Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny Mam pytanko odnośnie diabetologa. Czy macie takiego, który specjalizuje się w cukrzycy ciążowej, albo jakaś poradnia tego typu czy po prostu zwykły diabetolog/poradnia?
-
Marta1993 wrote:Hej dziewczyny Mam pytanko odnośnie diabetologa. Czy macie takiego, który specjalizuje się w cukrzycy ciążowej, albo jakaś poradnia tego typu czy po prostu zwykły diabetolog/poradnia?
Ewentualnie jak sobie patrzysz na znany lekarz możesz zobaczyć jakie ma lekarz leczone choroby, bo np moja ma wpisane cukrzyca ciężarnych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2024, 18:53
Marta1993 lubi tę wiadomość
-
Katarzyna439 wrote:Zwykły diabetolog, oni wszyscy się na tym znają, raczej nie ma takich co specjalnie się specjalizują w cukrzycy ciążowej co innego dietetycy tutaj już by trzeba szukać pewnie. Ja chodzę prywatnie, ale w poradni też raczej nie ma jakiś specjalnych diabetologów od tego
Ewentualnie jak sobie patrzysz na znany lekarz możesz zobaczyć jakie ma lekarz leczone choroby, bo np moja ma wpisane cukrzyca ciężarnych.
Mój poprzedni diabetolog chyba jednak nie prowadził ciężarnych dlatego zmieniłam. Dziś byłam na wizycie u nowej pani doktor i jest zupełnie inne podejście. Niestety nie każdy poprowadzi odpowiednio.Marta1993 lubi tę wiadomość
-
Marta1993 wrote:Hej dziewczyny Mam pytanko odnośnie diabetologa. Czy macie takiego, który specjalizuje się w cukrzycy ciążowej, albo jakaś poradnia tego typu czy po prostu zwykły diabetolog/poradnia?
Marta1993 lubi tę wiadomość
-
Aga37/ wrote:Ja ogólnie po zupach mam cukier ok nawet z ziemniakami a makaron kupiłam o niskim IG dla diabetyków właśnie. Ryż brązowy też mogę jeść a ziemniaki usłyszałam dziś, że najlepiej z poprzedniego dnia i mogą być z patelni. Jadłam nawet barszcz czerwony którego nie powinnam w sumie. Po ogórkowej, pomidorowej czy rosole wszystko jest w normie.
-
Aga37/ wrote:Mój poprzedni diabetolog chyba jednak nie prowadził ciężarnych dlatego zmieniłam. Dziś byłam na wizycie u nowej pani doktor i jest zupełnie inne podejście. Niestety nie każdy poprowadzi odpowiednio.
-
Katarzyna439 wrote:No, ale to że nie prowadził cię odpowiednio no to jeszcze nie znaczy że on nie zajmuje się ciężarnymi ? A to że są inne normy w badaniach to wiadomo, ale uważam że jak ktoś jest diabetologiem to powinien się znać na tym myślę że po prostu trafiłaś na kogoś kto ma nieaktualną wiedzę i tyle. A z tego co wiem, diabetolog to diabetolog i powinien się znać też na cukrzycy ciężarnych 🤷♀️ ja jestem na grupie dla cukrzyków i jak czasem widzę co piszą ludzie k ich lekarzach i jakie mają zalecenia to naprawdę po prostu niektórzy diabetolodzy są słabi i tyle, moim zdaniem nic tu nie ma do rzeczy czy ktoś prowadzi ciężarne czy nie, a jak nie prowadzi to nie powinien cię przyjmować na wizytę tylko od razu powiedzieć
Właśnie dlatego zmieniłam lekarza żebym ja była prawidłowo prowadzona z moim leczeniem i żeby nie blokować dostępu do niego innym chorym 😊 dziwne tylko mi się wydawało jak czytałam tutaj Wasze posty i pisałyście, że macie insulinę jak cukier przekraczał 90 a mi powiedział, że dopiero jak przekroczy 110 🤷
Jestem już po pierwszym zastrzyku o 20 i po wyjęciu igły sporo krwi poleciało, czy to normalne? Pewnie trafiłam na miejsce bardziej ukrwione, mam robić zastrzyki w uda. -
Aga37/ wrote:Właśnie dlatego zmieniłam lekarza żebym ja była prawidłowo prowadzona z moim leczeniem i żeby nie blokować dostępu do niego innym chorym 😊 dziwne tylko mi się wydawało jak czytałam tutaj Wasze posty i pisałyście, że macie insulinę jak cukier przekraczał 90 a mi powiedział, że dopiero jak przekroczy 110 🤷
Jestem już po pierwszym zastrzyku o 20 i po wyjęciu igły sporo krwi poleciało, czy to normalne? Pewnie trafiłam na miejsce bardziej ukrwione, mam robić zastrzyki w uda.Aga37/ lubi tę wiadomość
-
Bożena wrote:Ja dziś też na żyłkę trafiłam i poszła krew:) czasem tak się zdarza niestety:/ tak, ja miałam cukru 93-96 przez prawie 3 tygodnie dzień w dzień na czczo i dostałam insulinę. Gdyby to się zdarzało sporadycznie to nie było by takiej potrzeby. Aktualnie prawie 37tc i od grudnia jedziemy na 6 jednostkach:) także malutko i tak zostanie do końca:) kontroli też mieć już nie muszę bo sytuację mamy opanowana ...
Ja mam właśnie zwiększać dawkę co 3 dni jeżeli nie będzie spadał tylko blondynka oczywiście nie zapytała czy jak już cukier spadnie do norm odstawić insulinę ?🤦 ale wydaje mi się, że tak żeby nie doprowadzić do niedocukrzenia- mam rację? W przyszłym tyg święta majowe więc nie da rady ale za dwa tyg chyba zadzwonię dopytać o to i pewnie coś jeszcze wpadnie do głowy😊 -
Aga37/ wrote:Ja mam właśnie zwiększać dawkę co 3 dni jeżeli nie będzie spadał tylko blondynka oczywiście nie zapytała czy jak już cukier spadnie do norm odstawić insulinę ?🤦 ale wydaje mi się, że tak żeby nie doprowadzić do niedocukrzenia- mam rację? W przyszłym tyg święta majowe więc nie da rady ale za dwa tyg chyba zadzwonię dopytać o to i pewnie coś jeszcze wpadnie do głowy😊
Aga37/ lubi tę wiadomość
-
Aga37/ wrote:Ja mam właśnie zwiększać dawkę co 3 dni jeżeli nie będzie spadał tylko blondynka oczywiście nie zapytała czy jak już cukier spadnie do norm odstawić insulinę ?🤦 ale wydaje mi się, że tak żeby nie doprowadzić do niedocukrzenia- mam rację? W przyszłym tyg święta majowe więc nie da rady ale za dwa tyg chyba zadzwonię dopytać o to i pewnie coś jeszcze wpadnie do głowy😊
Aga37/ lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, dzisiaj miałam krzywą. Zastanawiam się czy mi wynik wyszedł ok, miałam zlecone bo jeden wynik na czczo był za wysoki (mogłam zjeść za ciężka kolacje).
Na czczo - 86 (do 92 norma)
Po 1h - 121 (do 180 norma)
Po 2h - 147 (do 140??)
Wszędzie w Internecie podają normę po 2h do 153, a moje laboratorium do 140… i teraz się zastanawiam czy ten wynik jest jednak w normie, czy już mi zdiagnozują cukrzycę, bo wynik zamiast spadać to rósł jednakWiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2024, 15:37
-
Waflut wrote:Dziewczyny, dzisiaj miałam krzywą. Zastanawiam się czy mi wynik wyszedł ok, miałam zlecone bo jeden wynik na czczo był za wysoki (mogłam zjeść za ciężka kolacje).
Na czczo - 86 (do 92 norma)
Po 1h - 121 (do 180 norma)
Po 2h - 147 (do 140??)
Wszędzie w Internecie podają normę po 2h do 153, a moje laboratorium do 140… i teraz się zastanawiam czy ten wynik jest jednak w normie, czy już mi zdiagnozują cukrzycę, bo wynik zamiast spadać to rósł jednak -
Anuska94 wrote:Czy jak mam tylko cukrzycę ciążową w której stosuje się tylko dietę nie insuline to po porodzie się ma znowu krzywą?
-
Dziewczyny, jako jestem zakwalifikowana do Waszego grona przez krzywą cukrową trafiłam do diabetologa. Nie będę już opisywać całej mojej sytuacji tylko według niego nie potrzebnie zostałam zakwalifikowana bo miałam robiony panel cukrzycowy w szpitalu oraz inne glukozy na czczo i wyniki były ok ale po tłustym czwartku i nie przespanej nocy wyszła mi zła krzywa zamiast na czczo mieć 92 ja 95. Kazał mi normalnie jeść i cukry miałam ok.
Jestem już 36+5 i dziś mierzę cukry po śniadaniu co prawda po tostach ale nigdy nie miałam takiej sytuacji a tu 154. Wam też cukry tak skakały przy końcówce? Sama nie wiem co mam o tym myśleć. -
Kasia1988 wrote:Dziewczyny, jako jestem zakwalifikowana do Waszego grona przez krzywą cukrową trafiłam do diabetologa. Nie będę już opisywać całej mojej sytuacji tylko według niego nie potrzebnie zostałam zakwalifikowana bo miałam robiony panel cukrzycowy w szpitalu oraz inne glukozy na czczo i wyniki były ok ale po tłustym czwartku i nie przespanej nocy wyszła mi zła krzywa zamiast na czczo mieć 92 ja 95. Kazał mi normalnie jeść i cukry miałam ok.
Jestem już 36+5 i dziś mierzę cukry po śniadaniu co prawda po tostach ale nigdy nie miałam takiej sytuacji a tu 154. Wam też cukry tak skakały przy końcówce? Sama nie wiem co mam o tym myśleć.
Hmm mi raczej na końcówce się unormowały i paru dziewczynom też tutaj ale to nie ma reguły, no ale
Ja cały czas stosuję się do diety i o takich tostach to mogę sobie pomarzyć A jeśli chodzi o dietę to stosujesz czy w ogóle nic ? Jak jadłaś tosty to nic dziwnego w sumie że tyle pokazało
A z tym tłustym czwartkiem to ja też byłam w tygodniu po tłustym czwartku na krzywej i też wyszła mi wtedy cukrzyca, ale ja myślę że nie ma co zwalać na tłusty czwartek tego, bo jakby wszystko było ok to nawet po pączkach w dniu poprzedzającym badanie powinno wyjść ok, więc dla mnie takie tłumaczenie tego to takie średnie. Może być tak w twoim przypadku że jadłaś od wtedy normalnie i było ok ale i tak było trochę nie tak, a teraz ci się pogorszyło po prostu. Bo generalnie skutkiem stosowania diety cukrzycowej jest to że te cukry się normują później, no tylko to już trzeba tak jest do końca. Ja bym na twoim miejscu stosowała się do diety i tyle, ale to musisz też skonsultować z lekarzem. Generalnie przekroczenia takie raz na czas się zdarzają, więc też nie ma się co martwić, ale ja uważam że lepiej już być na tej diecie i nie stresować się.
Jeszcze sobie myślę, że może u ciebie to też kwestia ilości, jak do tej pory jadłaś tyle i było ok, może być tak że teraz to już za dużo węgli na tym etapie i organizm już nie daje sobie rady? Może spróbuj mniej węgli a dorzucić do takich tostów więcej białka, warzyw itpWiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2024, 15:01
-
Dzięki Katarzyna za odpowiedź. Do tej pory jadłam normalnie i słodkie i w ogóle. Fakt ograniczyłam słodycze ale do kawy zawsze coś było. A normalne jedzenie to bez diety. Wszystko szło normalnie i cukry były ok i na czczo i po posiłkach.
Może też wody teraz mniej pije i dlatego. I leżę więcej.
No nic będę się kontrolować.