X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • kmb Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cotygodniowe informacje
    Tydzień 29
    O Dziecku
    Twoje dziecko mierzy już około 26 cm (10,2 cali) od ciemienia do końca tułowia i waży około 1200g. Jego całkowita długość to około 39 cm (15 1/2 cali).
    Dziecko jest już bardziej pulchne i okrąglejsze. Powoli zaczyna mu już brakować miejsca w łonie mamy. Jego głowa cały czas rośnie, aby zrobić miejsce dla intensywnie rozwijającego się mózgu (miękkie kości czaszki są wypchane ku przodowi). Twoje dziecko używa teraz wszystkich swoich zmysłów (wciąż jeszcze niedoskonałych): wyczuwa zapachy, widzi, smakuje, słyszy Twój głos i czuje dotyk.
    W dalszym ciągu wzmacniają się kości Twojego malca. W ostatnim trymestrze podczas procesu kostnienia dziecko pochłania około 250 miligramów wapnia dziennie. Pamiętaj, że dziecko zużywa Twój zapas wapnia, dlatego upewnij się, że spożywasz w tym czasie wystarczająco nabiału (mleka, jogurtów, serów), aby nie odbiło się to na Twoim zdrowiu.
    W ostatnich miesiącach w łonie mamy dziecko otrzyma przeciwciała niezbędne do walki z chorobami w późniejszych miesiącach.

O Tobie
    Twoje dziecko stymuluje produkcję prolaktyny, co może powodować wyciek siary z Twoich piersi. Jeśli tak się nie dzieje, nie martw się, że nie będziesz miała mleka. Nie u wszystkich kobiet siara wycieka z piersi przed porodem.
    Możesz odczuwać ucisk na narządy wewnętrzne (żołądek, wątroby, jelita), gdyż pod wpływem rosnącej macicy narządy wewnętrzne przemieszczają się i pozostają ściśnięte bardziej niż zwykle. Może to również powodować nawrót przypadłości z pierwszego trymestru, takich jak zgaga, niestrawności i hemoroidy. Dodatkowo pogarszać sytuację może podwyższony poziom progesteronu, który rozluźnia mięsnie gładkie w ciele i przewód pokarmowy. Aby temu zaradzić spożywaj pokarmy bogate w błonnik, pij dużo wody i regularnie ćwicz.
    Lekarz może zalecić Ci teraz codziennie liczenie ruchów dziecka. Jeśli zauważyć, że Twoje maleństwo rusza się mniej niż zwykle, koniecznie skontaktuj się z lekarzem.
    Możesz czuć się ociężale i nieporadnie. Twój rosnący brzuszek zmienia środek ciężkości w Twoim ciele, co może powodować, że łatwiej tracisz teraz równowagę i jesteś bardziej narażona na upadki.

justa1234, Anko:-) lubią tę wiadomość

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kmb wrote:
    Cotygodniowe informacje
    Tydzień 29
    O Dziecku
    Twoje dziecko mierzy już około 26 cm (10,2 cali) od ciemienia do końca tułowia i waży około 1200g. Jego całkowita długość to około 39 cm (15 1/2 cali).
    Dziecko jest już bardziej pulchne i okrąglejsze. Powoli zaczyna mu już brakować miejsca w łonie mamy. Jego głowa cały czas rośnie, aby zrobić miejsce dla intensywnie rozwijającego się mózgu (miękkie kości czaszki są wypchane ku przodowi). Twoje dziecko używa teraz wszystkich swoich zmysłów (wciąż jeszcze niedoskonałych): wyczuwa zapachy, widzi, smakuje, słyszy Twój głos i czuje dotyk.
    W dalszym ciągu wzmacniają się kości Twojego malca. W ostatnim trymestrze podczas procesu kostnienia dziecko pochłania około 250 miligramów wapnia dziennie. Pamiętaj, że dziecko zużywa Twój zapas wapnia, dlatego upewnij się, że spożywasz w tym czasie wystarczająco nabiału (mleka, jogurtów, serów), aby nie odbiło się to na Twoim zdrowiu.
    W ostatnich miesiącach w łonie mamy dziecko otrzyma przeciwciała niezbędne do walki z chorobami w późniejszych miesiącach.

O Tobie
    Twoje dziecko stymuluje produkcję prolaktyny, co może powodować wyciek siary z Twoich piersi. Jeśli tak się nie dzieje, nie martw się, że nie będziesz miała mleka. Nie u wszystkich kobiet siara wycieka z piersi przed porodem.
    Możesz odczuwać ucisk na narządy wewnętrzne (żołądek, wątroby, jelita), gdyż pod wpływem rosnącej macicy narządy wewnętrzne przemieszczają się i pozostają ściśnięte bardziej niż zwykle. Może to również powodować nawrót przypadłości z pierwszego trymestru, takich jak zgaga, niestrawności i hemoroidy. Dodatkowo pogarszać sytuację może podwyższony poziom progesteronu, który rozluźnia mięsnie gładkie w ciele i przewód pokarmowy. Aby temu zaradzić spożywaj pokarmy bogate w błonnik, pij dużo wody i regularnie ćwicz.
    Lekarz może zalecić Ci teraz codziennie liczenie ruchów dziecka. Jeśli zauważyć, że Twoje maleństwo rusza się mniej niż zwykle, koniecznie skontaktuj się z lekarzem.
    Możesz czuć się ociężale i nieporadnie. Twój rosnący brzuszek zmienia środek ciężkości w Twoim ciele, co może powodować, że łatwiej tracisz teraz równowagę i jesteś bardziej narażona na upadki.
    Ciekawe wiadomości ;-) faktycznie czuje się ociezala jak słonica :-P fajnie brzmi te zdanie że dziecko jest coraz pulchniejsze i okrąglejsze :-D <3

aszka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1234 wrote:
    Ciekawe wiadomości ;-) faktycznie czuje się ociezala jak słonica :-P fajnie brzmi te zdanie że dziecko jest coraz pulchniejsze i okrąglejsze :-D <3
    hihi, ale słonice chyba sa dłuzej w ciazy, cieszmy sie ze ludzie tylko 9 mies :D

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam tylko dodać że mam lekki wkurw bo od środka nocy nie mamy wody wrrrrrr i nie wiadomo kiedy bedzie wrrr a dziś miałam zrobić dwacprania i wykorzystać pogodę a tu dupa łojowa :@ a jutro ma padać więc z praniem nici, znaczy się mogę wyprać ale nie lubię jak wisi w łazience i kiśnieje wrrr warczę :-P :-D

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    hihi, ale słonice chyba sa dłuzej w ciazy, cieszmy sie ze ludzie tylko 9 mies :D
    No to fakt :-P ale powiem ci ze sie też czuje jak te laleczki matrioszki co się tak kołysają hihihi :-P każdy ze znajomych mnie się pyta ile jeszcze będę tak się toczyć i kołysać :-P :-D

aszka lubi tę wiadomość

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja się dziś tu porządzilam i rozpisałam hihi :-P :-D

• Anko:-) Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1234 wrote:
    Monia dzięki za link ;-)
    Właśnie ostatnio widziałam to w wiadomościach!! Kobieta z bólami Brzucha czekała 5 godz na lekarza!!!! Masakra!!!

Ja nie rozumiem takich sytuacji.....tzn żebym nigdy nie musiala się dowiedzieć jak to jest - ale gdzie mąż tej Pani?
    Mój by lekarza sam za fartuch przyprowadził....
    Może my jakoś nerwowi jesteśmy, ale nie ma opcji ze siedzę z bólami godzinę i nikt się mną nie zajmuje- szczególnie przy ciąży zagrożonej, ciazy z ivf, ciazy po 3 stratach!

aszka, Kava lubią tę wiadomość

dfe01f0225.png

Wysłany: 25 września 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pier do le!
    W głowie mi się to nie mieści. Wybaczcie.

Monia i dziewczyny dzięki za informacje z abonamentu premium:-*

dfe01f0225.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo to sie w głowie nie miesci...ale prawdziwy był komentarz pod artykułem, jakis chyba facet napisal ze takie sytuacje sa czeste tyle ze ludzie nie naglasniaja bo po prostu nie wygrywaja z lekarzami.

Justa wspołczuje z tą wodą bo u mnie raz była taka sytuacja ze wielka awaria i wodę ze sklepu nosiliśmy litrami, to faktycznie ani się umyć ani niczego zrobić.

• Kava Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa wrote:
    Bożeszzz.... Kava to u nas...

a ja zamierzam tam rodzić... ot i zagwostka!
    Oglądałam o tym ostatnio w telewizji :(
    Straszne... ale podobno go zwolnili już.

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Madzia82 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oglądałyście dziś "Rozmowy w toku..."? Ja miałam wrażenie, że Ci faceci to kwestie ciąży zakończyli w chwili stosunku jak przekazywali swoim partnerkom nasienie. Totalnie niedojrzali...

aszka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia82 wrote:
    Oglądałyście dziś "Rozmowy w toku..."? Ja miałam wrażenie, że Ci faceci to kwestie ciąży zakończyli w chwili stosunku jak przekazywali swoim partnerkom nasienie. Totalnie niedojrzali...
    bo wiekszosc chyba par w Pl tak żyje a te babki pozwalają a takie zachowanie tym facetom.

• Marta1986 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2017, 15:26

Kava, Anko:-) lubią tę wiadomość

Marta

Moje największe szczęście-synuś <3

1usa3e5eu6pimed4.png

• Madzia82 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta1986 wrote:
    Ja miałam obejrzeć i co zrobiłam...przespałam :D

Wiecie że dwie mamusie z listopada już tulą dzieciaczki więc po weekendzie i wtorkowej wizycie zamierzam spakować torbę :)

Nieraz niestety wcześniej jest poród niż w 38tc.
    Ja jestem tego żywym przykładem. Ja marzę jedynie bym dotrwała w tym stanie do 30tc.
    Mój skrajny wcześniak biega po domu i krzyczy na wszystkich bo mama nie pozwoliła bawić się ziemią z kwiatków.

Kava, agniesia2569, justa1234, Konwalia lubią tę wiadomość

Wysłany: 25 września 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziu nie pamiętam....z którego tyg jest twój młody? :*

dfe01f0225.png
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta ja też tak się szykowałam na ten odcinek :-) ale niestety przegapiłam bo musieliśmy jeżdzić meble wybierać :-)

Kobitki ja też zacznę pakować torbę bo wszystko się może zdarzyć :-)

Marta1986 lubi tę wiadomość

• Madzia82 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko:-) wrote:
    Madziu nie pamiętam....z którego tyg jest twój młody? :*

28t5dc

Anko:-) lubi tę wiadomość

• Marta1986 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2017, 15:26

Madzia82 lubi tę wiadomość

Marta

1usa3e5eu6pimed4.png

• Kava Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia82 wrote:
    28t5dc
    To faktycznie się pospieszył łobuz mały.
    A ile ważył?

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Marta1986 Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2017, 15:27

Marta

1usa3e5eu6pimed4.png

‹‹ 131 132 133 134 135 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ