Ciężarówki metodą IVF i IUI
-
WIADOMOŚĆ
-
No ja też się własnie martwię Antonelką
ciągle odświeżam stronę z nadzieją że zobaczę od niej wpis...no ale cisza
Szałwia też popieram Anko że napewno musieli mieć pgd no bo innej możliwości nie ma na spr jaka płeć.pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość
-
Anko:-) wrote:Szałwia na pewno mieli pgd.
Owszem aby wykluczyć chorobę jednej płci to właśnie robi się pgd by nie podawać zarodków płci obciazonej.
Plemniki decydują o płci dziecka ale nie ma to nic wspólnego z tym ze przy klasycznym ivf, bez specjalistycznych badań embriolog zna płeć zarodka. Nie ma takiej możliwości.
Chyba, że im strzelili PGD za darmoszkę z okazji tej choroby, ale wtedy może daliby im też resztę wyniku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 22:38
-
Co do tej płci to znalazłam wypowiedz na forum embriologicznym novum:
Magda | 2012-7-2
Czy embriolog oglądając zarodki pod mikroskopem (duże powiększenie) może ocenić ich płeć?
Nie, na żadnym z etapów podziału zarodka embriolog, oglądając go pod mikroskopem, nie jest w stanie określić jego płci.
By móc poznać płeć dziecka na tak wczesnym etapie jego życia, konieczne byłoby przeprowadzenie badań genetycznych. O płci zarodka/dziecka decydują tak zwane chromosomy płci (heterochromosomy); obecność dwóch chromosomów XX determinuje płeć żeńską, zestaw XY – męską, zatem płeć dziecka jest determinowana przez chromosom otrzymany od ojca. Badanie genetyczne pozwalające określić płeć w praktyce polega na odpowiednim barwieniu chromosomów zawartych w komórkach ciała (w przypadku embrionu należałoby pobrać pojedynczy blastomer do preimplantacyjnej diagnostyki genetycznej i odpowiednio go wybarwić, np. metodą FISH – ang. fluroscense in situ hybridization).
W Polsce nadal nie ma regulacji prawnych dotyczących zabiegów in vitro, w tym selekcji płci. W większości krajów gdzie istnieją takie regulacje wybór płci jest zabroniony. Dozwolony jest jedynie w medycznie uzasadnionych przypadkach, jakim jest np. wysokie ryzyko wystąpienia u potomstwa choroby związanej z płcią (np. hemofilia lub dystrofia mięśniowa Duchenna).justa1234 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny po kąpieli 'odkryłam' że mam zaczerwieniony brzuch, gdzieś tam na dole sie zaczyna aż do ciut powyzej pępka, czyli ma wielkości macicy!! Czy wy też tak macie? Troszkę się przeraziłam
Do tego ciągnie mnie od rana macica, aż zaczełam młodego stymulować wieczorem do kopania bo było za spokojnie i przez godzinę brykał, jednak niepokój jestWiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 22:44
2014 ISCI1cp 2015 crio
05.2015 ISCI2
2017 ISCI3
02.2018 ISCI4
2018 ...?i co teraz?
-
Monia dzięki za info, ja nie znalazłam takiego dokładnego. W Czechach jest dokładna regulacja prawna w tym zakresie i selekcja płci jest dozwolona tylko w przypadku chorób genetycznych dziedziczonych w linii męskiej lub żeńskiej (niekoniecznie zagrażającej życiu, u tej pary nie było żadnego zagrożenia) i na czeskich stronach właśnie znalazłam również info o możliwej selekcji plemników przed zapłodnieniem.
Zadanie dla google translatora
"Moderní selekční metody můžeme dělit na primární využívající oddělení spermií ještě před oplodněním. Zatím jedinou spolehlivou metodou je flowcytometrie založená na rozdílném obsahu DNA v hlavičkách spermií s X nebo Y chromozomem. Tento rozdíl, který činí 2,8 %, lze detekovat pomocí laserového paprsku a roztřídit obě populace spermií až s 90 % přesností.
Sekundární metody jsou z etického hlediska daleko závažnější. Ze třídenního embrya se biopsií odebere jedna buňka (blastomera), cytogeneticky se vyšetří a do dělohy se přenese embryo požadovaného pohlaví."
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 22:52
-
Viki26 wrote:Dziewczyny po kąpieli 'odkryłam' że mam zaczerwieniony brzuch, gdzieś tam na dole sie zaczyna aż do ciut powyzej pępka, czyli ma wielkości macicy!! Czy wy też tak macie? Troszkę się przeraziłam
Do tego ciągnie mnie od rana macica, aż zaczełam młodego stymulować wieczorem do kopania bo było za spokojnie i przez godzinę brykał, jednak niepokój jestz chęcią bym pomogła ale nie wiem co to może być
ja mam jedynie od pipki na samym środku do piersi taką brązową kreskę ale to raczej u każdej kobiety w ciąży się ona pojawia.
-
justa1234 wrote:Hm kurczę nie mam pojęcia co to za zaczerwienienie
z chęcią bym pomogła ale nie wiem co to może być
ja mam jedynie od pipki na samym środku do piersi taką brązową kreskę ale to raczej u każdej kobiety w ciąży się ona pojawia.
i nic mnie nie swedzi, tylko zaczerwienione
2014 ISCI1cp 2015 crio
05.2015 ISCI2
2017 ISCI3
02.2018 ISCI4
2018 ...?i co teraz?
-
Viki26 wrote:no a ja tej krechy nie mam jeszcze tylko cały obszar jak jest macica mam na czerwono
:-)no chyba że może się mylę.Może któraś z dziewczyn coś będzie wiedziała na temat tego zaczerwienienia i odpisze,może kobitki poszły już spać
rano się odezwą
Viki26 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyViki26 wrote:no a ja tej krechy nie mam jeszcze tylko cały obszar jak jest macica mam na czerwono
Viki26 lubi tę wiadomość
-
Viki26 wrote:Dziewczyny po kąpieli 'odkryłam' że mam zaczerwieniony brzuch, gdzieś tam na dole sie zaczyna aż do ciut powyzej pępka, czyli ma wielkości macicy!! Czy wy też tak macie? Troszkę się przeraziłam
Do tego ciągnie mnie od rana macica, aż zaczełam młodego stymulować wieczorem do kopania bo było za spokojnie i przez godzinę brykał, jednak niepokój jest
Justa słodkich podwójnych snów.justa1234, Viki26 lubią tę wiadomość
-
Szałwia to była odpowiedz z 2012 roku więc trochę przeterminowana prawnie.... bo jednak jakieś tam regulacje są od tego 1 listopada.
U nas jest zapłodnienie IMSI i tam wybierają plemniki do zapłodnienia pod meega dużym zbliżeniem, może to to... no nic dalej będziemy rozkminiać temat ;P
Viki a może brzuchola natarłaś troszke, a moze za ciepła woda do kapieli była.... no nie wiem, nie słyszałam o zaczerwienieniu brzuchola. O linea negra ależ owszem, choć jeszcze ja nie posiadam takowejViki26 lubi tę wiadomość
-
aszka wrote:po kapieli moze natarlas, albo woda za goraca byla, nie swedzi Cie? Masz jakis krem dla kobiet w ciazy?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 23:06
2014 ISCI1cp 2015 crio
05.2015 ISCI2
2017 ISCI3
02.2018 ISCI4
2018 ...?i co teraz?
-
Dzieki Dziewczyny za wsparcie.
Jest zle - ciaza pozamaciczna. Konsultowalo mnie dwoch lekarzy i profesor, plus jeszcze dzwonilam do N.
Teraz beta w piatek i usg.
Jesli przyrasta to operacja usuniecia jedynego jajowodu lub
Jesli bedzie spadac to so obserwacji, moze sama sie wchlonie lub
Jesli przyrasta to mozliowosc unikniecia operacji to podanie leku - ale ja na to nie zgodze sie. Niszczy komorki, zostaje w organizmie i nie mozna zajsc w ciaze przez co najmniej pol roku - nawet z in vitro.
Jestem zalamana.
Wierze tylko w to, ze moze wroce na ten watek bo tylko in vitro pozostanie....onile bedzie skuteczne.
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
nick nieaktualnyViki26 wrote:no fakt ciepla woda sie polalam a potem smarowalam kremem, ale nie na rozstepy, tłustym, ale wiesz ze tylko obszar macicy mam czerwony to mnie przestraszyło
Viki26 lubi tę wiadomość
-
Moniaa wrote:Szałwia to była odpowiedz z 2012 roku więc trochę przeterminowana prawnie.... bo jednak jakieś tam regulacje są od tego 1 listopada.
U nas jest zapłodnienie IMSI i tam wybierają plemniki do zapłodnienia pod meega dużym zbliżeniem, może to to... no nic dalej będziemy rozkminiać temat ;P
Viki a może brzuchola natarłaś troszke, a moze za ciepła woda do kapieli była.... no nie wiem, nie słyszałam o zaczerwienieniu brzuchola. O linea negra ależ owszem, choć jeszcze ja nie posiadam takowej -
nick nieaktualnyjusta1234 wrote:O Aszka jeszcze nie śpi
pewnie ma bezsenność ciążową
cmokasek.
justa1234 lubi tę wiadomość