X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też uważam, że kp jest najlepsze i żaden sztuczny proszek nie zastąpi mleka mamy. Stanowisko Ptp też jest jednoznaczne. Ja chciałam karmić, wiedziałam, że będę, nie czekało na nas w domu mm, sterylizator i podgrzewacz do butelek. Butelki były dwie - w szkole tatusiow mój mąż dostał. Czekał za to laktator, Femaltiker i inne ziołowe herbatki na laktacje na w razie W. Będąc teraz nad morzem przygladalismy się z zaciekawieniem innym rodzinom z maluchami i najczęściej (choć wiadomo nie zawsze) było widać gołym okiem, które mamy karmią piersią a które wyciągną butlę gdy dziecko zaplecze... I po mamach było widać i po dzieciach. Ale każdy robi jak uważa :-)

szałwia, vioris lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uwazam, ze kazdy ma prawo podjac sam decyzje czy kp czy nie. Wszyscy pisza , ze to takie dobre dla dziecka I krytykuja matki karmiace butelka. Trzeba tu wspomniec , ze wiele kobiet bierze rozne leki I poprostu nie moga kp. Kazdy ma swoje powody I nie musi ich tlumaczyc wszystkim dookola.
    Ja osobiscie chce kp , ale jak bedzie to czas pokaze.

asia-m-b, ComeToMeBaby, Mimbla lubią tę wiadomość

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • asia-m-b Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Też uważam, że kp jest najlepsze i żaden sztuczny proszek nie zastąpi mleka mamy. Stanowisko Ptp też jest jednoznaczne. Ja chciałam karmić, wiedziałam, że będę, nie czekało na nas w domu mm, sterylizator i podgrzewacz do butelek. Butelki były dwie - w szkole tatusiow mój mąż dostał. Czekał za to laktator, Femaltiker i inne ziołowe herbatki na laktacje na w razie W. Będąc teraz nad morzem przygladalismy się z zaciekawieniem innym rodzinom z maluchami i najczęściej (choć wiadomo nie zawsze) było widać gołym okiem, które mamy karmią piersią a które wyciągną butlę gdy dziecko zaplecze... I po mamach było widać i po dzieciach. Ale każdy robi jak uważa :-)

Nie każdy może zrobić jak uważa..
    a po czym było widać różnice między matkami?

Iva79 lubi tę wiadomość

Anielka & Antek ♥
    Aniołek ♥
    211xe6yduj4ncphs.png
    "Nie war­to uciekać przed nieunik­nionym, gdyż wcześniej czy później tra­fia się w miej­sce, gdzie nieunik­nione właśnie przy­było i cze­ka."

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    Ja tam karmie butla i wcale mi nie przeszkadza ze nie karmie kp. Akurat kupe lat pracuje z dziecmi i chorymi i innymi i nikt o to sie nie pyta. Tez pod wzgledem zdrowotnym nie ma zadnych roznic typu choroby itd. Limitu tez nie ma podaje sie tyle ile dziecko zje i na żadanie.
    Kochana co tam u Was słychać :)

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja poproszę o kciuki. Dziś trafiłam na patologię ciąży po tym jak dr na wizycie stwierdził że szyjka skrócona i rozwarcie na centymetr. Taka sytuacja. W szpitalu zrobili mi badania, szyjka ma 2,2. Dostałam kroplówkę z nospą, dostanę też dodatkowo nospę i lutkę. Mam leżeć. Na płasko. Pewnie jutro dowiem się co dalej. Każą mi tu liczyć ruchy dziecka w określonych godzinach, więc liczę i Kosmita jest bardzo ruchliwy. Waży już ponad 1900g, więc urósł przez te dwa tygodnie. Dobrze, tylko niech jeszcze nie wyłazi... Nikt na to nie jest przygotowany :-P

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • arlenka Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa &&&&&&& !

ComeToMeBaby lubi tę wiadomość

V.2014 I ICSI :( X.2014 II ICSI :( V.2015 III ICSI :(
    XII.2015 IV ICSI transfer 12.12. <3
    gg6415nmbr1yje5o.png
  • asia-m-b Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaciskamy i trzymamy &&&&&&&&&&&&&&&&&&

Anielka & Antek ♥
    Aniołek ♥
    211xe6yduj4ncphs.png
    "Nie war­to uciekać przed nieunik­nionym, gdyż wcześniej czy później tra­fia się w miej­sce, gdzie nieunik­nione właśnie przy­było i cze­ka."

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, Kometa && Kosmito, weź się nie wyglupiaj. Jeszcze nie Twój czas! Szyjka nie jest rewelacyjna ale dramatu nie ma. Ja 12 tyg wcześniej niż Ty miałam tylko 4mm dłuższą. Pobrali Ci wymaz z szyjki? Mnie się skrocila najprawdopodobniej przez bakterie e.coli :-/ może warto im w tym szpitalu podsunąć ten pomysł gdyby sami nie wpadli na to ;-) wiesz jak jest...Może dadzą Ci pessar (?) Na taką szyjke jeszcze się nadaje spokojnie.

Asia, masz rację za szybko uciełam myśl. Wiadomo, że nie tylko jak uważa, czasami innych rozwiązań wymaga sytuacja i tyle. Nie ma wątpliwości. Mnie tam nie przeszkadza jak kto karmi swoje dzieci. Ważne, że karmi a nie głodzi ;-) byle brzuszek pełny :-) ja wiedziałam, że chce i będę karmić choćbym na głowie stać miała. Ze względu na endometrioze. Tak jest dla mnie lepiej. Im dłużej tym lepiej...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2016, 21:49

ComeToMeBaby, szałwia, Iva79, Mimi86 lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie Anatolka, kojarzę że miałaś przeboje z szyjką i pessar do tego. Czy mi pobrali wymaz, oto jest pytanie... Jak mnie dopadła lekarka wziernikiem to zrobiła to tak boleśnie że myślałam że z fotela zeskoczę. Coś pomamrotała o wymazie, ale pewności nie mam co tam grzebała... Szkoda, że nie wiem ile wcześniej moja szyjka miała. Dali mi na wieczór dwie lutki dowcipne i dwie nospy dooralne ;-) zobaczymy co powiedzą jutro na obchodzie.

Dostałam współlokatorkę, w 40tc też z rozwarciem 1cm. Porobili jej ktg, tętno dziecka często było w okolicach 170-180. Poszła na porodówkę na "jakieś małe badanie"... Długo jej nie ma. Może wróci rozpakowana :-P

Iva79, Anatolka lubią tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmito siedź, gdzie siedzisz!!! Trzymamy kciuki kosmicznie mocno!

Anatolka, bo o to chodzi, żeby spróbować na tej głowie stanąć i karmić. Wiadomo, że jest wiele sytuacji, kiedy jest to niemożliwe (wcześniaki, choroba matki itp.), ale wszystkie przypadki, które znam, to był brak karmienia spowodowany albo beznadziejnym podejściem personelu na porodówce, albo brakiem samozaparcia matki. Ja miałam herbatki już na porodówce i pielęgniarki mi zaparzały :-) Moja współlokatorka po cesarce miała mega problemy z karmieniem, była po cesarce, mleka mało, młody słabo ssał, sutki miała problematyczne, im dłużej to trwało, tym on miał mniej sił. Laska się zawzięła, pielęgniarki bardzo ją wspierały. Przyniosły jej laktator, masowały piersi, robiły herbatki, pomagały przystawiać. W końcu młodemu udało się trochę chwycić, sam wysysał po 30 g, resztę odciągała i dawała mu strzykawką na palcu i tak go uczyły z pielęgniarkami ssać i się udało. Porodówka, w której rodziłam uchodzi raczej za mało wspierającą matki w kp (wybrałam ją ze względu na najlepsze zaplecze i specjalistów w razie problemu zarówno dla matki jak i dziecka i skorzystaliśmy ostatecznie z obu opcji ;)), więc nie wiem, jakie są te, które wspierają karmienie piersią... O co chodzi z tym, że na endkę pomaga karmienie?

• arlenka Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że przypadkiem zaczęłam dyskusję o kp ;) uważam że każdy ma prawo karmić jak chce. Po swoich przejściach nie śmiałabym nikogo krytykować za butlę. My nadal walczymy, łatwo nie jest, ale mi akurat zależy. Najbardziej chyba walczę z mężem, który tylko myśli o tym , że bez butli dziecko może być głodne i nie daje mi wsparcia psychicznego, wręcz przeciwnie :/ na szczęście trochę się ostatnio pohamował.

Anatolka moja chusta właśnie poszła w ruch pierwszy raz. Mała jest w kieszonce i zasnęła :D choć musiałam połazić trochę ;) spróbuje jeszcze kilka razy i jak będzie jej się podobało to inwestuje w tkaną :)

Iva79, Anatolka lubią tę wiadomość

V.2014 I ICSI :( X.2014 II ICSI :( V.2015 III ICSI :(
    XII.2015 IV ICSI transfer 12.12. <3
    gg6415nmbr1yje5o.png
  • Joanna85 Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa 3maj sie, niech Maluch posiedzi w brzuszku jak najdluzej!

Starania od II 2014
    5x IUI :-( (w tym ciąża biochemiczna)
    IVF
    Transfer 27.06 2 mrozaczków - hcg 7dpt-87, 9dpt-226, 11dpt- 646 :-)
    Magdalena 06.03.2017
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szałwia, bo im dłużej będę karmić tym większe prawdopodobieństwo, że @ przyjdzie później. Brak @ przy endo to zbawienie, bo każde krwawienie to po pierwsze ból a po drugie świetna pozywka dla endo.

Arlenka, no ja też muszę chwilę polazic, żeby usnął ale zawsze się tak dzieje :-) Little frog w każdy pierwszy weekend miesiąca ma 20% rabatu na wszystkie chusty drugiego gatunku. Ja mam obie w drugim i były na nich po 1 supełku. Czasem może być niewielkie przebarwienie, ale ja nie trafiłam.

Nie przejmuj się mężem. Mnie akurat mąż wspierał, bo chodził do szkoły tatusiow, więc Mu tam do głowy nakladli co trzeba. Za to moja mama robiła mi taki terror z karmieniem, że szok, wystarczyło, że mały zaplakal to miałam za mało mleka, może niewartościowe wg Niej. Twierdziła, żebym chociaż na noc dawała butlę to się wyspie albo jak jadł godzinę na początku to też, bo przecież mnie umeczy. Wysłałam Jej kiedyś artykuł o zaletach kp. Później jeszcze raz kiedyś coś o butli wspomniała więc Jej zdecydowanie powiedziałam, że kończymy temat mm i butli i że nie będzie ich póki ja nie uznam, że są potrzebne. Kropka. Dała spokój po 2 miesiącach.

ComeToMeBaby, arlenka lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kometa, wiesz że ja && też trzymam za Ciebie i Kosmitę, a o wymaz to dopytaj dzisiaj, jeśli tylko ta wziernikująca lekarka pobrała materiał, to wynik powinien być za parę dni.

Wczoraj miałam ostatnie prenatalne USG, weszłam na nie z prawie godzinnym opóźnieniem :/. Organizacyjnie wyszło tak sobie, ale wyniki w porządku- na szczęście. Mały już ułożony główkowo i bardzo uciska mnie jak chodzę. Trochę się wcześniej bałam obserwując narastające pęcznienie mojego brzucha, czy on za duży nie rośnie - ale na szczeście wszystkie wymiary ok, pośrodku normy. Przepływy też i utlenienie łozyska, serduszko też dokładnie obejrzała.

Niestety okazuje się, łożysko nadal brzeżnie przodujące - mam wskazanie do cesarskiego cięcia. Dobrze więc, że poszłam na to badanie. Szkoda, że te 20 minut najcenniejszej wiedzy tyle kosztuje, bo mogę sobie łatwo wyobrazić, że wielu osób w naszym kraju na nie zwyczajnie nie stać.

ComeToMeBaby, Konwalia, Madzia82 lubią tę wiadomość

35+, czynnik męski uwarunkowany genetycznie. 3 x IVF (12.2014, 04.2015, 02.2016)
    d51054bc0b.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla, dzięki. Pobrala na posiew :-)

Dziś zalecili mi nifedrynę, dali do tego specjalny papier do podpisu czy wyrażam zgodę.
    No i tyle. Leżę, odpoczywam i obserwuję czy nie mam skutków ubocznych.

lilou lubi tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka mam kolezanki,ktore maja okres pomimo karmienia jedna w obu ciazach od 8 tygodnia po. Moja mama to samo,mloda plakala przez kolki,a ona,moze masz za malo tluste mleko.Ogolnie insynuacje o tym,ze sie dzieciak nie najada ciagle.Mloda nauczyla sie wcinac rece,a tesciowa,ze jest glodna.Wszystki dlatego, ze jestem szczupla.Dzisiaj lekarz wazyl mloda i na 5,5 kg,przybrala kilo przez miesiac.Tyle o najadaniu sie.

Arlenka trzymam kciuki,zeby malz wyluzowal.
    Nie daj sie:)
    Kometa jak tam?

• szałwia Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla dobrze,ze poszlas,rzeczywiscie slabo z tymi badaniami w PL.Tu mialam wszystko z ubezpieczenia.Cesarka nie jest taka zla,przynajmiej wiadomo,kiedy sie urodzi:)

Iva79 lubi tę wiadomość

• szałwia Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja w nosidlach,chustach ani w niczym nie chce byc,max 15 min do tej pory wytrzymala.

• Joanna85 Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po usg genetycznym, nie dalo sie zrobic przez brzuch bo dzidek ulozyl sie pleckami i do tego glowa w dol, jak na zlosc, wiec doktorek dobral sie do niego dowicpnie. Wyrazam sie juz w rodzaju meskim, bedzie chlopiec - bylo ewidentnie widac :-)
    Poza tym wszystko ok :-) ufff odechnelam z ulga i moge zaczac cieszyc sie ciaza. Dolegliwosci tez juz chyba odpuszczaja :-)
    No i jeszcze moj krwiaczek - na szczescie maleje :-)

Anatolka, arlenka, asia-m-b, ComeToMeBaby, Konwalia, Iva79, nika03, Mimi86, Antonelka, Vaina lubią tę wiadomość

Starania od II 2014
    5x IUI :-( (w tym ciąża biochemiczna)
    IVF
    Transfer 27.06 2 mrozaczków - hcg 7dpt-87, 9dpt-226, 11dpt- 646 :-)
    Magdalena 06.03.2017
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:
    Moja w nosidlach,chustach ani w niczym nie chce byc,max 15 min do tej pory wytrzymala.

Mój lubi :-) teraz jak byliśmy nad morzem to widzialam tylko 2 dzieci w chustach. Moje dziecko noszone przez męża było większą atrakcją niż sopockie molo i latarnia razem wzięte ;-) bardzo wiele ludzi się przyglądało i szeptalo "jakie Maleństwo" "patrz,patrz" itp. ;-)

szałwia lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
‹‹ 611 612 613 614 615 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ