X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaatii wrote:
    Byłam w smyku stancjonarnie i na wyprzedaży były raczej zimowe ubranka, kombinezony, jakieś nadruki w mikołaje i bałwanki

Nie wiem jak jest stacjonarnie, bo wolę kupować przez internet, a patrzyłam właśnie na stronie i jest mnóstwo bodziaków, śpiochów i tego typu ubranek :)

Saimi, na pewno można to robić na macierzyńskim, ale na l4 ciążowym to różnie mówią. Jeśli to będą zajęcia online to raczej nikt nie powinien się czepiać, tak jak nie czepiają się podobno kursów online, bo to sama teoria, którą przyswajasz. Mogą jednak się czepiać jeśli będziesz fizycznie chodzić na uczelnię, bo skoro na uczelnię możesz, to dlaczego do pracy już nie. Jednak to tylko opinia zaczerpnięta od jednej kadrowej, bo też się zastanawiałam nad kursami doszkalającymi :)

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od października robię online studia, nie ma zjazdów wcale. Zastanawiam się do kogo by się zgłosić by mi potwierdził, że można. Bo kurde przecież to się płaci tyle..

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Ja chce identycznie zrobić.

A pytanie z innej kategorii mam. Czy będąc na l4 ciążowym mogę spokojnie studiować online? Czy ZUS się nie doczepi do tego?

Musiałby ktoś do Ciebie donieść do Zusu to raz, a dwa to online wydaje mi się, że jest do obronienia. Szczerze mówiąc ja bym nie przerywała studiów na l4 ;) co do pytania od kogo uzyskać informację czy możesz uczęszczać online to powiem tak: ile osób w Zusie to tyle interpretacji przepisów ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2024, 13:17

age.png
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oki dziękuję bardzo za informację.

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze można złożyć wiosek o pisemną interpretację przepisów do ZUS, coś takiego jak ORD-IN w US. Wtedy dostajesz na piśmie stanowisko ZUS w zakresie studiowania online w czasie l4 ciążowego i dzięki temu w przypadku kontroli masz „ochronkę”, bo nie mogą ukarać Cię za to zabraniem zasiłku. Oczywiście jeśli powiedzą, że można studiować online :) Co ZUS/US to obyczaj, dlatego czasem naprawdę warto się o taką interpretację pokusić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2024, 14:05

Saimi lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Riptide Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:
    My na pewno kupimy drewniane łóżeczko do sypialni, a na dół Chicco baby hug 4w1 (mamy na dole duża przestrzeń więc będzie mi wygodniej jak będę miała coś w stylu łóżeczka na kółkach). Tylko czytałam żeby wymienić materacyk w tym Chicco na porządniejszy i bardziej twardy.
    Co do ubranek to myślę żeby kupić kilka sztuk 56, a resztę 62. W razie czego są sklepy na miejscu więc wyślę męża żeby dokupił jeżeli czegoś braknie z tego mniejszego rozmiaru.
    Po połówkowych chce się już zabrać za kompletowanie wyprawki.

Ja już mam Chicco baby hug 4w1 :) Dostałam od przyjaciółki po jej dziecku. Świetnie jej się sprawdził. Ja zamierzam Chicco trzymać w sypialni w nocy (w ciągu dnia będzie ze mną jeździć po mieszkaniu), a łóżeczko drewniane normalnie będzie stało w pokoju dziecięcym.

• Gosia9 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pierwsze 1-2 miesiące mam stara drewniana kołyskę która ma ponad 80 lat i ja używałam przy trójce i teraz też zamierzam. A poza tym standardów drewniane łóżeczko. Aktualnie śpi w nim 2 latka ale niedługo trzeba ją będzie przełożyć do większego łóżka I zwolni mi łóżeczko.
    Ja z ciuszkami się wstrzymuje. Mam nie potwierdzona płeć. Co prawda 2x sugerował dziewczynkę ale to było bardziej zgadywanie. Moje dziewczynki urodziły się 56 i wtedy rozmiar 56 był ok na ok 1 miesiąc ale syn urodził się 60 cm i w 56 się nie mieścił więc czekam cierpliwie aż potwierdza mi płeć w 100%
    W środę 31.01 idę do mojego lekarza prywatnie więc sprzęt usg ma dużo lepszy niż na NFZ i na polowkowe też się powoli będę umawiać.

• Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a co sądzicie o koszu Mojżesza, takiego który można kołysać? Chciałam dostawkę chicco, ale wczoraj byłam u koleżanki i to jest spory mebel. Ciężko będzie tym manewrować po mieszkaniu, a taki miałam pierwotny zamysł. Kosz mojzesza dużo lepszy pod tym względem no i trafia w moją estetykę. Chicco baby hug 4w1 nie chcę, nie leży mi ten mebel.

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uznałam, że Chicco baby hug wykorzystam bardziej niż kosz Mojżesza, bo wszyscy mi mówili, że takie leżące kołyski są okej dopóki dziecko nie zacznie siadać i próbować wstawać. Z Chicco można zrobić krzesełko itp, a kosz po roku będzie do odstawki. Ale rozumiem, że Chicco Ci nie leży :)

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kasia1988 Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2024, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja przyjaciółka miała kosz Mojżesza i mi też poleca. Sama się nad nim zastanawiałam ale nie podjęliśmy jeszcze decyzji w sprawie łóżeczka.

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrobię spotkanie takie ala baby shower z moimi kuzynkami bo akurat mamy w rodzinie wysyp dzieciaczków w wieku od pół roku do 5 lat to się je wypytam co polecają i dlaczego, a co się nie sprawdziło. Jak będę mieć info to Wam dam znać. Myślę że to dopiero jakoś w kwietniu i wtedy też będziemy kupować łóżeczko, wózek itd. Teraz będę kupować sukcesywnie takie małe rzeczy typu ubranka, butelki, smoczki😊

age.png
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My będziemy mieli kosz Mojżesza z warszawskiej wyprawki to przetestujemy. Koleżanka korzystała i chwaliła :)

👧❤️ 19.06.24
  • Emimo Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam kołyskę kosz Mojżesza i teraz już nie kupuje. Miałam też Chicco dostawne i tak jak piszesz to duży mebel. Teraz kupiłam stokke mini jest małe ma kółeczka zobaczymy jak się sprawdzi 😀

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emimo, chyba wcześniej nie zapisywałam Cię na naszą listę mam, chcesz dołączyć? :)

Emimo lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kessa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamówiłam sobie już z kinderkfart ta kołyskę 3in1, co to później można już ustawić dla dziecka siedzącego.
    Mnie zależało na czymś lekkim, póki to maluszek będzie żeby po domu sobie z tym chodzić. A łóżeczko to już swoją drogą drewniane 😀

Ja miałam wczoraj wizytę, mamy 289g pannicy 💕 👧🎀
    Połówkowe 14 lutego ♥️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2024, 17:21

Kaktusowa, meggie94, Domi_95, Katt, Magdak-51 lubią tę wiadomość

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Ja chce identycznie zrobić.

A pytanie z innej kategorii mam. Czy będąc na l4 ciążowym mogę spokojnie studiować online? Czy ZUS się nie doczepi do tego?

W sumie się nad tym nawet nie zastanawiałam i jestem w trakcie podyplomowki online 🙈😂

Kaktusowa lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie pytania o rady inne mamy czy im się sprawdziło to pamiętajcie jak już kiedyś pisałam żeby brać przez palce, bo każdemu jednak przyda się co innego 😊 Dla przykładu - moja znajoma oddawała nam wanienkę dla młodej, super byłam szczęśliwa duża wanienka, mówię, że ekstra dziękuje teraz już tylko dokupie sobie stelaż. No to mnie zasypała nieproszonymi radami żebym sobie dała spokój z tym stelażem, ona miała i moment przestała używać a bo to niestabilne, a bo jej było wygodniej na stół wanienkę postawić a w ogóle szybko przerzucili się na wannę. No ale stwierdzilam, że ja mam inna wizje kąpieli dziecka i przekonam się na własnej skórze. Efekt? Moja Wika ma 15 miesięcy a i wanienka i stelaż nadal w użyciu 😅 Dopiero teraz będziemy powoli ją przestawiać do wanny, żeby wanienkę ze stelażem oddała bratu 😊 Prawda jest taka że i tak i tak kupicie coś co nawet ktoś Wam poleci a u Was to będzie bubel albo coś co ktoś Wam odradzał a Wam sprawdzi się super 😊

Nowa_Ola, Katt, Kokosankaa lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że L4 ciążowe rządzi sie innymi prawami niż zwykłe. W koncu ciąża to nie choroba. Czym innym jest praca a czym innym siedzenie na zajeciach. Chyba, ze to L4 leżące. Ale tak jak pisały wcześniej dziewczyny dopytała bym w ZUSie albo w PIPie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2024, 18:46

age.png

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Odnośnie pytania o rady inne mamy czy im się sprawdziło to pamiętajcie jak już kiedyś pisałam żeby brać przez palce, bo każdemu jednak przyda się co innego 😊 Dla przykładu - moja znajoma oddawała nam wanienkę dla młodej, super byłam szczęśliwa duża wanienka, mówię, że ekstra dziękuje teraz już tylko dokupie sobie stelaż. No to mnie zasypała nieproszonymi radami żebym sobie dała spokój z tym stelażem, ona miała i moment przestała używać a bo to niestabilne, a bo jej było wygodniej na stół wanienkę postawić a w ogóle szybko przerzucili się na wannę. No ale stwierdzilam, że ja mam inna wizje kąpieli dziecka i przekonam się na własnej skórze. Efekt? Moja Wika ma 15 miesięcy a i wanienka i stelaż nadal w użyciu 😅 Dopiero teraz będziemy powoli ją przestawiać do wanny, żeby wanienkę ze stelażem oddała bratu 😊 Prawda jest taka że i tak i tak kupicie coś co nawet ktoś Wam poleci a u Was to będzie bubel albo coś co ktoś Wam odradzał a Wam sprawdzi się super 😊

Ogólnie to masz rację, ale ja jestem totalnie zielona i szczerze mówiąc nawet nie wiem co się może sprawdzić, a co nie. Pewnie i tak przed zakupem podjedziemy stacjonarnie zobaczyć rzecz na żywo czy u kuzynki czy w sklepie :)

meggie94 lubi tę wiadomość

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia35 wrote:
    Wydaje mi się, że L4 ciążowe rządzi sie innymi prawami niż zwykłe. W koncu ciąża to nie choroba. Czym innym jest praca a czym innym siedzenie na zajeciach. Chyba, ze to L4 leżące. Ale tak jak pisały wcześniej dziewczyny dopytała bym w ZUSie albo w PIPie.

Właśnie ja usłyszałam, że l4 to l4, bo ciąża wg medycyny to nie jest choroba, a l4 dostajesz nie na fakt bycia w ciąży, tylko musisz mieć do tego jakieś podstawy - mdłości, bóle kręgosłupa w ciąży etc. L4 to nadal l4 i jedyne co mamy na plus to to, że ciążowe l4 jest chodzące, czyli możemy pójść na spacer, do kawiarni itp., a w przypadku l4 leżącego można zaspokoić tylko podstawowe potrzeby typu pójście do sklepu, apteki i powinno się mieć dowód w postaci paragonu w razie kontroli. Jedyne czym różni się l4 to to, że jest 100%, a nie 80%, na wszystko inne nadal trzeba uważać :)

Meggie, w punkt! Zgadzam się w 100%. To moja pierwsza ciąża i chętnie poznam opinie innych mam o jakimś produkcie, ale staram się i tak rozważnie wybierać to, co nam będzie potrzebne. :) Zapewne jak każdy popełnię kilka błędów, ale będę mądrzejsza na przyszłość :)

Katt, meggie94, Kaatii, Kokosankaa, Magdak-51 lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
‹‹ 181 182 183 184 185 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ