X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roletka wrote:
    A ja proszę na jutro kciuki, na 12 mamy połówkowe :-)
    kciuki &&.

roletka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliz wrote:
    Ciężaroweczki kochane, zwłaszcza te w późniejszej ciąży, w którym tygodniu lekarz powiedział wam o płci bobasa ? Czytałam że niby w 16tc już może być wiadomo.
    mi w 12 nie chciał mowic, bo mowil ze sa czesto pomyłki i faktycznie jak czytałam w necie wiele osob bylo zawiedzionych bo sie lekarze mylili. Chyba włąsnie w 16 mi powiedział i zostało do teraz :)

• magic1 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:
    Ale zagwostka, ja się właśnie zastanawiałam przy swojej wysokiej becie przed usg, czy może się podzielić jeszcze w laboratorium tak, że embriolog nie zauważy albo czy nie powie, że zauważył, bo np. płci nie mówią. Ale jeśli macie dwuowodniową i dwukosmówkową, to musiały się Kropki jeszcze w labo podzielić :-)
    kurde no też tego nie mogę rozkminić, myślisz że nie powiedział celowo??

4c3tugpjetqoi3k1.png
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magic1 wrote:
    kurde no też tego nie mogę rozkminić, myślisz że nie powiedział celowo??
    No ja właśnie nie wiem. Wtedy rozkminiałam, bo rozkminiałam, czy jest szansa na mniejsze ryzyko, takie jak macie Wy. Wiem, że jeśli chodzi o płeć to jest bez problemu widoczna w labce, nie wiem czy się przyglądają za każdym razem, ale wiem, że nie mogą mówić z powodów etycznych. U nas w klinice jedna dziewczyna ma męża z chorobą genetyczną i powiedzieli im, że jeśli będą chcieli, to im płeć mogą powiedzieć, bo ich choroba genetyczna jest przekazywana w linii męskiej i wtedy prawo zezwala na dokonanie wyboru (tzn. nawet jeśli wybiorą dziewczynkę to męskie zarodki są zamrażane i mogą po nie wrócić). Jak to jest z bliźniakami have no idea, ale lekarze niektórzy nie mówią o bliźniaczej podobno przy pierwszych usg ze względu na niepewność, czy utrzymają się oba zarodki, żeby matki nie stresować, więc może w labce jest podobnie? Jeśli mielibyście dwukosmówkową, to musiały podzielić się w labce, ale nie wiem czy embriolog musiał zauważyć :-)

• kmb Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliz wrote:
    Ciężaroweczki kochane, zwłaszcza te w późniejszej ciąży, w którym tygodniu lekarz powiedział wam o płci bobasa ? Czytałam że niby w 16tc już może być wiadomo.

U mnie 16 tydzień i 3 dzień i pięknie siusiaka na usg widać :-D

• mia6 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magic1 wrote:
    mi powiedział, że będę brać do 35 tyg ciąży.... też się cieszę :-/ ale jak trza to trza

poza tym witam się ze Wami na fioletowej :-)

O kurcze... ale rozumiem, że masz jakieś wskazania? Bo ja mam Fragmin "profilaktycznie" i w klinice lekarz mi powiedział, że wyłączymy wcześniej niż progesteron, ale mój ginek chyba jest ostrożny i coś przebąkiwał, że do końca pierwszego trymestru.

Marta, gratulacje!! Ale duży chłopak :) Zdrówka :)

ckai3e3kq5o7xu9o.png

• Anko:-) Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulas jeszcze trzeba poczekać. Ja mam nadzieje ze nie wycofaja ale za pewne wpierdola si w temat ilości zarodków, a wtedy szansa na dziecko już na maksa spadnie.
    A co z naszymi zamrożonymi zarodkami? Prawo nie działa wstecz a więc co dalej gdy zechce wrócić za rok po zarodki?
    Ciekawe jak ivf kkmercyjne-bo boje się ze i tutaj wpiepsza się w ilość zarodków. Jak pozwolą zapłodnic tylko dwie komórki - to nie chce nawet mówić ile z nas byłoby tu dziś w ciazy- ale myślę że 1/3.

dfe01f0225.png
  • Konwalia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta serdecznie gratuluje. Wracaj szybko do sprawności. Kubuś witamy na świecie. Życzymy dużo mleczka i zdrowia. No to jesteś młodszy od Lilci o całe 4 miesiące.

Anko:-), Viki26 lubią tę wiadomość

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png

Wysłany: 4 listopada 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do płci w 12 1 4tyg mówili że chlopiec- bo cipka mojej małej była spiczasta. Później jedna wizytę nic nie mówili a w 18tyg wyszło ze córka. Jest córką do dziś i mam nadzieje ze to się nie zmieni. Musiałabym wywalić szafę ubrań :-)

Konwalia lubi tę wiadomość

dfe01f0225.png

Wysłany: 4 listopada 2015, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalia to życzę mi 5.12- wtedy będzie Hania młodsza miesiąc od Kuby i równe 5miesiecy od Lilci! :-)

dfe01f0225.png
  • magic1 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:
    No ja właśnie nie wiem. Wtedy rozkminiałam, bo rozkminiałam, czy jest szansa na mniejsze ryzyko, takie jak macie Wy. Wiem, że jeśli chodzi o płeć to jest bez problemu widoczna w labce, nie wiem czy się przyglądają za każdym razem, ale wiem, że nie mogą mówić z powodów etycznych. U nas w klinice jedna dziewczyna ma męża z chorobą genetyczną i powiedzieli im, że jeśli będą chcieli, to im płeć mogą powiedzieć, bo ich choroba genetyczna jest przekazywana w linii męskiej i wtedy prawo zezwala na dokonanie wyboru (tzn. nawet jeśli wybiorą dziewczynkę to męskie zarodki są zamrażane i mogą po nie wrócić). Jak to jest z bliźniakami have no idea, ale lekarze niektórzy nie mówią o bliźniaczej podobno przy pierwszych usg ze względu na niepewność, czy utrzymają się oba zarodki, żeby matki nie stresować, więc może w labce jest podobnie? Jeśli mielibyście dwukosmówkową, to musiały podzielić się w labce, ale nie wiem czy embriolog musiał zauważyć :-)

to jest z forum kliniki nOvum:

Jestem w 10. tygodniu ciąży bliźniaczej, choć podczas kriotransferu miałam podany tylko jeden zarodek - blastocystę. (Co prawda przed i po owulacji miało miejsce współżycie, więc jakaś mała szansa na to, że druga ciąża jest naturalna istnieje). Zostałam skierowana na USG w celu oceny czy ciąża jest jedno czy dwukosmówkowa. Czytając o bliźniętach jednojajowych znajduję informacje, że: "W zależności od dnia, w którym dokonał się podział zygoty, wyróżniamy typy ciąży bliźniaczej jednojajowej: dwukosmówkową, dwuowodniową (podział w 4. dniu) jednokosmówkową, dwuowodniową (podział w 5. - 8. dniu)". Stąd moje pytania: Czy jeśli podawana była blastocysta i podział, o którym wspominano powyżej dokonał się do 5-go dnia, to embriolog jest w stanie ten podział zauważyć przed podaniem zarodka? Czy jeśli od początku ciąży widoczne są dwa pęcherzyki ciążowe to oznacza to, że ciąża jest dwuowodniowa i dwukosmówkowa, czy nie ma to znaczenia i ciąża może być jednokosmówkowa?

W ogromnej większości blastocysty transferowane do macicy są to zarodki znajdujące się w otoczce przejrzystej; sporadycznie transferowane są blastocysty wykluwające się z otoczki – jednak w obu przypadkach przenoszony do macicy zarodek jest pojedynczą strukturą. Wobec tego embriolog przygotowujący zarodek do transferu nie ma żadnych wątpliwości, że w danym momencie do macicy zostanie podany tylko jeden zarodek. Wszystko wskazuje więc na to, że w Pani przypadku do podziału zarodka doszło już w macicy bądź, o czym Pani wspomniała, druga ciąża została poczęta w sposób naturalny. Czy trofoblast (z którego w późniejszym etapie ciąży rozwinie się łożysko) jest wspólny dla obu płodów pozwala rozstrzygnąć badanie USG. Diagnostykę ultrasonograficzną mającą dać odpowiedź na to pytanie najłatwiej jest przeprowadzić w pierwszym trymestrze ciąży – wówczas oceny kosmówkowości można dokonać z dużą dokładnością. Na początkowych etapach ciąży specjalista ginekolog – ultrasonografista jest w stanie orzec czy badanie USG uwidoczniło dwa oddzielne pęcherzyki ciążowe (ciąża dwuowodniowa dwukosmówkowa) czy jeden pęcherzyk ciążowy z dwoma zarodkami (ciąża jednokosmówkowa dwuowodniowa lub jednoowodniowa jednokosmówkowa).

Embriolog nOvum

czyli najbardziej prawdopodobne ze podzial u mnie nastapil w macicy i tyle :-)

4c3tugpjetqoi3k1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kmb wrote:
    Nasze skarby

Danae - 07.09.2015 Szymek 3.690kg 55 cm 10/10 :):):):)

Asiapoli - 22.10.2015 Olivka :):):):)

Ginger84 - 30.10.2015 Marcel 3410 kg 55 cm. 10/10 :):):):)

Marta1986 - 04.11.2015 Kubuś 4.000kg. 57 cm. 10/10 :):):):)

Lista naszych dzielnych ciężarówek

Justa1234-30.11.2015-córcia-Zosia :) Novum Warszawa ICSI -ś

Anko:-)- 15.12.2015- córcia-Hania :)

Agniesia2569-18.12.2015-córcia-Amelia :)

Biała - 05.01.2016 - bliźnięta - córeczki :)

Cynnia - 05.01.2016 -synek-???????:) Gameta Gdynia IUI ( Norwegia)

Lila84-11.01.2016-córcia - Lenka :) Invicta Warszawa

Duza-02.02.2016- córcia?-????? :) Novum Warszawa

Fistaszek-07.02.2016- bliźnięta -Iwo i Bruno :) Gyncentrum Katowice IMSI -Ś

Aszka-12.02.2016- córcia -Alicja :) Invicta Warszawa

Viki26-20.02.2016- synek - Zac :) ISCI -ś

Kmb-21.02.2016-synek- Jaś :) Belgia 6 IUI :)

Madzia82-26.02.2016- córcia -??????:) Invimed Warszawa IMSI -ś

Basiurka -26.02.2016 -córcia Alina :)

Mała Mi -27.02.2016 - bliźnięta - Marcel i Olek :) Provita Katowice

Moniaa -27.02.2016 -córcia-Marika :) Kriobank Białystok

Mycha28-02.03.2016- bliźnięta- Wojtuś - Szymek :) Novum

Roletka- 13.03.2016- bliźnięta -??????? :) Gyncentrum Katowice

Lilou1984 - 26.03.2016 -córcia - Iga :) Invimed -IMSI

Wiecznie - 09.04.2016 -????? -?????? :) Artemida Białystok - ICSI

Agulas - 18.04.2016 -?????? -?????? :) Invicta Warszawa

Aneczka2015 - 06.06.2016-?????? -?????? :) Invicta Wrocław - ICSI

Mia6 - 14.06.2016 -?????? -????? :) Gyncentrum

Alincia - 22.06.2016 -?????? -?????- :) Invicta Wrocław - ICSI

Dopisuje sie do Waszej listy. Obecnie 9+6 tc , dumna przyszla mama trojaczkow podczytuje Was od jakiegos czasu, ale oficjalnie dolacze 19 stego po wizycie :) Gratuluje wszystkim mamusia tym z malenstwami jak I tym zaciazonym ktotr oczekuja na malenstwa. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 23:34

justa1234, mycha28, Viki26, Kava, wiecznie lubią tę wiadomość

• magic1 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mia6 wrote:
    O kurcze... ale rozumiem, że masz jakieś wskazania? Bo ja mam Fragmin "profilaktycznie" i w klinice lekarz mi powiedział, że wyłączymy wcześniej niż progesteron, ale mój ginek chyba jest ostrożny i coś przebąkiwał, że do końca pierwszego trymestru.

Marta, gratulacje!! Ale duży chłopak :) Zdrówka :)

u mnie pewnie przez endometriozę

4c3tugpjetqoi3k1.png
  • kmb Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pragnaca dzidziusia wrote:
    Dopisuje sie do Waszej listy. Obecnie 9+6 tc , dumna przyszla mama trojaczkow ivf- trowych :) Podczytuje Was od jakiegos czasu, ale oficjalnie dolacze 19 stego po wizycie :) Gratuluje wszystkim mamusia tym z malenstwami jak I tym zaciazonym ktotr oczekuja na malenstwa. :)

Podaj date przewidywana porodu kochana to cie dopisze :-D

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

Wysłany: 4 listopada 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzie ta Antonelka....

dfe01f0225.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pragnaca czesc :) witaj miło.

Antonelka czekamy na wieści, tylko dobre :p

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kmb wrote:
    Podaj date przewidywana porodu kochana to cie dopisze :-D

30.05.16. :)

Dziekuje za mile przyjecie mnie do grona :)

justa1234 lubi tę wiadomość

• roletka Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szałwia to nie możliwe żeby zarodek się na szkiełku podzielił, na pierwszym usg mógł spokojnie nie zauważyć drugiego zarodka, znam dziewczyny która rodziła ok 5 lat temu i bliźniaki dopiero przy porodzie się okazały mimo opieki przez całą ciąże w dzisiejszych czasach a jednak, u mnie w 6t3d pokazał się jeden zarodek z serduszkiem a 7t2d mieliśmy niespodziankę bo pokazał się jeszcze drugi :)

Styczeń2015 IMSI ET 2x 4A :( > lutyKET 1x blastAA :( > marzecKET 2x blastAB :( > Czerwiec2015 IMSI II ET 2x 8AA > 9dpt beta 92,23 11dpt beta 279,3 > 4xŚnieżki > 05.02.16 34t5d Pszczółki są z Nami <3 961l2n0aael72r9g.png

Wysłany: 4 listopada 2015, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko roletka to nie chce wiedzieć jaka to była opieka by drugiego plodu w usg nie zauważyć. Rozumiem gdy dzieci mają 2 5 cm:-)
    Ale później no nie ma opcji nawet słabym sprzętem hehe:-)
    A może ta laska jest typu tych matek mega naturalnych i pozostawiwjacych wszystko w rękach losu i usg miała z raz czy dwa w ciazy? Bo inaczej nie wiem jak można było przeoczyć dziecko w brzuchu.
    Użyłam przed chwila detektor -bo mała coś spokojna była i serce ma dziwnie wysoko, ale się jutro wkurza jeśli mi się obróciłaaaa:-)

dfe01f0225.png
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roletka wrote:
    Szałwia to nie możliwe żeby zarodek się na szkiełku podzielił, na pierwszym usg mógł spokojnie nie zauważyć drugiego zarodka, znam dziewczyny która rodziła ok 5 lat temu i bliźniaki dopiero przy porodzie się okazały mimo opieki przez całą ciąże w dzisiejszych czasach a jednak, u mnie w 6t3d pokazał się jeden zarodek z serduszkiem a 7t2d mieliśmy niespodziankę bo pokazał się jeszcze drugi :)
    Ja nie umiałam sobie wyobrazić, jak ten zarodek transferowany wygląda, czy przezroczysty jest, dopóki magic nie wrzuciła tego opisu dokładnego. Wiedziałam, że zauważyliby, gdyby na szkiełku pojawiły się dwa zarodki, ale nie wiedziałam, czy nie ma opcji, że zaczęły się już dzielić w środku blastki, a jeszcze nie rozpadły na dwa :-) A Ty też masz jednojajową? :) No ciekawam co mi się pokaże albo nie za tydzień ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 20:45

‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ