Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Mama pp u nas też Klara śmiga przodem do kierunku jazdy. 😉
Sumi u mnie identyczna sytuacja z pracą i z kolejnym dzieckiem. 🤦🏻♀️
Klara kilka dni temu pierwszy raz jadła zwykły biały ryż i od tamtego czasu kupa zaginęła w akcji… Będzie już chyba z 5 dni. 🙄 Miałyśmy straszną noc bo wstała z płaczem i prężeniem brzuszka - nosiłam ją pół nocy, krzyczała i takie jej grochy z oczu leciały, że ja płakałam już razem z nią, a jak kucała żeby coś wyprodukować to przysypiała ze zmęczenia… Kupy jak nie było tak nie ma a wjechały już dwa czopki, espumisan, ciepła kąpiel, termofor, suszona śliwka, jabłko, tańce, wygibańce, masaże… Oby dzisiejsza noc była lepsza a jutro wszystko poszło. 😕Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Zoe ja tylko marze, aby mu to w końcu minęło i był zdrowy.
Super ze udało się ze żłobkiem 1900 miesięcznie za zlobek? A do pracy kiedy wracasz?
U nas na szczęście z kupkami nie ma problemów. Odpukać. Tr maluszki to się maja.
Ja po raz 2 zostanę chrzestna i nie wiem czy się cieszyć czy płakać.
.
-
Do pracy wracam od 1 czerwca. Teraz za żłobek jest 1500+ 15 zł wyżywienie dziennie + czasami dodatkowe zajęcia 100 zł. Od września będzie 1600 zł + 15 zł dziennie + zajęcia dodatkowe. Także tak. Będę składać wniosek o to 400 zł dopłaty. Ostatnio przeliczylam ile będę miała kosztów stałych jak dojdzie żłobek to tylko oczy szerzej otworzyłam i łza się w oku zakręciła. Ale co poradzić 🤷♀️ Pod względem finansowym nie opłaca mi się zostać z nim w domu kolejny rok
-
Jeny! Strasznie dużo! U nas tez jest jakieś dofinansowanie w mieście muszę poczytać i zgłębić wiedzę. 400 to tyle co jic, ale jednak zawsze coś.
Moja siostra mieszka w małej miejscowości i tam nie ma najmniejszego problemu z dostaniem się nawet do przedszkola, bo zlobka nie ma. -
Ja wracam do pracy 1 września. U nas kłopot odwrotny. Są dwie babcie i każda nastawiona na opiekę nad małym. Plus mój tata, który opiekował się starszakami gdy wracałam do pracy i radził sobie rewelacyjnie. No i mój mąż z systemem pracy dzięki któremu też będzie dużo z małym.
Mnie martwi jednak to, że ja nie mam pracy od do. No i zdarzają się weekendy.
Jeśli nie przeprowadzimy się do września rozważam też 2 miesiące wychowawczego. Nie wyobrażam sobie tej budowy na finiszu pracując i zajmując się 3 dzieci.
-
Zoe masakra ile kosztuje taka przyjemność jak żłobek 🤦🏻♀️ a ta dopłatą to jakiś żart w porównaniu do całej ceny .
Noelle weź mi nie mów już o tych twardych kupkach których dziecko nie jest w stanie wycisnąć bo jak już tylko słyszę że mój Adaś próbie cisnąć kupę to modlę się chociaż o małego Bobka a od 3 dni nie wychodzi nic a nic. Kochana serdecznie polecam Ci Dulcosoft junior. Po 2-3 dniach rozluźni jej kupkę i ładnie się załatwi. Ja Odstawiłam ten syrop bo już prawie 3 miesiące stosowaliśmy i to ponoć max jaki można go brać no i problem wrócił... Ale jego doraźnie też można stosować także kilka dni może Klarze popodawać.
Nikola u nas w miejscowości też z przedszkolem nie ma problemu ale to dopiero od 3rż. Dlatego planuje te dwa lata być na wychowawczym + 5dni w miesiącu iść na zlecenie do swojej pracy będę z tego miała 1800 zł więc starczy na opłaty i spłatę kredytu.Adaś 20.06.2021 ❤️
1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌
2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 13dpt 220I/U, 20dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅
START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
3️⃣09.2023 procedura IVF Invimed Wrocław
Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌
4️⃣ 05.2025 procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️
Zarodki:❄️❄️❄️ 4AB, 2x 3AA
06.25 ET 8A 🍀 -> 8dpt 37I/U, 10dpt 108I/U, 14dpt 349mIU/mL, 17 dpt 919I/U, 20dpt 1937 I/U
04.07 - 24dpt USG -> pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 🍀
18.07 - 38dpt USG - jest ❤️ -
O kurde tez chciałabym żeby 1800 starczyło na opłaty i kredyty 🙈
Nikola te państwowe 400 zł jest dla dużej ilości osób które maja dzieci w żłobku prywatnym, przeczytaj na stronie gov. Niezależnie w jakim mieście chodzą. Wklejalam tutaj link. 400 zl dopłaca tez miasto Warszawa ale tutaj są progi dochodowe i haczyk taki że oni dopłaca 400 ale ty masz zrezygnować z listy do żłobka państwowego. Takie cos to ja dziękuje. W państwowym zapłacisz jedynie za wyżywienie a tutaj czynsz 1500 (od września 1600), oni dadzą ci 400 i masz zrezygnować z listy ma państwowe. Chore. A może jednak sie uda dostać później na państwowy i tyle pieniędzy mam być w plecy -
U nas żłobek 1200, ale w tym małym mieście kobiety zarabiają max 3tys. Nie ma żadnych korpo,czy większych firm, które napedzilyby wynagrodzenie. I kobiety pracują za taki hajs, bo nie chcą dojeżdżać. I żłobka państwowego brak.
Od soboty się urlopujemy, o ile urlopem można to nazwać. Iga grzeczna, ale swoje broi, a Ula do dzisiaj na mnie wisiała. Idą jej żeby i jest wstrętna. Ciągle jeczy i płacze. I tylko mama. Wcale nie wypoczęłam. Do tego jest zimno. Jest 20 st, bardzo grzeje słońce, ale wieje taki wiatr, że nawet do basenu nie da się wejść. Jutro ma być ładniej, więc jedziemy na delfiny, a w piątek na zolwie. Mam nadzieję,że Ula już będzie pogodna, bo naprawde ma kiepski czas, a jednak chcialabym trochę wypocząć.
Wyjazd przypomniał mi,że uwielbiamy podróże, ale z małymi dziećmi jest dramat. Myślę,że za 2 lata będzie już naprawdę fajnie. Chce odchować i cieszyć się życiem Więc oficjalnie zamykamy fabrykę, do powrocie idę po wkładkę. Jest mi trochę smutno, bo chciałam większą rodzinę, ale z trójką byśmy sobie musieli odpuścić na 10 lat wszystko, a to za duże poświęcenie jednak. Co innego, gdyby dziadkowie pomagali, czasem wzięli dzieci. Czasem rodzice mogą zostawić gromadkę i wyjechać na tydzień, a dziadkowie się opiekują. U nas nie wezmą nawet jednej na choćby noc. Dwójka to też fajnie, będę czekać z utęsknieniem na wnuki i będę najlepsza i najbardziej pomocna babcią na świecie;) -
Santi u Ciebie to super rozwiązanie. Gdybym tylko tak mogła, tez poszłabym na wychowawczy i na zleceniu dorabiała.
Lilak instytucja babcia, to zdecydowanie najlepsza instytucja.
Ja chce wrócić tylko na etat. Zawsze miałam ponad i musze to obgadać z dyrekcja.
Mała syrenka ja na dupie siedzę juz zdecydowanie za długo. Ja juz nawet przestałam się komukolwiek żalić, bo nikt nie zrozumie matki, jeżeli nie miał wymagającego dziecka. Marzyłam o 2 dzieci, ale zmieniłam zdanie. -
Syrenka i tak podziwiam, że podróżujecie z dwójką niełatwych dzieci 😉 Oby udało się trochę wypocząć Wam wszystkim, bo szkoda wyjazdu.
Sumi na wyniki muszę czekać do przyszłego tygodnia, będą dzwonić. Niby na wynik Wit. D trzeba długo czekać, nie wiem, nie znam się, ale to już poczekamy, najważniejsze że krew pobrana.
Od jakiegoś czasu moja miała te swoje szybkie drzemki tylko na spacerach. Cieszyłam się, że w końcu nadchodzi wiosna ,będziemy spędzać całe dnie na dworze, trudno najwyżej zarośniemy brudem 🙈🤣 A jej się coś odmieniło i jak jest taka zmęczona, że oczy lecą to zaczyna się ryk, jakby była wściekła sama na siebie, że zasypia zamiast zwiedzać 😄 Więc teraz mam taki plan, że próbujemy znowu drzemki w domu, a na spacerach zwiedzanie przodem do świata, zobaczymy. Czy Wasze maluchy potrafią zasnąć jak spacerują przodem?
Ja nawet już nie wiem ile dokładnie wyniesie nas żłobek, przekalkulowaliśmy to kiedyś, że nawet jak wrócę na połowę etatu to będziemy do przodu, więc teraz tylko dostać miejsce. W ogóle jestem rozczarowana, że matki które chcą wrócić do pracy zawodowej nie mają pierwszeństwa w przyjęciach do żłobka i przedszkola.
-
Mama pp mnie tez to wkurza. Kobieta na bezrobotnym ma pierwszeństwo do żłobka bo będzie „szukać” pracy a ja jak muszę wrócić do pracy to mogę sobie poczekać. Mama z dwójka dzieci przebywająca z młodszym w domu tez ma pierwszeństwo. Także tak. Według mnie trochę niesprawiedliwa ta punktacja.
-
Zoe ja nawet nie wiem,czy u nas za coś dają dodatkowe punkty, na jakiej zasadzie są rozpatrywane te wnioski. Zapytałam jedynie o moją sytuację, czy skoro wracam do pracy to czy mam jakieś pewniejsze miejsce, bo wiadomo że to trzeba wiedzieć wcześniej, z dnia na dzień przecież nie wrócę do pracy. No i się dowiedziałam, że nic z tych rzeczy, widocznie to nie jest ważny powód by oddać dziecko do żłobka.
-
Dziewczyny ja mam podobne dylematy do Was. Chciałabym mieć drugie dziecko, chciałabym żeby Jaś miał rodzeństwo. Goni mnie czas bo ja mam już 35 lat. Ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie mieć drugiego dziecka z tak małą różnica wieku, po pierwsze pewnie bym się „zajechała” a po drugie boje się ze odbyło by sie to kosztem Jasia. On jest bardzo absorbującym dzieckiem. Nie wiem jak miałabym podzielić uwagę na dwójkę maluchów. Zdecydowałam wiec ze wrócę do pracy, mały pójdzie do żłobka i wtedy postanowię co dalej.
A co do żłobka to ja mieszkam w małym mieście i u mniej łatwiej dostać sie do żłobka niż do przedszkola. -
Asia 16.05 zaczyna adaptację, a ja będę szukać pracy, bo nie wracam do swojej. Do państwowego nie ma najmniejszych szans. U nas też są/były dopłaty do żłobka, jeśli się zrezygnuje z kolejki. Od razu wiedziałam, że będziemy rezygnować. I tak bym nie zmieniała żłobka jak już chodzi do jednego, ale taki charakter mojego syna akurat.
Mała syrenka ja też totalnie podziwiam, że podróżujecie z dzieciakami. W życiu bym nie wyjechała z dwójką. Z samym Filipem nigdy nie wypoczęliśmy, a co dopiero z dwójką.
Asia też dzisiaj dostała jakieś badania do porobienia, bo dalej jest na 3 centylu z wagą i chcą sprawdzić czy na pewno wszystko ok.
Ja czasami jestem zła na siebie, że zdecydowaliśmy się na taką różnicę wieku, ale wiem, że to zaprocentuje.
A jakby mi z dwójką było za mało to kupiliśmy szczeniaka. 🤣 Ewidentnie mam coś nie po kolei w głowie. 🤦♀️ -
A i do przedszkola też chodzimy prywatnie. 🤷♀️ Ja nie wiem jak ludzie to robią, że się dostają gdziekolwiek!
A to 400 zł co mówi Zoe to jest z tego samego programu co RKO bodajże dla jedynaków. O ile dobrze zrozumiałam wszystko jak mi dyrektorka żłobka tłumaczyła. 😆
A i jeszcze mam historię, dzisiaj wszyscy w przychodni podkreślali, że myśleli że Asia jest chłopcem. I tak za którymś razem nie wiedziałam co odpowiedzieć na takie coś, no przecież nie napiszę jej na czole, że to dziewczyna. 😆 Ale takie uwagi zawsze mnie intrygują, po co takie coś komuś mówić? 🤣 -
Bajka my byliśmy raz w restauracji, Lisa cała na różowo, wózek różowy, a kelner się zapytał chłopiec czy dziewczynka 🙈🤣
A Ciebie też podziwiam z tym szczeniakiem 😜
Jutro mamy z Lisą wizytę u okulisty, wolę żeby specjalista ją obejrzał, bo dalej moim zdaniem co z tym oczkiem jest nie tak.