X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Domi_95 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Nasz miał 1.7 na prenatalnych, a teraz 4.4. Krwi mi nie pobierali, cisnienia nie mierzyli, a szyjkę mam sprawdzaną u mojej gin. Teraz tak patrzę, że kość nosowa jest prawie maksymalna, będzie mieć wielki nochal, tylko po kim 🤣😅

Chyba niepotrzebnie spanikowałam. Wyczytałam, że do 6 mm grubość fałdu karkowego jest ok. Poza tym kość nosowa i udowa jest w porządku. Więc tym 5,1 mm myślę że nie mam co się martwić.

Kaktusowa, shikaka86 lubią tę wiadomość

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shikaka86 wrote:
    Miałam dość wysokie, bo 1:232, ale wiecie, że brane jest pod uwagę wszystko, wiek, poronienia, które też miałam itd. we wcześniejszym badaniu prenatalnym wszystkie inne parametry dziecka były w normie, nie stresowałam się tym tak bardzo, bo to tylko statystyka, ale teraz widzialam na USG realne problemy. Tak, to ten sam lekarz, ale wcześniej przy konsultacji wyniku mówiłam z góry, że nie będziemu poszerzać diagnostyki, bo na choroby genetyczne wpływu nie mamy, a ja bym dziecka nie zabiła. Przyjal to normalnie, nawet ze zrozumieniem, a wczoraj taki wyrzut. Przecież każdy ma wybór, to nie są obowiązkowe badania, mój lekarz prowadzący też mówił, żeby tym pappa się nie przejmować. Wizytę u swojego mam za tydzień to zobaczę, co powie. Lepszego lekarza, z lepszym USG będę musiała szukać chyba w Katowicach. Mam ogromną nadzieję, że nie wszystko jest przesądzone i że wiele może się zmienić. Dziękuję za wsparcie i historie z happy endem.
    A pytanie do dziewczyn, które miały połówkowe: miałyście pobieraną znowu krew? Bo ja miałam tylko USG, nawet szyjki nie sprawdził.

Rozumiem. Trzymam kciuki, żeby wszystko się unormowało. ❤️
    Nie miałam pobieranej krwi pod badania, jedynie robiłam standardowo morfologię i mocz. Lekarz sprawdził mi szyjkę przez usg dopochwowe, 39mm, uznał, że piękna i kazał zakończyć przyjmowanie progesteronu.

Dziewczyny, jak tam nastroje przed nadchodzącą krzywą cukrową? 😅 jutro zaczynam 23 tydzień ciąży, wchodząc tym samym w 6 miesiąc 🤯 i mam zamiar jakoś na początku lutego ją strzelić. Z racji io już mialam takie badanie, nie jest takie straszne jak o nim mówią, tylko to siedzenie przez 2 godziny jest męczące

shikaka86 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam krzywą zrobić na koniec lutego, 25t3d mi wypada. Chyba bardziej mi przeszkadza, że umówili mnie na 7 rano, gdzie dla mnie to środek nocy, jak tu pić słodkie o tej porze 😂

👧❤️ 19.06.24
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krew pobiera się tylko do pierwszych prenatalnych właśnie na Pappe. Na pozostałych już tego nie robią.

Ja dzisiaj dostałam skierowanie na krzywą, ale w poprzednich ciążach nie sprawiła mi ona żadnych trudności. Wręcz się dziwiłam, że wszyscy mnie tak straszyli, spodziewałam się najgorszego, szłam tam przerażona, a mnie to wcale nie ruszyło. 😅🤷🏼‍♀️ Także liczę, że teraz będzie tak samo.

shikaka86, Hedgehog lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam krzywą w pierwszym trymestrze robioną bo mi wyszła podwyższona glukoza z krwi, do przeżycia, najgorzej było tak z 30 minut po wypiciu bo mnie strasznie mdliło, a jak zwymiotujesz to trzeba na nowo wypić glukozę, więc walczyłam że sobą dzielnie. Idę 05.02 do mojej diabetolog na kontrolę i po skierowanie na krzywą.

age.png
  • Magdak-51 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2024, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam kupić sobie w aptece glukoze cytrynowa, jeszcze jak pielegniarka zrobi Wam z zimna woda to naprawde nie jest zle😃

Kaktusowa lubi tę wiadomość

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi jedna endokrynolog zaleciła zrobić krzywą w 10 tc, ale sama przyznała, że to tak dodatkowo, bo glukozę miałam 82. Mój endokrynolog powiedział, że pod żadnym pozorem nie robić, bo to mega obciąża wątrobę i wystarczy zrobić w połowie ciąży i tak robię. Nie mam skierowania, idę prywatnie, więc zrobię kiedy mi będzie pasować. Też mnie przeraża wstawanie o 7 rano :D

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Mi jedna endokrynolog zaleciła zrobić krzywą w 10 tc, ale sama przyznała, że to tak dodatkowo, bo glukozę miałam 82. Mój endokrynolog powiedział, że pod żadnym pozorem nie robić, bo to mega obciąża wątrobę i wystarczy zrobić w połowie ciąży i tak robię. Nie mam skierowania, idę prywatnie, więc zrobię kiedy mi będzie pasować. Też mnie przeraża wstawanie o 7 rano :D

No ja niestety miałam glukozę na czczo jakoś 95 chyba i ogólnie to chciała mi zapodać insulinę, na co się nie zgodziłam i powiedziałam, że po 1 to mogę spróbować z dietą, a po 2 ze muszę powtorzyc badanie i wysłała mnie na krzywą... I weź się tu słuchaj lekarza. Na szczęście się to nie odbiło na dziecku 🙄 No a ogólnie to ona ma super opinie... krzywą będę robić w luxmedzie, ale nawet mając w pakiecie to muszę mieć skierowanie 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2024, 21:59

age.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to samo LuxMed, ale lekarka musiała odznaczyć w systemie skierowanie.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam skierowanie w luxmedzie, ale idę prywatnie do bloku obok, bo mam tam panią od pobierania krwi fajną i w razie co jestem obok domu. Nie chce mi się po prostu jechać na Warszawę, a to dużo nie kosztuje :D

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja krzywą już miałam kilka razy i na szczęście całkiem niezle znoszę, oby i teraz tak było 😊

age.png

age.png
  • agnieszkallo Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2024, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Kama89.!

Z racji IO krzywą robiłam ok.10tc. Cukry były w normie. W poniedziałek mam połówkowe więc pewnie dostanę skierowanie na ponowne badanie. Nie łudzę się, że tym razem będzie dobrze. W poprzednich dwóch ciążach miałam cukrzycę ciążową. Na szczęście udało się dietą utrzymać cukry.
    Badanie nie jest takie straszne, chociaż ostatnim razem pielęgniarka rozrobiła mi glukozę w lodowatej wodzie. Słabo się rozpuściła i zgrzytała mi między zębami.

01.2007🩵
    09.2014🩷
    04.2017🩵
    06.2024🩷
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w Kappahl (ale ten zwykły, nie Newbie) jest promocja 3 za 2 na body i legginsy z bawełny prążkowanej. Czytam w necie, ze jest to super jakość, w dodatku rosną z dzieckiem i warto kupić. Są kolory i rozmiary do wyboru.

Kaktusowa, Domi_95, Nowa_Ola lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2024, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vf

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2024, 16:51

Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie, 344g zdrowego chłopka, nawet udało się złapać buziaka na 3D ❤️ Kolejna wizyta 22.02 i to będą połówkowe 😊

Kfiatuszek666, Domi_95, Kaktusowa, Coffeebreak, Nowa_Ola, agnieszkallo, Kokosankaa, Katt, Magdak-51, Emimo, shikaka86 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i martwiłam się tez tak o szyjkę, bo dźwigam mojego klocusia, ale lekarz mówi, że nic nie zapowiada żeby coś się złego miało dziać, a szyjk długa na 47 mm 😊

age.png

age.png
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    Miałam pojedyncze ubranka z KappAhl i faktycznie jakość była doskonała.
    Ostatnio w Lidlu były też bardzo ładne komplety unisex , głównie z bohaterami Disneya. Kupiłam pierwsze spodenki dla malucha nie wiedząc jeszcze wtedy jaka płeć 😅
    Niestety narazie to są ciągle glownie długie rękawy i spodnie.
    Spokojnie jeszcze miesiąc i można będzie robić letnia wyprawkę :) wiem że ciężko się powstrzymać. Ewentualnie brać już na jesień. Wtedy rozmiar 68-74 powinien być ok.
    Jednak narazie polecam nie szaleć za bardzo i może wybrać sobie coś innego z listy do kupienia? :)

No co Ci mogę powiedzieć, dlatego zaczęłam kompletowanie wyprawki od apteki 😂 dzis przyjechała paczka. A w Kapphalu wzięłam 3 komplety, w końcu piszą w listach wyprawkowych, żeby body ze 2-3 szt na długi i tak samo polspiochy albo leginsy mieć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2024, 13:21

• Paatka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda latem w Polsce bywa kapryśna, także zdecydowanie długie komplety mieć również trzeba.

Dzisiaj też jest promocja w H&M -15% dla klubowiczów premium. Ja tam trochę zamówiłam, ale uwielbiam ciuszki z h&m i chłopięce od nich zdecydowanie są w moim guście, także nie mogłam się powstrzymać. 💙

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2024, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2024, 16:51

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffee, powiedz to mojej mamie, która już przygotowała całą pakę ubrań dla Małego, pierwszy wnuk w rodzinie 🤣🤣 Nie kupuje ubranek dopóki jej szaleństwo się nie skończy, bo obawiam się właśnie mieć potem wszystkiego za duzo na te małe rozmiary :)

Kfiatuszek666, Kaktusowa lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
‹‹ 189 190 191 192 193 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ