X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • madziak2202 Autorytet

Wysłany: 5 października 2016, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, dawno mnie tu nie bylo, ale od jakiegos czasu staram sie nadrobic i czytam kilka stron dzuennie na ile Kuba pozwoli. Za kilka dni konczy pol roku. Na konsultacjach lekarze twierdza ze nie widac ze Kubus urodzil sie dwa muesiace wczesniej, wszystko przebiega zgodnie z planem :-)
    Zaczynamy powili siadac. Z lerzeniem na brzuszku byyl klopot. Kubus nie chcial i krzyczal strasznie bedac w tej pozycji. Na siedzaco trzymany za raczki wniebowziety. Lekarz neurolog nie stwuerdzil w tym rzadnych nieprawidlowosci, powiedzial ze skoro ladnie trzyma glowke w innych pozycjach tzn ze "jest po prostu leniwy i dorosnie do tego aby spedzac czas na brxuchu." I mial racje :-)
    Noce mamy spokojne. Odkad skonczyl 4miesuace przesypia cale noce od 20 do 7 rano, z małą przerwą na posxukiwanie wypadnietego smoczka.

dqpri09kir2ck4nc.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas straszna noc! padam...na pysk...

Madziak Kubuś ma już pół roku, szok:) ale czas szybko leci...

lprkuay3dehqwb0g.png
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku madziak ale czas leci!!!

Moja mala ma jedna drzemke 30 minut i druga okolo godziny. W nocy wstaje 1-2. dzis dostanie mleko zageszczone kaszka wiec zobaczymy.

A propos. Co dajecie maluszkom do jedzenia? Bo ja rozszerzam malej diete i poki co jadla jablko, marchewke i ziemniaczka.

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • Magda81 Ekspertka

Wysłany: 6 października 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ten czas leci...
    Moja mała w nocy kiepsko sypią, ostatnio potrafi się budzić co 1,5 czy 2 godziny, tragedia no ale powoli się chyba przyzwyczaiłem.
    Smoka w butelce nie zmieniam. Na noc tylko daje mm i niczym nie zagęszczanie więc nie widzę potrzeby.
    Diety jeszcze nie rozszerzamy bo najwcześniej od 17 tygodnia więc właściwie od dziś ale na razie się nie spieszę. Za trzy tyg szczepienie więc wtedy porozmawiaj z pediatrą.

iv09e6ydepibuaxd.png
  • Magda81 Ekspertka

Wysłany: 6 października 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mloda1995 wrote:
    Jejku madziak ale czas leci!!!

Moja mala ma jedna drzemke 30 minut i druga okolo godziny. W nocy wstaje 1-2. dzis dostanie mleko zageszczone kaszka wiec zobaczymy.

A propos. Co dajecie maluszkom do jedzenia? Bo ja rozszerzam malej diete i poki co jadla jablko, marchewke i ziemniaczka.
    Lekarz zalecił już rozszerzać dietę? Po ile dni dawałaś poszczególne produkty? Ja zamierzam najpierw warzywa, jak przejdę przez większość to dopiero owoce.

iv09e6ydepibuaxd.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda81 wrote:
    Lekarz zalecił już rozszerzać dietę? Po ile dni dawałaś poszczególne produkty? Ja zamierzam najpierw warzywa, jak przejdę przez większość to dopiero owoce.
    Nasza pediatra tez kazala najpierw przerobić wszystkie warzywa a pozniej dopiero wprowadzac owoce. Podobno dzieci ktore posmakuja slodzoutkich owocow nie chca pozniej jesc mniej slodkich warzyw.
    I nam kategorycznie zabronila do 4 miesiąca rozszerzania diety ani zageszczania mleka.
    Co do długości to kazala nam z dany produkt obserwowac 3 dni i dopiero wprowadzac nastepny.
    No i na poczatek kategoryczny zakaz kupowania warzywek czy owockow w słoiczkach.

3i49o7esw7obg123.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też na razie nie rozszerzyłam diety, może za tydzień zacznę podawac marchewkę. Ja też chce pierw 2 tygodnie podawac tylko warzywa, a potem owoce.

lprkuay3dehqwb0g.png
  • madziak2202 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmie mm od 2miesiaca zycua Kuby. W 3 miesiacu juz na noc dostawal do mieszanki lyzeczke kleiku ryzowego i pil ze smoczka nr 2 tommee tippee. moj lekarz nie mial nic przeciwko wproadzeniu kleiku, kupka nie zmienila konsynstencji do pierwszego podania marchewki. Kupka byla twarda i sprawiala bol. Na rozluźnienie pomogl sok jablkowy. I tak oto wprowadzilam warzywa i owoce w tym samym czasie. Kuba lubi wszystko oprócz dyni. Pod koniec 4 miesiaca dostal sloiczek z dodatkiem kurczaka, wcina wszystko ze smakiem. Brokuly czy morela nie ma znaczenia. Teraz jada kaszki, dodaje do nich zoltko zeby mial wiecej zelaza, wszystko pod kontrola pediatry.

Kaja lubi tę wiadomość

dqpri09kir2ck4nc.png
  • Magda81 Ekspertka

Wysłany: 6 października 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dlaczego na początek zakaz słoiczków? Wiadomo, że lepsze domowe ale jeśli nwarzywa i owoce marketów to chyba słoiczki zdrowsze jednak?

iv09e6ydepibuaxd.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda wiesz ze sama sie nad tym zastanawiam. Ona to tlumaczyla ze z doswiadczenia widzi ze dzieci bardzo się przyzwyczajaja do jedzenia ze słoiczkow i sa pozniej problemy z wprowadzeniem jedzenia domowego. A po 2 ze podobno po sloiczkowym jedzeniu dzieci czesciej cierpia na brzuszkowe sprawy.
    No nie wiem jak sie do tego odniesc bo szczerze powiedziawszy ja bylam nastawiona na sloiczkowe jedzenie.

3i49o7esw7obg123.png
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie rozumiem zakazu słoiczków

Najstarsza córka była bardzo długo na sloiczkach bo gotowanych przez mnie obiadów w ogóle nie chciala, pluła wszystkim. Druga córka sloiczki sporadycznie tylko jadla bo wolała gotowane ale też byłam bardziej przygotowana bo od cioci miałam mięsko z królika, kurczaka i zupki na gołąbkach gotowałam :) i szybciutko tez przeszłam na grudki bo blenderowanych nie lubiła.

Karmie piersią i tak do 5 miesięca raczej tylko mleczko będzie jadł Olaf a potem już chyba będę powOli wprowadzała jedzonko bo jestem strasznie ciekawa co i czy w ogóle będzie mu smakowało.

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Magda81 Ekspertka

Wysłany: 6 października 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie coś w tym jest, pewnie każdy dziecko inaczej reaguje, trzeba będzie protestować. pewnie sporo zależy od składu słoiczka.

iv09e6ydepibuaxd.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nasze rozszerzanie diety zaczniemy od zagęszczania mleczka a następnie BLW :D
    Nie wiem czy wogóle będę papki wprowadzać (poza kaszką oczywiście)??
    Synek zaliczył kilka słoiczków ale ogólnie to tylko te pierwsze mu smakowały a później już raczej p[rzeszliśmy na BLW. Kilka razy próbowałam mu wcisnąć obiadek ze słoiczka bo wiadomo to na szybko :P ale raczej kiepsko nam to wychodziło :/
    Sama tego do ust bym nie wzieła więc wcale sięmu nie dziwię :P

Ciekawe jak będzie z córeczką???
    Czy będzie równie samodzielna i chętna do kosztowania tych wszystkich smakołyków ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2016, 16:45

• nesone Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamy, ale sie rozpisalyscie.

Moja mala w dzien ma 3 drzemki, czasem jej sie uda poloczyc fazy snu czasem nie i budzi sie po 45min ale potrafi spac nawet 3h. W nocy karmimy sie raz pk 4.30. Spi od 19-4 a pozniej po karmieniu przebudza sie ok 7.30 ale potrafi do 9-10 dospac. Ogolnie spi ok 15-16h na dobe czyli prawidlowo jak na swoj wiek ale ja tez jej spania bardzo pilnuje.

Ja rozszerzam diete dopiero po 6miesiacu wg zalecen who, ewenualnie w trakcie 6miesiaca. Pediatra oczywiscie zaleca po 4 ale nie wyobrazam sobie zebym malej miala za 2tyg dac jakies warzywka, nie jest jeszcze na to gotowa.

Co do smoczka to tez jeszcze uzywam 1 i na razie chyba nie bede na 2 przechodzic.

Agabtm pytalas o chuste-ja tez chustuje ale raczej sie wybieramy na spacerki wozkiem, chusta od czasu do czasu.

Moja corka przekreca sie z brzuszka na plecy i od paru dni probuje z pleciw na brzuszek ale robi to na razie tylko prawa strona

bl9cuay3h7qefzok.png
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z pediatra rozmawialam i powiedzial ze jak najbardziej diete rozszerzac ;) lilly juz 2 tygodnie temu marchewek dostala a po kilku dniach ziemniaka. Poki co nic jej nie bylo a dwa dni temu jablko na deserk a dzis marchewke na obiadek. Nic jej nie ma. Oprocz tego od tygodnia mleko na wieczor kleikiem zageszczam ;) poki co gotuje sama a deserki ze sloiczka bo sama lubie

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • Olafasola Ekspertka

Wysłany: 6 października 2016, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co kraj to obyczaj, tu z kolei zalecają wprowadzenia pierwszego solid food, kiedy dziecko potrafi siedzieć że wsparciem i głowa jest sztywno trzymana i potrafi ją sam dźwigać gdy się podnosi z pleców do siadu, stąd tak gonią z sadzaniemi tummy time, że bez tego ani rusz, żeby dziecko usiadlo. Są wspomagacze typu bumbo floor seat i sądzą się po 3 miesiącu, ale ja nie będę poganiac malucha. Wolalabym karmić tylko piersią do 6 m_ca o ile mały glodomorek będzie się najadac. Już 7 kg przekroczył.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2016, 19:36

• Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o skład słoiczków ;) córkę wysypalo po słoiczkowym jablku jednej firmy a z drugiej nic a nic ;) inna odmiana i juz wysypka

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Magda81 Ekspertka

Wysłany: 6 października 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda, a ile twoja kruszynka ma? bo jak wg suwaczka to bardzo wcześnie kazał wam rozszerzać dietę

iv09e6ydepibuaxd.png
  • Kasssia Przyjaciółka

Wysłany: 6 października 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda bardzo dobrze postepujesz rozszerzając dietę.Nie rozumiem mam zwlekajacych z podawaniem nowych produktów.Mnie te nowe wytyczne nie przekonują.Jestem zwolennikiem dobrej,starej szkoły naszych babć.Ciężko mi wierzyć ze mleko modyfikowane jest lepsze od warzyw czy owoców.

My narazie wprowadziliśmy marchewkę.

Dziewczyny dopiero co pisalysmy o porodach a tu już dieta,obroty itp.Jak ten czas pędzi.

Trzymajch na się cieplutko w te ponure dni

mloda1995 lubi tę wiadomość

qb3ce6ydqb83v7ev.png

klz9e6yd2ch8vuav.png
  • iw78 Przyjaciółka

Wysłany: 6 października 2016, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmienie tylko mlekiem do końca 6 m-ca życia jest zalecane, ale tylko w przypadku karmienia piersią. Jeśli dziecko karmione jest mm to rozszerzać dietę można wcześniej, ale dopiero po 17 t.ż, jeśli dziecko jest gotowe. Prawdę mówiąc to rzadko które jest tak wcześnie gotowe.

nesone, Iwa2016, Dorinka lubią tę wiadomość

48fa40daa0.png
    927520fafb.png

Marysia <3
‹‹ 1290 1291 1292 1293 1294 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ