X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • Eliz Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:
    Hej hej! Będziemy się tu razem przyzwyczajały ;-) Jakie będziesz miała prenatalne tego 1.?

Hej ;) z tego co zrozumiałam lekarza to mam mieć zrobione usg, ale szczegółów konkretnie nie znam, nie będzie to robił mój lekarz tylko dał mi namiary na jakąś doktor która się tym specjalizuje. Coś mówił na temat zespołu downa i jakiś innych które przez usg można wykryć, ale nie daje to 100% pewności że będzie wszystko dobrze.
    Boje się troszkę tych badań, bo moja siostra urodziła dziecko niepełnosprawne, mamy siostra czyli ciocia też ma dwoje niepełnosprawnych i gdzieś ta myśl za mną krąży, a co jeśli i mnie się to przytrafi?!
    Pytałam ginekologa czy faktycznie to jest genetyka, odpowiedział że niby nie, że to na pewno zwykły przypadek a mnie się wydaje że jestem w grupie wysokiego ryzyka.
    ahh i cały czas stres, punkcja, transfer, testowanie, badania i non stop nerwy.

A u Ciebie który to tydzień ciąży ?

Z udanego ivf wyszła cudowna dziewczynka urodzona 2 maja 2016 - Nadia :) Mój mały wielki cud, moja wielka miłość <3

• Madzia82 Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    Madzia i znowu masz antybiotyk?

Tak. Już straciłam rachubę, który to antybiotyk biorę w tej ciąży.

• szałwia Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliz to przezierność Ci chyba będą sprawdzać na usg. Można jeszcze do tego zrobić badanie krwi na PAPP-a i free betę, podobno to wszystko razem daje większą pewność, że wszystko ok (90%). Ja jestem dopiero 6+1, usg prenatalne mam 14.12. 11.11 mam pierwszą kontrolę u swojego gina, mam nadzieję, że będzie ok... Skoro lekarz mówi, że ta niepełnosprawność nie jest genetyczna, to chyba wie, co mówi :-)

• Eliz Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:
    Eliz to przezierność Ci chyba będą sprawdzać na usg. Można jeszcze do tego zrobić badanie krwi na PAPP-a i free betę, podobno to wszystko razem daje większą pewność, że wszystko ok (90%). Ja jestem dopiero 6+1, usg prenatalne mam 14.12. 11.11 mam pierwszą kontrolę u swojego gina, mam nadzieję, że będzie ok... Skoro lekarz mówi, że ta niepełnosprawność nie jest genetyczna, to chyba wie, co mówi :-)

o teście PAPPA też wspominał, na razie mówił żeby wykonać to usg genetyczne które się robi między 11 a 13 tc, nie ważne co to będzie za badanie, byleby tylko dzidziuś był zdrowy, poddam się wszystkiemu co tylko możliwe.

a jak się w ogóle czujesz ? masz jakieś objawy ?

Z udanego ivf wyszła cudowna dziewczynka urodzona 2 maja 2016 - Nadia :) Mój mały wielki cud, moja wielka miłość <3

• szałwia Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliz wrote:
    o teście PAPPA też wspominał, na razie mówił żeby wykonać to usg genetyczne które się robi między 11 a 13 tc, nie ważne co to będzie za badanie, byleby tylko dzidziuś był zdrowy, poddam się wszystkiemu co tylko możliwe.

a jak się w ogóle czujesz ? masz jakieś objawy ?
    U nas to razem interpretują, wszystkie te 3 badania. Mam trochę mdłości i zmęczenie, a Ty? :-)

• Eliz Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie od samego początku tzn. od transferu boli mnie brzuch, mdłości też mam - na widok luteiny podjęzykowej mam odruch wymiotny, nie wspomne o myciu zębów. No i czasami to plamienie mi towarzyszy.

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:
    Pięknie! Strasznie Ci gratuluję! Rośnijcie zdrowo! Beta piękna, naturalne bliźniaki? :-D Kiedy idziesz na usg?

Moje serce jest gotowe na blizniaki ale czy tak bedzie zobaczymy :-)
    Z usg poczekam jeszcze - pojde za jakies 1,5-2 tygodnie wtedy powinno byc juz wszystko jasne. Boje sie, ze jak pojde za wczesnie i nic nie bedzie widac to tylko zdenerwuje sie.

Viki26, szałwia lubią tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliz wrote:
    U mnie od samego początku tzn. od transferu boli mnie brzuch, mdłości też mam - na widok luteiny podjęzykowej mam odruch wymiotny, nie wspomne o myciu zębów. No i czasami to plamienie mi towarzyszy.
    Z brzuchem tez tak mam, ale moze dlatego, ze mam tych 14 cialek zoltych, czyli spuchniete jajniki. A na to plamienie co Ci powiedzieli?

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliza ja na Twoim miejscu poszła bym do jakiejś poradni specjalizującej się w profilaktyce prenatalnej. Tam umówiła bym się na prenatalne+PAPPA ... koszt w zależności od miasta ale myślę że 300-500. Myślę że skoro mmasz przypadki w rodzinie dzieciaczków niepełnosprawnych to nie ma co tu ufać tylko jednemu lekarzowi. Tak jak tu któraś mówiła badanie to trzeba zrobić w ciągu 1 dnia i porównać ze sobą obraz usg do PAPPA i wolnej bety. Lekarz na podstawie wyników tych badań jest w stanie wyliczyć prawdopodobieństwo zespołu downa,patau i edwardsa. I to dziwne ze lekarz mówi ze jak coś w usg wyjdzie nie tak to wtedy będzie możliwa inna diagnostyka. Moim zdaniem lepiej zrobić raz a dobrze. Tym bardziej ze jest się świadomym obciążeń.

• szałwia Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia, Eliz, u nas to wyglada tak, ze nie robia tego jednego dnia. Pod koniec listopada mam isc na krew, a w polowie grudnia na usg na przezierność. Te badania powinny byc wg naszej kliniki, ktora ma oddzial, ktory sie w tym specjalizuje, w innych tygodniach, ale przy przezierności dostaniemy interpretacje calosci, bo analizuja to wszystko razem. Przy interpetacji biora pod uwage info, ktore dostali z kliniki przy wypisie, czyli z pierwszego usg, wiek kobiety i dokladna wage, ktora mam na skierowanie wpisac dopiero w dniu badan.

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzisz Szałwia u nas w takim razie mają inne sposoby. ;)

• szałwia Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia chyba co kraj to obyczaj. Dostalam od nich 2 kartki a4 o tym i teraz na nie patrze. Mam ze krew ma byc miedzy 9 a 11 tygodniem, a usg od 11+3 do 13+6. Na podstawie wieku sa w stanie okreslic wysokie prawdopodobienstwo zespolu Downa w 30% przypadkow, z przeziernosci 80%, beta i PAPPA 60%, a w kombinacji wszystkich metod 90%. Potem usg miedzy 18-23 tygodniem polaczone z dokladnym badaniem serca plodu. Robia w Polsce jeszcze cos poza tym?

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 00:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas tak jak i u ciebie są badania połówkowe od 18 do 22 tygodnia i jeszcze zalecają usg w 30 tygodniu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2015, 03:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa meza nie zmienisz tez, nie ma ludzi idealnych :p
    Przytyłam 12 kg 2wow2.gif

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2015, 03:17

justa1234 lubi tę wiadomość

• kmb Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:
    Monia chyba co kraj to obyczaj. Dostalam od nich 2 kartki a4 o tym i teraz na nie patrze. Mam ze krew ma byc miedzy 9 a 11 tygodniem, a usg od 11+3 do 13+6. Na podstawie wieku sa w stanie okreslic wysokie prawdopodobienstwo zespolu Downa w 30% przypadkow, z przeziernosci 80%, beta i PAPPA 60%, a w kombinacji wszystkich metod 90%. Potem usg miedzy 18-23 tygodniem polaczone z dokladnym badaniem serca plodu. Robia w Polsce jeszcze cos poza tym?

A jaki kraj? Jeśli można zapytać?

• mycha28 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aszka niezle ;-)

Ja narazie tylko 4kg do przodu ale na poczatku 2 schudlam.

aszka lubi tę wiadomość

Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • kmb Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    Justa meza nie zmienisz tez, nie ma ludzi idealnych :p
    Przytyłam 12 kg 2wow2.gif

Nie jesteś sama ja mam do przodu 8 kg. :-D a brzucha brak. W tylek mi chyba wszystko idzie :-P

aszka lubi tę wiadomość

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :-)

Przyszedl dzisiaj wynik progesteronu - wartosc 37.
    Sprawdzilam w normach podanych na wynikach z invicty i pokazana jest norma dla I trymestru - 16-49 wiec chyba jest l ok.
    Na razie zostawie sobie luteine - biore 3x1 tabletka 50mg. Powtorze kolejny raz z beta i jak pojde do lekarza to mu powiem, ze biore. Nie mam odniesienia do wyniku bez lutki bo nie robilam wiec nie wiem jaka jej zasluga.
    Przy invitro mialam wyzszy zdecydowanie ale bralam luteine i lutnisa w konskich dawkach.

aszka, justa1234, szałwia, mia6 lubią tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:

Najdokladniejsze badanie to nimfy. Bezinwazyjne a daje prawdziwy wynik.
    Nie wiem czy dobrze doczytałam i czy o takie informacje ci chodziło :-)?

aszka lubi tę wiadomość

dfe01f0225.png
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:
    Justa, a oni wiedzą, że jesteście po IVF?
    Tak wiedzą :-(

‹‹ 198 199 200 201 202 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ