Ciężarówki metodą IVF i IUI
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyszałwia wrote:Ja nie umiałam sobie wyobrazić, jak ten zarodek transferowany wygląda, czy przezroczysty jest, dopóki magic nie wrzuciła tego opisu dokładnego. Wiedziałam, że zauważyliby, gdyby na szkiełku pojawiły się dwa zarodki, ale nie wiedziałam, czy nie ma opcji, że zaczęły się już dzielić w środku blastki, a jeszcze nie rozpadły na dwa
A Ty też masz jednojajową?
No ciekawam co mi się pokaże albo nie za tydzień
Ja mialam podane 2 blastocyty. Jedna postanowila dodatkowo sie podzielic I stad moje 3 malenstwa. Dwa beda jednojajowe ale sa w osobmym worku owodniowym co jest duzo bezpieczniejsza opcjawszystkie trzy maja osobny domek, co do lozyska to bedziemy wlasnie 19 stego wiedziec
Mam nadzieje, ze te rowniez beda osobne
magic1, justa1234, szałwia, Viki26 lubią tę wiadomość
-
Nasze skarby
Danae - 07.09.2015 Szymek 3.690kg 55 cm 10/10
Asiapoli - 22.10.2015 Olivka
Ginger84 - 30.10.2015 Marcel 3410 kg 55 cm. 10/10
Marta1986 - 04.11.2015 Kubuś 4.000 kg. 57 cm. 10/10
Lista naszych dzielnych ciężarówek
Justa1234-30.11.2015-córcia-ZosiaNovum Warszawa ICSI -ś
Anko:-)- 15.12.2015- córcia-Hania
Agniesia2569-18.12.2015-córcia-Amelia
Biała - 05.01.2016 - bliźnięta - córeczki
Cynnia - 05.01.2016 -synek-???????Gameta Gdynia IUI ( Norwegia)
Lila84-11.01.2016-córcia - LenkaInvicta Warszawa
Duza-02.02.2016- córcia?-?????Novum Warszawa
Fistaszek-07.02.2016- bliźnięta -Iwo i BrunoGyncentrum Katowice IMSI -Ś
Aszka-12.02.2016- córcia -AlicjaInvicta Warszawa
Viki26-20.02.2016- synek - ZacISCI -ś
Kmb-21.02.2016-synek- JaśBelgia 6 IUI
Madzia82-26.02.2016- córcia -??????Invimed Warszawa IMSI -ś
Basiurka -26.02.2016 -córcia Alina
Mała Mi -27.02.2016 - bliźnięta - Marcel i OlekProvita Katowice
Moniaa -27.02.2016 -córcia-MarikaKriobank Białystok
Mycha28-02.03.2016- bliźnięta- Wojtuś - SzymekNovum
Roletka- 13.03.2016- bliźnięta -???????Gyncentrum Katowice
Lilou1984 - 26.03.2016 -córcia - IgaInvimed -IMSI
Wiecznie - 09.04.2016 -????? -??????Artemida Białystok - ICSI
Agulas - 18.04.2016 -?????? -??????Invicta Warszawa
Pragnaca-dzidziusia - 30.05.2016 -?????-?????.
Aneczka2015 - 06.06.2016-?????? -??????Invicta Wrocław - ICSI
Mia6 - 14.06.2016 -?????? -?????Gyncentrum
Pola7 - 20.06.2016 -????? -??????Bocian - ICSI
Alincia - 22.06.2016 -?????? -?????-Invicta Wrocław - ICSI
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 21:03
pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość
-
Marta1986 wrote:Hej dziewczynki przepraszam że tak późno pisze ale z samopoczuciem jeszcze różnie u mnie ale też tragicznie nie jest da się przeżyć
O 8.45 przez CC przyszedł na świat nasz synuś Kubuś waży 4 kg i 57 cm dostał 10 punktów i zakochałam się na zabójduuuużo zdrówka dla Was
-
No to ja jeszcze na płeć muszę poczekać
no i pytanie czy bobas będzie chciał się rodzicom pokazać
justa1234, kwiatek8608 lubią tę wiadomość
Z udanego ivf wyszła cudowna dziewczynka urodzona 2 maja 2016 - NadiaMój mały wielki cud, moja wielka miłość
-
pragnaca dzidziusia wrote:Dopisuje sie do Waszej listy. Obecnie 9+6 tc , dumna przyszla mama trojaczkow ivf- trowych
Podczytuje Was od jakiegos czasu, ale oficjalnie dolacze 19 stego po wizycie
Gratuluje wszystkim mamusia tym z malenstwami jak I tym zaciazonym ktotr oczekuja na malenstwa.
a czwarte szczęśliwej mamusi
-
Szałwia ja miałam dwa zarodki podane, moja ciaza jest dwukosmowkowa
-
roletka wrote:Szałwia to nie możliwe żeby zarodek się na szkiełku podzielił, na pierwszym usg mógł spokojnie nie zauważyć drugiego zarodka, znam dziewczyny która rodziła ok 5 lat temu i bliźniaki dopiero przy porodzie się okazały mimo opieki przez całą ciąże w dzisiejszych czasach a jednak, u mnie w 6t3d pokazał się jeden zarodek z serduszkiem a 7t2d mieliśmy niespodziankę bo pokazał się jeszcze drugi
Dziewczyna na naszym forum opowiadała, że jej bratowa dziwnie się czuła, akurat u niej była i poprosiła ją o test ciążowy, bo wiedziała, że ma zapas, a akurat zaszła i jej niepotrzebne. Pokazały się 2 kreski, zdziwiona, bo brała antyki, ale w sumie zadowolona poszła do gina. Tydzień później laska nam pisze, że pomaga bratowej wyprawkę robić, bo się okazało, że była jakoś chyba w 7 miesiącu, jeśli dobrze pamiętam. Co się okazuje, laska brała antyki, cały czas miała krwawienia z odstawienia, łożysko miała ułożone wyjątkowo jakoś z przodu, więc dziecko kopało w łożysko i ona tego nie czuła. Wg lekarza to się rzadko, ale zdarza. Oczywiście dziwiło ją to, że przytyła i jest zmęczona, ciągała się po lekarzach, którzy dali jej leki na tarczycę (ta jej w ciąży poszła trochę) i mówili, że to od tarczycy skok wagi i wszystkie objawy. W maju urodziła małego, ale zdrowego synka
Viki26 lubi tę wiadomość
-
Eliz wrote:Ciężaroweczki kochane, zwłaszcza te w późniejszej ciąży, w którym tygodniu lekarz powiedział wam o płci bobasa ? Czytałam że niby w 16tc już może być wiadomo.
jasne że dziewczynka... i dziś moja była sąsiadka wmawiała mi usilnie że lekarze już trzyktotnie na usg się pomylili, bo za ładnie wyglądam jak na dziewczynkę.
haha aż faktycznie sama zaczęłam w to powątpiewać
i trzeba będzie chyba dać na imię Marian a nie Marika hahaViki26, Kava lubią tę wiadomość
-
Moniaa wrote:u mnie również poznałam płec w 16t3dc
jasne że dziewczynka... i dziś moja była sąsiadka wmawiała mi usilnie że lekarze już trzyktotnie na usg się pomylili, bo za ładnie wyglądam jak na dziewczynkę.
haha aż faktycznie sama zaczęłam w to powątpiewać
i trzeba będzie chyba dać na imię Marian a nie Marika hahatrochę mnie wkurza taka paplanina no ale cóż ciężko czasem walczyć z takimi mądrusiami
-
szałwia wrote:No ja właśnie nie wiem. Wtedy rozkminiałam, bo rozkminiałam, czy jest szansa na mniejsze ryzyko, takie jak macie Wy. Wiem, że jeśli chodzi o płeć to jest bez problemu widoczna w labce, nie wiem czy się przyglądają za każdym razem, ale wiem, że nie mogą mówić z powodów etycznych. U nas w klinice jedna dziewczyna ma męża z chorobą genetyczną i powiedzieli im, że jeśli będą chcieli, to im płeć mogą powiedzieć, bo ich choroba genetyczna jest przekazywana w linii męskiej i wtedy prawo zezwala na dokonanie wyboru (tzn. nawet jeśli wybiorą dziewczynkę to męskie zarodki są zamrażane i mogą po nie wrócić). Jak to jest z bliźniakami have no idea, ale lekarze niektórzy nie mówią o bliźniaczej podobno przy pierwszych usg ze względu na niepewność, czy utrzymają się oba zarodki, żeby matki nie stresować, więc może w labce jest podobnie? Jeśli mielibyście dwukosmówkową, to musiały podzielić się w labce, ale nie wiem czy embriolog musiał zauważyć
pragnaca dzidziusia, Kava lubią tę wiadomość
-
justa1234 wrote:Monia ja też mam taką znajoma co na siłę mi wpiera że będzie chłopak bo za ładnie wyglądam
trochę mnie wkurza taka paplanina no ale cóż ciężko czasem walczyć z takimi mądrusiami
1... zawsze jestem uśmiechnięta, jakoś nie kojarzę siebie chodzącej jak nabormuszona damulka
2... nie wychodzę nigdy niepomalowana z domu... uważam że po to są kosmetyki aby móc zatuszowac lekko swe niedoskonałości,
a nie oszukujmy sie ... często kobiety już uważając ze sa w ciąży zapominają trochę o tej swojej kobiecości, machając ręką i mówiąc JESTEM W CIĄŻY BĘDZIE MI TO WYBACZONE...
jak ja mam gorszy dzień to po prostu nie wyłaniam się z chaty i nie wychodzę aby straszyć udzi hehepragnaca dzidziusia, Viki26 lubią tę wiadomość
-
Moniaa wrote:Szałwia chyba ci ludzie mieli robione PGD czy jakoś tak to sie zwie.... tam można się dowiedzieć jakiej płci są zarodki i czy sa prawidłowe genetycznie... no ale sorry nie w zwykłym embrioskopie....
Edit: Znalazłam teraz w necie, że w przypadku choroby genetycznej związanej z płcią, można wybrać plemniki z odpowiednim chromosomem. Czyli po plemniorach poznają?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 22:16
-
Szałwia na pewno mieli pgd.
Owszem aby wykluczyć chorobę jednej płci to właśnie robi się pgd by nie podawać zarodków płci obciazonej.
Plemniki decydują o płci dziecka ale nie ma to nic wspólnego z tym ze przy klasycznym ivf, bez specjalistycznych badań embriolog zna płeć zarodka. Nie ma takiej możliwości.justa1234, pragnaca dzidziusia lubią tę wiadomość