Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Powodzenia wizytującym!
myszaaa, ja miałam pierwszy trymestr cały w kichaniu - jak rano wstawałam i robiłam śniadanie, to ni stąd ni zowąd cztery kichnięcia pod rząd i to takie, że mąż się śmiał, że dobrze, że wątroby nie wyplułam. Teraz jakoś się rzadziej zdarza (a dodam, że przeziębienie w grę nie wchodziło).
Tak czytam o problemach z cukrem i się zastanawiam nad tym obciążeniem glukozą - wczoraj dostałam skierowanie. Pytałam lekarza, czy to jest konieczne, bo przeczytałam w Księdze ciąży, że odchodzi się od tego testu w przypadku osób, które, np. wyleminiowały cukier z diety. Bo ponoć wypicie takiej dawki może jakoś zaburzyć biochemię i w ogóle. On mi powiedział, że zgodnie z rozporządzeniem MZ badanie jest obowiązkowe do wykonania w ciąży, a czy ja je zrobię, to już moja decyzja. Jego zdaniem warto sprawdzić, a żeby nie zwymiotować przy piciu glukozy, to warto wkropić cytrynę do roztworu. Więc na dziś myślę, że pójdę. Z cytryną.
Też już w pracy i taaaaaaak mi się nie chce, a tyle rzeczy mam. No ale miętka zrobiona, kalendarz otwarty, trzeba działać - jeszcze chwila i weekend!Lila2703, smerfetkaa lubią tę wiadomość
-
Witam się serdecznie po wczorajszej wieczornej wizycie
dzieciątko zdrowe, serduszko bije 150/min, waży 180 gram, jest długie na 10,5 cm, łożysko wysoko na tylnej ścianie, szyjka twarda, zamknięta, dzidzula kopała nóżkami ale jeszcze tego nie czuje ;(
UWAGA!!! Darek będzie miał siostręKourtney możesz u mnie wpisać dziewczynkę.
lekarka 5 razy powiedziała że dziewczynka, nawet mi pokazała wargi sromowe ale powiedziała jeszcze że następnym razem sobie jeszcze potwierdzimy płeć. ale ja tam widziałam swoje. będzie dziewczynka
mam tylko jedno zdjęcie gdzie zasłoniła buzie rączką.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2016, 08:54
Lila2703, jakka, kirys, beatas, Agabtm, oldżi, mmarzenak, cass, fairy_tale, madziak2202, Madzik84, Repose, dais, kamenkaa, xpaulinax, Andzia SM, Kourtney, Helen lubią tę wiadomość
-
To prawda że badanie jest obowiązkowe a decyzja należy do matki, tak jak wszystkie badania. Jednak biorąc pod uwagę dobro dziecka warto zrobić to badanie. Nie jest inwazyjne a że nie należy do przyjemnych to fakt. Można sobie ulepszyć cytryna albo kupując w aptece bądź punkcie pobrań gotowa glukozę już z cytryna. Mnie ona smakuje lepiej niż ulepszona zwykła cytryną
Nie da się zupełnie wyeliminować cukru z diety. On jest prawie wszędzie. Tu nie chodzi o taki zwykły cukier. Węglowodany są w pieczywem, owocach, warzywach,nabiału itd. Niestety w ciąży hormony które szaleją znacząco mogą zaburzac gospodarkę węglowodanów. Uważam że niewiele to kosztuje wysiłku a warto zrobić. Oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania.
cass lubi tę wiadomość
-
beatas wrote:Dzień dobry! Powodzenia na dzisiejszych wizytach!
Cass, ja nie mialam krzywej, tylko zwykla glukoze póki co.. Może dlatego, że dobrze mi wyszła to lekarz nie zalecił krzywej? Hmmm.. nie wiem...
Nie zlecił właśnie bo miałaś dobrą, ale z tego co pamiętam to krzywa jest obowiązkowa chyba w 26 tygodniu czy coś koło tego terminu. -
Ahaaa.. Czyli niestety dopiero mnie to czeka:P ciekawe jak zareaguje w ciazy na to badanie:D kilka miesiecy wczesniej miałam robione to prawie zwymiotowałam, a teraz to obawiam się, że może być bez tego prawie:D nie slodze herbaty, kawy, w sumie to niczego wlasnie dlatego, ze mam odruch wymiotny na słodkie napoje:P
Wisnia, super! kolejna kobietka na forum:D
Pisałyście ostatnio o zachciankach i płci, u mnie zupełnie sie nie sprawdza, bo na słodkie w ogole nie mam ochoty! A bedzie dziewczynka:)kamenkaa lubi tę wiadomość
-
Beatas no to Rzeczywiście mamy tak samo z tym, że mi Lekarz kazał liczyć tygodnie ciąży nie od ostatniej miesiączki tylko tydzień później i teraz rozumiem, dlaczego masz już 17 tydzien 4 dzień
Masakra jakaś z ta Cukrzycą ostatnio byłam na takim szkoleniu gdzie mówiono o cukrzycy noooo grubo nawet soków nie wolno pić tylko woda. Warto poczytać o tym co jeść i jak skonsultować to z dietetykiem, który doradzi co do przepisów.Syn Filip 28 czerwiec -
beatas wrote:Ahaaa.. Czyli niestety dopiero mnie to czeka:P ciekawe jak zareaguje w ciazy na to badanie:D kilka miesiecy wczesniej miałam robione to prawie zwymiotowałam, a teraz to obawiam się, że może być bez tego prawie:D nie slodze herbaty, kawy, w sumie to niczego wlasnie dlatego, ze mam odruch wymiotny na słodkie napoje:P
Wisnia, super! kolejna kobietka na forum:D
Pisałyście ostatnio o zachciankach i płci, u mnie zupełnie sie nie sprawdza, bo na słodkie w ogole nie mam ochoty! A bedzie dziewczynka:)
Ja też nie słodzę więc ledwo to przełknęłam, mają metodą jest wypicie jak najwięcej za
pierwszym razem, bo potem każdy łyk coraz trudniej połknąć, trochę mnie potem muliło, ale po godzince zaczęło mijać, nie taki diabeł straszny . -
Agabtm wrote:Beatas no to Rzeczywiście mamy tak samo z tym, że mi Lekarz kazał liczyć tygodnie ciąży nie od ostatniej miesiączki tylko tydzień później i teraz rozumiem, dlaczego masz już 17 tydzien 4 dzień
Masakra jakaś z ta Cukrzycą ostatnio byłam na takim szkoleniu gdzie mówiono o cukrzycy noooo grubo nawet soków nie wolno pić tylko woda. Warto poczytać o tym co jeść i jak skonsultować to z dietetykiem, który doradzi co do przepisów.
Lila, dzięki za radę!Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2016, 09:52
Lila2703 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, nadrabiam wszystkie wpisy!
Nelus, cieszę się, że jest lepiej!
Paula - moja koleżanka też miała cukrzycę ciążową, musiała bardzo się pilnować, ale dzidziuś był zdrowy i wszystko z nim dobrze.
Ja tez w ciąży jem wszystko jak popadnie, zawsze uwielbiałam słodycze, teraz tez jem, nie umiem się powstrzymać.
Ja jeszcze nie czuję ruchów a to 18 tydzień, więc zazdroszczę tym z Was, które czują. Wizyta dopiero za tydzień i nie ukrywam, że po 4 tyg niewidzenia maluszka już bym chciała go zobaczyć. W ostatnim m-cu dość przytyłam, tzn inaczej-bardzo duży brzuch mi urósł. Jak ktoś mnie odwiedza to pyta, na kiedy termin, bo chyba wyglądam jakby nie na czerwiec, a na kwiecień
ALe nieważne, byle dzidziuś był zdrowy.
Chciałam Was zapytać czy Waszym zdaniem katar w ciąży może być groźny dla dziecka? już mnie męczy kilka tygodni, non stop mam katar, nie jest wodnisty, więc czuję zapchany nos. Używam domowych sposobów, do nosa spray sól morska. Nie chcę isc do lekarza i w siebie pakowac leki .
A druga sprawa, czy miałyście bóle krocza? Takie sekundowe jakby rwanie, ból w pochwie głęboko? Też mnie to zastanawia, mam to od kilku dni. Wiem, ze mam bardzo nisko łożysko, ale czy to z tym związane... nawet myślałam jechać na pogotowie, ale może poczekam do wizyty za tydzień. -
Hej
Dietka działa ! Dziś wstałam z dobrym wynikiem na czczo
Ale jestem happy, bo zapewne obejdzie się bez insuliny
Czyli od dziś dietka na 100 %
myszaaa kciuki za wizytęNo i za wszystkie wizytujące
beatas jak dobrze na czczo to dla tego nie masz zleconej krzywej, krzywa każda z nas będzie miała koło 26 tyg
wisnia11 gratuluję córeczki !myszaaa, Madzik84, Repose, smerfetkaa lubią tę wiadomość
-
jakka, jasne, ja wszystko rozumiem, wiem, że cukier to nie tylko słodzenie herbaty
Po prostu się zastanawiałam nad tym, że skoro od lat unikam produktów dosładzanych, przetworzonych, ograniczam cukry proste, bo po prostu już się odzwyczaiłam, to czy taka glukoza przyniesie mi coś dobrego. Ale jak rozumiem, tu chodzi o reakcję organizmu na węglowodany, tzn. czy trzustka prawidłowo pracuje i czy insulina robi co ma robić. Jak mus to mus. Nie mam wskazań do badania, nigdy nie miałam cukru wysokiego (babcia jest diabetykiem, więc korzystam czasem z jej sprzętu
), dopuszczam jednak możliwość, że coś będzie nie tak z racji ciąży. Dzięki za podpowiedź z tą kupną glukozą - rozejrzę się za nią
Do lutego trochę czasu, więc póki co odkładam problem glukozy na bokjakka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJoana33 wrote:Cześć dziewczyny, nadrabiam wszystkie wpisy!
Nelus, cieszę się, że jest lepiej!
Paula - moja koleżanka też miała cukrzycę ciążową, musiała bardzo się pilnować, ale dzidziuś był zdrowy i wszystko z nim dobrze.
Ja tez w ciąży jem wszystko jak popadnie, zawsze uwielbiałam słodycze, teraz tez jem, nie umiem się powstrzymać.
Ja jeszcze nie czuję ruchów a to 18 tydzień, więc zazdroszczę tym z Was, które czują. Wizyta dopiero za tydzień i nie ukrywam, że po 4 tyg niewidzenia maluszka już bym chciała go zobaczyć. W ostatnim m-cu dość przytyłam, tzn inaczej-bardzo duży brzuch mi urósł. Jak ktoś mnie odwiedza to pyta, na kiedy termin, bo chyba wyglądam jakby nie na czerwiec, a na kwiecień
ALe nieważne, byle dzidziuś był zdrowy.
Chciałam Was zapytać czy Waszym zdaniem katar w ciąży może być groźny dla dziecka? już mnie męczy kilka tygodni, non stop mam katar, nie jest wodnisty, więc czuję zapchany nos. Używam domowych sposobów, do nosa spray sól morska. Nie chcę isc do lekarza i w siebie pakowac leki .
A druga sprawa, czy miałyście bóle krocza? Takie sekundowe jakby rwanie, ból w pochwie głęboko? Też mnie to zastanawia, mam to od kilku dni. Wiem, ze mam bardzo nisko łożysko, ale czy to z tym związane... nawet myślałam jechać na pogotowie, ale może poczekam do wizyty za tydzień.
Też mam nisko łożysko i też czuję kłucie często takie dziwne
No i katar też nie odpuszcza od jakiegoś czasu -
Ale naskrobałyście
My byliśmy wczoraj na urodzinach i najadłam się jak prosiak potem całą noc było mi nie dobrze i ze 3 razy musiałam iść sikać. Dziś przed 6 pobudka bo poczułam fikanie w brzuchu i już czekałam na budzik męża. Jak mnie zmorzył wreszcie sen to po 8 zadzwoniła księgowa i po spaniu
Dostałam teraz skierowanie na krzywą bo lekarz stwierdził że będę już to miała z głowy więc to chyba nie zależy tak do końca od tygodnia bo następnej wizycie będzie 23 a badania muszę mieć wczesniej
A co do zachcianek to ja będę miała chłopca a mogłabym jeść same słodyczechoc ostatnio zasmakowały mi ogórki i teściowa mnie poratowała
Swojskie ogóreczki
Gratuluję wszystkich udanych wizyt
Nelus wierzę że cała twoja przygoda dobrze się skończy :-*
Miluszka a Ty kiedy masz wyniki badań i to ewentualne badanie?
Jak coś pominęłam to przepraszam ale po tylu wpisach już mi się wątki myliłyWiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2016, 10:12
Madzik84 lubi tę wiadomość
-
cass wrote:jakka, jasne, ja wszystko rozumiem, wiem, że cukier to nie tylko słodzenie herbaty
Po prostu się zastanawiałam nad tym, że skoro od lat unikam produktów dosładzanych, przetworzonych, ograniczam cukry proste, bo po prostu już się odzwyczaiłam, to czy taka glukoza przyniesie mi coś dobrego. Ale jak rozumiem, tu chodzi o reakcję organizmu na węglowodany, tzn. czy trzustka prawidłowo pracuje i czy insulina robi co ma robić. Jak mus to mus. Nie mam wskazań do badania, nigdy nie miałam cukru wysokiego (babcia jest diabetykiem, więc korzystam czasem z jej sprzętu
), dopuszczam jednak możliwość, że coś będzie nie tak z racji ciąży. Dzięki za podpowiedź z tą kupną glukozą - rozejrzę się za nią
Do lutego trochę czasu, więc póki co odkładam problem glukozy na bokmoże niewiele ale zawsze coś daje:-) jak babcia jest diabetykiem to tym bardziej powinnaś zrobić test. Niestety geny się dziedzicza. Ja też nigdy nie miałam problemu z cukrem, nie slodze, nie jem słodyczy a tu cukier na czczo w ciąży czasem wysoki. U mnie tata jest diabetykiem