Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Niuniusia wrote:My witaminę d zawsze a k jesli w większości dziecko dostaje mleko matki. Jak sa dni ze wiecej wypija mm to nie dajemy bo ta witamina jest tez w mm
-
Zimri wrote:Chodziło mi właśnie o witaminę k. Zastanawiam się jak mała dostaje butle dwa razy dziennie to czy podawać czy nie.Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc 3700g 57 cm
[/url]
Wiara i nadzieja dziala cuda! -
Witajcie dziewczyny
Ciesze się,że Wasze maleństwa tak pięknie rosną.
Mam nadzieję,że szybko uporacie się z wszelkimi brzuszkowymi problemami.
Nasz maluszek ma czasem wzdęty brzuszek i ma problem z puszczeniem bąków.
Konsekwentnie trzymam go do odpicia po jedzeniu i już jest lepiej.
Wczoraj skończyliśmy 6 tyg.
Po tym hardcorowym początku teraz jest cudownie.
Po każdym jedzeniu bawimy się troszkę, odkładam otulonego w otulacz malucha do łożeczka i zazwyczaj po jakiś 40 minutach zasypia.
Najbardziej mnie dziwi to,że on przez te 40 minut wierci się kręci w łóżeczku ale nie płacze!
Strasznie dużo je nasz maluszek bo średnio 120ml x8 . Ile jedzą wasze maluchy?
Karmie go tylko moim pokarmem.
W czwartek mamy pierwsze szczepienia-strasznie się boję, ale wierzę,że wszystko będzie w porządku!
Któraś z Was pytała o krostki na rękach i nóżkach, to prawdopodobnie potówki!
Pozdrawiamy serdecznie:) -
Zimri wrote:Chodziło mi właśnie o witaminę k. Zastanawiam się jak mała dostaje butle dwa razy dziennie to czy podawać czy nie.
Zimri, ja tez miałam wątpliwość jak podawać vit K bo karmie mieszanie. Pediatra powiedziała że jeżeli dziecko nie dostaje na dobę więcej niż 500ml MM to należy podawać.
Agabtm, z tym odciąganiem, doskonale Cię rozumiem, ja też już pomału wysiadam. U mnie szczególnie ciężkie z tym są nocki i w ciągu dnia mam problem jak przychodzi pora na odciąganie a moja mała zaczyna marudzić płakać i muszę się nią zajmować i nie ma wtedy jak odciągnąć
Ale chyba najbardziej upierdliwe jest to ciągłe kombinowanie, które mleko jej teraz dać czy moje, czy mm - jak moje to ile ml, czy zje wszystko czy akurat będzie miała ochotę na połowe porcji i reszte będę musiała wylać (a wiadomo że tego najbardziej szkoda), czy moze jej naszykuje za mało i będzie chciała więcej..uff udręka.
Z jednej strony chce odciągać jak najdłużej zeby jeszcze troche mojego mleka pojadła, ale z drugiej strony to będę szczęśliwa jak te kombinacje z karmieniem się skończą.
Marzenak, co do żabki to my ćwiczymy, staram się ją kłaść codziennie chociaż na chwile ale ona bardzooo nie lubi tej pozycji i zaczyna się po 3minutach drzeć no chyba że to jest pół-leżąca żabka na moim albo taty brzuchu to jeszcze do przejścia
moli5, moja zjada dziennie tak ok 650ml, mamy 5tydzień.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 16:51
-
Iwa2016 wrote:Zimri, poczytaj na necie o grzybicy piersi. Sprawdź czy objawy tam wypisane pasują do Twojego bólu. Dziecko wcale nie musi mieć plesniawek żebyś Ty miała piersi chore.
Ja mam obolałą pierś ale to czasami źle chwyta mi pierś, tzn dobrze ale potem spłyca uchwycenie i boli. Do przeżycia b9l, nie to co przy grzybicy. Nie słyszałam o tej maści z MedEli. Zapytam w aptece.
My po usg bioderek. Wyszło w porzadku, kolejne jak będzie miał 3 i pół miesiąca bo wtedy juz jakąś kość będzie miał a tak to oglądanie u pediatry.
-
Mamy karmiące mieszanie, jaka porcje na dobę dajecie mm na dokarmianie? Ja juz się gubię ile mleka pije moja córka bo caly dzień karmie piersia ale na wieczór jest juz tak marudna ze dajemy mm przed snem a czasem wieczorem to 2 porcje po 80 ml dziennie. Zastanawiam sie czy to duzo czy Malo...o jak jest u was. Moja skonczyla 3 tygKornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc 3700g 57 cm
[/url]
Ja dokarmiam Humana na opakowaniu jest napisane, że od 2 do 8 tygodnia życia ilość miarek mleka w proszku to 3, wody 90ml (tylko mm takich 7-8posilkow).po karmieniu piersią potrafię zrobić z 2 miarek 60ml,a czasami jeszcze 30 dorobić i wypija z 10.
-
I jeszcze jedno pytanko, jak dokarmiacie to tyle dajecie dziecku aż jest spokojne i samo przestaje pic? I potem wam od razu zasypiają? U nas mala prawie wcale nie śpi mysle ze moze nie dojada będąc tylko na cycu w ciagu dnia...Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc 3700g 57 cm
[/url]
U nas jest różnie w większości przypadków sama zaprzestaje, ale są dni gdzie by pękła od ilości ciągle mało,ulewa dużo, wyprozni się i dalej gotowa jeść. Mam wrażenie, że dlatego wieczorem lub w nocy muszę butle dać bo po całym dniu na cycu jest głodna. Po butli szybko zasypia.
-
Niuniusia wrote:I jeszcze jedno pytanko, jak dokarmiacie to tyle dajecie dziecku aż jest spokojne i samo przestaje pic? I potem wam od razu zasypiają? U nas mala prawie wcale nie śpi mysle ze moze nie dojada będąc tylko na cycu w ciagu dnia...
Spróbuj dac jej po cycu 60ml i zobsczysz czy zechce! Mój chce więc dostaje już 90ml -
Ja chyba zacznę dawać w ciagu dnia mm po karmieniach i ustalę pory jedzenia. Bo w tej chwili noce sa super bo dostaje mm przed snem ale w dzien co 5 minut chce do cyca spać tylko przy cycu w łóżeczku budzi się po paru minutach a ja nie mogę się ruszyć i idzie zwariować...tylko tez mam wrażenie ze nasza nie ma umiaru z jedzeniem. Cycka moze ciagnac 24h butle tez ile wlejemy tyle wypija.Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc 3700g 57 cm
[/url]
Moja Blanka dostała krostek na buzi, uszach... wcześniej były czerwone z białą końcówką teraz są to po prostu grudki na całej twarzy, chropowate w dotyku położna wcześniej mówiła że to potówki. Idziemy jutro do pediatry dopytać. I też o te problemy brzuszkowe co się pręży i puszcza bączki. Bidulka tak mi jej szkoda jak widzę jaki to dla niej wysiłek
Blanka -
Niuniusia wrote:Ja chyba zacznę dawać w ciagu dnia mm po karmieniach i ustalę pory jedzenia. Bo w tej chwili noce sa super bo dostaje mm przed snem ale w dzien co 5 minut chce do cyca spać tylko przy cycu w łóżeczku budzi się po paru minutach a ja nie mogę się ruszyć i idzie zwariować...tylko tez mam wrażenie ze nasza nie ma umiaru z jedzeniem. Cycka moze ciagnac 24h butle tez ile wlejemy tyle wypija.
Ja daję mm cały czas ,ale tylko po cycu czyli cyca 15 min i wtedy mm !!!spróbuj tak jak ja bo mój wtedy śpi 3h -
Monequita u mnie to samo z tymi krostkami i też idę jutro do pediatry. Boję się że to alergia. Daj znać co Ci powiedział to porównamy diagnozy. U nas dodatkowo duży problem z ulewaniem. Mała dostaje syropek na refluks ale np dziś on nie pomaga. Nie wiem od czego to zależy. Ulewa mocno nawet jak porządnie odbije. Któraś z Was ma taki kłopot?kochana córeczka 16.06.2016