Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja ruchy czuję kilka cm pod pępkiem
U mnie jest tak, że dzwoni się po babki od szkoły rodzenia, która jest położną w szpitalu, deklaruje się chęć uczestniczenia w szkole rodzenia, ona zbiera grupy i dzieli je sobie wg tygodni, tak żeby uczestniczące były w zbliżonych tygodniach ciąży, u mnie szkoła rodzenia jest płatna, niestety ale jest w szpitalu w którym będę rodzić a znowu nie opłaca mi się jeździć 60 km żeby mieć za darmo. A jak u Was płatne czy darmowe? U nas to jest 350 zł za 10 lekcji.
Moje najnowsze zakupy, chwalę się, a coteraz czekam na paczkę z c & a, mąż tylko pyta "czy to już koniec zakupów? ...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 10:59
Repose, Paula222, Misia15, kirys, xpaulinax, dais, mmarzenak, Madzik84, eidth, kamenkaa, Paula1991, Abra lubią tę wiadomość
-
Moze to glupie ale ja jeszcze niczego nie kupilam...
To nie tak ze nie chce po prostu gdyby cos sie stalo latwiej mi bedzie nie ogladac rzeczy dla maluszka..
Chyba poczekam tak do 32 tygodnia...Kiki97, kamenkaa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny wybierałyście już komplety pościeli, kocyki, podusie itd? Ja jak zobaczyłam ceny kompletów pościeli i kompletów z minky + bawełna, ochraniaczy na łóżeczko to złapałam się za głowę
chyba uszyję sama przy pomocy babci męża, spróbuję uszyć jeden komplet pościeli, ochraniacz na łóżeczko, rożek, kocyki z minky, może jakieś poduszki ozdobne po pokoiku, dziś biorę się za wybór materiałów bo już policzyłam ile czego potrzebuję
no zobaczymy, może szycie spodoba mi się ?
Moje plecy po wczorajszym upadku ze schodów dziś lepiej, ale siniak będzie jak ta lala na plecach i chyba na całym prawym pośladku. Jutro wizyta, boję się bardzo o tę moją szyjkę co gin ma jutro oglądać przez te zmiany a z drugiej strony nie mogę już doczekać żeby sprawdzić czy z Ignasiem wszystko w porządku!Kawokado lubi tę wiadomość
-
Repose wrote:Moze to glupie ale ja jeszcze niczego nie kupilam...
To nie tak ze nie chce po prostu gdyby cos sie stalo latwiej mi bedzie nie ogladac rzeczy dla maluszka..
Chyba poczekam tak do 32 tygodnia...a naszym pierwszym zakupem dla Maluszka były właśnie komody do pokoiku i wózek
teraz to zapełniam szuflady w komodach
I ja i mój mąż mamy pozytywne nastawienie, odpychamy od siebie każdą złą myśl typu co będzie jeśli się coś stanie, czy nie za szybko. Nawet teraz kiedy mam problem z tą moją szyjką nie rezygnuję z żadnych zakupów bo wierzę że wszystko będzie dobrze!
Kaza z nas ma prawo do swojego zdania, różne względy nami kierują ale zobaczysz, że jak już zaczniesz od pierwszych zakupów to wpadniesz jak śliwka w kompot i przestaniesz patrzeć na to co było gdybyWiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 11:20
Repose lubi tę wiadomość
-
oldżi wrote:Misia chciałabym ok. 25 tc, zeby mieć jeszcze siłę i chęci
boje się, że w wyższej ciąży dojdzie troche dolegliwości i znajdę 1000 wymówek zeby nie iść
ja planuje zacząć w połowie lutego bo tak u nas zaczyna się nowy cykl
Miluszka ja mam bezpłatna szkole rodzenia bo jestem zameldowana na terenie Warszawy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 11:24
Agabtm lubi tę wiadomość
Misia15
Naszą Księżniczka - Oliwka -
Miluszka ja w ogóle pościeli nie kupuje, noworodek nie powinien spać na poduszce a ze rodzimy w lecie lepiej zainwestować w kocyki i otulacze ( które tak jak napisałaś są cholernie drogie!). Ochraniaczem zainteresuje się dopiero jak dziecko bedzie aktywne. Super pomysł z własnym uszyciem, będziesz dumna, że sama to stworzyłaś
miluszka, cass lubią tę wiadomość
-
Pewnie masz racje ze jak zaczne nie bede mogla skonczyc ale poprzednie dziecko stracilam w 15 tyg teraz jest 17 wiec roznica niby niewielka.
20 lutego mam polowkowe jak lekarz powie ze wszystko dobrze to chyba cos kupie przeciez tez mam prawo cieszyc sie ciaza.
Tylko maz mnie dobija na zadnej wizycie ze mna nie byl a po kazdej dzwonil i jedyne pytanie ktore mi zadawal to : Umarlo?
A tak z ciekawosci jakiego koloru materialy kupujesz? ^^ -
Ja tez jeszcze nie mam żadnych zakupów dla maluszka dlatego ze po pierwsze nie znamy płci po drugie mam cala wyprawkę dla chłopca i dziewczynki od siostry
pytanie tylko kto siedzi w brzuszku
. Generalnie to wózek juz mam upatrxony a teraz szukamy mebelkow do pokoiku. Myślę że jak poznamy płeć to zacznę powoli kupować pościel butelki itp
Repose lubi tę wiadomość
Misia15
Naszą Księżniczka - Oliwka -
Repose będzie dobrze
Czujesz już ruchy ? Tak najlepiej będziesz kontrolować , że z dzdzią ok
Musi być dobrze
Ja dla 1 synka kompletowałam od samego początku, no i całe szczęście, bo ledwo się wyrobiliśmyTeraz poczekam do marca/ kwietnia i kupię nowe pościele i materacyk do łóżeczka, chyba tyle z zakupów
Ale muszę poprać między innymi gondolę , starszemu synkowi kupić łóżko a to złożyć i schować dla Jasia, no i starszego na nocnik nauczyćRepose, kamenkaa lubią tę wiadomość
-
Misia15 wrote:Dziewczyny a ja tak z innej beczki zapytam. Czy te z Was które spodziewają się pierwszego maleństwa myślały juz nad szkoła rodzenia? Bo raczej dziewczyny przy drugim dziecku to już rezygnują bo i tak wiedzą wszystko
przynajmniej tak mówiły mi doświadczone mamy:-)
Od którego tygodnia chciałbyście zacząć chodzić do szkoły rodzenia?Nie będę go zmuszać, bo on nie lubi takich "medycznych" widoków, nawet pobierania krwi, już tak jest i na siłę tego nie zmienię. Ale słyszałam opinie, że jak facet chodzi na szkołę rodzenia to z reguły chce być przy porodzie, więc po cichu na to liczę
Czytałam, że zalecają chodzić tak w 6-8 miesiącu, ja więc wybieram się w marcu. Szpital, w którym chcę rodzić organizuje w sobotę dni otwarte, więc dowiem się więcej i może uda mi się dostać kupon zniżkowy na szkołę rodzenia. Kosztuje tam 250 zł za 4 spotkania po ok. 4 godziny. Szpital miejski ma szkołę rodzenia za darmo, ale ja z ciekawości pójdę do tego pierwszego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 11:43
HelenkaRośnij zdrowo córeczko!
-
Ruchy czuje od 3/4 tygodni tyle ze praktycznie odrobine wyzej pochwy i czekam do wizyty zeby mi powiedzial czy wszystko ok. Schody w domu mnie dobijaja mieszkanie rozlozone na 3 pietrach gorzej byc nie moglo :p
Jak nauczysz Jasia to powiesz jak to zrobilas ok..?
Ja juz sikam na nocniczek wszystkie misie tez a David dalej nie ^^ -
beatas wrote:ja też wcinam lody :p nawet wczoraj się pokusiłam, mimo bolącego gardła, ale podobno można i pomagają w wyleczeniu:P
Zazdroszczę Wam, że czujecie ruchy!!
u mnie też mówią, że na morfologię trzeba być na czczo.. W ogóle jak wyniki u Was? ja się boję, że przez to przeziębienie moja morfologia będzie kiepska, a najpóźniej w poniedziałek muszę zrobić badania, bo 12.01 wizyta..
Wczoraj coś wreszcie się pokazało! Wysyłam Wam zdjęcie
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3fe30b02687a.jpg
Paula, mi ten siusiak też wygląda na dziewczynkę :d wydaje mi się, że wyrostek jest skierowany w dół, a gin mówił, że wtedy dziewczynka:P
Beatas nie przejmuj się morfologia, pewnie będziesz miała dobry wynik. Ja cały grudzień walczyłam z katarem a w święta mega bol gardła. Robiłam morfologie w ten poniedziałek i wyniki idealne.
beatas lubi tę wiadomość
-
Repose hehe mam Franka, Jasiu w brzuszku jeszcze
Ok jeśli uda się nauczyć... Nie chciałabym mieć 2 dzieci do przewijania
Mam jeszcze 5 mc może się uda..
A z tym mieszkaniem, to współczuję, rzeczywiście tyle schodów w ciąży może być uciążliwe
Repose lubi tę wiadomość
-
heh glupek jestem
Ja tez nie chce dwojki przewijac ,a po powrocie do pracy to nie wiem jaka opiekunka i za jakie pieniadze zostanie z 2 bobasow w pieluszkach :pPaula222 lubi tę wiadomość
-
Moj dopiero teraz oduczyl sie pieluch a w nocy mu jeszcze zakladam. Wszystko przez przedszkole, w domu juz robil ladnie siku do toalety ale w przedszkolu kazali zakladac pieluszki az do teraz, wiec sie rozleniwial i ze mna walczyl. Teraz mielismy dluzsza przerwe od przedszkola i Olaf juz w dzien pieluszki nie chce bo jest przeciez 'duzy'. Strasznie dlugo tu pieluchuja dzieciaki, w PL bysmy pewnie juz dawno zapomnieli jak pieluchy wygladaja
My nie chodzilismy na szkole rodzenia skonczylo sie cesarka ale po dlugich probach naturalnego. Myslalam, ze moze teraz sie zapisze wlasnie zeby moze dowiedziec sie czegos wiecej o porodzie (poprzednio poloznej w ogole ze mna nie bylo, zajrzala moze kilka razy i tyle), ale w Szwecji nie maja czegos takiego, dlatego pojde po prostu na joge dla ciezarnych. Poza tym tutaj polozne wydaja sie duzo bardziej kompetentne i z tego co wiem sa caly czas przy porodzie. Teraz bede miala naturalny ponownie i zobaczymy jak sie skonczy.
My posciel kupilsmy, bo synek wypatrzyl dla siebie w Jysku, wiec wzielam od razu niemowlecy komplet extra. Otulacze etc mam kupione razem z lozeczkiem. Kupowalam uzywane wiec kupilismy nowy materacyk, tez Jysk. Musimy go tylko wyciac, bo lozko jest okragle a nie udalo nam sie dostac nigdzie okraglego materaca.
Moja dzidzia kompie tak w polowie miedzy pepkiem a spojeniem. Z zakupow to prawie wszystko mam po synku, teraz bede zamawiala buteleczki tommee tippee, moze bujak (jest w promocji) i karuzelke. Mozliwe ze jutro kupimy wozek bo ktos wystawil bugaboo cameleona.Repose lubi tę wiadomość
-
Dais wlasnie to mnie przeraza jestesmy w tym samym tygodniu twoja dzidzia normalnie kopie ,a moja w dole.
A jak zaczelas go uczyc. ? Bo moj placze krzyczy i nie chce ,a wie kiedy robi bo sie chowa i kuca. -
Repose z kupka to nadal jest tragedia, najczesciej mowi ze chce w momencie kiedy juz ma w majtkach
Tez sie chowa i ucieka jak chce kupe. U nas zadzialaly najlepiej bajki o robieniu siku, tak mu sie spodobalo ze tez chcial robic do toaletki. Dodatkowo ma swoje toalete (mamy w mieszkaniu dwie lazienki) w ktorej ma ciagle podkladke i dwa podesciki (mniejszy i wiekszy) tworzace schody do toalety. Z siku juz wygralismy i mowi kiedy musi je zrobic, z kupka jeszcze niestety nie i poki co tylko jedna zrobil do toalety. Najczesciej wstaje rano juz z kupka w pieluszce, wiec okazji do uczenia kupek mamy niewiele.
Milusia dobrze ze nic wiecej sie nie stalo, uwazaj na siebie. Kuleczka wylez sie, zeby nie zlapalo Cie jakies zapalenie ucha.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 12:17
miluszka lubi tę wiadomość