Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Nooo właśnie masaż krocza musze po piątkowej wizycie zakupić te masło ze słodkich orzechów lub coś podobnego jeszcze raz poproszę lekarke żeby mi pokazała jak to robić.
Ktg powinni zrobić bez problemu w każdym szpitalu bez skierowania ale wiadomo jak to u nas różnie bywa.
Tez mnie czasem zaboli brzuch jak na okres. Mnie jak się brzuch czasem zepnie to musze Poleżeć troszkę. Dodatkowo po nocy często boli mnie kość lonowa te okolice.Syn Filip 28 czerwiec -
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/50e768dfd67d.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e519e542f2b9.jpg
w domu najlepiej!jane, smerfetkaa, mmarzenak, Zimri, dais, Karola1988, cudak, Iwa2016, Kawokado, Joana33, Repose, moli5, Kaja, munequita, mamawojtka, Hania222, Andzia SM, Pazur_, Moni15382, nesone, Helen, mamaNika, beatas, Abra, Madoks lubią tę wiadomość
-
Smerfetka jako, że w pierwszej ciąży miałam GBS dodatki powiem tak- jeśli odejdą wody musisz w ciągu 4 godzin dostać antybiotyk, jeśli nie odejdą wody, a zacznie się od skurczy to podadzą w trakcie porodu i tyle. Podają ampicylinę w kroplówce, więc to tak jakbyś dostała jakiś antybiotyk na zapalenie gardła np.
W pierwszej ciąży trochę mnie to martwiło, teraz już jak wyjdzie dodatki to machnę ręką. Tylko musisz mieć ten wynik ze sobą.
Zimri te KTG to nie jest obowiązek i nie każdy lekarz przed porodem wykonuje je. U mnie w szpitalu polityka się zmieniła i nie ma pomieszczenia na KTG, w poradni kolejki na kilka miesięcy i wątpię, że moja lekarka mi je zrobi.
smerfetkaa, Dorjana lubią tę wiadomość
-
Ja po wizycie i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z tego jak zostałam zbadana i potraktowana. Moja lekarka bardzo się przejęła tą sytuacją za szpitalami, normalnie nie poznałam kobiety. Zbadała mi przepływy, na ten moment w miarę ok, ale oczywiście wszystko trzeba kontrolować bo może się zmieniać z dnia na dzień. Dziecko ok 2tyg mniejsze niż powinno, szczególnie główka, więc też do obserwacji, ale w tym momencie nie ma IUGR. Wizyty będę miała co tydzień z ktg, teraz idę w poniedziałek. Oczywiście mam liczyć ruchy dziecka i jakby co to od razu do szpitala. No i mogę urodzić wcześniej bo szyjka miękka i brzuch się opuścił, a poza tym dowiedziałam się, że moje problemy z krążeniem stwarzają większe ryzyko zahamowania wzrostu dziecka i przedwczesnego porodu. Tylko dlaczego tego wszystkiego wcześniej mi nie wytłumaczyła, tego nie wiem...Ale jestem już spokojniejsza, że jesteśmy pod kontrolą.
dais, Kawokado, Repose, Agabtm, Hania222, Dorjana, Iwa2016, nesone, Helen, beatas lubią tę wiadomość
kochana córeczka 16.06.2016 -
Madziak jaki slodki Kubus i te pierwsze usmiechy, o jejku cudowne
Smerfetka moj pierwszy maluch urodzil sie 4,08 i ze wzgledu na zatrzymanie akcji porodowej przy 9,5 cm mialam CC robione, dlatego mam pewne obawy, ze moze byc 4kg. Szczegolnie ze w rodzinie meza najmniejsze dzieci rodza sie 3,8.
Jane bardzo dobre wiesci
Do masazu kupilam specjalny olejek do masazu krocza z Weledy (slicznie pachnie), ale w skladzie ma glownie olej ze slodkich migdalow wiec to wystarczy. Moze byc oliwa z oliwek rowniez.Agabtm, smerfetkaa lubią tę wiadomość
-
jane wrote:Nie przyjęli mnie w Redłowie, odesłali do szpitala o 3st referencyjności czyli na Zaspę. Tam mnie też nie przyjęli. Została kliniczna, ale tam też odsyłali, wiem bo przyjechała na ip na Zaspę jedna dziewczyna z klinicznej. Nawet tam już nie jechałam.
u nas to zawsze coś się musi dziać... nie dość, ze większość szpitali to rzeźnie to jeszcze nie idzie się dostać
a próbowałaś w wejherowie albo pucku? W takiej sytuacji trzeba próbować wszystkiego.
Sshape trzymam kciuki choc już pewnie jesteś po i tulisz dzieciątko -
moli5 wrote:Jane współczuje przeżyć ze szpitalami.
Jejku to straszne stresujemy się o maleństwo ,czy wszystko jest w porządku a tutaj jeszcze robią problemy aby to dobrze w szpitalu sprawdzić
Dziewczyny mam pytanie czy miałyście już robione badanie KTG albo lekarz Wam mówił kiedy powinno się zrobic po raz 1 -szy takie badanie?
Mój lekarz powiedział,że w dniu porodu mam się zapisać do szpitala na ktg, ale teraz czytam ,że od 37 tygodnia powinno sie mieć to badanie co tydzień.
Czy macie może bóle w dole brzucha jak na okres? Bo mnie pół nocy męczyło takie napięcie brzucha jakbym za chwilę miała dostać okres.
Nie wiem jak odróżnić skurcze przepowiadające od takich właśnie bóli jakby przed okresowych:(moli5 lubi tę wiadomość
-
jane wrote:Ja po wizycie i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z tego jak zostałam zbadana i potraktowana. Moja lekarka bardzo się przejęła tą sytuacją za szpitalami, normalnie nie poznałam kobiety. Zbadała mi przepływy, na ten moment w miarę ok, ale oczywiście wszystko trzeba kontrolować bo może się zmieniać z dnia na dzień. Dziecko ok 2tyg mniejsze niż powinno, szczególnie główka, więc też do obserwacji, ale w tym momencie nie ma IUGR. Wizyty będę miała co tydzień z ktg, teraz idę w poniedziałek. Oczywiście mam liczyć ruchy dziecka i jakby co to od razu do szpitala. No i mogę urodzić wcześniej bo szyjka miękka i brzuch się opuścił, a poza tym dowiedziałam się, że moje problemy z krążeniem stwarzają większe ryzyko zahamowania wzrostu dziecka i przedwczesnego porodu. Tylko dlaczego tego wszystkiego wcześniej mi nie wytłumaczyła, tego nie wiem...Ale jestem już spokojniejsza, że jesteśmy pod kontrolą.
-
Kawokado, ja chodzę do dr. Chwastek na NFZ. A w Redłowie badał mnie dr. Żółtowski, a na Zaspie Korożan. Miałam sporo zastrzeżeń do swojej lekarki, ale teraz stanęła na wysokości zadania.
A co do oblężenia na porodówkach, to naprawdę wtedy była tragedia. Mam nadzieję, że jak na mnie przyjdzie czas, to nie będę się błąkać jak ta sierotka szukając dla siebie miejsca. Do Pucka czy Wejherowa nie jechałam, bo chodziło o 3st referencyjności szpitala.kochana córeczka 16.06.2016 -
Joana za 9 dni mam cesarke i tez nie robili mi wymazu takze pewnie to normalne
Madziak slodziutki ten twoj maluszek^^
Shape trzymamy kciuki ^^
Sporo z nas zostaje majowkamidais, smerfetkaa, Hania222, Joana33, Helen lubią tę wiadomość
-
jane wrote:Kawokado, ja chodzę do dr. Chwastek na NFZ. A w Redłowie badał mnie dr. Żółtowski, a na Zaspie Korożan. Miałam sporo zastrzeżeń do swojej lekarki, ale teraz stanęła na wysokości zadania.
A co do oblężenia na porodówkach, to naprawdę wtedy była tragedia. Mam nadzieję, że jak na mnie przyjdzie czas, to nie będę się błąkać jak ta sierotka szukając dla siebie miejsca. Do Pucka czy Wejherowa nie jechałam, bo chodziło o 3st referencyjności szpitala.
Ja rodzilam i drugi raz będę rodzić w wojewódzkim bo mój dr tam pracuje na resztę szpitali się nie wypowiem bo tam nie byłam..
-
Joana33 wrote:Może zadam głupie pytanie, ale... mój ginekolog nie robił mi tego wymazu GBS, tego badsnia na paciorkowce. Mam planowane cc,może dlatego? Jestem zdziwiona, wczoraj byłam i nawet zapomniałam go o to zapytać o ten wymaz.
Ja miałam GBS badany w pierwszej ciąży i dziś pewnie pobierze znów ,a cc miałam mnie się wydaje ze od dr zależy chodź nie wiem !!Joana33 lubi tę wiadomość