Ciężarówki metodą IVF i IUI
-
WIADOMOŚĆ
-
kmb wrote:A co do opinii o Ivf.szkoda czasem gadać zwłaszcza o starszych osobach. Ale myślę, że już młodsze pokolenia nie będą tak uposledzone ba medycynę naukę itd.
-
Akurat ja w Belgii. I 6 IUI u nas następne miało być Ivf ale odpocząć chciałam psychicznie najpierw. Tu wręcz przeciwnie wszyscy kibicowali zresztą w tym kraju pomoc medyczna to norma. Może dlatego, że decydują się na dzieci dość w późnym wieku 35+ przeważnie.
Nie mówię o pochodzeniu np. Maroko albo Żydowskim. Bo oni nadrabiaja tutaj akurat. Chociaż spotkałam nie raz w klinice czy u lekarza i kobiety tego pochodzeniaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2015, 12:16
aszka lubi tę wiadomość
-
Szałwia, harmony i nifty to tak jak aszka (chyba) napisała. Jeśli w teście pappa wychodzi wysokie ryzyko choroby można zdecydować sie na amniopunkcje, nifty albo harmony. Te 2 ostatnie są nieinwazyjne i nie zagrażają przedwczesnym porodem.
Marta - jak samopoczucie?
Jest stresik jakiś? -
kmb wrote:A jak lutowe dziewczyny kupowały albo już mają na oku wozek? Ja w tym tygodniu kupiłam
teraz tylko czekam na przesyłkę. I jednak kupiłam na allegro
bo porównania cen są duże jak bym miała kupić tutaj.
-
Ginger, Śliczny dzieciaczek
. I jakie ma boskie długie włoski
Co do płci, to z niecierpliwością czekam aż nasz malec zechce pokazać co ma między nogami. Ale wiadomo, najważniejsze zeby bylo zdrowe, a czy chłopiec czy dziewczynka to obojętne
.
Aaaaa właśnie kalendarz belly uświadomił mi ze od wczoraj zaczęliśmy 5 miesiąc. Czas leci coraz szybciej
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2015, 13:19
basiurka, justa1234, Kava, Viki26, Lilou1984 lubią tę wiadomość
-
Zrobiłam research testów prenatalnych w Czechach i harmony i nifty też robią, poza tym jeszcze 2, ale ceny zabójcze, 2-3 tysie.
Przy okazji researchu obejrzałam stronę naszej kliniki, w której będziemy robić PAPPę i spółkę i mają tam kalkulator tygodnia i ważnych terminów ciąży (wszystkich badań, które zalecają i terminu porodu itp.). Wpisuje się datę ostatniej miesiączki, termin pierwszego usg i CRL. Wg daty miesiączki wyliczyli mi, że jestem 6+1, a wg CRL 7+5basiurka lubi tę wiadomość
-
wiecznie wrote:I na jaki wózek się zdecydowałas? Ja oglądam te wozki i mam mętlik w głowie
Riko brano Ecco.że względu na wymiary i to jak się go składa. Muszę myśleć o spakowaniu bagaży i psa i wózka do samochodu. Często gdzieś jeździmy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2015, 13:40
basiurka lubi tę wiadomość
-
Kava samopoczucie dobrze póki co się nie stresuje ale zapewne jutro mnie dopadnie teraz cieszę się dobrym nastrojem
Co ma być to będzie stres mi w niczym nie pomoże
Wczoraj dałam radę odwiedzić groby bo dzisiaj nie chciałam się pchać w te tłumy dzisiaj mszę w kościele zaliczyliśmy teraz mała kawka i niedługo obiadekkmb, Antonelka, basiurka, justa1234, Kava lubią tę wiadomość
-
Ja oglądałam na żywo i mi podpasowal. A że od zamówienia do tego by był u nas to mi 4 tygodnie minie więc wolę już mieć z głowy i nie myśleć. Zamierzam już wszystko kupić oprócz kosmetyków dla dzidzi. Kosmetyki po nowym roku. Chcę spokojnie już czekać i nie myśleć, że czegoś nie ma
basiurka, Viki26 lubią tę wiadomość
-
Co do Nifty i Harmony to ja jestem po Harmony wlasnie. Różnicy duzej w testach nie ma. My zrobilismy Harmony, bo od poczatku mozna nim bylo badac bliznieta, a Nifty dopiero od roku mozna. Cena okolo 2500zl w Polsce. Zwykle pobieranie krwi, probki ida Nifty do Warszawy, HArmony do Arizony w USA. Wynik mialam po 8 dniach roboczych. Badanie mialam zrobione 14t1d. Oba pokazuja od razu plec w ciazach jednoplodowych. Najczulsze sa na trisomie
-
Fistaszek wrote:Co do Nifty i Harmony to ja jestem po Harmony wlasnie. Różnicy duzej w testach nie ma. My zrobilismy Harmony, bo od poczatku mozna nim bylo badac bliznieta, a Nifty dopiero od roku mozna. Cena okolo 2500zl w Polsce. Zwykle pobieranie krwi, probki ida Nifty do Warszawy, HArmony do Arizony w USA. Wynik mialam po 8 dniach roboczych. Badanie mialam zrobione 14t1d. Oba pokazuja od razu plec w ciazach jednoplodowych. Najczulsze sa na trisomie
-
Nie, u nas z badań usg plus wyszło ryzyko trisomii 21 1:144, ae po dodaniu pappa wyszlo 1:44. W Polsce wskazaniem do dalszej diagnostyki jest ryzyko powyzej 1:300. A ryzyko wyszlo takie duze, bo przeziernosc karkowa wynosila 2,2, no i in vitro. Mam 30 lat, wie wiek nie zwiekszal znacznie ryzyka. Oprocz tego nic. Mielismy wskazanie do amniopunkcji, ale nie zdecydowalismy sie, bo na amnio trzba czekac do skonczonego 15tc i na wyniki, jezlei zaplacisz to trzy dni-trst FISH 1000 zl, a jezlei nie zaplacisz to kolo 4 tygodni. Oprocz tego, przy bliznietach zwieksza sie szansa poronienia. Jezeli vhodzi o inne metody to jest jeszcze biopsja kosmowki, ale ona tez jest obarczona ryzykiem i stosunkowo czesto pobrany mateial nie jets wystarczjaacy do wykonania badania.
Jezeli chodzi o Nifty albo Harmony, to czeka sie do tego 14 tc, zeby ilosc dna dziecka w Twojej krwi byla wystarczajaca. -
Aha jeszcze jedno-nie ma wystarczajacych badan, jednak jest to czesto spotykane,ze u kobiet, ktore sa po in vitro wychodzi zbyt male bialko pappa. Do tego stosunkowo wysoka wychodzi wolna beta hcg, wiec czasem wyniki zaburzaja obliczenia. U mnie tez tak bylo. Prawdopodobnie wplyw na to ma przyjmowany progesteron