X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2024, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    Mnie czasem swędzi brzuch, ale bez tragedii. Za to strasznie mnie boli kość ogonowa jak za długo siedzę (czyli w pracy) i mam straszne problemy z pamięcią i koncentracją, pierwszy raz w życiu muszę zapisywać rzeczy żeby nie zapomnieć i nie potrafię czasem myśleć. Strasznie mi z tym dziwnie i trudno, bo zawsze miałam super pamięć i skupienie, a teraz czuję się dosłownie jakby mi ktoś podmienił mózg 😂

Nie pocieszę, ale to trwa jeszcze trochę po porodzie… 🙈😂

age.png

age.png
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2024, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, kupiłam na wyprzedaży zimowy (ocieplany) śpiworek do wózka, ale taki o kształcie jajka, z kapturkiem (ręce i nóżki schowane w spiworku), ale moja mama mówi, ze nasze dzieci na jesieni czy w zimie będą miały 6-7+ miesięcy wiec po pierwsze takie dziecko chce już mieć raczki luzem, a po drugie raczej zaczyna siedziec wiec taki śpiworek się po prostu nie sprawdzi. Sens miałby taki z nogawkami i rękawami. No i wodę z mózgu mi zrobiła, bo śpiworek piękny i mi się to wydawało ekstra rozwiązaniem 😂 serio to kiepski ciuszek dla półrocznego dziecka?

To tak samo jak każe mi się w głowę popukać jak słyszy, ze kocyk bambusowy na lato, bawełniany całoroczny i ocieplany na jesień zimę trzeba mieć 😂 a ja widzę, ze w wyprawach 2 kocyki to absolutne minimum.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2024, 19:53

• Emimo Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2024, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny te które boli kość ogonowa czy rodziłyście wcześniej może ze znieczuleniem ?
    Kfiatuszek666 wydaje mi się, że mama ma rację ze śpiworkiem. One są raczej dla dzieci do 3msc. Natomiast kocyk bambusowy mam i bardzo sobie go chwalę. Mam nawet dwa bo gdy jeden się prał drugi był w obiegu. Na jesień raczej używam spiworka cieńszego niz kocyka. Ale to kwestia jak komu wygodniej 😀

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2024, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po badaniach prenatalnych, jestem mega zadowolona z podejścia lekarza, wszystko mi dokładnie pokazywał na usg, tłumaczył. No i jest "dziewczynka jak malowana"💗, jak to doktor okreslił 🥰😍 waga 400g

Wam dziewczyny, życzę również samych dobrych wieści ❣️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2024, 21:44

agnieszkallo, Saimi, Kfiatuszek666, Kaktusowa, Kokosankaa, Riptide, Natka9106, Katt, Gosia9, Kaatii, meggie94, Domi_95, Emimo, Winny_Lis lubią tę wiadomość

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2024, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska0907 wrote:
    W czasie ciąży nie, ale ja po drugim porodzie miałam straszną swędzącą wysypkę, zaczęło się od brzucha jak jeszcze byłam w szpitalu myślałam ,że to rozstępy tak swędzą, jak już byłam w domu to się pojawiła na całym ciele,nawet na podeszwach stóp. To była masakra dosłownie świąd był okropny całego ciała, nie do wytrzymania.Pomogła mi w tedy maść Elocom, chociaż lekarz nie chciał przepisać ze względu,że kp. Uparłam się na tą maść bo koleżanka miała to samo i tylko ta maść jej pomogła( ona jest na sterydach).Przeżyłam to jakoś i dzięki tej maści to wyleczyłam,a miałam tą wysypkę prawdopodobne z dużego wysiłku.
    Też po porodzie miałam swedzącą wysypkę ale tylko na kostkach.
    Teraz wysypki nie mam, cholestaza to też chyba nie jest, bo wtedy podobno swędzi wnetrze dłoni i podeszwy stóp. Mąż mowi, ze poprzednio tez narzekałam na swędzenie.

Aaa i ja też po II prenatalnych. Dziewczynka 313g, wszystko wygląda dobrze😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2024, 22:57

Saimi, Nowa_Ola, Anuska0907, Kaktusowa, meggie94, Domi_95, Katt, Emimo lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2024, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Dziewczyny, kupiłam na wyprzedaży zimowy (ocieplany) śpiworek do wózka, ale taki o kształcie jajka, z kapturkiem (ręce i nóżki schowane w spiworku), ale moja mama mówi, ze nasze dzieci na jesieni czy w zimie będą miały 6-7+ miesięcy wiec po pierwsze takie dziecko chce już mieć raczki luzem, a po drugie raczej zaczyna siedziec wiec taki śpiworek się po prostu nie sprawdzi. Sens miałby taki z nogawkami i rękawami. No i wodę z mózgu mi zrobiła, bo śpiworek piękny i mi się to wydawało ekstra rozwiązaniem 😂 serio to kiepski ciuszek dla półrocznego dziecka?

To tak samo jak każe mi się w głowę popukać jak słyszy, ze kocyk bambusowy na lato, bawełniany całoroczny i ocieplany na jesień zimę trzeba mieć 😂 a ja widzę, ze w wyprawach 2 kocyki to absolutne minimum.

Czy ja wiem, czy to taki zły pomysł ze śpiworkiem.. Nie mam jeszcze doświadczenia, ale spójrz na spacerówki, które są od czasu kiedy właśnie dziecko siedzi. Często widzę teraz, zimą, że dziecko w takiej spacerówce jest właśnie w śpiworku "jajko", a nie, że macha mi łapkami i nóżkami jak mnie widzi :D Ja bym poczekała i wypróbowała, a jak coś, to zawsze można sprzedać na vinted. Z kocykami też kupuję 3, bambusowy, bawełniany i z wełny merino. Ogólnie polecam skupić się na tym co mówią położne, inne mamy z aktualną wiedzą etc. bo nasze mamy niestety dzieci miały już jakiś czas temu i nie nadążają za trendami po prostu. Ja swoją uświadomiłam, że jeśli chce faktycznie coś dla Malucha kupić, to niech zapyta co, tym sposobem mam już 2 ręczniki bambusowe z kapturkiem i 2 bawełniane, tak, jak chciałam :)

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:

Moje w takich śpiworkach jeździły jeszcze w spacerówkach jak były starsze niż 6/7 miesięcy. Takie śpiworki zazwyczaj można po prostu mniej zapiąć po bokach, założyć kurteczkę i rączki wyjąć, jak już dziecko bardzo tego chce. Ale moje akurat same z siebie chowały pod spód jak czuły zimno. Taki kombinezon z nogawkami to miały już jak zaczęły porządnie chodzić, a w naszym przypadku to już bardziej na wiosnę możemy się tego spodziewać. :) Także w mojej opinii dobry wybór. :)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia35 wrote:
    Też po porodzie miałam swedzącą wysypkę ale tylko na kostkach.
    Teraz wysypki nie mam, cholestaza to też chyba nie jest, bo wtedy podobno swędzi wnetrze dłoni i podeszwy stóp. Mąż mowi, ze poprzednio tez narzekałam na swędzenie.

Aaa i ja też po II prenatalnych. Dziewczynka 313g, wszystko wygląda dobrze😊
    Super,życzę samych dobrych wieści do końca ciąży 😃

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje, cieszę się, że połówkowe u Was dobrze wypadły 😊 ja się jakoś wyjątkowo nie stresuję wizytą, ale pewnie mnie dopadnie we wtorek stresik. Mam takie pytanie, czy Wy też miewacie dużo snów I to dziwnych? Mi się codziennie śni po kilka snów I co najlepsze pamietam je jak wstaję. Dzisiaj mi się śniło, że jechałam do lekarza pożyczonym od taty autem i była mega zima i dachowałam, ale dotarłam do lekarza na czas. Potem mi się śniło, że wyszło na prenatalnych, że dziecko ma chore serduszko, a na sam koniec śnił mi się ślub mojego kuzyna i że byliśmy na jakiejś prywatnej wyspie i piliśmy kubański rum 🤣

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:

Totalnie nie doradzę ze śpiworkiem bo my nie używaliśmy i nie używamy spiworkow u córki 🤷🏼‍♀️ Znaczy używaliśmy tylko takich do spania, do wózka nigdy.
    W kwestii kocyka bambusowe są super, polecam :) i na zimę tez cieplejszy się na pewno przyda bardziej 😊 generalnie na lato pieluszka bambusowa wystarczy 😅 ale mamy kocyk bambusowy i jest super

age.png

age.png

Wysłany: 25 stycznia 2024, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny <3

Nowa Ola, zastanawiam się nad kocykiem z wełny merino, czy nie za cienki? Wiem, ze to wełna i dobrze grzeje, ale wybór kocykiem ocieplanych, ciepłych, na jesien i zimę jest ogromny i zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś typu polarek z jednej strony a z drugiej inny materiał. Albo wypełnianego. Sporo sklepów ma teraz promocje na kocyki, ja się czaję na wszystkie 3 (bambus, bawełniany/całoroczny, cieplejszy) z Colorstories

• Riptide Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Gratulacje, cieszę się, że połówkowe u Was dobrze wypadły 😊 ja się jakoś wyjątkowo nie stresuję wizytą, ale pewnie mnie dopadnie we wtorek stresik. Mam takie pytanie, czy Wy też miewacie dużo snów I to dziwnych? Mi się codziennie śni po kilka snów I co najlepsze pamietam je jak wstaję. Dzisiaj mi się śniło, że jechałam do lekarza pożyczonym od taty autem i była mega zima i dachowałam, ale dotarłam do lekarza na czas. Potem mi się śniło, że wyszło na prenatalnych, że dziecko ma chore serduszko, a na sam koniec śnił mi się ślub mojego kuzyna i że byliśmy na jakiejś prywatnej wyspie i piliśmy kubański rum 🤣

Ja praktycznie od początku ciąży tak mam! Niesamowite to jest 😂 codziennie takie barwne, kolorowe sny, a czasem dziwne, wszystkie pamiętam, a przed ciążą nie pamiętałam 😁

Kaktusowa lubi tę wiadomość

• Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:

Tak w ciąży bardzo często się coś śni, czasami takie bardzo realne są, nawet horrory się zdarzają, czasami aż jestem niewyspana z ich powodu.

Co do śpiworka, do wózka ,to takiego do gondoli nie posiadam i nie wiem czy będę potrzebować, zobaczę jak mała będzie rosła i czy w zimę będę korzystać z gondoli czy już ze spacerówki. Na pewno będę chciała kupić do spacerówki i wiem,że z niego będę korzystać.

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Dzięki dziewczyny <3

Nowa Ola, zastanawiam się nad kocykiem z wełny merino, czy nie za cienki? Wiem, ze to wełna i dobrze grzeje, ale wybór kocykiem ocieplanych, ciepłych, na jesien i zimę jest ogromny i zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś typu polarek z jednej strony a z drugiej inny materiał. Albo wypełnianego. Sporo sklepów ma teraz promocje na kocyki, ja się czaję na wszystkie 3 (bambus, bawełniany/całoroczny, cieplejszy) z Colorstories

Mi poleciła ten kocyk koleżanka, która używa go do swojej córeczki. Powiedziała, że jest idealnie ciepły, bo to właśnie wełna, ale nie przegrzewa malucha, więc zapisałam go na swojej liście wyprawkowej. Może to też zależy od tego gdzie go używać? Bo zobacz, do fotelika w zimie i tak musisz mieć otulacz taki, żeby pasy mogły przejść, bo dziecko musi być przypięte pasami pod tymi wszystkimi ocieplaczami, żeby było bezpieczne. Są te otulacze z otworami na pas. Do wózka chce kupić taki śpiworek typowy właśnie, bo one wydają mi się cieplusie. A ten kocyk będzie głównie w domu, a w domu jednak też masz cieplej zimą. :) Tak przynajmniej ja to rozkminiam :D

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵

Wysłany: 25 stycznia 2024, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Mi poleciła ten kocyk koleżanka, która używa go do swojej córeczki. Powiedziała, że jest idealnie ciepły, bo to właśnie wełna, ale nie przegrzewa malucha, więc zapisałam go na swojej liście wyprawkowej. Może to też zależy od tego gdzie go używać? Bo zobacz, do fotelika w zimie i tak musisz mieć otulacz taki, żeby pasy mogły przejść, bo dziecko musi być przypięte pasami pod tymi wszystkimi ocieplaczami, żeby było bezpieczne. Są te otulacze z otworami na pas. Do wózka chce kupić taki śpiworek typowy właśnie, bo one wydają mi się cieplusie. A ten kocyk będzie głównie w domu, a w domu jednak też masz cieplej zimą. :) Tak przynajmniej ja to rozkminiam :D

Tak tak. Ten śpiworek który ja kupiłam nadaje się tez do fotelika, ma otwory na pasy :)

Nowa_Ola lubi tę wiadomość

• Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem co mi się dzisiaj stało, ale ogarnęła mnie panika i takie myśli „czy ja w ogóle chce mieć dziecko?” 😞 to była z naszej strony świadoma decyzja, jesteśmy w dobrym miejscu życiowo, ale dzisiaj mam gorszy dzień i mam wrażenie że wszytko mnie przerasta, a nawet jeszcze nie mam dziecka 😞 poza tym chciałabym żeby się urodziło i od razu miało ze 3 latka, tak żeby się z nim dogadać itd

shikaka86, Winny_Lis lubią tę wiadomość

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Anuska94 Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2024, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riptide wrote:
    Ja praktycznie od początku ciąży tak mam! Niesamowite to jest 😂 codziennie takie barwne, kolorowe sny, a czasem dziwne, wszystkie pamiętam, a przed ciążą nie pamiętałam 😁
    Ja też mam takie różne sny od początku ciąży tylko że popołudniu już nie pamiętam co się śniło.

agnieszkallo lubi tę wiadomość

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wpadam szybko po połówkowych. Mamy 400 gramów zdrowego chłopaka! Wszystko idealnie, obejrzeliśmy serduszko, narządy, rączki, nóżki, nawet usteczka. Mały był obrócony głową w dół, łożysko na tylnej ścianie, przepływy dobre. Moja szyjka 39mm i lekarz powiedział, że nie widzi ryzyka porodu przedwczesnego i nie widzi potrzeby dalszego brania progesteronu, chyba, że potrzebuję tego dla spokojnej głowy, więc odstawiamy progesteron :) Na wadze finalnie +5 kg od początku ciąży, ale lekarz mówi, że 5 kg w połowie ciąży to „nic” i żeby się tym absolutnie nie przejmować, nie zapowiada się żebym przytyła z 20kg, a taka waga byłaby problemem. Zapytałam też o spanie na plecach, bo ostatnio tak boli mnie jeden i drugi bok, to powiedział, że w spaniu na plecach problem pojawia się wtedy, kiedy śpimy zupełnie na płasko, bo macica może ucisnąć żyłę po prawej stronie. Jeśli podłoże sobie jakąś poduszkę, czy właśnie poduszkę ciążową, żeby mieć troszeczkę wyżej te prawa stronę ciała, to na spokojnie mogę spać na plecach ❤️

Bardzo mi ulżyło, to pierwsza wizyta, w której absolutnie wszystko jest dobrze, żadnego „ale”, jestem taka szczęśliwa 🥰

Kaktusowa, Kokosankaa, Anuska0907, Saimi, agnieszkallo, Kfiatuszek666, Winny_Lis, meggie94, Natka9106, Domi_95, Kaatii, Gosia9, shikaka86, Riptide, Emimo, Katt lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Dziewczyny, wpadam szybko po połówkowych. Mamy 400 gramów zdrowego chłopaka! Wszystko idealnie, obejrzeliśmy serduszko, narządy, rączki, nóżki, nawet usteczka. Mały był obrócony głową w dół, łożysko na tylnej ścianie, przepływy dobre. Moja szyjka 39mm i lekarz powiedział, że nie widzi ryzyka porodu przedwczesnego i nie widzi potrzeby dalszego brania progesteronu, chyba, że potrzebuję tego dla spokojnej głowy, więc odstawiamy progesteron :) Na wadze finalnie +5 kg od początku ciąży, ale lekarz mówi, że 5 kg w połowie ciąży to „nic” i żeby się tym absolutnie nie przejmować, nie zapowiada się żebym przytyła z 20kg, a taka waga byłaby problemem. Zapytałam też o spanie na plecach, bo ostatnio tak boli mnie jeden i drugi bok, to powiedział, że w spaniu na plecach problem pojawia się wtedy, kiedy śpimy zupełnie na płasko, bo macica może ucisnąć żyłę po prawej stronie. Jeśli podłoże sobie jakąś poduszkę, czy właśnie poduszkę ciążową, żeby mieć troszeczkę wyżej te prawa stronę ciała, to na spokojnie mogę spać na plecach ❤️

Bardzo mi ulżyło, to pierwsza wizyta, w której absolutnie wszystko jest dobrze, żadnego „ale”, jestem taka szczęśliwa 🥰

Super !! 400 gram to już spory chłopaczek 😊 ja zasypiam na boku ale w nocy zdarza mi się obrócić na plecy i tak spać 🙄

Nowa_Ola lubi tę wiadomość

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    Ja nie wiem co mi się dzisiaj stało, ale ogarnęła mnie panika i takie myśli „czy ja w ogóle chce mieć dziecko?” 😞 to była z naszej strony świadoma decyzja, jesteśmy w dobrym miejscu życiowo, ale dzisiaj mam gorszy dzień i mam wrażenie że wszytko mnie przerasta, a nawet jeszcze nie mam dziecka 😞 poza tym chciałabym żeby się urodziło i od razu miało ze 3 latka, tak żeby się z nim dogadać itd

Kochana, to normalne, że dopadają Cię wątpliwości i zwykły strach, bo całe nasze życie się zupełnie zmieni :) pozwól sobie na wszystkie myśli, poukładaj sobie to w głowie. Tak jak mówisz, podjęliście świadomą decyzję, możecie sobie pozwolić na dziecko i to jest super czas! Ja zawsze myślę sobie o tym tak, że nie ukrywam przed samą sobą, że się trochę boję, ale będę mogła pokazać małemu człowiekowi tyle cudownych rzeczy w życiu, nauczyć go jak funkcjonować, wychować na mądrego, zaradnego faceta, patrzeć jak dorasta, mierzy się z wiekiem nastoletnim.. Nie mogę się tego wszystkiego doczekać :)

Kaktusowa, Kokosankaa, Riptide lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
‹‹ 179 180 181 182 183 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciążooporna - historia kobiety, która pragnie zostać Mamą ♡

Emilia mówi o sobie, że jest ciążooporna. Jej walka o bycie Mamą trwa już kilka lat, więc sama zaczęła nazywać siebie dinozaurem ciążooporności. Przeczytaj prawdziwą historię kobiety starającej się o dziecko. Kobiety, która pomimo wielu trudnych doświadczeń nie poddaje się i nie traci nadziei. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ