Ciężarówki metodą IVF i IUI
-
WIADOMOŚĆ
-
Anatolka wrote:Viki, napisz jak wrazenia z życia we trójkę
Pierwszy miesiac prawie za nami, bylo ciezko, ale powoli juz rozpoznaje o co mu chodzi jak placze. Karmie co 2-4 godz, chodze lekko niewyspana;) za to młody uwielbia kapielena spacerku i w aucie zasypia:) a dzis cala noc sie wiercil i cos mamrotał, mlaskal, chrzakal a w dzien marudzil ze niewyspany. Ogolnie to taki przytulas i kangurek mały
Przez pierwszy tydz moj wstawal do malego,mial urlop, teraz nadal spimy w trojke w 1 pokoju ale juz zostal zwolniony ze wstawania nocnego;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 22:53
pragnaca dzidziusia, agulas, szałwia, mycha28, Anatolka, mia6 lubią tę wiadomość
2014 ISCI1cp 2015 crio
05.2015 ISCI2
2017 ISCI3
02.2018 ISCI4
2018 ...?i co teraz?
-
nick nieaktualny
-
szałwia wrote:Pragnąca jak ten czas leci. Ty niedługo rozmienisz 2 miesiące do porodu, a ja 3
Poza studniówką kolejnym powodem do świętowania jest to, że zaczynam ogarniać dietą cukrzycę, już drugi dzień cukier po jedzeniu cudny, a ja najedzona, może uda się bez insuliny!
Swoja droga- mnie kazano zrobic obciazenie 75 po godzinie i dwoch a widze ze mozna tez 50. Jak mialyscie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2016, 08:24
Nasza Marcysia jest już z nami
-
nick nieaktualny
-
Sylwia nie bój się, jeśli nie masz cukrzyków w rodzinie i mała nie jest w górnej granicy normy wagowej, sama nie urodziłaś się duża lub Twoje rodzeństwo, to małe szanse, że masz cukrzycę (oczywiście zdarza się, ale nie jest to aż takie częste). Poza tym białe pieczywo i owoce na tej diecie jeść można, tylko w ograniczonych ilościach i o określonych porach dnia. Dla mnie najgorsze jest ogarnięcie, co na obiad i dotrzymanie regularności 6 posiłków i ruszania się po większych, bo jeszcze pracuję.
U mnie maluch był większy i łożysko miałam dosyć grube, więc podejrzewałam, że coś jest na rzeczy i poszłam od razu w połowie 24 tygodnia, nie czekałam dłużej (chociaż zalecają koło 26-27).
U nas liczą się wszystkie 3 wyniki, mało tego, ten po godzinie jest kluczowy, bo po godzinie po obciążeniu (lub jedzeniu) podobno cukier w organizmie osiąga najwyższy poziom. Teraz po jedzeniu też muszę mierzyć po godzinie. Ile piłam tego przy obciążeniu nie mam pojęcia
Trzymam kciuki!Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2016, 09:21
-
Dziewczyny wiem, że ten temat był już poruszany wielokrotnie i próbowałam odszukać ten wątek tutaj na belly ale poległam.
Dopadły mnie zaparciaPamiętam, że pisałyście o domowych środkach, a także o jakiś lekach. Możecie proszę mi przypomnieć. Byłabym naprawdę niezmiernie wdzięczna.
xxx -
Szalwia ja urodzilam sie 3100 ale moj brat juz np 4050 ale dziewczynki podobno zazwyczaj sa drobniejsze.
mala w 21 tc miala 380 g wiec chyba OK. Cukier na czczo tez mam 80-88 wiec OK i ciekawa jestem co wyjdzie
Inska - czopki glicerynowe albo kiwi/ananas na mnie dziala jak ta lalaInska, szałwia lubią tę wiadomość
Nasza Marcysia jest już z nami
-
nick nieaktualnyInska wrote:Dziewczyny wiem, że ten temat był już poruszany wielokrotnie i próbowałam odszukać ten wątek tutaj na belly ale poległam.
Dopadły mnie zaparciaPamiętam, że pisałyście o domowych środkach, a także o jakiś lekach. Możecie proszę mi przypomnieć. Byłabym naprawdę niezmiernie wdzięczna.
xxx
Jak najbardziej czopki glicerynowe moge polecic, choc nie codziennie ,tylko doraznie bo u mnie np wywolywaly lekkie skurcze...
Suszone sliwki z jogurtem naturalnym na sniadanie,
W ciagu dnia pije jeszcze 2 kiwi+ banan+ 3 lyzki jogurtu naturalnego I nie mam juz problemow( blendujemy to )
Na niektorych dzialaja jeszcze otreby, ale mnie nie pomogly, za to cala reszta sprawdzila sieInska, Viki26, szałwia lubią tę wiadomość
-
Inska ja dodatkowo jeszcze rano na czczo piłam len mielony 2-3 łyżeczki,najlepiej zalać go wrzątkiem z 1/3 kubka, a pozostałe 2/3 dodać albo sok albo wodę chlodną
pragnaca dzidziusia, Inska, mia6 lubią tę wiadomość
2014 ISCI1cp 2015 crio
05.2015 ISCI2
2017 ISCI3
02.2018 ISCI4
2018 ...?i co teraz?
-
Inska 2 kiwi dziennie są na zaparcia super
Micha sałaty jako dodatek do obiadu też
Sylwia na czczo nic nie musi wyjść, ja mam na czczo taki super, że wszyscy robili ze mnie histeryczkę, jak się bałam wyniku. Niektóre dziewczyny mają już ten na czczo inne mają problem z drugim lub trzecim (ja z drugim i trzecim). Gdybym wiedziała to, co wiem teraz, zmusiłabym ich do zrobienia krzywej wcześniej.
Super, że mieliście z bratem taką wagę urodzeniową i że mała nie jest duża, powinno być ok
Ja i rodzeństwo ważyliśmy dużo, miałam też ciężki przebieg żółtaczki poporodowej (jeden z objawów u pocukrzycowych dzieci), ale wtedy albo nie robili obciążenia, albo tylko w grupie ryzyka, a u mnie wszyscy szczupli, żadnych cukrzyków. Nasz maluch też był większy prawie od początku, teraz się normuje, plus to grubsze łożysko. Podobno do cukrzycy ciążowej musi być skłonność genetyczna, więc albo w rodzinie mam cukrzyka, który o tym nie wie, albo wystarczy to, że mama miała w ciąży, albo oni mają inną kombinację genów niż ja (bo nie odpowiada za to jeden gen), dodatkowo są mechanizmy, które sprawiają, że ta skłonność się przerodzi w cukrzycę lub nie (wiek ciężarnej ponad 30 lat, siedzący tryb pracy, tryb życia, otyłość, ivf podobno też może na to wpłynąć) i ja chociaż otyła nie jestem pod niektóre te mechanizmy się łapię, ale samo ivf, czy późna ciąża bez tych skłonności cukrzycy nie wywołują. Laski w ciąży, które czekały ze mną u diabetologa rzeczywiście wszystkie miały cukrzyka w rodzinie i połowa była otyła.Inska lubi tę wiadomość
-
Inska z czopkami mi kazał lekarz uważać, jak pisze Pragnąca może na nie ciało na dłuższą metę różnie reagować. Co do soków to o ile masz taką wyciskarkę, która zachowuje miąższ, bo błonnik jest potrzebny do pozbycia się zaparć (kiwi ma go własnie dużo), ale ogólnie jest dobrze pić te zalecane ilości płynów w ciąży, najlepiej wodę.
pragnaca dzidziusia, Inska lubią tę wiadomość
-
aszka wrote:Chery 75 i odczytuje sie wynik po 2 godzinach, chociaz robia po godzinie i dwoch, ale to ten po 2 sie liczy.
Nie koniecznie. Lepiej dmuchać na zimne. Ja miałam 75 i krew pobierana po godzinie i po dwóch. Na czczo i po dwóch h miałam wyników normie a po godzinie miałam normę przekroczona tylko o 1. Cukrzycę miałam że ho ho. Dieta nic nie dała i musiałam insulinę włączyć