Czerwcowe/Lipcowe testerki :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Przed porodem:
1. siemię lniane:
od 36 TC - dwa razy dziennie po 2 płaskie łyżeczki - len oblepia i robi "poślizg" nie tylko na ściankach żołądka, działa tak samo w innych okolicach, także rozrodczych
olej z wiesiołka i herbata z liści malin:
37 TC - kubek herby 1dziennie, wiesiołek doustnie 1dziennie
38 TC - herba 2razy dziennie, wiesiołek dowcipnie 1dziennie
39 TC - herba 3razy dziennie, wiesiołek dowcipnie 2dziennie
oba specyfiki mają za zadanie przyspieszyć proces skracania się szyjki macicy już podczas porodu, nie wywołują porodu, ich działanie przed porodem wywołuje lekkie bóle, podobne do tych przed miesiączką
Olej kokosowy - smarowanie krocza - im wcześniej tym lepiej
Znalazłam jeszcze, że siemię można już od 34 TC:
Zazwyczaj zaleca się spożywanie dwóch łyżek siemienia lnianego dziennie od 34 tygodnia ciąży. Możesz dodawać 2 łyżki mielonego siemienia lnianego do codziennych posiłków, np.: do jogurtu czy musli. Aby siemię lniane właściwie zadziałało powinnaś przy tym dużo pić. Na każdą łyżkę ziaren powinna przypadać jedna szklanka wody lub innego płynu.
2. Wody plodowe. Zawsze zapisujemy godzinę odejścia.
Jeśli wynik GBS, czyli badanie na bakterie paciorkowca jest dodatni i odeszły wody, nieważne jaki kolor - mamy 2h na dojazd do szpitala.
Jeśli wynik jest ujemny, a wody przezroczyste z klaczkami mazi, bądź rozowawe - mamy 6-8h na dojazd do szpitala.
Jeśli wynik jest ujemny, ale wody są żółte bądź zielone - mamy 2h aby dojechać.
Wody mogą się też sączyć. Na wkładkę będzie mokro, raz drugi, trzeci. Wachamy czy to nie mocz, jeśli nie śmierdzi moczem traktujemy to jak normalne wody. Zapisujemy godzinę pierwszego odkrycia i zbieramy się po woli do szpitala.
Po porodzie:
1) AKT URODZENIA:
Szpital do 14 dni zgłasza do usc przyjscie dziecka na swiat. W tym czasie przewaznie malzonek zglasza sie do USC z dowodami i skroconym aktem slubu, w celu odebrania aktu urodzenia- formalnosc zalatwiana jest od reki, bezplatnie otrzymuje sie 3 dokumenty.
Jesli matka jest panna, sklada swoj akt urodzenia, rozwodka akt urodzenia i malzenstwa z adnotacja o rozwodzie. Wdowa podobnie- dolaczajac akt zgonu meza. W przypadku rozwodu lub smierci meza, jesli nei minelo 300 dni, mezczyzna zostaje uznany za ojca. Dziecko pochodzace spoza zwiazku mezczyzna uznaje za swoje w USC w obecnosci matki i kierownika lub przed sadem opiekunczym, a za granica rowniez konsula RP.
2)PESEL
Numer PESEL otrzymuje sie po rejestracji w USC, zglaszajac sie do biura meldunkowego w urzedzie, dzielnicy lub gminie, gdzie zamieszka dziecko.
Na nr PESEL czeka sie do kilku tygodni.
3)Zmiana imienia
Od momentu rejestracji dziecka w USC rodzice maja pol roku na zmiane jego imienia.
4)Zameldowanie
Zameldowanie zgłasza się w biurze meldunkowym danego miejsca zamieszkani. Jesli jest to miejsce zamieszkania ojca, powinna przy meldunku byc rowniez matka.
5)Ubezpieczenie zdrowotne dla dziecka
Aby dziecko mogło korzystać z publicznej służby zdrowia, musi być objęte ubezpieczeniem zdrowotnym. To, że oboje rodzice są ubezpieczeni w ZUS, nie znaczy, że ich dziecko automatycznie również zostaje objęte ubezpieczeniem. Jeśli mama lub tata pracują na etacie, powinni wypełnić druk zgłoszenia do ubezpieczenia dostępny w dziale kadr u swojego pracodawcy, a jeśli prowadzą działalność gospodarczą, wypełnić i złożyć stosowny druk w ZUS-ie. Nie muszą tego robić oboje rodzice, wystarczy, że jedno z nich zgłosi dziecko do ubezpieczenia.
6)Becikowe
W celu otrzymania becikowego przyslugujacego wszystkim musisz zlozyc wniosek na pismie w urzedzie gminy lub miejskim w terminie 12 miesiecy od dnia narodzin dziecka.
Potrzebny bedzie odpis aktu urodzenia dziecka, dowod, pisemne oswiadczenie drugiego rodzica, ze na dziecko nie zostalo wczesniej pobrane becikowe.
Aby otrzymac becikowe nalezy przedstawic zaswiadczenie lekarskie wydane przez ginekologa prowadzacego. Aby otrzymac taki dokument mama musi odwiedzic swojego lekarza nie pozniej niz w 10 tyg ciazy. Wymagane sa co najmniej 3 wizyty.
O becikowe będą mogli ubiegać się rodzice dziecka, opiekun prawny lub opiekun faktyczny, pod warunkiem, że dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekroczy kwoty 1922 zł.
wzor zaswiadczenia do pobrania w linku
http://www.mamywsieci.pl/artyku/becikowe-2015
DIETA KARMIACEJ ( z mojej SR- do modyfikacji )
CO mozna jesc:
Pieczywo:
-ciemne pieczywo ( bez karmelu, bez miodu)
-jasne pieczywo, bulki, grahamki
nabial:
maslo prawdziwe, plaster bialego sera, szklanka mleka ( moze byc jako zupa mleczna + makaron, kasze)
-jogurt naturalny
- ser zolty zwykly bez dodatkow o obnizonej zawartosci tluszczu- z 2 palstry na dzien
-topiony naturalny serek
- 1 raz w tyg jajko
Warzywa:
marchewka, buraki, brokuły, ziemniaki
Owoce:
jablka, banany, suszone sliwki
CYTRUSOW NIE
co do picia:
herbata, kawa zbozowa Inka, kompot z jablek, sok z jablek z woda, sok z porzeczki czarnej z woda
zielonych herbat nie wolno, kawy, grzybów, ostrych przypraw
Zupy:
z brokułow, z marchewka, na kurczaku lub indyku
z kasza ( 7 kasz)
rosol, kwasnych nie
slodycze:
biszkopty, sucharki
bez kremow!
inne:
1 raz w tyg ryba - najlepiej mintaj- z rusztu, gotowany ( bez panierki)
Miodu nie!
kakao nie!
z przypraw: sol, kminek, majeranek
w 3 tyg do 1 mies zycia u dziecka wytwarza sie flora jelitowa. Potem mozna stopniowo wprowadzac:
-mieso cielece- np pulpety i obserwacja 2 dni czy nic sie nie dzieje
-mieso czerowne wolowe ( mozna sprobowac z zurawina) - obserwowac 2 dni..
NIe wprowadzac 2 produktow na raz
mamy 48 h po porodzie by nauczyc dziecko przystawic do piersi.
Pokarm :
Mrozenie -18-25 st
w lodowce 6-8 h trzymamy pojemnik z mlekiem w jeszcze jedym pojemniku, podgrzewamy przed podaniem ale nie gotujemy
Pokarm w temp pokojowej moze stac 4 h a w lodowce 8h
na zastoj mleka w piersiach - kapusta
kolki wystepuja po miesiacu- podobno pomaga picie kminku przez nas.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2015, 16:40
Krokodylica, kasika8303 lubią tę wiadomość
-
Ja za czerwonym nie przepadam, bo mnie męczy
Ubrania owszem, ale nie w domu
Salon mam biało-zielonyBiałe meble i szarą kanapę. Kuchnię beżową a ściany fioletowo-białe. Łazienkę beżową.
Jakbym miała robić kuchnię drugi raz, zrobiłabym białą z elementami różu albo czarnego
Generalnie lubię minimalizm - mamy mało mebli, kolory też delikatne.
A salon mam słoneczny, więc ten zielony jak świeci słońce to pięknie wygląda, tak radosnieNo i biały regał z połyskiem fajnie się odbija na ścianie;)
Mój brat ma białą kuchnię z połyskiem - jestem zakochana w niej i mogłabym w niej mieszkaćDaisy lubi tę wiadomość
-
Ja też lubię jak jest mało mebli.. im mniej tym lepiej dla mnie.. mniej kurzu do zbierania
ja w sypialni mam aby łóżko i dużą szafę i jak na razie stolik taki mały do lapka itp.. i planuje aby komodę. fiolet i beż
w gościnnym planuje pokoj dla malej tez zrobic i mam taki niebieski nietypowy kolor dość intensywny Muślinowy turkus też z beżami i na szczęście wypitole w przyszłości rogówkę co mi tak przeszkadza i też planuje meble w kolorze dąb sonoma albo białe bo mam na razie szare
a w kuchni mam też beże i brązy aby komin mam fioletowy taki sam jak w sypialnia w łazience beże i brązy tak samo z ecru kwiatami i szafki tez ciemnobrązowe z ecru umywalką, w ogóle wolę jakoś ecru niż biały, nawet suknię miałam taką niż białą
taki cieplejszy się wydaje ten kolor dla mnie
milszy dla oka
własnie teraz ostatnio ludzie robią sobie białe kuchnie z widokiem tzn szkłem między meblamisuper to wygląda ale osobicie wolałam dół brązowy a górę kremową i widok czarnobiały z mostem bo niestety mam talent do ufajdania czegoś
i biała kuchnia byłaby dla mnie wyzwaniem
tzn ogarnęłabym ale nie wiem czy ona by przetrwała w takim stanie jakbym chciała
-
nick nieaktualnyCzłowiek wyjdzie z domu na pol dnia, a teraz czyta i końca nie widać
tak trzymać
Skończę moja opowieść
Przyszła druga pani, która tez nie wiedziała co to gbsale koniec końców doszły do tego! Czuje, ze ten wynik, jakoby już nie był raczej minie sie z prawda
Sama wizyta z ginkiem pozytywnabyłam pierwsza na liście, więc do badania przystąpił dopiero aż nagrzal gabinet i zel tez grzal, by dzidzia nie marzla
nawet koc miał, gdybym miała taka potrzebę
zimno było dr i Lubemu
mi gorąco- nie rozumiem
ha!
Uświadomił mi, ze jednak mam skurcze HB, ale ja ich nie czuje (widać je), ja byłam przekonana, ze mała przesuwa tam moje flaczki, myślałam, ze sa niżej i obejmują cały brzuch, a u mnie jakby sa miejscowe.
Mała zdrowa, wszystko dobrzecałe 3320 gram i 52 cm
Główka na dole, na badaniu była dalej scyzorykiem, ale dr stwierdził, ze pozycja wyjściowa jest dobra na tym etapie.
Zbadał szyjke, krótsza i rozpulchniona, ale główka da sie odepchnac. Wystawiona w kanał, ale minimalnie.
Tym sposobem Gosiak trzymam kciuki za Ciebie
Ja mam jeszcze całe 17 dni, tylko macierzyńskiego mi szkoda
diamonds, Daisy, Sue, mizzelka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Jezus no chwile z dzieckiem posiedzialam a tu normalnie lepiej na rozprawce z polskiego!
Ja mam kuchni czerwona na wysoki polysk fronty, blaty i sciany grafit ten sam material, stol takze. Sciany krem.
Salon krem srednio wyszedl ale beda zmiany to sie go w koncu wykonczy
Lazienka na dole grafit z biela kafle.
Gora korytarz podloga ciemny braz, drzwi w kolor ten, sciany krem i jest ok. Pokoj cory obecny lody truskawkowe - tak, tak, mega rozale taki cieply i meble. Choc ciemny pokoj. Polaciowe i normalne okno, ale jednak trzeba doswietlac jesienia itp.
Nasza sypialnia to jasno szary z ciemnoniebieskiemslicznie jest, szara podloga panele, granatowe zaslonki i detale. Docelowy pokij fasoli: jedna sciana biala (skos), jedna zielona, jedna zolta, jedna rozowa
do tego naklejki ksiezniczki,hello kitty i koty, jakies tam rozne rzeczy. Trza to bedzie wszystko od nowa robic..wszystko fajnie cora tam doslownie kilka msc mieszkala,ale jednak chce na nowo dla nowego lokatora.
Garderoba jest chyba tylko wycekolowana
Lazienka u gory wola o pomste do nieba, kartongips wodoszczelny na wierzchu, odprowadzenia wszystkie na wierzchu,rury na wierzchu. Tylko wc i umywalka sa ale tylko tymczasowo poki sie nie wezmiemy za robotena podlodze normalna plyta taka podlogowa nie wiem jak sie to nazywa, taka z drzazgami itp
Dobrze ze mam chociaz elewacje zrobiona w caloscidiamonds, mizzelka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyI jeszcze mi sie przypomniało:
Dr uważa, ze waga końcowa Małej powinna być ok 3550 gr i przy takiej wadze odradzal epidural.
1. Często pacjentki na starcie biorą znieczulenie i potem te parcie jest takie średnie.
2. A skoro parcie kiepskie, to w ruch idzie vacum (tego bym nie chciała), założony dobrze pomoże, ale jeśli spadnie, to bardzo ciezko założyć drugi raz, bo na glowce już jest ślad i nie chwyci drugi raz tak dobrze i jest to takie meczenie dzidzi.
Co lekarz to inna opinia, więc dorzucam jeszcze jedna -
nick nieaktualny
-
to widzę że macie takie coś ala styl skandynawski
kremy, szarości i jakiś intensywny kolor
fajnie że każdy z nas ma jakiś ulubiony kolor i swój styl
taka nasza dusza
Meridko super że mała ułożona prawidłowoa może może wyjdzie? niespodziewanie?
woda pyk i już trzeba bd jechać
no wlaśnie z wagą nie wiadomo nigdy do konca w którą to idzie stronę.. czy więcej czy nie z tą granicą błędu, ale mam nadzieje że będzie dobrze i wszystko nam gładko pójdziemerida17 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kurcze, obie z Sue mówicie, że główka da się odepchnąć, a mi moja ginekolog nic nie mówiła na ten temat, nie wiedziałam nawet, że lekarze próbują odepchnąć główkę... no i teraz jestem ciekawa czy u mnie się nie da już odepchnąć czy nie próbowała... no to mam zagwostkę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2015, 19:49
merida17 lubi tę wiadomość
-
Witam
Jestem marcową mamusią 2015
jakby któraś z was była zainteresowana ciuszkami dziecięcymi zapraszam na allegro
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25692612
ubranka polskiego producenta, bawełna 100 % polecam z czystym sumieniem o czym świadczą tez pozytywne komentarze
-
nick nieaktualnyGosiak moze sie już nie da, skoro akcja tak na dniach
Janeczka ładnie sie wstawila w kanał, a nasze hiperaktywne dzieci jeszcze sie nie określiły
Zostalas nominowana, jako pierwsza od dziś oficjalnie już
I sie nie wykręcaj
Gosiak, Daisy, mizzelka lubią tę wiadomość
-
merida17 wrote:Gosiak moze sie już nie da, skoro akcja tak na dniach
Janeczka ładnie sie wstawila w kanał, a nasze hiperaktywne dzieci jeszcze sie nie określiły
Zostalas nominowana, jako pierwsza od dziś oficjalnie już
I sie nie wykręcaj
Nie chce mi się wierzyćAle ok, może dzisiaj wyścielę sobie łóżko podkładami, na wypadek gdyby mi wody odeszły.
merida17, Daisy, diamonds, mizzelka, Tygrysek lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyGosiak wrote:No właśnie jakieś to dla mnie nierealne jest
Nie chce mi się wierzyćAle ok, może dzisiaj wyścielę sobie łóżko podkładami, na wypadek gdyby mi wody odeszły.
Dla mnie cała ciąża jest nierealna, a poród to już abstrakcja
Podkłady nie zaszkodzą
Będzie się działojupi
Gosiak, diamonds, mizzelka lubią tę wiadomość