X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zaleceń żywnościowych to też są tu rozbieżności. Mam broszurę o cukrzycy ciążowej ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie i tam jest np. taka informacja:

"Aceton (ketony) w moczu świadczy o stanie głodu organizmu matki i jest szkodliwy dla płodu. Rozwiązaniem jest spożywanie dodatkowej kolacji, poleca się białe pieczywo i mleko." 🤷‍♀️

KaroInka ja dostałam od mojej diabetolog kartkę z zaleceniami ogólnymi, co jeść, a czego unikać. Tłumaczyła też jak komponować posiłki, co ile jeść itd. Jadłospisów jest sporo w internecie.

Co do wagi, to u mnie jest ok. 1kg na miesiąc. Ale do pewnego momentu waga stała praktycznie w miejscu, martwiło mnie to. Jeśli nie masz nadwagi, to chyba trochę przesadził 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2020, 11:35

3i492n0aa33ktkto.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O co do białego pieczywa i mleka, to w poprzedniej ciąży mnie przed nocna insuliną uratowały. Moja diabetolog prawie na zawał zeszła jak jej powiedziałam co jem na ostatni posiłek. A właśnie na belly przeczytałam, że tak sobie dziewczyny radziły.

Szkoda, że teraz na mnie nie działa.
    Dzisiaj idę na pierwszą wizytę do diabetologa (innego niż poprzednio) i trochę mam stracha. Mam nadzieję, że nie wyśle mnie na krzywą i sama glukoza na czczo i pomiary z glukometru jej wystarczą.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poważnie tak z tym białym pieczywem i mlekiem? Kurde! Szkoda, że nie znałam tego patentu wcześniej. Może faktycznie by mi to pomogło, żeby nie dostać nocnej insuliny. Marze o tym żeby zjeść drożdżówkę...

05.05.2021 TP chłopiec Piotruś ♥
    28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale ta posypka jest najlepsza! kurde musze poszukać jakieś odpowiedniej :P
    po tej insulinie w normie ale blisko 90. Tak jakbym nie znalazła jeszcze dobrej dawki dla siebie i mam obawę, że w każdej chwili przekroczę. Ale póki tak się nie dzieje to nie panikuje.

28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze można zrobić domowe bułeczki drożdżowe. Mój mąż takie robił nie raz. Kurcze może powiem mu żeby zrobił i też spróbuję 🤷‍♀️

Skowronek u mnie insulina też szału nie robi.

3i492n0aa33ktkto.png
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franiczka_ wrote:
    Zawsze można zrobić domowe bułeczki drożdżowe. Mój mąż takie robił nie raz. Kurcze może powiem mu żeby zrobił i też spróbuję 🤷‍♀️

Skowronek u mnie insulina też szału nie robi.
    Ja to mam dwie lewe ręce do pieczenia i gotowania także może być z tym problem :P

Franiczka_ lubi tę wiadomość

28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skowronek wrote:
    Ja to mam dwie lewe ręce do pieczenia i gotowania także może być z tym problem :P

Rozumiem, bo gdybym sama miała zrobić coś z ciasta drożdżowego, to nic by z tego nie było poza jednym wielkim zakalcem 😅😁

Skowronek lubi tę wiadomość

3i492n0aa33ktkto.png
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem tak, myślę, że glukometr jest ok bo miałam sytuacje, że mi wyskoczyło po posiłku 144 i 131. To raczej nie jest tak, że jeśli jestem pod kontrolą diabetologa to muszę mieć po białym chlebie 200. Wszystko zależy od organizmu. Dlaczego niektóre dziewczyny są na insulinie a inne radzą sobie samą dietą. U mnie po godzinie i 2 na krzywej nie miałam przekroczeń, czyli mój organizm radzi sobie z nadmiarem cukru. Ja dostałam skierowanie bo na czczo miałam 95, jak zaczęłam jeść dwie kolację i posiłek przed snem to cukier na czczo mam dobry. Dzisiaj po kolacji z białym chlebem miałam na czczo 83. Po drozdzowym cieście cukier mam wyższy. Ja nawet sobie takim specjalnym paskiem sprawdzałam czy glukometr działa prawidłowo o było napisane, że tak. Co do skoków cukru to są niebezpieczne ale takie które przekraczają dużo ponad normę. Czytalam, że po posiłku najwyzszy wyrzut cukru jest właśnie po godzinie. Na początku nawet sobie sprawdzałam jak mi spada od tej 1 godziny i rzeczywiście tak było. Jak by były stare normy to tak naprawdę polowa z nas cukrzycy ciazowej by nie miała.
    KaroInka ten Twój lekarz jakiś dziwny jest, mój to nic na temat wagi mi nie mówi. Wiadomo, że jakby się tylo po 2 kg na tydzień to rozumiem ale też bez przesady. I jeszcze powiedzieć coś takiego kobiecie na diecie cukrzycowej...

qdkki09kzl1i271j.png
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam teraz pytanie, robiła któraś badania, morfologie i mocz? Bo ja muszę zrobić i teraz się zastanawiam czy jeść śniadanie rano o 7 przed wyjściem z domu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2020, 17:10

qdkki09kzl1i271j.png
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze mi sie przypomnialo, ze jak się czuje słabo i nie mam na nic siły to wtedy mierze cukier i mam właśnie niski w takiej sytuacji, np. 75. Więc chyba ten glukometr działa dobrze. Ogólnie dietę cały czas trzymam, raz zjadłam biały chleb...kurde ale się tłumaczę 🤣 Ale to dlatego, że się zdenerwowałam. Lekarki się zapytam czy moje dobre wyniki moga świadczyć o nieprawidłowym działaniu glukometru i wtedy będę spokojna.

qdkki09kzl1i271j.png
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala ja byłam na badaniach w poniedziałek i nie jadłam nic, dopiero jak przyszłam do domu to zjadłam. Jedynie co to piję wodę przed badaniami bo inaczej nie ma u mnie szans na pobranie krwi😅. Wiecie co, tak myślę że jak jeszcze raz coś mi dowali to chyba zmienię lekarza. Nie chodzi mi o to, żeby lekarz nie zwracał uwagi i był super miły ale nie chcę żeby te wizyty były dla mnie stresem.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Nowa_Monika Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2020, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala139
    Jeśli chodzi i bialy chleb to ja bym uważała. To co jest zabronione w cukrzycy ciazowej to lepiej się tego trzymać. Bo możesz zjeść chleb biały ale nie koniecznie po 1h musisz mieć najwyższy wynik. Wtedy może być nawet po 10min najwyższy albo nawet po 1,5h. Zależy jak wszystko się trawi itp. Dużo sama się na czytałam. I dużo dziewczyn radzi by trzymać się zaleceń. Nie jesc zakazanego jedzenia w ciazy. Trzeba się przemęczyć kilka miesięcy. Czasami nawet po batonie czy pizzy zwykłej możesz mieć po 1h super cukier a skok mogl być kiedy indziej. Niestety ale tak to działa. Musimy uważać na to co jemy. Patrzec Na IG, a także na cukry w nich zawarte. To wszystko dla zdrowia dzieciątka

• Kala139 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, to ja też nie będę jadła. Pewnie, że tak, nie dość, że się człowiek denerwuje czy z dzieckiem wszystko jest ok to jeszcze się denerwujesz czy lekarz znowu czegoś nie powie. A ile przed wizytą robicie badania?

qdkki09kzl1i271j.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Monika wrote:
    Kala139
    Jeśli chodzi i bialy chleb to ja bym uważała. To co jest zabronione w cukrzycy ciazowej to lepiej się tego trzymać. Bo możesz zjeść chleb biały ale nie koniecznie po 1h musisz mieć najwyższy wynik. Wtedy może być nawet po 10min najwyższy albo nawet po 1,5h. Zależy jak wszystko się trawi itp. Dużo sama się na czytałam. I dużo dziewczyn radzi by trzymać się zaleceń. Nie jesc zakazanego jedzenia w ciazy. Trzeba się przemęczyć kilka miesięcy. Czasami nawet po batonie czy pizzy zwykłej możesz mieć po 1h super cukier a skok mogl być kiedy indziej. Niestety ale tak to działa. Musimy uważać na to co jemy. Patrzec Na IG, a także na cukry w nich zawarte. To wszystko dla zdrowia dzieciątka

A jakby to się miało do testu OGTT gdzie wypijamy czystą glukoze? W takim wypadku nie ma ryzyka, że cukier wybija wcześniej? Pytam z czystej ciekawości 🙂

Kala morfologia na czczo 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2020, 18:45

Kala139 lubi tę wiadomość

3i492n0aa33ktkto.png
  • Nowa_Monika Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2020, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli masz Facebooka to polecam dołączyć do grup cukrzyca ciazowa przepisy. Jest ich kilka. Dziewczyny dają bardzo fajne przepisy. Nawet na zachcianki slodkie. Ja ostatnio robilam ciasto z płatków owsianych z kremem z mascarpone i mleczka kokosowego z dodatkiem ksylitolu (ma bardzo biski IG, a erytrytol jeszcze lepszy ).

A co do badan to ja dopiero w 14tyg jestem . Qizyte mam we wtorek teraz. A dziś bylam robić badania z moczu i krwi. Staram się przed wizytą kilka dni rzeby wyniki były że tak powiem świeże a nie np 2tyg przed wizytą bo w tym czasie w sumie dużo może się zmienić i zadziać

• Kala139 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, że rozumiem, że dieta jest najważniejsza. Mojandietetyczka mówiła tylko, że nie poleca białego pieczywa a nie, że jest całkowicie zakazane. Raz zjadłam, więcej nie zjem. Jakby się tak ciągle zastanawiać nad tymi cukrami to trzeba by było mierzyć co 10 minut i obserwować...Ale to oszalec by można było. Ja np. jem owoce bo Pani mi mówiła, że mam je jeść bo jestem w ciazy i powinnam jeść owoce. Cukry mam po nich dobre, a też bym mogła się zastanowić czy przypadkiem po 1 godzinie i 15 minutach nie przekroczyłam normy...

Nowa_Monika lubi tę wiadomość

qdkki09kzl1i271j.png
  • Nowa_Monika Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2020, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franiczka
    Szczerze mówiąc nie wiem :D Ale wydaje mi się ze to jest na takiej zasadzie ze tutaj pijemy czysta glukoza sam cukier.
    A w jedzeniu w tabeli mamy różne rozpiski nie tylko cukry ale tez węglowodany czy np dodatki maki pszennej (ktora mimo ze nie jest cukrem to niestety podnosi nam cukier )

• Kala139 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa Monika dzięki, zobaczę sobie tę grupę z chęcią, bo już powoli pomysłów brak. Ja robiłam drożdżowe dla diabetyków i było dobre. Ksylitol też mam w domu🙂

Nowa_Monika lubi tę wiadomość

qdkki09kzl1i271j.png
  • Nowa_Monika Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no oczywiście, nie chce źle i żebyś źle mnie zrozumiala czy coś. Bo ja sama dopiero się uczę tak jak i ty i pewnie też błędy popełniam. :*
    Ja np staram się trzymać rozpiski która dostałam od diabetolog. Chodząc teraz na zakupy jakieś 1h dłużej spędzam bo czytam wszystkie etykiety heh
    Ale nie ma co tez pogadać w paranoje. Każda z nas jest inne jednej może wybić cukier po czymś a inna to zje i będzie mieć super wiec tez trzeba brać z przymrużeniem oka. Ostatnio czytałam np ze niektóre miały super wynik po kopytkach z zytniej. A u mnie się to nie sprawdziło bo miałam przekroczenie. Wiec tez wiem ze nie moge :3

Kala139 lubi tę wiadomość

• Nowa_Monika Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2020, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam naprawdę te grupy. Sama tam jestem. Są porady i różne przepisy. Zawsze coś innego. Bo ja sama juz nie wiem co mam jeść. A tak to można trochę popatrzeć

‹‹ 8 9 10 11 12 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ