X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko:-) wrote:
    Hello.
    Justyna i dziewczyny w starszych ciazach, na której ścianie macie łożysko i kiedy poczulyscie ruchy?
    Ja dwa razy w ciągu 2 tyg coś poczułam wyraźniej ale wczoraj wieczorem czulam ze coś się tam dzieje. Jakby ruchy ale b.delikatne, jak uda mi się przyłożyć dłoń w czas to jakby czuje ruch pod ręką.
    Czy tak wyglądają pierwsze ruchy?
    Nie wiem kiedy się ich spodziewać. Teraz zaczynam 20 ty tydzień ale dziecko wciąż ma o tydzień do przodu rozmiary i nie to ze się martwie...ale tak z ciekawości myślę ile czasu zajmie by czuć ruchy wyraźnie.
    Bo te co czuje gdybym była zajęta lub w towarzystwie to nawet bym ich nie poczuła. Wylapalam je w ciszy i spokoju.

Ja mam łożysko na przedniej ścianie. Ruchy poczułam dość późno - chyba koło 22 albo 23 tygodnia.

Nam się udało zwiedzić dzisiaj porodówkę w szpitalu, który wybraliśmy jako numer jeden :) Przy okazji oprowadzała nas położna, którą chcieliśmy wynająć do porodu, więc udało nam się wszystko załatwić :)

Anko:-), agga1984, Biała, Konwalia lubią tę wiadomość

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko:-) wrote:
    Hello.
    Justyna i dziewczyny w starszych ciazach, na której ścianie macie łożysko i kiedy poczulyscie ruchy?
    Ja dwa razy w ciągu 2 tyg coś poczułam wyraźniej ale wczoraj wieczorem czulam ze coś się tam dzieje. Jakby ruchy ale b.delikatne, jak uda mi się przyłożyć dłoń w czas to jakby czuje ruch pod ręką.
    Czy tak wyglądają pierwsze ruchy?
    Nie wiem kiedy się ich spodziewać. Teraz zaczynam 20 ty tydzień ale dziecko wciąż ma o tydzień do przodu rozmiary i nie to ze się martwie...ale tak z ciekawości myślę ile czasu zajmie by czuć ruchy wyraźnie.
    Bo te co czuje gdybym była zajęta lub w towarzystwie to nawet bym ich nie poczuła. Wylapalam je w ciszy i spokoju.
    Hejo ;-) ja mam łożysko trochę na przedniej ścianie ale więcej po prawej stronie, ruchy poczułam w 19t5d ;-) ja to już świrowałam że coś z dzidzia nie tak ale nie ma co wariowac bo pierworodki mogą czuć nawet dopiero w 22tygodniu ;-) teraz od jakiegoś tygodnia brzuch mi się porusza od kopniaków coś niesamowitego :-D <3

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danae powiedz mi jak to jest z tymi położnymi czy jeśli ja wynajmujesz to musisz jej płacić? Nie ogarniam tego tematu :-P

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1234 wrote:
    Danae powiedz mi jak to jest z tymi położnymi czy jeśli ja wynajmujesz to musisz jej płacić? Nie ogarniam tego tematu :-P

Zależy od szpitala. U nas w tym wybranym jest fundacja i wszystko jest legalne. Płacisz 650 zł (po porodzie już). Umawiasz się z wybraną położną i jak zaczyna się poród to do niej dzwonisz. Ona uprzedza izbę przyjęć i też przyjeżdża nawet jak nie ma dyżuru. I potem cały poród jest tylko dla Ciebie, dba o Ciebie itp. I po porodzie jeszcze dwie godziny. A że to mój pierwszy poród to chcę żeby ktoś się na mnie skupił, pomógł mi, nakrzyczał jak trzeba itp. :)

aszka, Konwalia lubią tę wiadomość

• Ginger84 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2015, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko ja mam łożysko na przedniej ścianie ruchy poczułam w 18 tc juz takie konkretne a jakieś 1,5 tyg wcześniej jakby takie przelewanie w brzuchu ale to moja kolejna ciąża wiec szybciej. Tak więc u ciebie dzidzia pomału się rozkręca jeszcze chwila i zobaczysz jak brzuch skacze;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2015, 12:03

aszka lubi tę wiadomość

mhsvwn15uuvvbx5t.png
    mhsv6iyefqc96uk2.png

Aniołek [*] 5 tc 11.2014
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger84 wrote:
    Justa ja mam łożysko na przedniej ścianie ruchy poczułam w 18 tc juz takie konkretne a jakieś 1,5 tyg wcześniej jakby takie przelewanie w brzuchu ale to moja kolejna ciąża wiec szybciej. Tak więc u ciebie dzidzia pomału się rozkręca jeszcze chwila i zobaczysz jak brzuch skacze;)
    Ale ja już czuję ruchy od 19t5d ;-) to Anko się pytała kiedy zaczelysmy czuć ruchy ;-) u mnie od jakiegoś tygodnia też i brzuszek się rusza ;-)

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danae wrote:
    Zależy od szpitala. U nas w tym wybranym jest fundacja i wszystko jest legalne. Płacisz 650 zł (po porodzie już). Umawiasz się z wybraną położną i jak zaczyna się poród to do niej dzwonisz. Ona uprzedza izbę przyjęć i też przyjeżdża nawet jak nie ma dyżuru. I potem cały poród jest tylko dla Ciebie, dba o Ciebie itp. I po porodzie jeszcze dwie godziny. A że to mój pierwszy poród to chcę żeby ktoś się na mnie skupił, pomógł mi, nakrzyczał jak trzeba itp. :)
    Dzięki za szybką odpowiedź ;-) to ja jednak pozostanę przy tym że nie będę najmować położnej ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki w ciążach bliźniaczych, a kiedy Wy coś poczułyście? Pytam, bo podobno w bliźniaczej nieco wcześniej? Czy to prawda? ;)

• Biała Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2015, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, Agga dobre pytanie! Kiedy pierwsze ruchy przy dwójce Maluchów?
    U mnie jeden Dzidziak ma łożysko na przedniej ścianie, więc nie spodziewam się szybko, ale drugi na na tylnej i... wczoraj poczułam jakby pękały mi bańki mydlane w brzuchu :D I to kilka razy. :D

justa1234, agga1984, aszka, Konwalia lubią tę wiadomość

• daynerys Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!:):):)

Również chciałabym się do Was przyłączyć,niektóre z Was znają mnie z różowej strony.
    Miałam pierwsze podejście do IVF-ICSI i na szczęście szczęśliwe:) Obecnie jestem w 10t.c. i czuję się dobrze, mdłości odczuwam rzadko, wymiotowalam może z 2 razy. W 13 t.c. mam mieć USG genetyczne,którego z początku trochę się obawiałam bo jestem ciężarną 35+ a dokładnie mam 39 lat i to moje pierwsze dziecko.
    Na szczęście jak zauważyłam po wpisach na forum nie jestem tutaj sama:)

Viki26, agga1984, Agi83 lubią tę wiadomość

34bwe6hhd9swf05a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daynerys wrote:

Również chciałabym się do Was przyłączyć,niektóre z Was znają mnie z różowej strony.
    Miałam pierwsze podejście do IVF-ICSI i na szczęście szczęśliwe:) Obecnie jestem w 10t.c. i czuję się dobrze, mdłości odczuwam rzadko, wymiotowalam może z 2 razy. W 13 t.c. mam mieć USG genetyczne,którego z początku trochę się obawiałam bo jestem ciężarną 35+ a dokładnie mam 39 lat i to moje pierwsze dziecko.
    czesc, ja mam 36 lat. Na razie mysl pozytywnie :) Dobrze ze tak lekko przechodzisz, u mnie z tym srednio.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biała wrote:
    No właśnie, Agga dobre pytanie! Kiedy pierwsze ruchy przy dwójce Maluchów?
    U mnie jeden Dzidziak ma łożysko na przedniej ścianie, więc nie spodziewam się szybko, ale drugi na na tylnej i... wczoraj poczułam jakby pękały mi bańki mydlane w brzuchu :D I to kilka razy. :D
    ja tak mam od czasu do czasu, albo takie jakby pulsowanie, ale u mnie to na to za wczesnie, wiec moze takie sa objawy u mnie ciazowe ogolnie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danae wrote:
    to nawet fajna opcja.

• daynerys Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staram się myśleć pozytywnie, bez sensu zakładać, że będzie źle. Na łzy zawsze będzie czas jak będą ku temu powody. Podobnie podchodzilam do in vitro i jakoś wyszło:)
    Zawsze lepiej zakładać szczęśliwe rozwiązania:)

aszka lubi tę wiadomość

34bwe6hhd9swf05a.png
  • lelewela Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daynerys wrote:
    Staram się myśleć pozytywnie, bez sensu zakładać, że będzie źle. Na łzy zawsze będzie czas jak będą ku temu powody. Podobnie podchodzilam do in vitro i jakoś wyszło:)
    Zawsze lepiej zakładać szczęśliwe rozwiązania:)
    a czemu miało by być źle? jak to mój facet mówi: czekaj na dobre a nie na złe :) taka mądrala z niego czasem, ale często ciągnie mnie za uszy do góry w ciężkich chwilach :)
    Powdzenia na genetycznych. ja jestem juz po i wyszły dobrze. Mam 34 lata co prawda, ale nie martw się. Mam dwie koleżanki ze swojego otoczenia, jedna ma 38 lat i jest w 20tc a gruga 40 lat i rodzi na poczatku sierpnia i genetyczne wyszły im bardzo dobrze. Głowa do góry teraz już bedzie tylko dobrze :)

aszka lubi tę wiadomość

iv09l6d8dhueo2ma.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :-)

Witam na razie sie nie smialo bo u mnie to dopiero poczatek poczatku :-) ale uznalam, ze skoro Was podczytuje to wypada sie przedstawic.

Czesc z Was mialam okazje poznac na watku in vitro :-)

Jutro moja pierwsza wizyta z usg - tzw czwarta weryfikacja - mam nadzieje, ze beda czekaly na mnie dobre wiesci bo tych zlych juz troszke mialam w tym roku. Mimo, ze nie staralismy sie dlugo bo ok 8 msiescy to moj wiek 35 lat zaczal mnie niepokoic. Wszystkie moje badania ksiazkowe wiec zwykly ginekolog nie bardzo wiedzial co poradzic i od razu zasugerowal konsultacje w klinice. Panel diagnostyczny nie wskazal nic konkretnego poza niskim amh - za niskim jak na moj wiek... Po lzach po tej diagnozie ciaza przyszla niespodziewanie - niestety pozamaciczna i operacja usuniecia jajowodu. Lekarze w szpitalu namawiali mnie na maturalne probowanie ale ze wzgledu na niska rezerwe jajnikowa nie chcialam tracic czasu.
    Dosc szybko podeszlismy do inv - pierwszy transfer nieskuteczny, drugi - jest juz ta mala czasteczka i czekamy co dalej.

Mam pytanie do Dziewczat, ktore maja za soba in vitro i skuteczny transfer crio. Jak lekarze licza Wam ciaze? Od daty ostatniej @? Czy dodatkowo dodawane sa dni zycia blastki?
    Jutro jesli wszystko bedzie dobrze na usg to zapytam o to lekarza ale chetnie skorzystam z Waszych doswiadczen.

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • Fistaszek Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiec dziewczyny moje wyniki nie sa zadowalajace, sa ponizej normy. Musielismy zdecydowac jakie badania dalej. Na amniopunkcje musialabym czekac do 16 tc skonczonego, czyli jeszcze kilka tygodni, a pozniej 4 na wynik. Jakbym chciala go przyspieszyc to kosztuje to 1800 za dwojke dzieci. Zdecydowalismy sie wiec na test Harmony, tez ze wzgl, ze nie ejst nwazyjny, a u nas jest mozliwosc jednej wady. Badanie bede miala w piatek i okolo 10 dni na wynik. Koszt bagatela 2500 zl, wzielismy go na raty, bo po in vitro jestesmy splukani. Tak to wyglada niestety

34bws65ga0j0xbs5.png
    relgio4pb80c7l0k.png
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka wrote:

Mam pytanie do Dziewczat, ktore maja za soba in vitro i skuteczny transfer crio. Jak lekarze licza Wam ciaze? Od daty ostatniej @? Czy dodatkowo dodawane sa dni zycia blastki?
    Jutro jesli wszystko bedzie dobrze na usg to zapytam o to lekarza ale chetnie skorzystam z Waszych doswiadczen.
    Już Tobie kiedyś odpowiadałam na to pytanie, myślę że od dnia crio powinnaś odjąć 19 dni i to byłby 1 dzień hipotetycznej miesiączki od którego można byłoby liczyć który to tydzień ciąży. Później i tak wiek ciąży określa się na podstawie usg...
    Fistaszek wrote:
    A wiec dziewczyny moje wyniki nie sa zadowalajace, sa ponizej normy. Musielismy zdecydowac jakie badania dalej. Na amniopunkcje musialabym czekac do 16 tc skonczonego, czyli jeszcze kilka tygodni, a pozniej 4 na wynik. Jakbym chciala go przyspieszyc to kosztuje to 1800 za dwojke dzieci. Zdecydowalismy sie wiec na test Harmony, tez ze wzgl, ze nie ejst nwazyjny, a u nas jest mozliwosc jednej wady. Badanie bede miala w piatek i okolo 10 dni na wynik. Koszt bagatela 2500 zl, wzielismy go na raty, bo po in vitro jestesmy splukani. Tak to wyglada niestety
    Jejku Fistaszku trzymam za Was nadal kciuki aby było dobrze... ehh to wszytstko jest taakie niesprawiedliwe...
    Najpierw nie możemy zaciążyć.. a jak już nam wyjdzie to życie nadal rzuca jakieś kłody pod nasze nogi

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daynerys wrote:

Heej ... my jesteśmy prawie na tym samym etapie ... ja miałam transfer 2 dni po Tobie :)
    Ja niby mam 32 lata... niby trochę mniej ale staram się myśleć pozytywnie...
    A to dlatego że oprócz powiększonych cycków i krwi która leci mi codziennie z nosa to nie posiadam żadnych objawów...
    No niby serduszko widziałam i słyszałam... no ale właśnie! zawsze jest jakieś ale... wizytę mam dopiero 11 sierpnia i do tego czasu chyba jajko zniosę hehehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2015, 13:00

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia - dziekuje :-)
    Moze tym razem nie zapomne zapytac lekarza :-)

Moniaa lubi tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
‹‹ 28 29 30 31 32 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ