Ciężarówki metodą IVF i IUI
-
WIADOMOŚĆ
-
Cotygodniowe informacje
Tydzień 29
O Dziecku
Twoje dziecko mierzy już około 26 cm (10,2 cali) od ciemienia do końca tułowia i waży około 1200g. Jego całkowita długość to około 39 cm (15 1/2 cali).
Dziecko jest już bardziej pulchne i okrąglejsze. Powoli zaczyna mu już brakować miejsca w łonie mamy. Jego głowa cały czas rośnie, aby zrobić miejsce dla intensywnie rozwijającego się mózgu (miękkie kości czaszki są wypchane ku przodowi). Twoje dziecko używa teraz wszystkich swoich zmysłów (wciąż jeszcze niedoskonałych): wyczuwa zapachy, widzi, smakuje, słyszy Twój głos i czuje dotyk.
W dalszym ciągu wzmacniają się kości Twojego malca. W ostatnim trymestrze podczas procesu kostnienia dziecko pochłania około 250 miligramów wapnia dziennie. Pamiętaj, że dziecko zużywa Twój zapas wapnia, dlatego upewnij się, że spożywasz w tym czasie wystarczająco nabiału (mleka, jogurtów, serów), aby nie odbiło się to na Twoim zdrowiu.
W ostatnich miesiącach w łonie mamy dziecko otrzyma przeciwciała niezbędne do walki z chorobami w późniejszych miesiącach.
O Tobie
Twoje dziecko stymuluje produkcję prolaktyny, co może powodować wyciek siary z Twoich piersi. Jeśli tak się nie dzieje, nie martw się, że nie będziesz miała mleka. Nie u wszystkich kobiet siara wycieka z piersi przed porodem.
Możesz odczuwać ucisk na narządy wewnętrzne (żołądek, wątroby, jelita), gdyż pod wpływem rosnącej macicy narządy wewnętrzne przemieszczają się i pozostają ściśnięte bardziej niż zwykle. Może to również powodować nawrót przypadłości z pierwszego trymestru, takich jak zgaga, niestrawności i hemoroidy. Dodatkowo pogarszać sytuację może podwyższony poziom progesteronu, który rozluźnia mięsnie gładkie w ciele i przewód pokarmowy. Aby temu zaradzić spożywaj pokarmy bogate w błonnik, pij dużo wody i regularnie ćwicz.
Lekarz może zalecić Ci teraz codziennie liczenie ruchów dziecka. Jeśli zauważyć, że Twoje maleństwo rusza się mniej niż zwykle, koniecznie skontaktuj się z lekarzem.
Możesz czuć się ociężale i nieporadnie. Twój rosnący brzuszek zmienia środek ciężkości w Twoim ciele, co może powodować, że łatwiej tracisz teraz równowagę i jesteś bardziej narażona na upadki.justa1234, Anko:-) lubią tę wiadomość
-
kmb wrote:Cotygodniowe informacje
Tydzień 29
O Dziecku
Twoje dziecko mierzy już około 26 cm (10,2 cali) od ciemienia do końca tułowia i waży około 1200g. Jego całkowita długość to około 39 cm (15 1/2 cali).
Dziecko jest już bardziej pulchne i okrąglejsze. Powoli zaczyna mu już brakować miejsca w łonie mamy. Jego głowa cały czas rośnie, aby zrobić miejsce dla intensywnie rozwijającego się mózgu (miękkie kości czaszki są wypchane ku przodowi). Twoje dziecko używa teraz wszystkich swoich zmysłów (wciąż jeszcze niedoskonałych): wyczuwa zapachy, widzi, smakuje, słyszy Twój głos i czuje dotyk.
W dalszym ciągu wzmacniają się kości Twojego malca. W ostatnim trymestrze podczas procesu kostnienia dziecko pochłania około 250 miligramów wapnia dziennie. Pamiętaj, że dziecko zużywa Twój zapas wapnia, dlatego upewnij się, że spożywasz w tym czasie wystarczająco nabiału (mleka, jogurtów, serów), aby nie odbiło się to na Twoim zdrowiu.
W ostatnich miesiącach w łonie mamy dziecko otrzyma przeciwciała niezbędne do walki z chorobami w późniejszych miesiącach.
O Tobie
Twoje dziecko stymuluje produkcję prolaktyny, co może powodować wyciek siary z Twoich piersi. Jeśli tak się nie dzieje, nie martw się, że nie będziesz miała mleka. Nie u wszystkich kobiet siara wycieka z piersi przed porodem.
Możesz odczuwać ucisk na narządy wewnętrzne (żołądek, wątroby, jelita), gdyż pod wpływem rosnącej macicy narządy wewnętrzne przemieszczają się i pozostają ściśnięte bardziej niż zwykle. Może to również powodować nawrót przypadłości z pierwszego trymestru, takich jak zgaga, niestrawności i hemoroidy. Dodatkowo pogarszać sytuację może podwyższony poziom progesteronu, który rozluźnia mięsnie gładkie w ciele i przewód pokarmowy. Aby temu zaradzić spożywaj pokarmy bogate w błonnik, pij dużo wody i regularnie ćwicz.
Lekarz może zalecić Ci teraz codziennie liczenie ruchów dziecka. Jeśli zauważyć, że Twoje maleństwo rusza się mniej niż zwykle, koniecznie skontaktuj się z lekarzem.
Możesz czuć się ociężale i nieporadnie. Twój rosnący brzuszek zmienia środek ciężkości w Twoim ciele, co może powodować, że łatwiej tracisz teraz równowagę i jesteś bardziej narażona na upadki.faktycznie czuje się ociezala jak słonica
fajnie brzmi te zdanie że dziecko jest coraz pulchniejsze i okrąglejsze
aszka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Chciałam tylko dodać że mam lekki wkurw bo od środka nocy nie mamy wody wrrrrrr i nie wiadomo kiedy bedzie wrrr a dziś miałam zrobić dwacprania i wykorzystać pogodę a tu dupa łojowa :@ a jutro ma padać więc z praniem nici, znaczy się mogę wyprać ale nie lubię jak wisi w łazience i kiśnieje wrrr warczę
-
aszka wrote:hihi, ale słonice chyba sa dłuzej w ciazy, cieszmy sie ze ludzie tylko 9 mies
ale powiem ci ze sie też czuje jak te laleczki matrioszki co się tak kołysają hihihi
każdy ze znajomych mnie się pyta ile jeszcze będę tak się toczyć i kołysać
aszka lubi tę wiadomość
-
justa1234 wrote:Monia dzięki za link
Właśnie ostatnio widziałam to w wiadomościach!! Kobieta z bólami Brzucha czekała 5 godz na lekarza!!!! Masakra!!!
Ja nie rozumiem takich sytuacji.....tzn żebym nigdy nie musiala się dowiedzieć jak to jest - ale gdzie mąż tej Pani?
Mój by lekarza sam za fartuch przyprowadził....
Może my jakoś nerwowi jesteśmy, ale nie ma opcji ze siedzę z bólami godzinę i nikt się mną nie zajmuje- szczególnie przy ciąży zagrożonej, ciazy z ivf, ciazy po 3 stratach!aszka, Kava lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBo to sie w głowie nie miesci...ale prawdziwy był komentarz pod artykułem, jakis chyba facet napisal ze takie sytuacje sa czeste tyle ze ludzie nie naglasniaja bo po prostu nie wygrywaja z lekarzami.
Justa wspołczuje z tą wodą bo u mnie raz była taka sytuacja ze wielka awaria i wodę ze sklepu nosiliśmy litrami, to faktycznie ani się umyć ani niczego zrobić.
-
nick nieaktualnyMadzia82 wrote:Oglądałyście dziś "Rozmowy w toku..."? Ja miałam wrażenie, że Ci faceci to kwestie ciąży zakończyli w chwili stosunku jak przekazywali swoim partnerkom nasienie. Totalnie niedojrzali...
-
Marta1986 wrote:Ja miałam obejrzeć i co zrobiłam...przespałam
Wiecie że dwie mamusie z listopada już tulą dzieciaczki więc po weekendzie i wtorkowej wizycie zamierzam spakować torbę
Nieraz niestety wcześniej jest poród niż w 38tc.
Ja jestem tego żywym przykładem. Ja marzę jedynie bym dotrwała w tym stanie do 30tc.
Mój skrajny wcześniak biega po domu i krzyczy na wszystkich bo mama nie pozwoliła bawić się ziemią z kwiatków.Kava, agniesia2569, justa1234, Konwalia lubią tę wiadomość