Ciężarne '86
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja Nadii też dawalam tran jak byla w wieku Twojej Emilki i nie chorowala. Pierwszy antybiotyk dostala po skończony 4 latach na zapalenie ucha. Jednak z czasem coraz bardziej protestowala na smak tranu (mimo ze smakowe podawalam). Od 2 lat podaje drażetki do ssania z naturalnym wyciągiem z aceroli (Wit C) i Wit D3. W tym roku szkolnym Nadia nie byla chora ani razu (chodzace z Nadia do klasy dzieci kuzyna od września ciągle maja kaszel i co trochę nie chodzą do szkoły) a w poprzednim roku szkolnym miala tylko raz katar i to w ferie. Tylko ze te drazetki sa od 3 roku życia w obawie przed zakrztuszeniem się. Wit D3 podaje Nadii w kropelkach i mam taka juz zawierajaca oliwę z oliwek, bo do przyswojenia Wit D3 potrzebny jest tluszcz.
-
nick nieaktualnycześć dziewczyny
na fioletowej stronie jestem, jak widać po suwaczku od niedawna... jestem z rocznika 86, więc postanowiłam się przywitać
mam do Was pytanko, ponieważ jutro mam pierwszą wizytkę u gina, a będzie to mój 19 dpo, czy jest szansa, że "coś" będzie już widać? czy lekarz powinien mi wystawić jakieś skierowanie na badania (krwi/moczu)?
dzięki bardzo za odpowiedź
pozdrawiam obecne i przyszłe mamuśki )) -
Witaj bobo_frut. Mysle, ze powinno być widac pęcherzyk. Serduszko zaczyna być w 21 czy 22 dni po zaplodnieniu (nie owulacji) czyli dwsdziescia kilka dni po owulacji. Ja pierwsi skierowanie na badania i kartę ciąży dostałam jak bylo widoczne juz serduszko czyli na 2 wizycie. Na pierwszej wizycie dostalam tylko receptę na luteine, bo na własną rękę badalam progesteron i nie byl za wysoki. Ale co lekarz to inne metody, wiec może jeszcze inne mamy podziela się info jak to u nich bylo
Spokojnej ciąży życzębobo_frut lubi tę wiadomość
-
Ja bylam na 1szej wizycie w 6 tyg, bylo widac juz serduszko, dostalam wtedy karte ciazy i wykaz badan wraz ze skierowaniami na poszczegolne tygodnie ciazy.
Powodzenia bobo_frut!bobo_frut lubi tę wiadomość
matko-polko-rodzicielko.blog.pl - o macierzynstwie i ciazy
Mama w Krakowie - fanpage na facebooku dla krakowskich Mam i nie tylko.
-
nick nieaktualnydzięki bardzo dziewczyny to już wiem co i jak mniej więcej to będzie wyglądało
a czy powinnam się martwić moim tsh, które 3 m-ce przed ciążą było 3,74? przy czym ft3 i ft4 było w normie, prolaktyna też w normie.
boję się, że może mnie teraz spotkać poronienie przez to, że wcześniej miałam takie tsh, ale moja gin powiedziała że skoro ft są w normie to mam się nie przejmować tsh, bo z wyższym też zachodzą w ciążę niż 1,5. no i ja zaszłam, ale teraz martwię się co z tym tsh w ciąży...
bete robiłam już dwie i przyrost miałam w normie (109,2%).Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 11:31
-
nick nieaktualnygosia86 wrote:Bobo frut a bierzesz jakies leki na tarczycę? Moim zdaniem powinnaś zgłości sie do endokrynologa.
oczywiści moja gin mi dziś nie przepisała i nie dała skierowania, więc chyba muszę szukać kogoś innego...
a kropka było cinimini widać, bo 1na2mm i powiedziała, że gdybym ja jej nic nie wspomniała, że jestem w ciąży to by na USG ciężko było dostrzec ten pęcherzyk... ehhh
na szczęście w ramach tej wizyty mogę do niej podejść za dwa tyg. żeby sprawdzić czy jest okey. no a na przyszły tydzień chcę pójść do innego gin. czy któraś z Was może polecić kogoś w Szczecinie? -
Witaj bobo... tak jak Gosia pisze powinnaś się zgłosić do endokrynologa. Ja na pierwszej wizycie po potwierdzeniu ciąży miałam zleconych szereg badań od grupy krwi przez mocz itp. progesteron badałam regularnie ze względu na krwawienia w pierwszym trymestrze. Ja zaszłam w ciążę mając 1,5 ale od bardzo dawna biorę leki i ciągle kontroluje tarczyce/
Anielle ja podaję witaminę C tzw.witamilki i tran (można go podawać od 6 miesiąca) witaminę c od pierwszych dni życiabobo_frut lubi tę wiadomość
-
Witaj bobo frut.
Ja zaszłam w ciążę z tsh 4,65 i odrazu dostałam eutyrox i zbijalismy w 1 trymestrze do 1 max 1,5. Także śmigać do lekarza nawet internisty który może ci wypisać receptę na lek.
bobo_frut lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyagatka196 wrote:Witaj bobo frut.
Ja zaszłam w ciążę z tsh 4,65 i odrazu dostałam eutyrox i zbijalismy w 1 trymestrze do 1 max 1,5. Także śmigać do lekarza nawet internisty który może ci wypisać receptę na lek. -
bobo_frut wrote:na szczęście w ramach tej wizyty mogę do niej podejść za dwa tyg. żeby sprawdzić czy jest okey. no a na przyszły tydzień chcę pójść do innego gin. czy któraś z Was może polecić kogoś w Szczecinie?
bobo_frut lubi tę wiadomość
grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
-
nick nieaktualnyvincaminor wrote:Ja mogę Polecam Pawła Brelika w Medicover (budynek Oxygen koło CH Galaxy) - mój cudotwórca i Anioł Stróż
a czy gdzieś przyjmuje na NFZ, czy tylko prywatnie w medicoverze? ile tam mogłabyś napisać ile tam kosztuje wizyta/USG i inne ewentualne badania? -
Na NFZ to raczej niestety nigdzie, prywatnie przyjmuje jeszcze na pewno w Vitrolive. W Medicover pojedyncza wizyta (ja miałam normalnie USG) kosztuje coś koło 130 zł. Ja mam wykupiony pakiet w Medicover i mogę do niego chodzić ile chcę za 72 zł miesięcznie. Oprócz tego lekarz rodzinny, okulista, dermatolog i podstawowe badania w pakiecie. Inne badania robię teraz w labie na os. Bukowym bo taniej.
Na NFZ to niestety mogę tylko nie polecić. I tak nie polecam Dębowskiego (chyba w Darmed przyjmuje) - konował, prawie mi zdrowie i życie zrujnował. Gdybym do niego dalej chodziła to na bank nie byłabym teraz w ciąży a do tego pewnie miałabym już totalnie zniszczone jajniki i cukrzycę typu II. Pomijając fakt, że pewnie dawno palnęłabym sobie w łeb.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2015, 09:20
grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
-
nick nieaktualnyvincaminor wrote:Na NFZ to raczej niestety nigdzie, prywatnie przyjmuje jeszcze na pewno w Vitrolive. W Medicover pojedyncza wizyta (ja miałam normalnie USG) kosztuje coś koło 130 zł. Ja mam wykupiony pakiet w Medicover i mogę do niego chodzić ile chcę za 72 zł miesięcznie. Oprócz tego lekarz rodzinny, okulista, dermatolog i podstawowe badania w pakiecie. Inne badania robię teraz w labie na os. Bukowym bo taniej.
Na NFZ to niestety mogę tylko nie polecić. I tak nie polecam Dębowskiego (chyba w Darmed przyjmuje) - konował, prawie mi zdrowie i życie zrujnował. Gdybym do niego dalej chodziła to na bank nie byłabym teraz w ciąży a do tego pewnie miałabym już totalnie zniszczone jajniki i cukrzycę typu II. Pomijając fakt, że pewnie dawno palnęłabym sobie w łeb.
to całkiem fajna opcja za 72 zł na m-c, a taki pakiet ile kosztuje, bo rozumiem, że to osobno coś trzeba wykupić? i jesteś tam jako osoba prywatna, nie, że z firmy jakiś pakiet?
Ja chodziłam do Dziurawiec na Kadłubka, no i po wczorajszej wizycie jestem załamana... widziała moje TSH z sierpnia 3,74 i nic z tym nie zrobiła, bo ft4 było w normie, a wydaje mi się, że teraz powinna mnie skierować na te badania ponownie żeby sprawdzić czy nic się nie dzieje...
-
Taki pakiet się kupuje bezpośrednio w Medicover - ja przez telefon wszystko załatwiłam i tylko umowę musiałam podpisać i wysłać (ostatnio przy przedłużeniu sami zamówili kuriera, więc w ogóle zero problemów). Dla nowych klientów jest lekko drożej, ale to i tak z tego co wiem max 90 zł... Umowę na rok się podpisuje. Ja poszłam na pierwszą wizytę u mojego gina bez pakietu, po wizycie byłam już pewna na 101%, że "to ten" i od razu wykupiłam - to było lekko ponad dwa lata temu. O dziecko staraliśmy się wtedy już około dwóch lat. Jemu półtora roku zajęło "naprawienie" mnie, chociaż fakt faktem, że w pierwszą ciążę zaszłam w listopadzie 2013 a we wrześniu tego samego roku byłam u niego pierwszy raz - w dwa miesiące miałam wywiad, skierowanie do szpitala na badania, wyniki, diagnozę i wdrożone leczenie. Wspaniały lekarz, seriogrudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
-
nick nieaktualny