X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Nikola Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta9191 ja tez się staram, mąż zawsze zachowuje zimna krew, ale nie wiem jak on ze mna wytrzymuje🙈😄
    Cyprysek miejmy nadzieje, ze to przeniesie się na czas po narodzin i tez będą takie spokojne☺️ U mnie nadal z tego co czuje mały leży poprzecznie, a to już zaczął się 31 tydzień.

Co do jedzenia po ciąży, to mi wystarczy, ze będę mogła jeść wszystko co chce i nie będę musiała zastanawiać się piec razy czy mogę, bo ja nawet boje się zamawiać jedzenie, bo nie wiem czy świeże, jak przechowywane i jakiej jakości. Tego niemyślenia mi bardzo brakuje.

• Marta9191 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się boję, że po ciąży to dopiero zacznę tyć. Chciałabym spróbować jak smakuje miód z malinami, cytryną, kakao i orzechami laskowymi ale z zamówieniem poczekam do końca ciąży, przez tą cukrzycę.

m3sxdqk3jmq0atgf.png

👱‍♀️29lat
    PCOS, niedoczynności tarczycy, hashimoto, IO, wrogi śluz
    👱‍♂️29lat
    Morfologia 2%
    1 IUI 07.2020 🍷
    2 IUI 09.2020 🎉
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, ten kto powiedział że ułożenie miednicowe jest mniej uciążliwe to powinien zatoboć patelnią przez głowę. Z dziewczynami nie miałam takiego hardcoru przy ułożeniu główkowym, jak teraz z Mikołajem przy odwrotnym. Aż się boję co będzie z szyjką na wizycie za dwa tygodnie 😱🤦‍♀️

Co do ruchów to mój teraz też jest raczej oszczędnu w dzień za to w nocy daje popalić. Czasem tak się rozpycha, że aż mnie budzi.

Cyprysek u mnie mąż ma identyczne podejście i chociaż się przyzwyczaiłam bo w każdej było tak samo, to czadami naprawdę mnie tym wkurza. A jeżeli chodzi o poród to żadne z nas nie wyobraża sobie żeby go nie było. Sam ostatnio stwierdził, że dopiero wtedy naprawdę do niego dociera, że znowu zodtał tatą 🤷‍♀️😊

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    mój do porodu też nie idzie, bo po co - to jest procedura medyczna, jakby nie wiem dla mnie np to jest tak jakbym go brała do plombowania zęba, czy wycinania wyrostka. Widoki nie są super, zapach unoszący się w powietrzu nie jest super.

Powinna to być decyzja męża czy chce czy nie.

Owszem, powinna być decyzja przyszłego Taty, w porozumieniu z przyszłą Mamą. :) Obie strony powinny to uzgodnić. :)

Jednak dla wielu osób to nie jest tylko "procedura medyczna". Powitanie dziecka na świecie, o ile nie jest to CC, równie dobrze może odbyć się w domu. Nie potrzeba również brać żadnych medykamentów. Niektórzy w ogóle podchodzą do tego mocno duchowo, jako przywitanie nowego członka rodziny i dla tych osób to nie ma nic wspólnego z jakąś procedurą medyczną. :)

Ale najważniejsze to żeby obie strony były zadowolone z podjętej decyzji według mnie. :)

Noelle, Chaos, Veruka, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany ja to tatarka na pewno, w Wawie jest jedna knajpa która robi wspanialy tatar więc jak będą otwarte restauracje to idę jak tylko będę mogła się podnieść z łóżka :D

Nikola ja ostatnio tak miałam, prawie 2 dni mały się praktycznie w ogóle nie ruszał. Zawsze budził mnie porannym kopaniem a wtedy zero. Czasem smyrnięcie. Stwierdziłam że pojadę na to IP jak 3ciego dnia będzie tak samo ale jeszcze tego samego dnia wieczorem zaczął wywijać i od tamtej pory nie przestał. Także już wiem że mogą się zdarzyć nawet 2 dni "ciszy". Ale też chodziłam mega struta przez stres

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Batylda jajko z płynnym żółtkiem. 🤤🤤🤤🤤

U nas też mąż zadecydował, że chce być przy porodzie i zapytał mnie czy się zgadzam. 🙈
    Pomimo tego wszystkiego co czeka mnie już przy samym porodzie nie wyobrażam sobie żeby mąż zobaczył Klarę dopiero przy naszym wyjściu ze szpitala - chce poznać ją razem z nim, żeby ją dotknął, przytulił i wiedział jaka jest. 🤷🏻‍♀️
    Później i tak nie zobaczy nas przez kilka dni ale będzie wiedział kto wróci ze mną do domu.

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rozumiem mojego M i w żaden sposób nie naciskam 😁 on się śmieje, że grzecznie poczeka na dole na izbie a potem mamy 2h dla siebie w takim pokoiku 😊

Ja mam miód z malinami od Sadowskich i do owsianki pycha 😋😋😋(bo tak żeby zajadać się z łyżki to nie 😉) a ten z orzechami ponoć smakuje jak nutella 😁

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie narzeczony bardzo chce iść, dla nas to nie jest procedura medyczna tylko najbardziej emocjonalne przeżycie jakie będziemy mieli możliwość razem przejść, no i ja się dużo mniej stresuje jak on jest a tutaj to jest potrzebne :)
    Myśle że uczestniczenie w porodzie daje możliwość tacie zawiazania bardzo głębokiej emocjonalnej relacji z maluchem, to jest moim zdaniem mega ważne. Pierwszy oddech, spojrzenie w oczka, odcięcie pępowiny.. no to można z dzieckiem przejść tylko raz

No i jakoś tak myślę że później tatusiowie bardziej doceniają mamy że dały radę :)
    Zresztą mój Stary się nie brzydzi takich widoków, mamy mega otwartą relację - nawet mi masaż krocza będzie robił niedługo jak sama nie dam rady xD

Ale mam też znajomą która wstydziła się męża podczas porodu i zaciskała się więc jak ktoś wie że mu to będzie przeszkadzać no to faktycznie nie ma sensu :) Mój ma nakazane wyjść jak to będzie dla niego zbyt traumatyczne albo jak ja stwierdze że mnie wkurza jego obecność, i ma sie nie obrażać :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2021, 10:16

• Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle wrote:
    Batylda jajko z płynnym żółtkiem. 🤤🤤🤤🤤

U nas też mąż zadecydował, że chce być przy porodzie i zapytał mnie czy się zgadzam. 🙈
    Pomimo tego wszystkiego co czeka mnie już przy samym porodzie nie wyobrażam sobie żeby mąż zobaczył Klarę dopiero przy naszym wyjściu ze szpitala - chce poznać ją razem z nim, żeby ją dotknął, przytulił i wiedział jaka jest. 🤷🏻‍♀️
    Później i tak nie zobaczy nas przez kilka dni ale będzie wiedział kto wróci ze mną do domu.

W Gliwicach jest taki pokój gdzie możecie być razem 2h 😊 mama jest już na łóżku szpitalnym wtedy a dla taty jest taki fotel. I to jest czas dla rodziny- jak jest wszystko ok to tylko położne zaglądają.

Noelle położna mówiła, że skoro rodzimy w czerwcu to tatusiowie najlepiej jak mają krótkie spodenki, bawełniany t-shirt, klapki albo adidasy bo będzie ciepło a oni muszą ubrać ten kombinezon, buty ochronne, maseczkę i przyłbice przez Covid 😁

A i jakieś przekąski dla taty 😂 bo poród może być długi a jak wyjdzie z sali porodowej to już nie może wejść i kawę jak ktoś uwielbia bo na każdej sali jest dystrybutor z wodą 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2021, 10:21

Sumireguska, Noelle lubią tę wiadomość

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo dobrze że piszesz bo w sumie można faktycznie wziac takie 3w1 saszetki :)

• Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś ostatnio mówiła że nie trafiła na koszule Urszule od mamy ginekolog. Właśnie została uzupełniona.

Mnie dzisiaj położna zirytowała. Poszłam na wizytę a ona mówi że jutro mamy spotkanie. Chociaż widziałam w jej kajeciku że ma zapisaną mnie na dzisiaj, wykreśloną i wpisaną na jutro. Ale już za ciężko mnie było poinformować o tej zmianie 🤦‍♀️
    Powiedziałam jej o mojej sytuacji z małym a ta do mnie że porodu nie wywołuje się w 37 tc tylko w 38. Powiedziałam tylko że nie będę podważać zdania mojej prowadzącej i tyle. Do niej mam iść znowu jutro i idę tylko z tego względu że chce dowiedzieć się o procedurach w szpitalu związanych z takimi maluchami. Interesuje mnie sytuacja czy jeżeli dziecko musi zostać dłużej w szpitalu to matka tez może z nim zostać

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2022, 19:47

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny marzace o plynnym zoltku, mozecie je zjesc juz dzis ;) w ciazy nie jeat zabronione jajko na miekko ;) mozna takie normalnie jadac ;)

Moj maz ma nadzieje, ze bedzie mu dane byc ponownie przy porodzie i ja tez... nie wiem jak mozna porównac porod do plombowania zeba...

Cyprysek :O serio w pl takie wdzianko dla tatusia?! OMG! Chyba juz im calkiem na mozg padlo!

A co do ubrania, ja w tej malej torbie na porodowke mialam dla meza krotkie spodenki i koszulke na przebranie, jakby no mu w jeansach niewygodnie bylo czy cos...

Klapki biore oaobne do chodzenia i osobne pod prysznic, bo pod prysznic biore japonki moje plazowe... chyba, ze do zasu porodu kupie jakies fajne co nadzadza sie tu i tu...

Zoe, faktycznie porazka z ta polozna :/ dziwne, ze podwaza zdanie i kompetencje lekarza... fakt, przed 38tc sie nie wywoluje, ale w normalnie rozwijajacej sie, fizjologicznej ciazy, a nie jeali sa jakies problemy🙄

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyprysek jesteś niezastąpiona! ❤️

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 11:10

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Porod to przede wszystkim nie zabieg, nawet jesli to cc to wtedy jest to operacja, ale w dalszym ciagu nie ma z plombowaniem zeba nic wspolnego...

I nie chodzilo mi o to, ze kazdy tata powinien byc przy porodzie, kazda para sama sobie powinna ustalic co dla nich jest ok, no i jesli podejma taka decyzje, ze przyszly tatus nie bedzie uczeatniczyl to tez jest ok ;)

Ale porownanie porodu do plombowania zeba jest conajmniej smieszne... to jak stwierdzic, ze zadrapanie to to samo co otwarte zlamanie

Bajka111, Santi_14 lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Personel wyprasza tate jak tylko coś idzie nie tak, nikt im na pewno nie ma zamiaru przeszkadzać, wręcz przeciwnie - obecność taty wielu kobietom bardzo pomaga się rozluźnić, zmniejszyć adrenalinę, zwiększyć wydzielanie oksytocyny i przez to przyspieszyć poród :)
    Ale tak jak mówisz, na pewno indywidualna sprawa

Ja dzisiaj odbieram łóżeczko wanienkę gondolę i cała megapakę ubrań od koleżanki, nie mogę się doczekać :D

• Noelle Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przecież są szpitale gdzie tata może uczestniczyć nawet w cesarce. 😉
    A jeżeli jest zagrożenie życia matki lub dziecka to zawsze wyprasza się tatę.
    Nie wiem - dla Nas to wspólne wspaniałe przeżycie a nie temat do odbębnienia. 🤷🏻‍♀️
    Poznajemy dzidzię w tym samym momencie bo wkraczamy we wspólne życie.
    Gdyby mąż nie zdecydował się na byciu przy porodzie też byłoby okej ale jest mi jakoś lepiej wiedząc, że będzie tam ze mną. 😉

Bajka111 lubi tę wiadomość

• Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa no niestety 🙄 NFZ nie refunduje testów dla tatusiów i stąd te procedury... kobietom robi się te szybkie testy i tyle.

To jest tym bardziej bez sensu, że w tym pokoiku może już maseczkę ściągnąć- tylko w momencie jak ktoś z personelu będzie wchodził musi ubrać 🙈🙈🙈

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2021, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle dokładnie, mój brat był przy wszystkich trzech cesarkach żony, co nawet moja mama komnetowała " po co tam jeszcze chłop " , ale skoro oboje z bratową chcieli to uważam że to było ok.
    Ja za to mam plan urodzić naturalnie, ale bez obecności męża, co pewnie też będą komentować, więc nie dogodzisz 😉🤦🏼‍♀️

OrT4p2.png
‹‹ 528 529 530 531 532 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ