Ciężarówki metodą IVF i IUI
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyEliz wrote:Ciężaroweczki kochane, zwłaszcza te w późniejszej ciąży, w którym tygodniu lekarz powiedział wam o płci bobasa ? Czytałam że niby w 16tc już może być wiadomo.
-
szałwia wrote:Ale zagwostka, ja się właśnie zastanawiałam przy swojej wysokiej becie przed usg, czy może się podzielić jeszcze w laboratorium tak, że embriolog nie zauważy albo czy nie powie, że zauważył, bo np. płci nie mówią. Ale jeśli macie dwuowodniową i dwukosmówkową, to musiały się Kropki jeszcze w labo podzielić
-
magic1 wrote:kurde no też tego nie mogę rozkminić, myślisz że nie powiedział celowo??
-
magic1 wrote:mi powiedział, że będę brać do 35 tyg ciąży.... też się cieszę
ale jak trza to trza
poza tym witam się ze Wami na fioletowej
O kurcze... ale rozumiem, że masz jakieś wskazania? Bo ja mam Fragmin "profilaktycznie" i w klinice lekarz mi powiedział, że wyłączymy wcześniej niż progesteron, ale mój ginek chyba jest ostrożny i coś przebąkiwał, że do końca pierwszego trymestru.
Marta, gratulacje!! Ale duży chłopakZdrówka
-
Agulas jeszcze trzeba poczekać. Ja mam nadzieje ze nie wycofaja ale za pewne wpierdola si w temat ilości zarodków, a wtedy szansa na dziecko już na maksa spadnie.
A co z naszymi zamrożonymi zarodkami? Prawo nie działa wstecz a więc co dalej gdy zechce wrócić za rok po zarodki?
Ciekawe jak ivf kkmercyjne-bo boje się ze i tutaj wpiepsza się w ilość zarodków. Jak pozwolą zapłodnic tylko dwie komórki - to nie chce nawet mówić ile z nas byłoby tu dziś w ciazy- ale myślę że 1/3. -
A co do płci w 12 1 4tyg mówili że chlopiec- bo cipka mojej małej była spiczasta. Później jedna wizytę nic nie mówili a w 18tyg wyszło ze córka. Jest córką do dziś i mam nadzieje ze to się nie zmieni. Musiałabym wywalić szafę ubrań
Konwalia lubi tę wiadomość
-
szałwia wrote:No ja właśnie nie wiem. Wtedy rozkminiałam, bo rozkminiałam, czy jest szansa na mniejsze ryzyko, takie jak macie Wy. Wiem, że jeśli chodzi o płeć to jest bez problemu widoczna w labce, nie wiem czy się przyglądają za każdym razem, ale wiem, że nie mogą mówić z powodów etycznych. U nas w klinice jedna dziewczyna ma męża z chorobą genetyczną i powiedzieli im, że jeśli będą chcieli, to im płeć mogą powiedzieć, bo ich choroba genetyczna jest przekazywana w linii męskiej i wtedy prawo zezwala na dokonanie wyboru (tzn. nawet jeśli wybiorą dziewczynkę to męskie zarodki są zamrażane i mogą po nie wrócić). Jak to jest z bliźniakami have no idea, ale lekarze niektórzy nie mówią o bliźniaczej podobno przy pierwszych usg ze względu na niepewność, czy utrzymają się oba zarodki, żeby matki nie stresować, więc może w labce jest podobnie? Jeśli mielibyście dwukosmówkową, to musiały podzielić się w labce, ale nie wiem czy embriolog musiał zauważyć
to jest z forum kliniki nOvum:
Jestem w 10. tygodniu ciąży bliźniaczej, choć podczas kriotransferu miałam podany tylko jeden zarodek - blastocystę. (Co prawda przed i po owulacji miało miejsce współżycie, więc jakaś mała szansa na to, że druga ciąża jest naturalna istnieje). Zostałam skierowana na USG w celu oceny czy ciąża jest jedno czy dwukosmówkowa. Czytając o bliźniętach jednojajowych znajduję informacje, że: "W zależności od dnia, w którym dokonał się podział zygoty, wyróżniamy typy ciąży bliźniaczej jednojajowej: dwukosmówkową, dwuowodniową (podział w 4. dniu) jednokosmówkową, dwuowodniową (podział w 5. - 8. dniu)". Stąd moje pytania: Czy jeśli podawana była blastocysta i podział, o którym wspominano powyżej dokonał się do 5-go dnia, to embriolog jest w stanie ten podział zauważyć przed podaniem zarodka? Czy jeśli od początku ciąży widoczne są dwa pęcherzyki ciążowe to oznacza to, że ciąża jest dwuowodniowa i dwukosmówkowa, czy nie ma to znaczenia i ciąża może być jednokosmówkowa?
W ogromnej większości blastocysty transferowane do macicy są to zarodki znajdujące się w otoczce przejrzystej; sporadycznie transferowane są blastocysty wykluwające się z otoczki – jednak w obu przypadkach przenoszony do macicy zarodek jest pojedynczą strukturą. Wobec tego embriolog przygotowujący zarodek do transferu nie ma żadnych wątpliwości, że w danym momencie do macicy zostanie podany tylko jeden zarodek. Wszystko wskazuje więc na to, że w Pani przypadku do podziału zarodka doszło już w macicy bądź, o czym Pani wspomniała, druga ciąża została poczęta w sposób naturalny. Czy trofoblast (z którego w późniejszym etapie ciąży rozwinie się łożysko) jest wspólny dla obu płodów pozwala rozstrzygnąć badanie USG. Diagnostykę ultrasonograficzną mającą dać odpowiedź na to pytanie najłatwiej jest przeprowadzić w pierwszym trymestrze ciąży – wówczas oceny kosmówkowości można dokonać z dużą dokładnością. Na początkowych etapach ciąży specjalista ginekolog – ultrasonografista jest w stanie orzec czy badanie USG uwidoczniło dwa oddzielne pęcherzyki ciążowe (ciąża dwuowodniowa dwukosmówkowa) czy jeden pęcherzyk ciążowy z dwoma zarodkami (ciąża jednokosmówkowa dwuowodniowa lub jednoowodniowa jednokosmówkowa).
Embriolog nOvum
czyli najbardziej prawdopodobne ze podzial u mnie nastapil w macicy i tyle -
nick nieaktualnykmb wrote:Nasze skarby
Danae - 07.09.2015 Szymek 3.690kg 55 cm 10/10
Asiapoli - 22.10.2015 Olivka
Ginger84 - 30.10.2015 Marcel 3410 kg 55 cm. 10/10
Marta1986 - 04.11.2015 Kubuś 4.000kg. 57 cm. 10/10
Lista naszych dzielnych ciężarówek
Justa1234-30.11.2015-córcia-ZosiaNovum Warszawa ICSI -ś
Anko:-)- 15.12.2015- córcia-Hania
Agniesia2569-18.12.2015-córcia-Amelia
Biała - 05.01.2016 - bliźnięta - córeczki
Cynnia - 05.01.2016 -synek-???????Gameta Gdynia IUI ( Norwegia)
Lila84-11.01.2016-córcia - LenkaInvicta Warszawa
Duza-02.02.2016- córcia?-?????Novum Warszawa
Fistaszek-07.02.2016- bliźnięta -Iwo i BrunoGyncentrum Katowice IMSI -Ś
Aszka-12.02.2016- córcia -AlicjaInvicta Warszawa
Viki26-20.02.2016- synek - ZacISCI -ś
Kmb-21.02.2016-synek- JaśBelgia 6 IUI
Madzia82-26.02.2016- córcia -??????Invimed Warszawa IMSI -ś
Basiurka -26.02.2016 -córcia Alina
Mała Mi -27.02.2016 - bliźnięta - Marcel i OlekProvita Katowice
Moniaa -27.02.2016 -córcia-MarikaKriobank Białystok
Mycha28-02.03.2016- bliźnięta- Wojtuś - SzymekNovum
Roletka- 13.03.2016- bliźnięta -???????Gyncentrum Katowice
Lilou1984 - 26.03.2016 -córcia - IgaInvimed -IMSI
Wiecznie - 09.04.2016 -????? -??????Artemida Białystok - ICSI
Agulas - 18.04.2016 -?????? -??????Invicta Warszawa
Aneczka2015 - 06.06.2016-?????? -??????Invicta Wrocław - ICSI
Mia6 - 14.06.2016 -?????? -?????Gyncentrum
Alincia - 22.06.2016 -?????? -?????-Invicta Wrocław - ICSI
Dopisuje sie do Waszej listy. Obecnie 9+6 tc , dumna przyszla mama trojaczkow podczytuje Was od jakiegos czasu, ale oficjalnie dolacze 19 stego po wizycieGratuluje wszystkim mamusia tym z malenstwami jak I tym zaciazonym ktotr oczekuja na malenstwa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 23:34
justa1234, mycha28, Viki26, Kava, wiecznie lubią tę wiadomość
-
mia6 wrote:O kurcze... ale rozumiem, że masz jakieś wskazania? Bo ja mam Fragmin "profilaktycznie" i w klinice lekarz mi powiedział, że wyłączymy wcześniej niż progesteron, ale mój ginek chyba jest ostrożny i coś przebąkiwał, że do końca pierwszego trymestru.
Marta, gratulacje!! Ale duży chłopakZdrówka
u mnie pewnie przez endometriozę -
pragnaca dzidziusia wrote:Dopisuje sie do Waszej listy. Obecnie 9+6 tc , dumna przyszla mama trojaczkow ivf- trowych
Podczytuje Was od jakiegos czasu, ale oficjalnie dolacze 19 stego po wizycie
Gratuluje wszystkim mamusia tym z malenstwami jak I tym zaciazonym ktotr oczekuja na malenstwa.
Podaj date przewidywana porodu kochana to cie dopiszepragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Szałwia to nie możliwe żeby zarodek się na szkiełku podzielił, na pierwszym usg mógł spokojnie nie zauważyć drugiego zarodka, znam dziewczyny która rodziła ok 5 lat temu i bliźniaki dopiero przy porodzie się okazały mimo opieki przez całą ciąże w dzisiejszych czasach a jednak, u mnie w 6t3d pokazał się jeden zarodek z serduszkiem a 7t2d mieliśmy niespodziankę bo pokazał się jeszcze drugi
-
Matko roletka to nie chce wiedzieć jaka to była opieka by drugiego plodu w usg nie zauważyć. Rozumiem gdy dzieci mają 2 5 cm:-)
Ale później no nie ma opcji nawet słabym sprzętem hehe:-)
A może ta laska jest typu tych matek mega naturalnych i pozostawiwjacych wszystko w rękach losu i usg miała z raz czy dwa w ciazy? Bo inaczej nie wiem jak można było przeoczyć dziecko w brzuchu.
Użyłam przed chwila detektor -bo mała coś spokojna była i serce ma dziwnie wysoko, ale się jutro wkurza jeśli mi się obróciłaaaa:-) -
roletka wrote:Szałwia to nie możliwe żeby zarodek się na szkiełku podzielił, na pierwszym usg mógł spokojnie nie zauważyć drugiego zarodka, znam dziewczyny która rodziła ok 5 lat temu i bliźniaki dopiero przy porodzie się okazały mimo opieki przez całą ciąże w dzisiejszych czasach a jednak, u mnie w 6t3d pokazał się jeden zarodek z serduszkiem a 7t2d mieliśmy niespodziankę bo pokazał się jeszcze drugi
A Ty też masz jednojajową?
No ciekawam co mi się pokaże albo nie za tydzień
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 20:45