X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2020, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala zazdroszczę Ci tych wyników na czczo. Ja nawet z insuliną nie mam takich niskich. Sama już nie wiem od czego to zależy. A im dalej w las tym pewnie będzie gorzej.

05.05.2021 TP chłopiec Piotruś ♥
    28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2020, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skowronek wrote:
    Kala zazdroszczę Ci tych wyników na czczo. Ja nawet z insuliną nie mam takich niskich. Sama już nie wiem od czego to zależy. A im dalej w las tym pewnie będzie gorzej.

Mnie wczoraj diabetolog powiedziała, że od 32tc często najbardziej wariują 🙄

3i492n0aa33ktkto.png
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2020, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio serek wiejski albo twarożek grani. Dzisiaj zjem jogurt bo muszę przerwę zrobić z tym serkiem. No i dziwne u mnie bo teraz mam niższy cukier niż w 1 trymestrze. Nawet po posiłkach mam mniej narazie. A dzisiaj po drugim śniadaniu po 1,5 godziny zaczęłam się słabo czuć, mierze cukier a tam 79, jem teraz jabłko bo do 13 chyba bym musiała spać żeby wytrzymać.

qdkki09kzl1i271j.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2020, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala no głodzić się też nie możemy i przetrzymywać na głodzie, bo wtedy ketony wywala 🥺 Ja jem dwa małe drugie śniadania, zamiast jednego, bo do obiadu bym padła z głodu i miała wyrzuty sumienia, że dziecko głodzę. Z tym, że śniadanie jem o 6.30.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2020, 12:12

3i492n0aa33ktkto.png
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2020, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chyba też bym musiała spróbować rozbić drugie śniadanie na jakieś dwa mniejsze posiłki, bo od 10 do 13 ciężko mi wytrzymać. Tylko już mi pomysłów brakuje co mogłabym jeść w pracy

28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
  • oloowa2709 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2020, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja ketonów nie miałam nigdy w moczu i nadal nie mam. Glukozy tez nie. Próbowałam jeść te pol godziny przed snem, wczoraj np. Jogurt naturalny 0%. Dzis rano zmierzyłam cukier i 107 🥺. Za 20 min 101. Im ponziej mierze i jem kolacje nie później niż 21 tym cukier rano niższy choć przez ten cały czas ani razu w normie na czczo..w piątek wizyta..

Starania od 04.2016,Niedoczynnośc tarzcycy,Mutacje MTHFR C677T i A1298C., PAI1 homo,Hiperprolaktynemia05.2017 HSG, drozne oba
    07.2018 histeroskopia Endometrium polipowate.
    Mąż OK.
    10.2018 Start Invimed, badania, cykle stymulowane, torbiel 8cm...
    03. 2020 start 1 procedura, krótki PROTOKÓŁ, stymulacja nieudana, punkcja odwołana.

06.2020 naturalny cud 🙏34 dc II, 35dc bhcg 5854, 37 dc 12144, 41dc jest zarodek i jest ♥️
    Ciąża na clexane, acard, letrox, prenatal, luteina
    iv09g7rfalmky5ts.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2020, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oloowa2709 wrote:
    A ja ketonów nie miałam nigdy w moczu i nadal nie mam. Glukozy tez nie. Próbowałam jeść te pol godziny przed snem, wczoraj np. Jogurt naturalny 0%. Dzis rano zmierzyłam cukier i 107 🥺. Za 20 min 101. Im ponziej mierze i jem kolacje nie później niż 21 tym cukier rano niższy choć przez ten cały czas ani razu w normie na czczo..w piątek wizyta..

Mnie też nigdy nie wyszły ketony ani glukoza w moczu. Myślę, że właśnie dlatego, że staram się tak rozkładać posiłki, by nie dopuszczać do głodu, ale to tylko takie moje przypuszczenia, bo pewności nie mam 🙂

Może być tak, że Tobie służy dłuższą przerwa nocna. A czemu jogurt 0%? Mnie diabetolog to nawet mówiła, by do tego jogurtu zjeść kilka orzechów, bo są tłuste więc dłużej mnie będzie trzymać. Mam już dość tego jogurtu, ale nic innego mi nie służy, więc już nawet nie chce kombinować.
    A próbowałaś zjeść na ostatni posiłek po prostu kromkę chleba z masłem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2020, 12:43

3i492n0aa33ktkto.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2020, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skowronek wrote:
    ja chyba też bym musiała spróbować rozbić drugie śniadanie na jakieś dwa mniejsze posiłki, bo od 10 do 13 ciężko mi wytrzymać. Tylko już mi pomysłów brakuje co mogłabym jeść w pracy

No z tymi pomysłami na posiłki to faktycznie jest ciężko.
    Ja dziś zjadłam na drugie śniadanie nr 1 serek wiejski i średnie jabłko (cukier po godz. 102). A na kolejne kromkę z masłem orzechowym (cukier 103).

Tak mi siadło na głowę to, co wczoraj mi mówiła diabetolog, że dziś cały dzień mierzę cukry 🙈

3i492n0aa33ktkto.png
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2020, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie mierze tak często, bo chyba głowa by mi wybuchła. Dodatkowo bolą mnie już opuszki palców, a gdzie tu do końca ciąży. Ostatnio na małym palcu, aż miałam siniaka. Chyba musiałam utrafić w jakieś naczynko

28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
  • oloowa2709 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2020, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franiczka_ wrote:
    Mnie też nigdy nie wyszły ketony ani glukoza w moczu. Myślę, że właśnie dlatego, że staram się tak rozkładać posiłki, by nie dopuszczać do głodu, ale to tylko takie moje przypuszczenia, bo pewności nie mam 🙂

Może być tak, że Tobie służy dłuższą przerwa nocna. A czemu jogurt 0%? Mnie diabetolog to nawet mówiła, by do tego jogurtu zjeść kilka orzechów, bo są tłuste więc dłużej mnie będzie trzymać. Mam już dość tego jogurtu, ale nic innego mi nie służy, więc już nawet nie chce kombinować.
    A próbowałaś zjeść na ostatni posiłek po prostu kromkę chleba z masłem?
    Może tak wlasnie być ze ta przerwa jednak dłuższą powinna być u mnie. 0%bo kupilam i takie i takie. Juz próbuje wszystkiego 😅. Z kromka chleba z masłem też próbowałam. Jem tylko zytni na zakwasie domowego wypieku. Po bułce białej cukier mi szedł mocno do góry. Zjadlam może z 2 razy przez ten okres

Starania od 04.2016,Niedoczynnośc tarzcycy,Mutacje MTHFR C677T i A1298C., PAI1 homo,Hiperprolaktynemia05.2017 HSG, drozne oba
    07.2018 histeroskopia Endometrium polipowate.
    Mąż OK.
    10.2018 Start Invimed, badania, cykle stymulowane, torbiel 8cm...
    03. 2020 start 1 procedura, krótki PROTOKÓŁ, stymulacja nieudana, punkcja odwołana.

06.2020 naturalny cud 🙏34 dc II, 35dc bhcg 5854, 37 dc 12144, 41dc jest zarodek i jest ♥️
    Ciąża na clexane, acard, letrox, prenatal, luteina
    iv09g7rfalmky5ts.png
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2020, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj zjadłam na kolację biały chleb. Czułam dzisiaj taki zapach od niego, że nie mogłam się powstrzymać. I wiecie co? Cukier po godzinie 89. Także jak będę miała kryzysy po chlebie zytnim czy razowym to sobie zjem biały🙂
    A cukier czasami mierze częściej jak np.zgrzesze albo jestem ciekawa jak po danym posiłku to wygląda.

qdkki09kzl1i271j.png
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala a jesteś pewna, że ten Twój glukometr jest dobry? Na prawdę zastanawiają mnie Twoje wyniki...
    A jeżeli chodzi o rzeczy tzw. zakazane, jak np białe pieczywo, to moja diabetolog mówiła, że mierzenie po nich cukrów po godzinie nie ma sensu. Bo ich fenomen jest taki, że ten cukier może Ci wybić wcześniej bądź później. A w przypadku cukrzycy ciążowej najgorsze są skoki cukru a nie same jego wysokie wyniki

28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj byłam na wizycie i lekarz wreszcie kazał mi isc do diabetologa. W ogóle był zdziwiony czemu jeszcze nie byłam. Rozumiem, że sama mam sobie ustalać do jakiego specjalisty iść a przecież na ostatniej wizycie wszystko było wg niego super i nawet testu nie kazał robić wcześniej. Zwrócił mi uwagę na to, że waga pokazała 0,8 kg więcej niż ostatnio i że to za dużo i jak sobie wyobrażam to dalej. Myślałam, że się tam popłacze bo powiedział to tak jakbym się obżerała. Ogólnie potraktował mnie wczoraj jak jakąś idiotkę, nagadał że muszę bardziej się pilnować bo wszystko szkodzi dziecku. Nic się już nie odzywałam i chciałam tylko wyjść. Także muszę jeść mniej i nie tyć. Od początku ciąży to pierwszy przyrost, wcześniej schudłam.
    Dzisiaj cukier brzydki bo 94, mierzylam później niż zwykle. Jakos mnie zdolowala ta wizyta wczoraj. Wyniki krwi i moczu wg niego ok. Za tydzień idę do diabetologa.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już na naszej grupie majówkowej napisałam Ci co o tym myślę, nie podoba mi się zachowanie Twojego lekarza. Masz możliwość zmiany?
    Nie możesz sie przecież głodzić. Ja na początku cukrzycy źle komponowałam posiłki bo tak się przestraszyłam tych węglowodanów, że chodziłam wiecznie głodna, to tylko powodowało u mnie większą frustracje, a pasek od ketonów był aż bordowy

28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzie chodzi o to, że jak zjesz coś niedozwolonego to masz taki wyrzut cukru, którego możesz nie wyłapać bo on się pojawi po 20 minutach, pół godzinie czy po półtorej. Nigdy tego nie wiadomo.

Z lekarzami to trzeba uważać. Ja to zawsze od razu reaguje i ripostuje bo drażni mnie takie dogadywanie.

28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka wrote:
    Wczoraj byłam na wizycie i lekarz wreszcie kazał mi isc do diabetologa. W ogóle był zdziwiony czemu jeszcze nie byłam. Rozumiem, że sama mam sobie ustalać do jakiego specjalisty iść a przecież na ostatniej wizycie wszystko było wg niego super i nawet testu nie kazał robić wcześniej. Zwrócił mi uwagę na to, że waga pokazała 0,8 kg więcej niż ostatnio i że to za dużo i jak sobie wyobrażam to dalej. Myślałam, że się tam popłacze bo powiedział to tak jakbym się obżerała. Ogólnie potraktował mnie wczoraj jak jakąś idiotkę, nagadał że muszę bardziej się pilnować bo wszystko szkodzi dziecku. Nic się już nie odzywałam i chciałam tylko wyjść. Także muszę jeść mniej i nie tyć. Od początku ciąży to pierwszy przyrost, wcześniej schudłam.
    Dzisiaj cukier brzydki bo 94, mierzylam później niż zwykle. Jakos mnie zdolowala ta wizyta wczoraj. Wyniki krwi i moczu wg niego ok. Za tydzień idę do diabetologa.

Jesteś w 18tc i wg Twojego lekarza przyrost wagi 0,8kg w stosunku do poprzedniej wizyty to dużo? Yyy. To wg niego w ciąży nie powinno się przybierać na wadze? A dziecko, wody, macica, większa ilość krwi? No szok jakiś... Jaki okres czasu minął od ostatniej wizyty, że te 0,8kg to taki dramat? 😐

3i492n0aa33ktkto.png
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olimama wrote:
    To zeby wyłapać takie skoki cukru to jedynie system ciągłego pomiaru glikemi.
    No tak, jedynie.
    Dlatego chodzi mi o to, że nie można za bardzo się cieszyć z faktu, że zjadło się coś mało odpowiedniego i po godzinie cukier był ok, bo to wcale nie musi oznaczać niczego dobrego

28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olimama wrote:
    To zeby wyłapać takie skoki cukru to jedynie system ciągłego pomiaru glikemi.

A te systemy mają 15-minutowe opóźnienie i również 20% margines błędu 😐 Także nie ma idealnego sposobu. Trzeba się trzymać zasad, ale też nie popadać w paranoje, bo w ciąży odchudzać się nie można, a zapotrzebowanie kaloryczne się zwiększa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2020, 11:04

Skowronek, olimama lubią tę wiadomość

3i492n0aa33ktkto.png
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 tygodnie i właśnie to jest problem, że cyt. „O! 2 tyg i prawie kilo, a jeszcze 22 tygodnie to w takim tempie ile chce Pani ważyć na koniec? Proszę się bardziej pilnować z jedzeniem”. Potem mu się moje notatki z cukrów nie spodobały chociaz ostatnio był z nich zadowolony i nagadał jakie to niebezpieczne i szkodliwe dla dziecka bo kilka razy nie zmierzyłam cukru po ostatniej kolacji. Niestety ale nie jestem zbyt asertywna a jeszcze trafił w mój czuły punkt, bo jako nastolatka miałam problem z zaburzeniami odżywiania. Fakt jadłam trochę częściej przez te ketony ale widocznie mam jeść mniej. Ten lekarz ma bardzo dobre opinie ale jakoś mi nie podchodzi. Korzystam z pakietu w luxmedzie ale jakbym chodziła prywatnie to raczej bym się już więcej nie pojawiła. Czasem na wizycie jest ok a czasem ma jakieś odchyły.

A jak wyglądały Wasze wizyty u diabetologa? Czy coś Wam tłumaczył z dietą, podał jakieś przykłady jadłospisu, kazał liczyć te wymienniki?

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2020, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja diabetolożka nie podała mi jadłospisu ale dostałam taką rozpiskę rzeczy, posegregowanych wg indeksów gklikemicznych a drugą taką gdzie są rozpisane dozwolone rzeczy w przeliczeniu na wymienniki

28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ