Ciężarówki metodą IVF i IUI
-
WIADOMOŚĆ
-
szałwia wrote:Hej hej! Będziemy się tu razem przyzwyczajały
Jakie będziesz miała prenatalne tego 1.?
Hejz tego co zrozumiałam lekarza to mam mieć zrobione usg, ale szczegółów konkretnie nie znam, nie będzie to robił mój lekarz tylko dał mi namiary na jakąś doktor która się tym specjalizuje. Coś mówił na temat zespołu downa i jakiś innych które przez usg można wykryć, ale nie daje to 100% pewności że będzie wszystko dobrze.
Boje się troszkę tych badań, bo moja siostra urodziła dziecko niepełnosprawne, mamy siostra czyli ciocia też ma dwoje niepełnosprawnych i gdzieś ta myśl za mną krąży, a co jeśli i mnie się to przytrafi?!
Pytałam ginekologa czy faktycznie to jest genetyka, odpowiedział że niby nie, że to na pewno zwykły przypadek a mnie się wydaje że jestem w grupie wysokiego ryzyka.
ahh i cały czas stres, punkcja, transfer, testowanie, badania i non stop nerwy.
A u Ciebie który to tydzień ciąży ?Z udanego ivf wyszła cudowna dziewczynka urodzona 2 maja 2016 - NadiaMój mały wielki cud, moja wielka miłość
-
Eliz to przezierność Ci chyba będą sprawdzać na usg. Można jeszcze do tego zrobić badanie krwi na PAPP-a i free betę, podobno to wszystko razem daje większą pewność, że wszystko ok (90%). Ja jestem dopiero 6+1, usg prenatalne mam 14.12. 11.11 mam pierwszą kontrolę u swojego gina, mam nadzieję, że będzie ok... Skoro lekarz mówi, że ta niepełnosprawność nie jest genetyczna, to chyba wie, co mówi
-
szałwia wrote:Eliz to przezierność Ci chyba będą sprawdzać na usg. Można jeszcze do tego zrobić badanie krwi na PAPP-a i free betę, podobno to wszystko razem daje większą pewność, że wszystko ok (90%). Ja jestem dopiero 6+1, usg prenatalne mam 14.12. 11.11 mam pierwszą kontrolę u swojego gina, mam nadzieję, że będzie ok... Skoro lekarz mówi, że ta niepełnosprawność nie jest genetyczna, to chyba wie, co mówi
o teście PAPPA też wspominał, na razie mówił żeby wykonać to usg genetyczne które się robi między 11 a 13 tc, nie ważne co to będzie za badanie, byleby tylko dzidziuś był zdrowy, poddam się wszystkiemu co tylko możliwe.
a jak się w ogóle czujesz ? masz jakieś objawy ?
Z udanego ivf wyszła cudowna dziewczynka urodzona 2 maja 2016 - NadiaMój mały wielki cud, moja wielka miłość
-
Eliz wrote:o teście PAPPA też wspominał, na razie mówił żeby wykonać to usg genetyczne które się robi między 11 a 13 tc, nie ważne co to będzie za badanie, byleby tylko dzidziuś był zdrowy, poddam się wszystkiemu co tylko możliwe.
a jak się w ogóle czujesz ? masz jakieś objawy ? -
U mnie od samego początku tzn. od transferu boli mnie brzuch, mdłości też mam - na widok luteiny podjęzykowej mam odruch wymiotny, nie wspomne o myciu zębów. No i czasami to plamienie mi towarzyszy.Z udanego ivf wyszła cudowna dziewczynka urodzona 2 maja 2016 - Nadia
Mój mały wielki cud, moja wielka miłość
-
szałwia wrote:Pięknie! Strasznie Ci gratuluję! Rośnijcie zdrowo! Beta piękna, naturalne bliźniaki?
Kiedy idziesz na usg?
Moje serce jest gotowe na blizniaki ale czy tak bedzie zobaczymy
Z usg poczekam jeszcze - pojde za jakies 1,5-2 tygodnie wtedy powinno byc juz wszystko jasne. Boje sie, ze jak pojde za wczesnie i nic nie bedzie widac to tylko zdenerwuje sie.Viki26, szałwia lubią tę wiadomość
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
Eliz wrote:U mnie od samego początku tzn. od transferu boli mnie brzuch, mdłości też mam - na widok luteiny podjęzykowej mam odruch wymiotny, nie wspomne o myciu zębów. No i czasami to plamienie mi towarzyszy.
-
Eliza ja na Twoim miejscu poszła bym do jakiejś poradni specjalizującej się w profilaktyce prenatalnej. Tam umówiła bym się na prenatalne+PAPPA ... koszt w zależności od miasta ale myślę że 300-500. Myślę że skoro mmasz przypadki w rodzinie dzieciaczków niepełnosprawnych to nie ma co tu ufać tylko jednemu lekarzowi. Tak jak tu któraś mówiła badanie to trzeba zrobić w ciągu 1 dnia i porównać ze sobą obraz usg do PAPPA i wolnej bety. Lekarz na podstawie wyników tych badań jest w stanie wyliczyć prawdopodobieństwo zespołu downa,patau i edwardsa. I to dziwne ze lekarz mówi ze jak coś w usg wyjdzie nie tak to wtedy będzie możliwa inna diagnostyka. Moim zdaniem lepiej zrobić raz a dobrze. Tym bardziej ze jest się świadomym obciążeń.
-
Monia, Eliz, u nas to wyglada tak, ze nie robia tego jednego dnia. Pod koniec listopada mam isc na krew, a w polowie grudnia na usg na przezierność. Te badania powinny byc wg naszej kliniki, ktora ma oddzial, ktory sie w tym specjalizuje, w innych tygodniach, ale przy przezierności dostaniemy interpretacje calosci, bo analizuja to wszystko razem. Przy interpetacji biora pod uwage info, ktore dostali z kliniki przy wypisie, czyli z pierwszego usg, wiek kobiety i dokladna wage, ktora mam na skierowanie wpisac dopiero w dniu badan.
-
Monia chyba co kraj to obyczaj. Dostalam od nich 2 kartki a4 o tym i teraz na nie patrze. Mam ze krew ma byc miedzy 9 a 11 tygodniem, a usg od 11+3 do 13+6. Na podstawie wieku sa w stanie okreslic wysokie prawdopodobienstwo zespolu Downa w 30% przypadkow, z przeziernosci 80%, beta i PAPPA 60%, a w kombinacji wszystkich metod 90%. Potem usg miedzy 18-23 tygodniem polaczone z dokladnym badaniem serca plodu. Robia w Polsce jeszcze cos poza tym?
-
nick nieaktualny
-
szałwia wrote:Monia chyba co kraj to obyczaj. Dostalam od nich 2 kartki a4 o tym i teraz na nie patrze. Mam ze krew ma byc miedzy 9 a 11 tygodniem, a usg od 11+3 do 13+6. Na podstawie wieku sa w stanie okreslic wysokie prawdopodobienstwo zespolu Downa w 30% przypadkow, z przeziernosci 80%, beta i PAPPA 60%, a w kombinacji wszystkich metod 90%. Potem usg miedzy 18-23 tygodniem polaczone z dokladnym badaniem serca plodu. Robia w Polsce jeszcze cos poza tym?
A jaki kraj? Jeśli można zapytać? -
Dzien dobry
Przyszedl dzisiaj wynik progesteronu - wartosc 37.
Sprawdzilam w normach podanych na wynikach z invicty i pokazana jest norma dla I trymestru - 16-49 wiec chyba jest l ok.
Na razie zostawie sobie luteine - biore 3x1 tabletka 50mg. Powtorze kolejny raz z beta i jak pojde do lekarza to mu powiem, ze biore. Nie mam odniesienia do wyniku bez lutki bo nie robilam wiec nie wiem jaka jej zasluga.
Przy invitro mialam wyzszy zdecydowanie ale bralam luteine i lutnisa w konskich dawkach.aszka, justa1234, szałwia, mia6 lubią tę wiadomość
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
szałwia wrote:Monia chyba co kraj to obyczaj. Dostalam od nich 2 kartki a4 o tym i teraz na nie patrze. Mam ze krew ma byc miedzy 9 a 11 tygodniem, a usg od 11+3 do 13+6. Na podstawie wieku sa w stanie okreslic wysokie prawdopodobienstwo zespolu Downa w 30% przypadkow, z przeziernosci 80%, beta i PAPPA 60%, a w kombinacji wszystkich metod 90%. Potem usg miedzy 18-23 tygodniem polaczone z dokladnym badaniem serca plodu. Robia w Polsce jeszcze cos poza tym?
Najdokladniejsze badanie to nimfy. Bezinwazyjne a daje prawdziwy wynik.
Nie wiem czy dobrze doczytałam i czy o takie informacje ci chodziło?
aszka lubi tę wiadomość