X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki Rocznik'89 :)
Odpowiedz

Ciężarówki Rocznik'89 :)

Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • kwiatuszek789 Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia czopki glicerynowe polecała Adk. Zaparcia chyba mogą doprowadzic do postania hemoroidów wiec lepiej zaaplikować czopek niż cierpiec przez hemoroidy.

ada ja mam tak samo, ze nie zmusze sie do jedzenia czegos co powinnam - w tej sytuacji np natki. Nie lubie jej i tyle a jak mam się po niej poxniej źle czuc to nie ma sensu się zmuszać. Ja sobie w 2 miesiace ładnie nadgoniłam witaminami anemię i prawie się jej pozbyłam wiec organizm przyswaja te sztuczne witaminy. a przy okazji DHA tam jest i inne witaminy. Nic na siłe :)

A ja po wizycie jestem troche niezadowolona. Najpierw zadzwonili czy mogę troszke wczeniej przyjsc na wizyte wiec sie ucieszyłam bo na reke mi to bylo ale jak sie okazało to chyba doktorkowi się spieszyło bo wiele sie nie dowiedziałam. O GBS mam sie nie martwic bo jakby miał byc to by wyszło mimo podmycia. Dobrze, ze zapytałam o to to bede spokojna. Na infekcje nic nie powiedział i chyba zrozumiał ze mi zupełnie przeszła a tak nie jest ale eż jakos nie dociekał za bardzo, na mocz nic nie dał, Julka ułożona już niziutko, szyjka przygotowuje się do porodu ale mówił ze jeszcze daleko jest ale też nie zmierzył jej i nie wiem nawet czy sie skraca czy nie. Ostatnio mowil ze teraz odstawimy leki a dzisiaj nic o tym nie wspomniał. Jedynie co wiem i widzialam to ładnie bijące serduszko Niuni. Jak dotrzymam to za 2 tyg wizyta a jak nie to 6 tyg po porodzie. Aa no i odkrył Ameryke, ze akcja moze zaczac sie nawet jutro a moze i poczeka 2 tygodnie. Wielka mi nowość...

A co do tego czego sie zaczełam bac to chodziło mi o to, ze cos złego się dzieje, ze tak zaczeła szalec i nagle wciskac w kanał, ból spory przy tym był "tam" a brzuch tylko bolał od jej wygibasów a nie jakos okresowo czy skurczowo. Samego porodu nie boje sie. Bardziej pobytu w szpitalu.

Ide zaraz sprzatac bo jutro wstawiamy graty do łazienki :) dzis mąz zafugował płytki, czesciowo pomalował wiec teraz kosmetyka bedzie :)

A z nieprzyjemnych spraw to w sobote jade na pogrzeb do mamy mojej kolezanki z pracy. Ale chyba tylko do koscioła pójde bo bedziecie słyszały w tv o tej co na pogrzebie urodziła :P

klz9io4pkfldzhbc.png

Wysłany: 1 października 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja moze zapytaj lekarza co sie dzieje bo dziwne masz te objawy - ból biegunkowy a później i tak problem. I do tego śluz. Wg mnie troszke to dziwne a szczególnie ten sluz.

Jak ja wam współczuje tych zaparć. U mnie zaczeło sie 2 razy dziennie i nie wiem czy to sprawka owoców i capucino czy organizm powoli sie oczyszcza przed porodem.

A tak w ogole to przytyłam w 2 tyg 2 kg!! :/ Masakra

klz9io4pkfldzhbc.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie Dorota, trochę lekarz potraktował Cię lekceważąco...najważniejsze, że Julka ma się dobrze, że się opuściła. Strasznie jestem ciekawa kiedy się zacznie wszystko i czy zacznie się samo :) Dorota, to nie Ty przytyłaś, to mała rośnie :D W ogóle zazdroszczę Ci tego jak przechodzisz ciążę :) zaparć nie masz, zgagi też nie. Pod tym względem to bajka :) A ile przytyłaś od samego początku? Ja mam teraz równe 3 kg do przodu już :/ Najgorsze jest to, że wcale nie jem dużo, wydaje mi się nawet, że jem trochę mniej niż przed ciążą, na pewno jem zdecydowanie mniej słodyczy a więcej warzyw i owoców. Przecież dzidek i całe jego wyposażenie nie waży 3 kg :/ eh. Ale wykres pokazuje prawidłowy przyrost wagi niby, ale boje się, że na tycie to trochę za wcześnie jednak. Myślę, że na tycie może mieć też wpływ to, że nie palę. Wiadomo, metabolizm od fajek przyspiesza. A teraz wszystko zwolniło, poza przyrostem masy ciała :D

Madzia, a jak z Twoim siusianiem? :p W sensie chodzisz tak samo często jak w pierwszym trymestrze? Bo ja zauważyłam, że siusiam zdecydowanie mniej (chociaż i tak chyba ciut więcej niż przed ciążą)

Kurdę, zrobiłam dzisiaj to spaghetti, ktore miało być z kurkami a wyszło z boczniakami, bo kurek nie dostałam. Mąż zjadł i bardzo mu smakowało, a ja się coś boję tego. Bo smażona cebula z czosnkiem i śmietana do tego i chyba jakieś to takie ciężkostrawne mocno wyszło. Niby bym wszamała, ale obawiam się, że znów odbije się to na moim samopoczuciu :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2015, 14:16

o1483e5e2gt7h77w.png
  • pleasure Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 13:28

Marzec x 2 <3 <3
  • arien Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze powiedzcie mi, jakie witaminy z DHA polecacie? Patrzyłam na Mama DHA i Mama DHA Premium, ale sama nie wiem. Bierze się dwie kapsułki dziennie i chyba mi to jakoś drogawo wygląda...

o1483e5e2gt7h77w.png
  • A-nisia Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To sobie wykrakałam! skarżyłam się że nie czuje zadnych objawów ciąży to własnie dostaje je z całą siłą :( dziś nie wstałam z łóżka rano tak mi było niedobrze, dopiero teraz sie zwlekłam...nie poszłam do pracy, jakoś to przeszło ale jutro juz nie ma wyjścia....:(

ex2banlianb8bcf2.png
  • A-nisia Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia a mi sie wydaje ze 3 kg w 16 tyg to nie dużo wcale...pewnie to zalezy od wagi, od której zaczynałas ale prawidłowy przyrost w pierwszym trymestrze wg mądrych ksiązek to własnie około 3 kg..:)

ex2banlianb8bcf2.png

Wysłany: 1 października 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia ja biore Prenatal Duo. Tez sklada sie z dwoch kapsulek Prenatal Classic + Prenatal DHA. Od II trymestru mozna brac. Ale jesli wyniki krwi sa ok to nie ma sensu chyba sie suplementowac bo to jednak wszystko sztuczne.
    Fakt, na ciaze nie narzekam. Troche senna chodzilam ale zwalilam to na wieksze obroty w pracy i nie mialam nawet jak wziac wolnego, mdlosci kilka razy mnie dopadly i przez kilka dni bolala mnie kosc ogonowa. Jak dowiedzialam sie o ciazy to mojanwaga wskazywala chyba 56kg a na pierwsza wage w karcie ciazy mam wpisana 58 chyba. A teraz 71kg wiec przytylam 13-15kg. Ale szczerze to nie czuje tego po sobie.

Anisia wspolczuje kiepskiego samopoczucia :-( moze trzymaj przy lozku jakas lekkostrawna przekaske zeby przed wstaniem z lozka zjesc.

klz9io4pkfldzhbc.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anisia, współczuję mdłości, postaraj się przed wyjściem z łóżka zjeść coś suchego - sucharki, herbatniki, kilka migdałów lub słonych paluszków. Może choć trochę złagodzi wrażenie.

Kasia, myślę, że 3 kg to całkiem dobry przyrost. Zobacz, że część marcówek pisze już o przyrostach rzędu 5-6kg. Ja ważyłam się wczoraj i przytyłam tylko 600g, więc nadal mam ponad 4kg na minusie, ale postanowiłam się tym jednak nie martwić. Zaniepokoi mnie to jeśli wyniki krwi będą złe lub lekarz na USG stwierdzi, że mały jest malutki. Ja zamiast DHA planuję kupić sobie tran, który też kwasy DHA zawiera i jest polecany w ciąży, a nie będzie w nim jodu i wit. D3, bo te leki mam na receptę od endokrynologa i nie chcę przesadzić z ich ilością.

Dorotko, no właśnie ten śluz mnie też najbardziej martwi. Bo poza tym nie mam poczucia wzdęcia czy ciężkości, więc nie jest źle. Chyba spróbuję z czopkiem, opróżnię jelitka i zobaczę czy sytuacja się powtórzy. Wszystko zaczęło się po obiedzie u teściowej w niedzielę - tłusty kurczak i tort na deser. Dzięki za wyjaśnienie z Twoim strachem, no i mam nadzieję, że dzisiejsza wizyta choć krótka i słaba, to przynajmniej w tej kwestii Cię uspokoiła.

43kt9vvjbmmercyy.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle robię eksperyment, który zrobiła jakiś czas temu moja siostra i zadziałał. Normalnie przetłuszczają mi się mocno włosy i myję je codziennie lub co ok. 36h (raz rano, raz wieczorem). Moja siostra na wyjeździe nie miała opcji częstego mycia włosów i od tamtej pory znacznie mniej jej się przetłuszczają - myje 1-2 razy w tygodniu. No i ja tez byłabym szczęśliwa gdyby wystarczało umyć raz na 3 dni, więc umyłam w poniedziałek wieczorem i obiecałam sobie, że nie umyję przed piątkiem rano, bo w południe się umówiłam z koleżanką. Zobaczymy czy zadziała, ale zaraz muszę iść do apteki i strasznie mi wstyd jak wyglądam...

43kt9vvjbmmercyy.png
  • pleasure Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 13:28

Marzec x 2 <3 <3
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie wróciłam z nowym telefonem :D

Anisia, ja miałam patent na mdłości zaraz po przebudzeniu zjeść cos lekkiego. Najlepsze bylo pieczywo chrupkie i dopiero po paru minutach wstawałam z lóżka. Najlepiej jeść na leżąco, przynajmniej mi się sprawdziło. Może u Ciebie zadziała.

Kasia ja biorę Mama DHA, biorę raz dwie tabletki raz jedna, fakt opakowanie starcza na miesiąc. Od następnego opakowania chyba zacznę Premium.

Ja ja narazie mam jakies 1-1,5kg na plusie. Ale jem teraz bez opamiętania i to najwięcej słodyczy. A dzisiaj na obiad była zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem! Mniam.

Docia, ja przesadna nie jestem ale w ciąży nie pojde na żaden pogrzeb. Za bardzo przeżywam takie okoliczności.
    Szkoda ze wizyta taka na szybko, ale najważniejsze ze z Julką wszystko dobrze.

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia u mnie właśnie zaczęło sie od takiego łaskotania, jakby rybki podgryzały Cie od środka :P gratuluje :D

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • pleasure Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 13:29

monika_89 lubi tę wiadomość

Marzec x 2 <3 <3
  • arien Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia, gratuluję i zazdroszczę!!! <3 Ja tak miałam wczoraj po kiszonej kapuście, ale to jelita :D Teraz zjadłam kinder bueno i zobaczymy :D

Byłam w sklepie, kupiłam jabłka, chipsy jabłkowe, maślankę i otręby granulowane ze śliwką. I zobaczymy :)

A-nisia - współczuję Ci. Kurczę, dobrze, że w sumie takie przyjemności mnie ominęły. Miałam jakieś takie dwa - trzy tygodnie, że mnie mdliło, ale nie jakoś kosmicznie i najbardziej popołudniami i wieczorami. Mnie pomagały bardzo cukierki imbirowe verbeny.

Patrycja, mnie do marcówek jakoś się daleko zrobiło, jakoś chyba wolę takie bardziej kameralne towarzystwo

Ada, a mama dha bierzesz jedną czy dwie kapsułki? - nieaktualne, gapa ze mnie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2015, 15:50

o1483e5e2gt7h77w.png
  • czekolada Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda u mnie też zaczynało się od łaskotania więc spokojnie myślę że to Twoja niunia :-P

Kasia u mnie jest 4kg na plusie najbardziej widać po biodrach zrobiłam się szersza no i piersi rozmiar większy ale jakoś nie odczuwam tych kilogramów.

Ja biorę dha mama od jakiegoś 8 tygodnia brałam 2 tabletki co drugi dzień, teraz już biorę codziennie i chyba tak jak Ada zacznę następne opakowanie od dha mama premium.

Patrycja, u mnie włosy szybko się przetłuszczają na drugi dzień rano już były nieświeże a teraz w ciąży myję je co 3-4 dni bo nie mam potrzeby, i w ogóle jakby ich kondycja poprawiła się. wczoraj w południe je umyłam a dziś rano spokojnie mogłabym chodzić w rozpuszczonych i jest z nimi wszystko ok, oby taki stan został i po ciąży ;-)

Jakub <3
    f2wli09klx6li47m.png
    f2w3rjjgfdv6rpfo.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mnie te kg na pewno poszły w piersi. Obecnie mam tylko jeden dobry stanik, kupiony już w ciąży. I zaczęły mi się na piersiach takie pryszcze małe robić, ze dwa czy trzy już wycisnęłam :p i tylko na piersiach.

Co do włosów to ja nigdy nie miałam problemów z przetłuszczaniem. W sumie nigdy w życiu mi się nie przetłuściły, ale ja mam z natury baaardzo suche. Natomiast na pewno zauważyłam, że prawie w ogóle nie wypadają, a wcześniej wychodziły garściami, tak że zaczęłam się bać, że jestem poważnie na coś chora :p

Myślicie, że jakbym skusiła się na ten mama dha premium to wystarczy mi jedna tabletka dziennie?

o1483e5e2gt7h77w.png

Wysłany: 1 października 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasy (i cera bardzo czesto) poprawiaja sie w ciazy ale niestety po ciazy chyba stan wraca do tego sprzed ciazy. Mi fryzjerka powiedziala zebym od razu po porodzie zaczela brac jakies witaminy zeby wlosy nie zaczely mi garsciami wychodzic. A tez teraz mniej sie przetluszczaja i pryszcze nie wyskakuja.

Madzia gratuluje ruchow :-) Malutka lubi slodkosci :-)

Ada nie do konca zrozumialam. Jest jakis przesad co do pogrzebow w ciazy czy dla Ciebie to jest po prostu zbyt emocjonalne wydarzenie?
    Ja i tak pojade. W zasadzie bardziej dla kolezanki bo to dobra znajoma i czuje taka potrzebe byc z nia w tym kiepskim momencie.

I jak ma mi tylek nie rosnac jak opieprzylam pol opakowania pierogow z serem, ktore polalam smietana i posypalam cukrem...? Reszta na kolacje :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2015, 16:37

klz9io4pkfldzhbc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, nie martw sie mój mąż też nie bardzo interesuje sie ciążą, musze go mobilizować

Docia, jest przesąd ze ciężarna nie powinna iść na pogrzeb. Ja tak jak napisałam ze przesadna nie jestem, ale na pogrzeb sie nie wybiorę. Na szczęście, nie muszę i oby tak zostało.

Ja miałam problem z wypadającymi włosami po odstawieniu tabletek anty. Włosy leciały garściami, a ja miałam łyse prześwity. Witaminy nie pomagały, jedynie znalazłam szampon, teraz dostępny w Polsce Alpecin C1. Ale to szampon z kofeiną wiec w ciąży go nie stosuje. Ale jak szukalam rozwiązania na ten problem to dowiedziałam sie ze jest cos takiego jak łysienie poporodowe, które dotyka większość matek po porodzie. Dopóki hormony sie nie ustabilizują to nie ma skutecznego środka żeby temu zapobiec.

ex2bmg7yxswzkwmo.png

Wysłany: 1 października 2015, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łysienie kiepsko brzmi :-/ mam nadzieje ze nas to ominie.
    Ja tam nie slyszalam o takim przesadzie. Jedynie ze nie wolno z nie ochrzczonym dzieckiem chodzic na cmentarz :-P

klz9io4pkfldzhbc.png
‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ