Czerwcowe/Lipcowe testerki :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Daisy wrote:Sloneczna swietne wiesci! Ale bobas juz duzy! To prawie 2 kg cukru! (Sorki zawsze tak 'przeliczam' ). Dobrze, ze szyjka ok, to juz prawie 3 cm. Dalej masz nakaz lezenia rozumiem?
Lozysko super! 1wszy stopien zazdroszcze! Ja w 36tc mialam juz 3stopien (jest 0,1,2,3). 3ci stopien to juz stare lozysko, ktore do niczego sie nie nadaje, slabo przewodzi miedzy mama a dzidzia, slabo z tlenem itp. Stad u mnie byly wahania tetna plodu. Nie wiadomo skad to sie wzielo bo ani nie palilam przeciez, ani nie mialam cukrzycy, ani nadcisnienia. Wiec w tej ciazy tez bedzie gin bacznie sprawdzal to lozysko i w razie W reagowal. Takze Slonko dobrze, bardzo dobrze!
Jak jest fajne lozysko to mozna o krwi myslec zeby pobrac z pepowiny (zanim urodzisz lozysko). Ja bylam bez szans, lozysko bylo CZARNE i slyszalam tylko jak lekarz od razu wyrzucil do smieci.
Mysmy sie narobily. Cora swoja choinke, ja swoja a moj w piatek jedzie do Szymbarka po zywa jodelke kaukaska jak co roku taka na 3m Oczywiscie ja bede stroic hehe ale w tym roku nie obejdzie sie bez jego pomocy bo mnie strasznie rece bola jak tylko podnioze np zeby podrapac mojego po pleckach .
Ide robic sphagetti!
Milego wieczorku Kochane! ♡♡♡
Aa skleroza Sloneczna no jak psom podajesz to sobie kupie
Wlasnie mi przypomnialas ze w piatek moj synek idzie na kastracje i musimy zabrac 3 koty na szczepienie bo baba mi dala zastrzyki dla nich do domu i wydawalo mi sie ze zrobilam dobrze bo i koty sie wzdrygnely, ale szczepionka rozmazala sie po siersci kurde tyle kasy bobod razu tez na wscieklizne je pozaszczepialam. Nie wiem cos ze strzykawkami moze bylo no nie wiem. Kiedys juz koty szczepilam i bylo ok ale mialam od innego weta. A synka zaszczepilam i poszlo ok.
Mam nadzieje ze nie macie mi za zle ze mowie synek na mojego psa no ale to moj ukochany synus heh. Wzielam go bo mowili zeby adoptowac psa to sie zajdzie haha no i bach poczekalam troche ale sie udalo.
Zmykam cmok! ♡♡♡
ja tez zawsze przeliczam na torebki cukru!!!!!Daisy lubi tę wiadomość
-
Rybenko chyba kogel mogel to nei jest dobry pomysl- niby swojskie ale ja bym nie jadla.
kup sobie mleczko w tubce;)
a co do lezenia- to mowil ze moge troche chodzic ale bez szalenstw. narazie bede sie oszczedzac i troche chodzic ale po 36 tyg to bede smigac:)
Tygrysku dopisz do listy o tych skurczach a Gosiak o wiesiolku:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 19:21
Rybeńka, Krokodylica lubią tę wiadomość
-
ooo to jest jakieś rozwiązanie z tym mleczkiem
Tygrysek lubi tę wiadomość
Ona -> 35 -> Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, alergia. Dwójka cudownych dzieciaczków z pierwszego małżeństwa
MAJUSIA
28.02.2015r.
MICHAŚ
05.10.2017r.
On -> 36 -> Niska jakość nasienia -> 2% prawidłowych -> ruchliwość prawidłowa prawie 0..
Zaczynamy 9cs -
siemię lniane:
od 36 TC - dwa razy dziennie po 2 płaskie łyżeczki - len oblepia i robi "poślizg" nie tylko na ściankach żołądka, działa tak samo w innych okolicach, także rozrodczych
olej z wiesiołka i herbata z liści malin:
37 TC - kubek herby 1dziennie, wiesiołek doustnie 1dziennie
38 TC - herba 2razy dziennie, wiesiołek dowcipnie 1dziennie
39 TC - herba 3razy dziennie, wiesiołek dowcipnie 2dziennie
oba specyfiki mają za zadanie przyspieszyć proces skracania się szyjki macicy już podczas porodu, nie wywołują porodu, ich działanie przed porodem wywołuje lekkie bóle, podobne do tych przed miesiączką
Olej kokosowy - smarowanie krocza - im wcześniej tym lepiej
Znalazłam jeszcze, że siemię można już od 34 TC:
Zazwyczaj zaleca się spożywanie dwóch łyżek siemienia lnianego dziennie od 34 tygodnia ciąży. Możesz dodawać 2 łyżki mielonego siemienia lnianego do codziennych posiłków, np.: do jogurtu czy musli. Aby siemię lniane właściwie zadziałało powinnaś przy tym dużo pić. Na każdą łyżkę ziaren powinna przypadać jedna szklanka wody lub innego płynu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 20:18
Daisy, Rybeńka, słoneczna 85, mizzelka lubią tę wiadomość
-
Wody plodowe. Zawsze zapisujemy godzinę odejścia.
Jeśli wynik GBS, czyli badanie na bakterie paciorkowca jest dodatni i odeszły wody, nieważne jaki kolor - mamy 2h na dojazd do szpitala.
Jeśli wynik jest ujemny, a wody przezroczyste z klaczkami mazi, bądź rozowawe - mamy 6-8h na dojazd do szpitala.
Jeśli wynik jest ujemny, ale wody są żółte bądź zielone - mamy 2h aby dojechać.
Wody mogą się też sączyć. Na wkładkę będzie mokro, raz drugi, trzeci. Wachamy czy to nie mocz, jeśli nie śmierdzi moczem traktujemy to jak normalne wody. Zapisujemy godzinę pierwszego odkrycia i zbieramy się po woli do szpitala.Gosiak, Daisy, słoneczna 85, mizzelka lubią tę wiadomość
Natalka 03.2015
-
LISTA WAZNYCH RZECZY
Przed porodem:
1. siemię lniane:
od 36 TC - dwa razy dziennie po 2 płaskie łyżeczki - len oblepia i robi "poślizg" nie tylko na ściankach żołądka, działa tak samo w innych okolicach, także rozrodczych
olej z wiesiołka i herbata z liści malin:
37 TC - kubek herby 1dziennie, wiesiołek doustnie 1dziennie
38 TC - herba 2razy dziennie, wiesiołek dowcipnie 1dziennie
39 TC - herba 3razy dziennie, wiesiołek dowcipnie 2dziennie
oba specyfiki mają za zadanie przyspieszyć proces skracania się szyjki macicy już podczas porodu, nie wywołują porodu, ich działanie przed porodem wywołuje lekkie bóle, podobne do tych przed miesiączką
Olej kokosowy - smarowanie krocza - im wcześniej tym lepiej
Znalazłam jeszcze, że siemię można już od 34 TC:
Zazwyczaj zaleca się spożywanie dwóch łyżek siemienia lnianego dziennie od 34 tygodnia ciąży. Możesz dodawać 2 łyżki mielonego siemienia lnianego do codziennych posiłków, np.: do jogurtu czy musli. Aby siemię lniane właściwie zadziałało powinnaś przy tym dużo pić. Na każdą łyżkę ziaren powinna przypadać jedna szklanka wody lub innego płynu.
2. Wody plodowe. Zawsze zapisujemy godzinę odejścia.
Jeśli wynik GBS, czyli badanie na bakterie paciorkowca jest dodatni i odeszły wody, nieważne jaki kolor - mamy 2h na dojazd do szpitala.
Jeśli wynik jest ujemny, a wody przezroczyste z klaczkami mazi, bądź rozowawe - mamy 6-8h na dojazd do szpitala.
Jeśli wynik jest ujemny, ale wody są żółte bądź zielone - mamy 2h aby dojechać.
Wody mogą się też sączyć. Na wkładkę będzie mokro, raz drugi, trzeci. Wachamy czy to nie mocz, jeśli nie śmierdzi moczem traktujemy to jak normalne wody. Zapisujemy godzinę pierwszego odkrycia i zbieramy się po woli do szpitala.
Po porodzie:
1) AKT URODZENIA:
Szpital do 14 dni zgłasza do usc przyjscie dziecka na swiat. W tym czasie przewaznie malzonek zglasza sie do USC z dowodami i skroconym aktem slubu, w celu odebrania aktu urodzenia- formalnosc zalatwiana jest od reki, bezplatnie otrzymuje sie 3 dokumenty.
Jesli matka jest panna, sklada swoj akt urodzenia, rozwodka akt urodzenia i malzenstwa z adnotacja o rozwodzie. Wdowa podobnie- dolaczajac akt zgonu meza. W przypadku rozwodu lub smierci meza, jesli nei minelo 300 dni, mezczyzna zostaje uznany za ojca. Dziecko pochodzace spoza zwiazku mezczyzna uznaje za swoje w USC w obecnosci matki i kierownika lub przed sadem opiekunczym, a za granica rowniez konsula RP.
2)PESEL
Numer PESEL otrzymuje sie po rejestracji w USC, zglaszajac sie do biura meldunkowego w urzedzie, dzielnicy lub gminie, gdzie zamieszka dziecko.
Na nr PESEL czeka sie do kilku tygodni.
3)Zmiana imienia
Od momentu rejestracji dziecka w USC rodzice maja pol roku na zmiane jego imienia.
4)Zameldowanie
Zameldowanie zgłasza się w biurze meldunkowym danego miejsca zamieszkani. Jesli jest to miejsce zamieszkania ojca, powinna przy meldunku byc rowniez matka.
5)Ubezpieczenie zdrowotne dla dziecka
Aby dziecko mogło korzystać z publicznej służby zdrowia, musi być objęte ubezpieczeniem zdrowotnym. To, że oboje rodzice są ubezpieczeni w ZUS, nie znaczy, że ich dziecko automatycznie również zostaje objęte ubezpieczeniem. Jeśli mama lub tata pracują na etacie, powinni wypełnić druk zgłoszenia do ubezpieczenia dostępny w dziale kadr u swojego pracodawcy, a jeśli prowadzą działalność gospodarczą, wypełnić i złożyć stosowny druk w ZUS-ie. Nie muszą tego robić oboje rodzice, wystarczy, że jedno z nich zgłosi dziecko do ubezpieczenia.
6)Becikowe
W celu otrzymania becikowego przyslugujacego wszystkim musisz zlozyc wniosek na pismie w urzedzie gminy lub miejskim w terminie 12 miesiecy od dnia narodzin dziecka.
Potrzebny bedzie odpis aktu urodzenia dziecka, dowod, pisemne oswiadczenie drugiego rodzica, ze na dziecko nie zostalo wczesniej pobrane becikowe.
Aby otrzymac becikowe nalezy przedstawic zaswiadczenie lekarskie wydane przez ginekologa prowadzacego. Aby otrzymac taki dokument mama musi odwiedzic swojego lekarza nie pozniej niz w 10 tyg ciazy. Wymagane sa co najmniej 3 wizyty.
O becikowe będą mogli ubiegać się rodzice dziecka, opiekun prawny lub opiekun faktyczny, pod warunkiem, że dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekroczy kwoty 1922 zł.
wzor zaswiadczenia do pobrania w linku
http://www.mamywsieci.pl/artyku/becikowe-2015
DIETA KARMIACEJ ( z mojej SR- do modyfikacji )
CO mozna jesc:
Pieczywo:
-ciemne pieczywo ( bez karmelu, bez miodu)
-jasne pieczywo, bulki, grahamki
nabial:
maslo prawdziwe, plaster bialego sera, szklanka mleka ( moze byc jako zupa mleczna + makaron, kasze)
-jogurt naturalny
- ser zolty zwykly bez dodatkow o obnizonej zawartosci tluszczu- z 2 palstry na dzien
-topiony naturalny serek
- 1 raz w tyg jajko
Warzywa:
marchewka, buraki, brokuły, ziemniaki
Owoce:
jablka, banany, suszone sliwki
CYTRUSOW NIE
co do picia:
herbata, kawa zbozowa Inka, kompot z jablek, sok z jablek z woda, sok z porzeczki czarnej z woda
zielonych herbat nie wolno, kawy.
Zupy:
z brokułow, z marchewka, na kurczaku lub indyku
z kasza ( 7 kasz)
rosol, kwasnych nie
slodycze:
biszkopty, sucharki
bez kremow!
inne:
1 raz w tyg ryba - najlepiej mintaj- z rusztu, gotowany ( bez panierki)
Miodu nie!
kakao nie!
z przypraw: sol, kminek, majeranek
w 3 tyg do 1 mies zycia u dziecka wytwarza sie flora jelitowa. Potem mozna stopniowo wprowadzac:
-mieso cielece- np pulpety i obserwacja 2 dni czy nic sie nie dzieje
-mieso czerowne wolowe ( mozna sprobowac z zurawina) - obserwowac 2 dni..
NIe wprowadzac 2 produktow na raz
mamy 48 h po porodzie by nauczyc dziecko przystawic do piersi.
Pokarm :
Mrozenie -18-25 st
w lodowce 6-8 h trzymamy pojemnik z mlekiem w jeszcze jedym pojemniku, podgrzewamy przed podaniem ale nie gotujemy
Pokarm w temp pokojowej moze stac 4 h a w lodowce 8h
na zastoj mleka w piersiach - kapusta
kolki wystepuja po miesiacu- podobno pomaga picie kminku przez nas.Daisy, mizzelka lubią tę wiadomość
Ona -> 35 -> Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, alergia. Dwójka cudownych dzieciaczków z pierwszego małżeństwa
MAJUSIA
28.02.2015r.
MICHAŚ
05.10.2017r.
On -> 36 -> Niska jakość nasienia -> 2% prawidłowych -> ruchliwość prawidłowa prawie 0..
Zaczynamy 9cs -
Dobranoc Brzuchatki Kolorowych snów :-*
słoneczna 85, merida17 lubią tę wiadomość
MAJUSIA
28.02.2015r.
MICHAŚ
05.10.2017r.
Zaczynamy 9cs -
Dobry wieczór (bo chyba się dziś nie witałam z Wami)
U mnie dziś Święty Mikołaj - przyszły moje zamówienia, jeszcze jak wózek przyjedzie (razem z teściami), to już w ogóle będzie szaleństwo
Byłam też u kosmetyczki i mam piękne nowe paznokcie, wyjątkowo spiłowane na prosto, bo zawsze miałam migdał, ale mi się znudził i raz chciałam inaczej
Słoneczna, fajnie - ja mam już II stopień łożyska, ale jest wydolne. Też się dziwię, bo nie palę, nie piję, ćwiczę i zdrowo się odżywiam. Ciekawe. W sumie w 34 tc łożysko osiąga niby ten najwyższy stopień dojrzałości, więc niewiele zostało
Mój rozstęp to nie rozstęp, podrapałam się sierota.
Magdalena popieram Daisy. Im mniej materiału wokół dziecka, tym lepiej. A te wszystkie falbanki, baldachimy ładnie wyglądają, ale to kurzołapy, niestety. Ja mam zwykłe, najprostsze łóżeczko z Ikei, w nim białe prześcieradło i kocyk tylko kolorowy (ale też bez przesady), lepiej żeby mały nie miał w spaniu za dużo bodźców, bo go będą rozpraszać.
Zastanawiam się nad ochraniaczem, ale to chyba później dokupię.
Ja generalnie bardzo lubię prostotę, więc przy kupowaniu rzeczy dla małego też się tym kieruję. Mam beżową łazienkę, więc ręczniki małego też są beżowe. Leżaczek ponoć dostaniemy granatowy, mam nadzieję, że nie jest pstrokaty. Nie lubię tych dzieciowych rzeczy takich pstrych. Jakoś mi się to nie podoba.
Krokodylku, cieszę się, że wszystko dobrze. Martwiłyśmy się o Was! A Zuzi przekaż, że ciocia Zuzia każe w brzuchu siedzieć
I uważaj na siebie, dużo odpoczywaj
Idę się kąpać, pewnie zajrzę jeszcze, bo coś miałam napisać, a zapomniałam
merida17, Tygrysek, Rybeńka, diamonds, słoneczna 85, Daisy, Krokodylica, mizzelka lubią tę wiadomość
-
Zapomniałam Wam napisać. Przechodziłam dziś w rossmanie i płyn Lovela do plukania 2 litry i płyn do prania białych Lovela 1,5 litra, proszek do prania Lovela 1,8 kg za 17,99 każdy. To było jako promocja, ja nie ogarniam tych cen jeszcze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 22:48
Daisy lubi tę wiadomość
Natalka 03.2015
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny