X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • Kava Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliz, ja miałam prawie identyczne wyniki tylko po 1 h miałam 161.
    Mimo, że wynik nie był tragiczny u diabetologa okazało się, że to cukrzyca ciążowa.
    Przez 3 tyg byłam tylko na diecie. Niestety nie pomogło i włączono mi insulinę.
    Najważniejsze, że już wszystko wróciło do normy i jestem zdrowa.

A brzusio masz piękny. Zazdroszczę :)

pragnaca dzidziusia, Inska, szałwia lubią tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Biała Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gaja13 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie czy to normalne że jak chodzę to brzuch ciągnie mnie w dół i jest napięty? Ostatnio tak miewam choć nie cały czas.

Około 29 tyg. miałam problemy z chodzeniem i staniem ciążenie brzucha było ogromne. Okazało się, że szyjka skróciła się do 1,7 cm. Poleżałam w szpitalu, wychodząc była na 2,4. Bez rewelacji, ale donosiłam raczej doleżałam ;) do terminu cc 37 tyg.i 6 dni. :D Warto zbadać szyjkę i dużo odpoczywać przy takich dolegliwościach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2016, 05:53

Inska, pragnaca dzidziusia lubią tę wiadomość

• gaja13 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze kobitki no to mam teraz trochę stresa a ja muszę do soboty jeszcze pracować bo potem idę na zwolnienie w środę mam wizytę u położnej to musze jej o tym powiedzieć koniecznie może to jednak będzie tylko ból mięśni oby ;)

02 06 2015 :-( 26 06 2015 :-(
    21 07 2015 :-( 14 09 2015 :)<3 :) <3 :) <3 :) <3

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam sie na NFZ u siebie w mieście. Bede jeździć narazie do dwóch ( do kliniki i na NFZ ) zobaczymy co z tego wyjdzie.

_cherryLady, Anuszka, Moniaa, mia6, szałwia, agulas lubią tę wiadomość

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina ok ... przynajmniej badania Ci odejdą ... bo wiadomo morfologia i mocz co miesiąc plus ewentualnie toxo, krzywą cukrowa. A po co masz wyjmować z własnej kieszeni skoro należą ci się bezpłatne.

pragnaca dzidziusia, szałwia, agulas lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa niedługo Twoja kolej :p

pragnaca dzidziusia, Moniaa, Viki26, Inska, szałwia, agulas lubią tę wiadomość

• Kava Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    Moniaa niedługo Twoja kolej :p
    No ja już czekam na ten dzień kiedy poznam Marikę <3

Moniaa, Inska, szałwia lubią tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam wczoraj znowu na ktg... lekarz (inny niż mój prowadzacy) powiedział ze w zasadzie brak czynności skurczowej. Ale może powinnam w weekend zgłosić się do szpitala aby zrobili mi ktg. A mi jakoś to nie pasuje bi nie chce aby zostawili mnie już na obserwacji. Bo z usg termin był na 23.02 a z on jednak lekarz drugi raz licząc wyszło mu 01.03. No i jeśli brali by pod uwagę termin z usg to na bank mnie zostawią.

A jak byłam u swojego prowadzącego we wtorek to powiedział ze jakby były regularne od 2h skurcze albo jakbym czuła ze coś nie tak z malutką to wtedy na izbę lecieć. A jeśli będzie spokój to we wtorek da mi skierowanie do szpitala.
    I jakoś jestem bardziej skłonna aby iść za tym co powiedział jednak mój lekarz.
    A Wy co myślicie?

• Evelle Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Umówiłam sie na NFZ u siebie w mieście. Bede jeździć narazie do dwóch ( do kliniki i na NFZ ) zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Hej ja tez umowilam sie do dwoch najpierw nfz ale ogolnie mam zamiar prywatnie chodzic do takiego ginekologa polecanego przez kolezanki tylko ze gdzies wyjechal i dopiero w drugiej polowie marca mnie przyjmnie, poki co tez jestem w kontakcie z lekarzem z kliniki, zastanawiam sie jednak czy temu na nfz musze sie przyznac ze to in vitro ciaza? Wizyte mam za tydzien i przyznam ze niechetnie bym mu powiedziala ale czy on moze sie pokumac jakos gdybym mu nie powiedziala? :-D

atdc9vvjtiub4xrf.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelle wlasnie tez sie zastanawiam czy powiedzieć o in vitro. Moj maż nie chce żebym mówiła. Bo mieszkamy w małej mieścinie gdzie przewaga ludzi to pisowcy i nie chce zeby wytykali nasze dziecko. Nam nie przeszkadza jaka metoda powstało nasze maleństwo ale ludzie lubią plotkować.
    A ja jestem tego zdania ze obowiązuje go tajemnica lekarska i ze moze lepiej i bezpieczniej jakby wiedział jednak ze ciąża jest z in vitro moze jakies inne badania sie w tedy zleca.
    A poza tym mam jeszcze po stymulacji pełno torbieli na jajnikach wiec sam zobaczy ze cos jest tak.

Evelle lubi tę wiadomość

• Viki26 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia, moze zrobią KTG i puszczą ciebie do domu. Wydaje mi się że wszystko zależy czy dużo będzie kobiet do przyjęcia na oddział i od dyżurującego gin:) Ja bym się trzymała twojego doktorka, on jednak lepiej twoją ciążę zna:)

Moniaa lubi tę wiadomość

2014 ISCI1 :( cp 2015 crio :( 05.2015 ISCI2 :) 2017 ISCI3 :( 02.2018 ISCI4 :( 2018 ...?i co teraz?
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam, że nie należy tego ukrywać. Uważam, że to są najczęściej "inne" ciąże niż reszta. Inne leki albo leki w ogóle, inne dawkowania i czas ich stosowania. To nie chodzi tylko o Ciebie ale i o optymalne warunki dla dziecka.

Ja z szyjka leżałam ostatnio 2 tygodnie na obserwacji w szpitalu i dostałam pessar, mimo że leżenie przynosiło efekty i szyjka się już nie skracala bardziej. Kobieta w naturalnej ciąży miałaby leżeć skoro to przynosi efekty a mnie lekarz dodatkowo zabezpieczyl, bo wie ile przeszłam i dla spokoju ducha mojego i jego zadbał o nas bardziej.

Edit: też nie mam wypisane wielkimi literami in vitro w karcie ciąży

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2016, 12:00

Evelle, mia6 lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zalecenie nosić ze sobą w karcie ciąży wypis z kliniki po IVF, gdzie jest w wielkim skrócie napisane (1 strona A4), czemu byliśmy na IVF, ile komórek mi pobrali, kiedy był transfer i potwierdzenie serduszka. Ze względu na fakt, że u nas bezpłodny jest mąż moja ciąża prowadzona jest jako zwykła, ale mieliśmy zalecenie pójścia na pierwsze prenatalne, bo po IVF podobno częściej wady genetyczne są, serduchu też się mocniej przyglądają i, jak pisze Anatolka, w przypadku problemu jakiegokolwiek bardziej się nad taką ciążą trzęsą.
    Jak wylądowałam na pogotowiu tydzień przed połówkowymi to lekarz dokładnie studiował ten wypis z kliniki i wpisał sobie jego skrót do karty.
    Więc dla dobra dziecka i spokoju warto chyba powiedzieć, a lekarza obowiązuje tajemnica, chociaż wiemy, jak to w małych miastach bywa.
    Monia, a ten ostatni lekarz wie, że masz ciąże z po in vitro? I miałaś crio czy zwykły transfer? Bo przy crio mogą mniej panikować przy przenoszeniu (tak mi się wydaje).

Karolina1111 lubi tę wiadomość

• szałwia Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas maluch przechodzi sam siebie. Wczoraj ruszał się non stop, wieczorem miałam już porządnie zmaltretowane wnętrzności, a w nocy ułożył się tak, że jak wstawałam do toalety, to nie mogłam na nią usiąść, bo był mega ucisk na coś i ból. Też tak miewacie?

Dziewczyny czy odczuwałyście ból w okolicy krzyża i jakby kości pośladków? Ja mam coś takiego od kilku dni, czasem wiąże się to ze sporym bólem przy chodzeniu. To miednica się rozciąga?

• szałwia Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozbawił mnie Twój podpis Monia, sądząc po naszym ruchliwym brzdącu te różnice można zauważyć już dużo wcześniej ;-)

• Inska Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet nie musiałam nic mówić bo Profesor do której poszłam na pierwsze USG, od razu powiedziała "Co, in vitro?". Zdziwiłam się, że poznała a ona, że mam trzy ogromne torbiele i takiej wielkości zwykle są właśnie po stymulacji hormonalnej. Także choćbym nie chciała i tak się sama zorientowała.

Szałwia skąd taka informacja, że po in vitro jest więcej wad genetycznych czy serduszka? Mnie tutaj każdy lekarz powtarza, z resztą mój Profesor w Polsce też, że ciąża po in vitro jest jak każda inna.

Co do tego, że się trzesą to też mówią, że chodzi tylko o to, że w przypadku wielu kobiet może to być jedno dzieciątko w życiu, stąd takie zachowanie a nie ze względu na jakieś wady itd.

Nie straszcie proszę...

pragnaca dzidziusia, Evelle, agulas lubią tę wiadomość

Czekamy na Matyldę <3
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inska ja kiedys podobne stwierdzenie przeczytalam co Szalwia stwierdzila na forum I zaczelam drazyc temat oraz wypytalam mojego lekarza. Ten mi wytlumaczyl, ze jesli kobieta zachodzi w ciaze bez medycznej pomocy wspomagania rozrodu to tak jakby tej ciezy nie " bylo" tzn nie jest ona brana pod uwage w statystykach. Wiadomo, ze I z ciaz naturalnych rodza sie dzieci z wadami, ale nikt tego nie liczy, nie analizuje tudziez ciaza z invitro jest ciagle badana, analizowana I prowadzone sa statystyki. Stwierdzenie wiec, ze ciaze z ivf sa obarczone wiekszyni wadami genetycznymi niz te naturalne nie jest prawdziwe gdyz nie sa one rownoznacznie badane I porownywane.

Inska, Viki26 lubią tę wiadomość

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz prowadzący który również prowadzi dziewczyny przez całą drogę in vitro również twierdzi ze ciążę po ivf są na chwilę obecną traktowane jak ciąże naturalne. No chyba ze pojawiają się komplikacje. A u mnie takowych w ogóle nie było.

Wczorajszy doktorek właśnie zrobił mega minę jak się dowiedział i ivf-ie ze miałam wrażenie ze patrzy na mnie wzrokiem ZA NORMALNIE WYGLĄDASZ!!! POWINNAŚ PÓŁ CIĄŻY PRZELEŻEĆ W SZPITALU. A SKORO DOCZEKAŁA 38TC TO WŁAŚNIE OD NIEGO POWINNAŚ BYĆ JUZ POD OBSERWACJĄ W SZPITALU.
    O takoo ... I dlatego jednak skłaniam się bardziej do tego co mi powiedział prowadzący we wtorek.

Evelle, Inska, szałwia, agulas, Viki26 lubią tę wiadomość

• Inska Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki pragnąca i Moniaa!

A ja takie video znalazłam na tvn: obalamy mity ciążowe, w tym o lataniu samolotem czy jeździe rowerem;

http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/obalamy-mity-ciazowe,63305.html

Już lubię tego lekarza! :-)

Za tydzień leciemy na babymoon z męzem a potem z pracy lecę, więc trochę się z Małą w tej ciąży poprzemieszczamy ;-)

szałwia, pragnaca dzidziusia lubią tę wiadomość

Czekamy na Matyldę <3
    preg.png
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inska i Pragnaca. Tutaj badają zarówno zwykłe jak i z IVF. Info mam od lekarza. Podczas gdy przy zwykłej zdania są podzielone czy zalecać prenatalne koło 14 tygodnia, przy IVF dają skierowanie (osobiście jednak nie znam nikogo, kto przy zwykłym zapłodnieniu na tych prenatalnych nie był), podobnie jest z sercem, badają wszystkim przy połówkowych, ale przy IVF mają zalecenie dokładniej. i zalecenia te wynikają ze statystyk wcześniejszych. Więc wg naszych lekarzy te statystyki są realne (bo nie są porównywane ciąże badanie i niebadane tylko te badane) i różnica wynika podobno między innymi z tego, że jest to jednak manipulacja z jajkami, więc szansa na wadę jest minimalnie większa. Poza tym ciąże traktowane są tu też, jak pisze Monia, tak jak naturalne, tzn. żadnych zwolnień itp. tylko ze względu na IVF chyba, że przyczyna niepłodności tego wymaga. Tutaj chyba takie statystyki łatwiej prowadzić, bo nie ma ciśnienia społecznego i nie spotkałam się z tym, żeby któryś lekarz patrzył krzywo lub ktoś o IVF nie mówił.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2016, 13:19

‹‹ 458 459 460 461 462 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ