Ciężarne '86
-
WIADOMOŚĆ
-
Przystawialabym gdyby nie ten wrzask za kazdym razem polozna zasugerowala, ze to dlatego,,ze jej za malo leci. Bedziemy Melcie przystawiac po polowke butli, w miedzyczasie rozkrecam laktatrem. Z dwoch piersi sciagnelam juz 30 ml, doleje jej do MM. Jutro jedsieny na zdjecie szwow.matko-polko-rodzicielko.blog.pl - o macierzynstwie i ciazy
Mama w Krakowie - fanpage na facebooku dla krakowskich Mam i nie tylko.
-
Under no niestety poczatki laktacji to prawie zawsze jest masakra. Trzymam kciuki zeby Wam sie udalo. Ja tak jak Ewik, do teraz mam kopleks ze mi sie z kp nie udalo.
Niestety u mnie bylo podobnie jak u Ciebie. Tzn Mala sie strasznie wkurzala jak ja przystawialam, darcie okropne, nie chciala ssac, jak juz jej sie udalo zassac to pociagnela chwile, wypuszczala i dalej wrzask. Nie pociesze Cie ale u nas to nie byl problem z mala iloscia mleka bo dostalam nawalu trzeciego dnia od porodu. Mala byla dokarmiona 2 razy w szpitalu bo glodna byla jak wilk a ja jeszcze nie mialam pokarmu i potem poprostu nie chciala cycka.
Ale kazda sytuacja i dziecko jest inne, moze u Was zaskoczy jak bedzie wiecej mleczka. Ja tez slyszalam o metodzie 3 5 7, podobno dziala. Tylko ze ja slyszalam ze to jest 7 5 3. O ile to wogole ma jakies znaczenie.
Walcz ile mozesz, warto sie poradzic doradcy dobrego. A jak nie wyjdzie to trudno, butelkowe dzieci to tez sa szczesliwe dzieci -
Hej, Under Agatka takiego pieknego posta Wam wczoraj wysmazylam i go wcielo
Under ptzed karmieniem możesz troszkę sciagnac laktatorem, zeby bylo latwiej zassac a takze rozgrzac piers aby polepszyc wyplyw mleka, czyli cieply prysznic na piers lub ciepla pielucha/termofor tylko nie gorace, zebys sie nie poparztla czy cos
Agatka paracetamol lub ibuprofen na przeziębienie, ale uwazaj, zeby w skladzie nie bylo pseudoefedryny
Z naturalnych to herbata z cytryna, miodem i sokiem z malin, mleko z miodem i maslem a takze czosnek na kanapce czy do twarozku
Tylko czosnku sprawdz najpier mala ilość i stopmiowo zwiekszaj jesli Oliwka nie bedzie miecnic przeciwko, boczasem dzieciom mleko nie smakuje po czosnkuagatka196 lubi tę wiadomość
-
Anielle tez wysyłamy buziaki. Emilka skoro tyle rzeczy potrafi to pewnie skupila sie na rozwoju a nie na jedzeniu, ale wyobrazam sobie ze sie martwisz tym przyrostem, jednak jesli wyglada normalnie, to pewnie tylko taki etap i niedlugo zacznie lepiej jeść. U nas cyc na porzadku dziennym a innego jedzenia jak wrobelek podziobie
-
Jestem, jestem ;*
Wczoraj miałam nerwowy dzien, bo mały od niedzieli sie rzucał, szarpał, jakbym inne czesci jego ciała czuła i zupełnie inaczej niz do tej pory. W ogole nie spał. W koncu zadzwoniłam do gina a on zeby na IP podjechac na ktg bo moze cos nie tak i bede musiała zostać. Ze moze sie dusi pępowina itp. 2 godz czekałam na ktg, zeby było szybciej podłączyli mnie na sali przedporodowej. potem nie mogli znalezc pulsu! Potem skakało od 96 do 170 i uciekał "sygnał". Ostatecznie niby wszystko ok, a mały sie rzuca bo moze czuje ze porod sie zbliża. Nie wiem..nie uspokoiło mnie to i od wczoraj taka nerwowa siedze, jesc nie moge. Miałam dzis miec usg a do teraz czekałam na kuriera ktory miał byc o 11!!! Pojadę na usg rano, ale tez mnie to wkurzyło okropnie! Na ktg skurcze urosły do średniej 20 z odchylami do 38. Tydz temu miałam średnio 15 i dochodziły do 20. -
Dzięki dziewczyny za rady. Wychodzi na to ze wszystko tak jak w ciąży
Jednak całe szczęście jakoś przeszło mi ale mojego Rafała chyciło porządnie. Śpi sam, do małej tez się nie zbliża i chodzi w masce.
Ja dziś chodzę jakaś zmęczona, spiaca. Byłam z małą na spacerku i myślałam że jak się dotlenienie to będzie lepiej a tu nic. Kawę wypiłam a oczy i tak lecą.
Mała właśnie śpi a ja mam czas dla siebie i głupia zamiast iść spać to siedzę i dziwię
Szpilka ja jem wszystko. No wsumie prawie wszystko no bananów i papryki nie mogę bo mała wtedy brzuszek boli a tak to wszystko. Ewentualnie obserwuje i jak coś się dzieje to eliminuje podejrzany produkt. -
A ja juz nie wiem co z tym karmieniem. Dalam Meli to co odciagnelam wczoraj i dzis to wymiotowala. Z mlekiem modyfikowanym tez nie wiem, mam wrazenie, ze ona ciagle chce jesc, a nie wiem czy jej tyle moge dawac (i czy nie wymiotuje z przejedzenia). Mam dzisiaj totalna zalamke.
Rah, u nas tez tetno a ktg ginelo, sprzety niestety zawodza.matko-polko-rodzicielko.blog.pl - o macierzynstwie i ciazy
-
Under może spróbuj ja oszukać troszkę i daj jej odrobinę przegotowanej wody lub herbatki z kopru zamiast posiłku. Ja tak robie jak mała wola cyca a wiem ze przed chwila oprożniła 2 cyce i ulewa.
Nie załamuj się kochana!
Rah ja też lubię takie kolory. Ogólnie mam mnóstwo ciuszków różowych i czasem trzeba coś zmienic. Poszłam do pepko i zaszalalam. A ostatnio w smyku w chłopiec ch ciuszkach grzebałam i oczywiście kupiłam coś
A czasem mój brat mówi ze robie z niej chłopaka. Bo dość ze wózek granatowy to ubiore ja w dres szary i niebieska czapka (bo mam dwie które jej na oczy nie lecą jeszcze)
Ewik lubi tę wiadomość
-
Under, a duzo wymiotuje czy poprostu jej sie ulewa? Odbija jej sie zawsze? Moze trzeba ja dłużej ponosić na pionowo? Cieżko tak na odległość coś doradzić, moze poprostu taka jej uroda ze sie ulewa? Moja tez długo bardzo ulewala. Podobno nie tak łatwo przekarmic, ja sie tego strasznie bałam a lekarka mnie opieprzyla i powiedziała ze dziecko samo decyduje ze juz nie chce jeść. Tylko pamiętaj zeby były przerwy pomiędzy karmieniami minimum 2-2,5 godziny przy mm.
I nie załamuj sie, te pierwsze dni są zawsze dziwne a jak są jaja z karmieniem to wiem dobrze że można sie podlamac. Pamiętaj ze ten niepewny czas kiedyś mija. W koncu znajdziecie swój rytm i wszystko sie unormuje.
Agatka śliczna niebieska owieczka na zdjęciu -
Dwa raxy zwymiotowala tak porzadnie, ale mysle, ze tommoze z przejedzenia, bo moja babcia najchetniej by ja co godzine karmila mm. Myslalam,mze moze ma to zwiazek z moim pokarmem, bo jej wtedy dolewalam do mm to co upuscilam, ale chyba nie, bo dawalam jej pokarm mp ramo, wymiotowala wieczorem. Sprobuje ja woda oszukiwac faktycznie.matko-polko-rodzicielko.blog.pl - o macierzynstwie i ciazy
-
Under to chyba faktycznie z przejedzenia. Mm nie można karmić cześciej niż co 2-2,5 godziny bo on sie inaczej trawi niż mleko mamy. Wiec mOe tu był problem. Ja tez słyszałam ze nie powinno sie łączyć w jednej butelce mm i mleka mamy, jeśli masz coś odciagnietego mleczka, nawet mało, to lepiej podać najpierw w butelce a potem dorobić mm. Ja tak robiłam, nawet jak miałam odciągnięte 20-30 ml, zawsze to coś.
Jak moje sie darła o jedzenie wcześniej niż po 2 godzinach to ja oszukiwałam smoczkiem, woda to tez dobry pomysł. -
Under Pawełek dalej ulewa choc nie tyle co kiedys, nawet dostawal syrop przy kp zeby nie ulewal, ale nie bylo roznicy, wiec przestalismy dawac, ale u nas nie bylo innych zlych objawow. A jak mi sie denerwowal przy cycku jak z jednego jadl to dawalam drugiego, bo na poczatku troche szybciej leci. No i fajnie byloby zamowic do domu doradce laktacyjnego, zwykla polozna co przychodzi moze nie dac rady pomoc