X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe/Lipcowe testerki :)
Odpowiedz

Czerwcowe/Lipcowe testerki :)

Oceń ten wątek:
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed porodem:

1. siemię lniane:
    od 36 TC - dwa razy dziennie po 2 płaskie łyżeczki - len oblepia i robi "poślizg" nie tylko na ściankach żołądka, działa tak samo w innych okolicach, także rozrodczych

olej z wiesiołka i herbata z liści malin:
    37 TC - kubek herby 1dziennie, wiesiołek doustnie 1dziennie
    38 TC - herba 2razy dziennie, wiesiołek dowcipnie 1dziennie
    39 TC - herba 3razy dziennie, wiesiołek dowcipnie 2dziennie
    oba specyfiki mają za zadanie przyspieszyć proces skracania się szyjki macicy już podczas porodu, nie wywołują porodu, ich działanie przed porodem wywołuje lekkie bóle, podobne do tych przed miesiączką

Olej kokosowy - smarowanie krocza - im wcześniej tym lepiej

Znalazłam jeszcze, że siemię można już od 34 TC:
    Zazwyczaj zaleca się spożywanie dwóch łyżek siemienia lnianego dziennie od 34 tygodnia ciąży. Możesz dodawać 2 łyżki mielonego siemienia lnianego do codziennych posiłków, np.: do jogurtu czy musli. Aby siemię lniane właściwie zadziałało powinnaś przy tym dużo pić. Na każdą łyżkę ziaren powinna przypadać jedna szklanka wody lub innego płynu.

2. Wody plodowe. Zawsze zapisujemy godzinę odejścia.
    Jeśli wynik GBS, czyli badanie na bakterie paciorkowca jest dodatni i odeszły wody, nieważne jaki kolor - mamy 2h na dojazd do szpitala.
    Jeśli wynik jest ujemny, a wody przezroczyste z klaczkami mazi, bądź rozowawe - mamy 6-8h na dojazd do szpitala.
    Jeśli wynik jest ujemny, ale wody są żółte bądź zielone - mamy 2h aby dojechać.
    Wody mogą się też sączyć. Na wkładkę będzie mokro, raz drugi, trzeci. Wachamy czy to nie mocz, jeśli nie śmierdzi moczem traktujemy to jak normalne wody. Zapisujemy godzinę pierwszego odkrycia i zbieramy się po woli do szpitala.

Po porodzie:

1) AKT URODZENIA:
    Szpital do 14 dni zgłasza do usc przyjscie dziecka na swiat. W tym czasie przewaznie malzonek zglasza sie do USC z dowodami i skroconym aktem slubu, w celu odebrania aktu urodzenia- formalnosc zalatwiana jest od reki, bezplatnie otrzymuje sie 3 dokumenty.

Jesli matka jest panna, sklada swoj akt urodzenia, rozwodka akt urodzenia i malzenstwa z adnotacja o rozwodzie. Wdowa podobnie- dolaczajac akt zgonu meza. W przypadku rozwodu lub smierci meza, jesli nei minelo 300 dni, mezczyzna zostaje uznany za ojca. Dziecko pochodzace spoza zwiazku mezczyzna uznaje za swoje w USC w obecnosci matki i kierownika lub przed sadem opiekunczym, a za granica rowniez konsula RP.

2)PESEL
    Numer PESEL otrzymuje sie po rejestracji w USC, zglaszajac sie do biura meldunkowego w urzedzie, dzielnicy lub gminie, gdzie zamieszka dziecko.
    Na nr PESEL czeka sie do kilku tygodni.

3)Zmiana imienia
    Od momentu rejestracji dziecka w USC rodzice maja pol roku na zmiane jego imienia.

4)Zameldowanie
    Zameldowanie zgłasza się w biurze meldunkowym danego miejsca zamieszkani. Jesli jest to miejsce zamieszkania ojca, powinna przy meldunku byc rowniez matka.

5)Ubezpieczenie zdrowotne dla dziecka

Aby dziecko mogło korzystać z publicznej służby zdrowia, musi być objęte ubezpieczeniem zdrowotnym. To, że oboje rodzice są ubezpieczeni w ZUS, nie znaczy, że ich dziecko automatycznie również zostaje objęte ubezpieczeniem. Jeśli mama lub tata pracują na etacie, powinni wypełnić druk zgłoszenia do ubezpieczenia dostępny w dziale kadr u swojego pracodawcy, a jeśli prowadzą działalność gospodarczą, wypełnić i złożyć stosowny druk w ZUS-ie. Nie muszą tego robić oboje rodzice, wystarczy, że jedno z nich zgłosi dziecko do ubezpieczenia.

6)Becikowe
    W celu otrzymania becikowego przyslugujacego wszystkim musisz zlozyc wniosek na pismie w urzedzie gminy lub miejskim w terminie 12 miesiecy od dnia narodzin dziecka.
    Potrzebny bedzie odpis aktu urodzenia dziecka, dowod, pisemne oswiadczenie drugiego rodzica, ze na dziecko nie zostalo wczesniej pobrane becikowe.

Aby otrzymac becikowe nalezy przedstawic zaswiadczenie lekarskie wydane przez ginekologa prowadzacego. Aby otrzymac taki dokument mama musi odwiedzic swojego lekarza nie pozniej niz w 10 tyg ciazy. Wymagane sa co najmniej 3 wizyty.
    O becikowe będą mogli ubiegać się rodzice dziecka, opiekun prawny lub opiekun faktyczny, pod warunkiem, że dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekroczy kwoty 1922 zł.

wzor zaswiadczenia do pobrania w linku
    http://www.mamywsieci.pl/artyku/becikowe-2015

DIETA KARMIACEJ ( z mojej SR- do modyfikacji )

CO mozna jesc:

Pieczywo:
    -ciemne pieczywo ( bez karmelu, bez miodu)
    -jasne pieczywo, bulki, grahamki

nabial:
    maslo prawdziwe, plaster bialego sera, szklanka mleka ( moze byc jako zupa mleczna + makaron, kasze)
    -jogurt naturalny
    - ser zolty zwykly bez dodatkow o obnizonej zawartosci tluszczu- z 2 palstry na dzien
    -topiony naturalny serek
    - 1 raz w tyg jajko

Warzywa:
    marchewka, buraki, brokuły, ziemniaki

Owoce:
    jablka, banany, suszone sliwki

CYTRUSOW NIE

co do picia:

herbata, kawa zbozowa Inka, kompot z jablek, sok z jablek z woda, sok z porzeczki czarnej z woda

zielonych herbat nie wolno, kawy, grzybów, ostrych przypraw

Zupy:
    z brokułow, z marchewka, na kurczaku lub indyku
    z kasza ( 7 kasz)
    rosol, kwasnych nie

slodycze:
    biszkopty, sucharki
    bez kremow!

inne:
    1 raz w tyg ryba - najlepiej mintaj- z rusztu, gotowany ( bez panierki)
    Miodu nie!
    kakao nie!

z przypraw: sol, kminek, majeranek

w 3 tyg do 1 mies zycia u dziecka wytwarza sie flora jelitowa. Potem mozna stopniowo wprowadzac:
    -mieso cielece- np pulpety i obserwacja 2 dni czy nic sie nie dzieje
    -mieso czerowne wolowe ( mozna sprobowac z zurawina) - obserwowac 2 dni..

NIe wprowadzac 2 produktow na raz

mamy 48 h po porodzie by nauczyc dziecko przystawic do piersi.

Pokarm :

Mrozenie -18-25 st
    w lodowce 6-8 h trzymamy pojemnik z mlekiem w jeszcze jedym pojemniku, podgrzewamy przed podaniem ale nie gotujemy

Pokarm w temp pokojowej moze stac 4 h a w lodowce 8h

na zastoj mleka w piersiach - kapusta

kolki wystepuja po miesiacu- podobno pomaga picie kminku przez nas.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2015, 16:40

Krokodylica, kasika8303 lubią tę wiadomość

kxslp2.png2PEOp1.png1l5xp2.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za czerwonym nie przepadam, bo mnie męczy :) Ubrania owszem, ale nie w domu :)

Salon mam biało-zielony :) Białe meble i szarą kanapę. Kuchnię beżową a ściany fioletowo-białe. Łazienkę beżową.
    Jakbym miała robić kuchnię drugi raz, zrobiłabym białą z elementami różu albo czarnego :)
    Generalnie lubię minimalizm - mamy mało mebli, kolory też delikatne.
    A salon mam słoneczny, więc ten zielony jak świeci słońce to pięknie wygląda, tak radosnie ;) No i biały regał z połyskiem fajnie się odbija na ścianie;)

Mój brat ma białą kuchnię z połyskiem - jestem zakochana w niej i mogłabym w niej mieszkać ;)

Daisy lubi tę wiadomość

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    proszę :) ja jeszcze sobie pokopiowałam też te cenne informacje co dziewczyny się podzieliły na temat szkoły rodzenia itp :D i człowiek od razu robi sie mądrzejszy dzięki Wam :D

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki mizzelka. :)

mizzelka lubi tę wiadomość

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też lubię jak jest mało mebli.. im mniej tym lepiej dla mnie.. mniej kurzu do zbierania :D
    ja w sypialni mam aby łóżko i dużą szafę i jak na razie stolik taki mały do lapka itp.. i planuje aby komodę. fiolet i beż
    w gościnnym planuje pokoj dla malej tez zrobic i mam taki niebieski nietypowy kolor dość intensywny Muślinowy turkus też z beżami i na szczęście wypitole w przyszłości rogówkę co mi tak przeszkadza i też planuje meble w kolorze dąb sonoma albo białe bo mam na razie szare :D
    a w kuchni mam też beże i brązy aby komin mam fioletowy taki sam jak w sypialni :D a w łazience beże i brązy tak samo z ecru kwiatami i szafki tez ciemnobrązowe z ecru umywalką, w ogóle wolę jakoś ecru niż biały, nawet suknię miałam taką niż białą :D taki cieplejszy się wydaje ten kolor dla mnie :D milszy dla oka :D

własnie teraz ostatnio ludzie robią sobie białe kuchnie z widokiem tzn szkłem między meblami :) super to wygląda ale osobicie wolałam dół brązowy a górę kremową i widok czarnobiały z mostem bo niestety mam talent do ufajdania czegoś :D i biała kuchnia byłaby dla mnie wyzwaniem :D tzn ogarnęłabym ale nie wiem czy ona by przetrwała w takim stanie jakbym chciała :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Człowiek wyjdzie z domu na pol dnia, a teraz czyta i końca nie widać :) tak trzymać ;)

Skończę moja opowieść :)

Przyszła druga pani, która tez nie wiedziała co to gbs :( ale koniec końców doszły do tego! Czuje, ze ten wynik, jakoby już nie był raczej minie sie z prawda :\

Sama wizyta z ginkiem pozytywna :) byłam pierwsza na liście, więc do badania przystąpił dopiero aż nagrzal gabinet i zel tez grzal, by dzidzia nie marzla :) nawet koc miał, gdybym miała taka potrzebę :) zimno było dr i Lubemu :) mi gorąco- nie rozumiem :) ha!
    Uświadomił mi, ze jednak mam skurcze HB, ale ja ich nie czuje (widać je), ja byłam przekonana, ze mała przesuwa tam moje flaczki, myślałam, ze sa niżej i obejmują cały brzuch, a u mnie jakby sa miejscowe.

Mała zdrowa, wszystko dobrze :) całe 3320 gram i 52 cm ;)
    Główka na dole, na badaniu była dalej scyzorykiem, ale dr stwierdził, ze pozycja wyjściowa jest dobra na tym etapie.

Zbadał szyjke, krótsza i rozpulchniona, ale główka da sie odepchnac. Wystawiona w kanał, ale minimalnie.

Tym sposobem Gosiak trzymam kciuki za Ciebie :)

Ja mam jeszcze całe 17 dni, tylko macierzyńskiego mi szkoda :(

diamonds, Daisy, Sue, mizzelka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue, moja sesja była robiona w domu :)

• Daisy Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezus no chwile z dzieckiem posiedzialam a tu normalnie lepiej na rozprawce z polskiego! :D

Ja mam kuchni czerwona na wysoki polysk fronty, blaty i sciany grafit ten sam material, stol takze. Sciany krem.

Salon krem srednio wyszedl ale beda zmiany to sie go w koncu wykonczy :D

Lazienka na dole grafit z biela kafle.

Gora korytarz podloga ciemny braz, drzwi w kolor ten, sciany krem i jest ok. Pokoj cory obecny lody truskawkowe - tak, tak, mega roz :D ale taki cieply i meble. Choc ciemny pokoj. Polaciowe i normalne okno, ale jednak trzeba doswietlac jesienia itp.

Nasza sypialnia to jasno szary z ciemnoniebieskiem :) slicznie jest, szara podloga panele, granatowe zaslonki i detale. Docelowy pokij fasoli: jedna sciana biala (skos), jedna zielona, jedna zolta, jedna rozowa :D do tego naklejki ksiezniczki,hello kitty i koty, jakies tam rozne rzeczy. Trza to bedzie wszystko od nowa robic..wszystko fajnie cora tam doslownie kilka msc mieszkala,ale jednak chce na nowo dla nowego lokatora. :)

Garderoba jest chyba tylko wycekolowana :D

Lazienka u gory wola o pomste do nieba, kartongips wodoszczelny na wierzchu, odprowadzenia wszystkie na wierzchu,rury na wierzchu. Tylko wc i umywalka sa ale tylko tymczasowo poki sie nie wezmiemy za robote :D na podlodze normalna plyta taka podlogowa nie wiem jak sie to nazywa, taka z drzazgami itp :D

Dobrze ze mam chociaz elewacje zrobiona w calosci :D

diamonds, mizzelka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze mi sie przypomniało:

Dr uważa, ze waga końcowa Małej powinna być ok 3550 gr i przy takiej wadze odradzal epidural.
    1. Często pacjentki na starcie biorą znieczulenie i potem te parcie jest takie średnie.
    2. A skoro parcie kiepskie, to w ruch idzie vacum (tego bym nie chciała), założony dobrze pomoże, ale jeśli spadnie, to bardzo ciezko założyć drugi raz, bo na glowce już jest ślad i nie chwyci drugi raz tak dobrze i jest to takie meczenie dzidzi.

Co lekarz to inna opinia, więc dorzucam jeszcze jedna :)

• Daisy Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meridko pamietaj ze granica bledu usg to pol kg to bardzo duzo. U nas mialo byc ponad 3500 a wyszlo 3060.. odejmij pol kg to myslisz ze epidural niet? Jaaa ja bym nie chciala odkurzacza na porodowce :/

merida17 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tak, pamietam o tym pol kg ;)
    Niczego nie można być pewnym :)
    Ja jeszcze nie zdecydowałam, bo skąd wiedzieć co sie stanie :)
    Odkurzacza boje sie bardzo!!
    Bohaterki na sile tez grać nie bede :)

To taki mały news był :)

Daisy, diamonds lubią tę wiadomość

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to widzę że macie takie coś ala styl skandynawski :D kremy, szarości i jakiś intensywny kolor :) fajnie że każdy z nas ma jakiś ulubiony kolor i swój styl :D
    taka nasza dusza :D

Meridko super że mała ułożona prawidłowo :) a może może wyjdzie? niespodziewanie? :D woda pyk i już trzeba bd jechać :D

no wlaśnie z wagą nie wiadomo nigdy do konca w którą to idzie stronę.. czy więcej czy nie z tą granicą błędu, ale mam nadzieje że będzie dobrze i wszystko nam gładko pójdzie <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mizzelko święte słowa ;) oby gładko nam poszło :)

mizzelka lubi tę wiadomość

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ślisko i szybko :D :D :D :D

kasika8303, Krokodylica, merida17, Daisy lubią tę wiadomość

• kasika8303 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue piekne łóżeczko :-)

A ja mam sypialnię kur..... czerwoną :-) I mała będzie najpierw spała w tym agresywnym kolorze :-) Hmmmm chyba go przemaluję

Daisy lubi tę wiadomość

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, obie z Sue mówicie, że główka da się odepchnąć, a mi moja ginekolog nic nie mówiła na ten temat, nie wiedziałam nawet, że lekarze próbują odepchnąć główkę... no i teraz jestem ciekawa czy u mnie się nie da już odepchnąć czy nie próbowała... no to mam zagwostkę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2015, 19:49

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • sylwia85 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam

Jestem marcową mamusią 2015

jakby któraś z was była zainteresowana ciuszkami dziecięcymi zapraszam na allegro

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25692612

ubranka polskiego producenta, bawełna 100 % polecam z czystym sumieniem o czym świadczą tez pozytywne komentarze

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25692612

w4sqlhb88iua1y7r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak moze sie już nie da, skoro akcja tak na dniach ;)
    Janeczka ładnie sie wstawila w kanał, a nasze hiperaktywne dzieci jeszcze sie nie określiły :)

Zostalas nominowana, jako pierwsza od dziś oficjalnie już :)
    I sie nie wykręcaj ;)

Gosiak, Daisy, mizzelka lubią tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    merida17 wrote:
    Gosiak moze sie już nie da, skoro akcja tak na dniach ;)
    Janeczka ładnie sie wstawila w kanał, a nasze hiperaktywne dzieci jeszcze sie nie określiły :)

Zostalas nominowana, jako pierwsza od dziś oficjalnie już :)
    I sie nie wykręcaj ;)
    No właśnie jakieś to dla mnie nierealne jest :P
    Nie chce mi się wierzyć ;) Ale ok, może dzisiaj wyścielę sobie łóżko podkładami, na wypadek gdyby mi wody odeszły.

merida17, Daisy, diamonds, mizzelka, Tygrysek lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    No właśnie jakieś to dla mnie nierealne jest :P
    Nie chce mi się wierzyć ;) Ale ok, może dzisiaj wyścielę sobie łóżko podkładami, na wypadek gdyby mi wody odeszły.

Dla mnie cała ciąża jest nierealna, a poród to już abstrakcja ;)
    Podkłady nie zaszkodzą :)
    Będzie się działo :) jupi :)

Gosiak, diamonds, mizzelka lubią tę wiadomość

‹‹ 269 270 271 272 273 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ