaj robią około 10-12 tyg ciąży. Potem on musi mnie umówić z położną. Pierwsza wizyta ok 8-10 tc i wizyta trwa dwie godziny! I na tej wizycie zakładają kartę ciąży
Pamiętacie swoje pierwsze dni ciąży jeszcze? U mnie największym objawem jest ciężkość piersi i delikatny bół. Dziś rano obudziłam się a tu nic nie boli...martwić się czy te wszystkie objawy raz są mocniejsze a raz lżejsze?[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
Ewik trzymaj się dzielnie na upuszczaniu krwi pomyśl że to już jeden z ostatnich razów:*
Madzia tak może być na początku że raz piersi bolą a raz nie też tak miałam
Mdłości prawie wcale nie miałam, na takim początkowym etapie to najbardziej dokuczał mi zapach z lodówki od której po prostu mnie odrzucało
Życzę abyś trafiła w dobre ręce położnej i miała dobrą opiekę:*magdalenka_ka lubi tę wiadomość
-
Ewik trzymaj się dzielnie!
Gosia dziękuję za uspokojenie. To wszystko jeszcze jest tak nowe, że doszukuje się każdego najmniejszego objawu ciąży. Nie wiem na ile to moja głowa a na ile faktycznie fasoleczka mój mąż też jeszcze nie może się oswoić z nową sytuacją. Ale dzisiaj rano obudził się i mówi, że śniło mu się, że jeszcze trzy inne dziewczyny powiedziały mu, że są z nim w ciążygosia86 lubi tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]