X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Kryśka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2022, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety duży tv wisi na ścianie w żłobku więc raczej nie dla ozdoby …. Niestety mieszkamy na wsi a w pobliżu miasteczko z jednym żłobkiem państwowym i dwoma prywatnymi. Nie bardzo jest w czym wybierać. Prywatne żłobki 1200 zł + wyżywienie (catering). Uważam że jak na małe miasteczko, które jest głównie sypialnią większego miasta to dużo. Żłobek państwowy duuuuzo tańszy i miał dobre opinie. Niestety dziś po rozmowie z koleżanką dowiedziałam się że sporo zmieniło się na gorsze :-(

tm01qjv.png
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kryska u nas w żłobku państwowym tez są telewizory w salach. W tej sali która będzie sala grupy do której będzie chodził mój synek jeszcze tv nie ma ale panie powiedziały nam na zebraniu ze udało im się wydębić tv i będzie ale nie do oglądania bajek tylko do rytmiki 🤷‍♀️ We wrześniu będzie jeszcze jedno spotkanie to poruszę z nimi tą kwestie. Dla mnie bajki w żłobku to tez trochę nieporozumienie…

• _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 00:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o cyca to mój mały teraz pije więcej niż jak miał 8-9 miesiącu, tzn w dzień bo w nocy dużych zmian nie ma. Jak chce cyca to przychodzi i ciągnie mnie za bluzkę. Teraz kiedy jest przeziębiony to ten cyc nas ratuje bo ze stałych to prawie nic nie je. Także chociaż mlekiem nadrobi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 00:50

• Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet nie wiem od czego zacząć ciąg dalszy opowieści o żłobku 🤦‍♀️
    Jak usłyszałam, że nasz pierwszy dzień będzie 05.12 to już nie chciałam nic więcej wiedzieć. Rozumiecie to? Zapisujesz dziecko od nowego roku szkolnego, czyli od września, a oni teraz informują, że proces adaptacji rozłożyli na 4 miesiące, by każdy z dzieci przechodził go indywidualne, by mogli mu poświęcić maksimum uwagi. Może to ma jakiś sens, ale przy rekrutacji nikt o tym nie wspomniał. Wydaje się, że one same jeszcze o tym nie wiedziały 🤦‍♀️ Kolejka idzie według daty urodzenia no i my mamy czekać do grudnia. Ja i tak mam wracać dopiero od połowy grudnia do pracy, mogę wziąść zaległy urlop, potem przerwa świąteczna i wrócić dopiero w styczniu, ale przecież był zupełnie inny plan 😤 Zresztą ona też pochodzi trochę, jeśli nie złapie jakiegoś choróbska, a potem Święta i co w styczniu płacz od nowa? Bardzo mi się to wszystko nie podoba. Reszta rodziców się uspokoiła jak Pani powiedziała, ze na adaptację dziecko może przyjść np.z babcią a one normalnie mogą iść do pracy. No super, my jesteśmy sami, a równie dobrze mogłabym już mieć plany wrócić do pracy od września czy października i co bym wtedy miała zrobić, no w głowie mi się to nie mieści.

Do menu tylko mój mąż miał problem, podobno inne mamusiki patrzyły na niego ze zdziwniem o co mu chodzi. A ciocie zapewniały, że nuteli nie podają🤣 Bo jednak śniadania też będą serwowane w formie bufetu i starają się o kucharza, więc w przyszłości mają posiłki się poprawić, ale skoro wiedzę że inne dzieci tak jedzą w domu i to reszcie pasuje to pewnie nic się nie zmieni
    Drzemki wyglądają w ten sposób, że jak dziecko jest zemczone to ma się iść położyć do zaciemnionego pokoju i zdrzemnąć, nooo jasne 🙈😅
    Za to mogą mieć wszystko i smoczki i rajtuzy i co tam potrzebują by się dobrze czuć. Nikt nie wymaga, żeby potrafiła sama jeść czy pić z kubeczka.

OrT4p2.png
  • Chaos Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama pp, no to z tym planem adaptacyjnym pojechali nieźle. No nie wyobrażam sobie tego np w swojej sytuacji kiedy do pracy wtocic juz musze i koniec. Dobrze, ze mzoesz wrocic od nowego roku ale strasznei slabo ze dopiero teraz o tym się rodzixow informuje

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
  • KasiaC Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama pp dla mnie to jest tak niepoważne ze szok… nie wspomnieć ze dziecko moze przyjść ale 3 miesiące pózniej niż planowane.
    Nie rozumiem takich placówek, ze nie informują od razu

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn. Przy rekrutacji była mowa, że adaptacja zawsze trwa, żeby na spokojnie, bez traumy itp. Czyli standard, ale nikt z rodziców nie przypuszczał, że to będzie tak wyglądać 🙈 Mają wyobraźnię.

OrT4p2.png
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłabym aferę za ten wrzesień. Nie każdy ma z kim dziecko zostawić żeby czekać tyle czasu. To są jakieś kpiny. Powinni zapytać rodziców o zdanie i jak ktoś nie ma takiej możliwości to brać jego dziecko na adaptacje wcześniej. Rozniosłabym ich tam.

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe wszyscy się chcieli zamienić, ale na wcześniejszy termin 🙈
    Zawsze jak się komuś nie podoba może zrezygnować całkowicie, bo chętnych dużo a miejsc mało w żłobkach. Oni stratni nie będą. Każdy ma tego świadomość i nie było co za bardzo podskakiwać.

OrT4p2.png
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra jakaś. Do tego z tymi drzemkami 🙄 juz widze jak moje dziecko idzie do zaciemnionego pokoju samo spać xD czy ja żyje w jakimś innym wymiarze? Zadne ze znajomych mi osobiście maluchów tak nie robi xD kolezanki mowily ze ciocie pomagaly usypiac na rekach albo np dzieci usypialy im na kolanach podczas zajec a one je przenosiły do łóżeczek.
    Z TV to jest tragedia jakaś.. nie wiem jak Wasze maluchy ale u mnie po wyłączeniu bajki jest histeria nie do opanowania dlatego przestałam je puszczać właśnie. Takze juz widze 30 maluchow robiacych histerie, super xD

Co do terminu to sie nie wypowiadam nawet.. dobrze tylko ze faktycznie masz mozliwosc poczekac bo w przeciwnym razie byłabys w niezłej d...
    Masakra. Co do jedzenia to od takich placowek jednak wymagałabym zdrowego karmienia dzieci wiec dobrze ze twoj Stary poruszyl te kwestie. Przykre że tak lakonicznie do tego podchodzą :(

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • Kryśka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama pp u Was adaptacja 3 miesiące a u nas nie ma wogóle. Możemy pierwszego dnia przyprowadzić i zostawić na cały dzień 😳
    Sami możemy sobie „ustalić adaptacje”

tm01qjv.png
  • Kryśka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to niestety wygląda - brak wystarczających miejsc w żłobkach i robią co chcą a jak komuś nie pasuje to proszę zrezygnować bo na jedno miejsce kolejka chętnych.

tm01qjv.png
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kryśka hit.. to fajnie ze tak dbają o psychike tak małego dziecka. Super...

Wysłany: 14 lipca 2022, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kryśka przegięcie w drugą stronę. Masakra!

Sumi mój mąż delikatnie wyśmiał takie drzemki, to ciocia powiedziała że i na nią znajdą sposób, ale coś mi się wydaje że będę ją odbierała niewyspana i zmierzłą.
    Lisa jeszcze nie miała przyjemności oglądać bajek 😉

Czy jest tutaj jeszcze jakieś dziecko robiące nadal ekspresowe drzemki? Lisa spała 2×30min. Ostatnio coraz ciężej z usypianiem na drugą drzemkę. Wczoraj miała tylko jedną, ale skończyła się juz o 11, na drugą nie chciała zasnąć a wieczorem już było ciężko. Położyłam pół godziny wcześniej, budziła się cały czas i wstała pół godziny wcześniej niż zazwyczaj, więc nie tędy droga. Nie wiem o której mam jej robić drzemkę. Może do grudnia już wcale w dzień nie będzie chciala spać 🙈

OrT4p2.png
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama pp. Mój potrafi sam usypiać i co? W żłobku umie spać 20 min i po wszystkim. Za każdym razem tyle śpi po powrocie z choroby. Mija 2-3 dni i znowu śpi 1,5 godz. Później znowu jest chory i tak w kółko.

Tez nie oglądał bajek. Ogląda jedynie piosneki dla dzieci z YouTube przy inhalacji. I to na tyle jego mediów

• Nikola Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Wam, Dziekuje za odp.

Mnie jest znacznie mniej, bo się nie wyrabiam. Mały przechodzi już na 1 drzemkę na spacerze, a w ciągu dnia jest tak aktywny, ze muszę cały czas nadzorować.
    Ale czytam cały czas, a jak chce odpisać to już dawno jest inny wątek😄

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2022, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu Zoe wrote:
    Mama pp. Mój potrafi sam usypiać i co? W żłobku umie spać 20 min i po wszystkim. Za każdym razem tyle śpi po powrocie z choroby. Mija 2-3 dni i znowu śpi 1,5 godz. Później znowu jest chory i tak w kółko.

Tez nie oglądał bajek. Ogląda jedynie piosneki dla dzieci z YouTube przy inhalacji. I to na tyle jego mediów

Moja w zlobku spi max 30 min, a tez sama w domu zasypia itp. Masakra jakas. A w domu z 3h ciagnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 15:40

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak ja jako bajki rozumiem tez piosenki na yt :D
    U nas zdarza sie ale max 10 min.
    Chaos u nas w dzień może wiszenia na cyckach nie ma ale w nocy muszę dawać bo inaczej eksploduje wszechświat :)

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Igor śpi jedną drzemke ale ciągiem 3h..
    A potem na nocke idzie spać o 22:00 😒
    No nie bede go przeciez budzić z drzemki zeby krocej spał.. moze w zime zacznie znowu wczesnie chodzic spac

• Kryśka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na chwilę zmienię temat. Możecie polecić jakiś kosmetyk (serum, krem złuszczający, peeling) dobry na zaskórniki, wypryski. Mega mi się cera pogorszyła. Karmię piersią raz - wieczorem. Nie wiem co już mogę stosować.

tm01qjv.png
‹‹ 1782 1783 1784 1785 1786 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ