X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też się własnie martwię Antonelką :-( ciągle odświeżam stronę z nadzieją że zobaczę od niej wpis...no ale cisza :-(

Szałwia też popieram Anko że napewno musieli mieć pgd no bo innej możliwości nie ma na spr jaka płeć.

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

• szałwia Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko:-) wrote:
    Szałwia na pewno mieli pgd.
    Owszem aby wykluczyć chorobę jednej płci to właśnie robi się pgd by nie podawać zarodków płci obciazonej.
    Plemniki decydują o płci dziecka ale nie ma to nic wspólnego z tym ze przy klasycznym ivf, bez specjalistycznych badań embriolog zna płeć zarodka. Nie ma takiej możliwości.
    Ja się na tym nie znam, ale znalazłam właśnie info, że przy wyborze płci korzysta się z selekcji plemników lub PGD, oni, o ile mi wiadomo PGD nie mieli, miałyśmy z tą dziewczyną transfer o jeden dzień od siebie, bardzo się skumplowałyśmy, wymieniamy się wszystkimi informacjami, łącznie z tym, że porównałyśmy faktury z kliniki, bo coś u mnie nie pasowało.
    Chyba, że im strzelili PGD za darmoszkę z okazji tej choroby, ale wtedy może daliby im też resztę wyniku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 22:38

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tej płci to znalazłam wypowiedz na forum embriologicznym novum:

Magda | 2012-7-2

Czy embriolog oglądając zarodki pod mikroskopem (duże powiększenie) może ocenić ich płeć?

Nie, na żadnym z etapów podziału zarodka embriolog, oglądając go pod mikroskopem, nie jest w stanie określić jego płci.

By móc poznać płeć dziecka na tak wczesnym etapie jego życia, konieczne byłoby przeprowadzenie badań genetycznych. O płci zarodka/dziecka decydują tak zwane chromosomy płci (heterochromosomy); obecność dwóch chromosomów XX determinuje płeć żeńską, zestaw XY – męską, zatem płeć dziecka jest determinowana przez chromosom otrzymany od ojca. Badanie genetyczne pozwalające określić płeć w praktyce polega na odpowiednim barwieniu chromosomów zawartych w komórkach ciała (w przypadku embrionu należałoby pobrać pojedynczy blastomer do preimplantacyjnej diagnostyki genetycznej i odpowiednio go wybarwić, np. metodą FISH – ang. fluroscense in situ hybridization).

W Polsce nadal nie ma regulacji prawnych dotyczących zabiegów in vitro, w tym selekcji płci. W większości krajów gdzie istnieją takie regulacje wybór płci jest zabroniony. Dozwolony jest jedynie w medycznie uzasadnionych przypadkach, jakim jest np. wysokie ryzyko wystąpienia u potomstwa choroby związanej z płcią (np. hemofilia lub dystrofia mięśniowa Duchenna).

justa1234 lubi tę wiadomość

• Viki26 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po kąpieli 'odkryłam' że mam zaczerwieniony brzuch, gdzieś tam na dole sie zaczyna aż do ciut powyzej pępka, czyli ma wielkości macicy!! Czy wy też tak macie? Troszkę się przeraziłam :(
    Do tego ciągnie mnie od rana macica, aż zaczełam młodego stymulować wieczorem do kopania bo było za spokojnie i przez godzinę brykał, jednak niepokój jest :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 22:44

2014 ISCI1 :( cp 2015 crio :( 05.2015 ISCI2 :) 2017 ISCI3 :( 02.2018 ISCI4 :( 2018 ...?i co teraz?
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia dzięki za info, ja nie znalazłam takiego dokładnego. W Czechach jest dokładna regulacja prawna w tym zakresie i selekcja płci jest dozwolona tylko w przypadku chorób genetycznych dziedziczonych w linii męskiej lub żeńskiej (niekoniecznie zagrażającej życiu, u tej pary nie było żadnego zagrożenia) i na czeskich stronach właśnie znalazłam również info o możliwej selekcji plemników przed zapłodnieniem.
    Zadanie dla google translatora ;-)
    "Moderní selekční metody můžeme dělit na primární využívající oddělení spermií ještě před oplodněním. Zatím jedinou spolehlivou metodou je flowcytometrie založená na rozdílném obsahu DNA v hlavičkách spermií s X nebo Y chromozomem. Tento rozdíl, který činí 2,8 %, lze detekovat pomocí laserového paprsku a roztřídit obě populace spermií až s 90 % přesností.
    Sekundární metody jsou z etického hlediska daleko závažnější. Ze třídenního embrya se biopsií odebere jedna buňka (blastomera), cytogeneticky se vyšetří a do dělohy se přenese embryo požadovaného pohlaví."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 22:52

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki26 wrote:
    Dziewczyny po kąpieli 'odkryłam' że mam zaczerwieniony brzuch, gdzieś tam na dole sie zaczyna aż do ciut powyzej pępka, czyli ma wielkości macicy!! Czy wy też tak macie? Troszkę się przeraziłam :(
    Do tego ciągnie mnie od rana macica, aż zaczełam młodego stymulować wieczorem do kopania bo było za spokojnie i przez godzinę brykał, jednak niepokój jest :(
    Hm kurczę nie mam pojęcia co to za zaczerwienienie :-( z chęcią bym pomogła ale nie wiem co to może być :-( ja mam jedynie od pipki na samym środku do piersi taką brązową kreskę ale to raczej u każdej kobiety w ciąży się ona pojawia.

• Viki26 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1234 wrote:
    Hm kurczę nie mam pojęcia co to za zaczerwienienie :-( z chęcią bym pomogła ale nie wiem co to może być :-( ja mam jedynie od pipki na samym środku do piersi taką brązową kreskę ale to raczej u każdej kobiety w ciąży się ona pojawia.
    no a ja tej krechy nie mam jeszcze tylko cały obszar jak jest macica mam na czerwono :( i nic mnie nie swedzi, tylko zaczerwienione :(

2014 ISCI1 :( cp 2015 crio :( 05.2015 ISCI2 :) 2017 ISCI3 :( 02.2018 ISCI4 :( 2018 ...?i co teraz?
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka wierzę i mam nadzieję kochana że wszystko u Ciebie i kropusia jest dobrze :-) :-* <3

Ja uciekam spać bo mi się oczka kleją :-) Dobranoc ciężaróweczki słodkich snów :-) :-)

aszka, szałwia lubią tę wiadomość

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki26 wrote:
    no a ja tej krechy nie mam jeszcze tylko cały obszar jak jest macica mam na czerwono :( i nic mnie nie swedzi, tylko zaczerwienione :(
    Krecha się pojawi napewno :-) :-)no chyba że może się mylę.Może któraś z dziewczyn coś będzie wiedziała na temat tego zaczerwienienia i odpisze,może kobitki poszły już spać :-) :-) rano się odezwą :-)

Viki26 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2015, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki26 wrote:
    po kapieli moze natarlas, albo woda za goraca byla, nie swedzi Cie? Masz jakis krem dla kobiet w ciazy?

Viki26 lubi tę wiadomość

• szałwia Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki26 wrote:
    A wujek Google nic o zaczerwienieniach nie wie? Ja niestety zupełnie nie ten etap, więc nie pomogę :(

Justa słodkich podwójnych snów.

justa1234, Viki26 lubią tę wiadomość

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    po kapieli moze natarlas, albo woda za goraca byla, nie swedzi Cie? Masz jakis krem dla kobiet w ciazy?
    O Aszka jeszcze nie śpi :-) pewnie ma bezsenność ciążową :-):-)

aszka lubi tę wiadomość

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko dużo nie naskrobcie bo później nadrobić Was nie mogę hihiii :-) :-)

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szałwia to była odpowiedz z 2012 roku więc trochę przeterminowana prawnie.... bo jednak jakieś tam regulacje są od tego 1 listopada.
    U nas jest zapłodnienie IMSI i tam wybierają plemniki do zapłodnienia pod meega dużym zbliżeniem, może to to... no nic dalej będziemy rozkminiać temat ;P

Viki a może brzuchola natarłaś troszke, a moze za ciepła woda do kapieli była.... no nie wiem, nie słyszałam o zaczerwienieniu brzuchola. O linea negra ależ owszem, choć jeszcze ja nie posiadam takowej :)

Viki26 lubi tę wiadomość

• Viki26 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    no fakt ciepla woda sie polalam a potem smarowalam kremem, ale nie na rozstepy, tłustym, ale wiesz ze tylko obszar macicy mam czerwony to mnie przestraszyło

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 23:06

• Viki26 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzis ogolnie caly dzien mnie ciagnie macica wiec pozostaje mi sie obserwowac

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Dziewczyny za wsparcie.
    Jest zle - ciaza pozamaciczna. Konsultowalo mnie dwoch lekarzy i profesor, plus jeszcze dzwonilam do N.
    Teraz beta w piatek i usg.
    Jesli przyrasta to operacja usuniecia jedynego jajowodu lub
    Jesli bedzie spadac to so obserwacji, moze sama sie wchlonie lub
    Jesli przyrasta to mozliowosc unikniecia operacji to podanie leku - ale ja na to nie zgodze sie. Niszczy komorki, zostaje w organizmie i nie mozna zajsc w ciaze przez co najmniej pol roku - nawet z in vitro.

Jestem zalamana.
    Wierze tylko w to, ze moze wroce na ten watek bo tylko in vitro pozostanie....onile bedzie skuteczne.

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2015, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki26 wrote:
    no fakt ciepla woda sie polalam a potem smarowalam kremem, ale nie na rozstepy, tłustym, ale wiesz ze tylko obszar macicy mam czerwony to mnie przestraszyło
    jak nie swedzi to raczej nie uczulenie od kremu, wiec moze wlasnie od wody i tarcia, bo jednak skora tam jest wrazliwsza ja sie dlatego prawie wcale mojego nie dotykam tylko jak myje to delikatnie, a jak kremuje to tak nie wcieram, tylko leciutko wklepuje ale tak leciutenko. Bo jak kiedys sobie posmarowałam mocniej -niby normalnie- ale mocniej to tez mialam czerwone. Rano zobacz ale pewnie juz zniknie.

Viki26 lubi tę wiadomość

• szałwia Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa wrote:
    Szałwia to była odpowiedz z 2012 roku więc trochę przeterminowana prawnie.... bo jednak jakieś tam regulacje są od tego 1 listopada.
    U nas jest zapłodnienie IMSI i tam wybierają plemniki do zapłodnienia pod meega dużym zbliżeniem, może to to... no nic dalej będziemy rozkminiać temat ;P

Viki a może brzuchola natarłaś troszke, a moze za ciepła woda do kapieli była.... no nie wiem, nie słyszałam o zaczerwienieniu brzuchola. O linea negra ależ owszem, choć jeszcze ja nie posiadam takowej :)
    W tym fragmencie czeskim piszą o jakiejś flowcytometrii i użyciu lasera, podobno szybkie, budzi mniejsze kontrowersje etyczne i skuteczność selekcji 90%. Oni mieli ICSI tak jak my i tyle samo płacili, IMSI jest u nas znane pod nazwą PICSI chyba. Prawdą jest, że nasza klinika jest dziwna, ma różne granty i dużo rzeczy strzela za darmo (np. PAPPa, free betę i przezierność), ale na PGD potrzebowaliby chyba ich zgody i zaserwowali im resztę wyników.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2015, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1234 wrote:
    O Aszka jeszcze nie śpi :-) pewnie ma bezsenność ciążową :-):-)
    własnie, własnie, ja musze spac isc o 1 w nocy to zasne i wytrwam do 6 a jak sie przebudze to dosypiam pozniej do 8 i moge funkcjonowac, a jak pojde o 23/24 to niestety ale pozniej w dzien tragedia bo sie zbudze o 1 i dopiero o 6 zasypiam. Justa sie ciesz ze mozesz spac, wyspij sie <3 cmokasek.

justa1234 lubi tę wiadomość

‹‹ 217 218 219 220 221 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ