Czerwcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Kaktusowa wrote:Nasz miał 1.7 na prenatalnych, a teraz 4.4. Krwi mi nie pobierali, cisnienia nie mierzyli, a szyjkę mam sprawdzaną u mojej gin. Teraz tak patrzę, że kość nosowa jest prawie maksymalna, będzie mieć wielki nochal, tylko po kim 🤣😅
Chyba niepotrzebnie spanikowałam. Wyczytałam, że do 6 mm grubość fałdu karkowego jest ok. Poza tym kość nosowa i udowa jest w porządku. Więc tym 5,1 mm myślę że nie mam co się martwić.Kaktusowa, shikaka86 lubią tę wiadomość
👩🏻 - 28 lat - PCOS
🧔🏻♂️ - 29 lat
Mama - 🐶
Starania od 04.2023 r.
09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)
05.10.2023 - ⏸️
🩵chłopiec🩵 -
shikaka86 wrote:Miałam dość wysokie, bo 1:232, ale wiecie, że brane jest pod uwagę wszystko, wiek, poronienia, które też miałam itd. we wcześniejszym badaniu prenatalnym wszystkie inne parametry dziecka były w normie, nie stresowałam się tym tak bardzo, bo to tylko statystyka, ale teraz widzialam na USG realne problemy. Tak, to ten sam lekarz, ale wcześniej przy konsultacji wyniku mówiłam z góry, że nie będziemu poszerzać diagnostyki, bo na choroby genetyczne wpływu nie mamy, a ja bym dziecka nie zabiła. Przyjal to normalnie, nawet ze zrozumieniem, a wczoraj taki wyrzut. Przecież każdy ma wybór, to nie są obowiązkowe badania, mój lekarz prowadzący też mówił, żeby tym pappa się nie przejmować. Wizytę u swojego mam za tydzień to zobaczę, co powie. Lepszego lekarza, z lepszym USG będę musiała szukać chyba w Katowicach. Mam ogromną nadzieję, że nie wszystko jest przesądzone i że wiele może się zmienić. Dziękuję za wsparcie i historie z happy endem.
A pytanie do dziewczyn, które miały połówkowe: miałyście pobieraną znowu krew? Bo ja miałam tylko USG, nawet szyjki nie sprawdził.
Rozumiem. Trzymam kciuki, żeby wszystko się unormowało. ❤️
Nie miałam pobieranej krwi pod badania, jedynie robiłam standardowo morfologię i mocz. Lekarz sprawdził mi szyjkę przez usg dopochwowe, 39mm, uznał, że piękna i kazał zakończyć przyjmowanie progesteronu.
Dziewczyny, jak tam nastroje przed nadchodzącą krzywą cukrową? 😅 jutro zaczynam 23 tydzień ciąży, wchodząc tym samym w 6 miesiąc 🤯 i mam zamiar jakoś na początku lutego ją strzelić. Z racji io już mialam takie badanie, nie jest takie straszne jak o nim mówią, tylko to siedzenie przez 2 godziny jest męcząceshikaka86 lubi tę wiadomość
👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Krew pobiera się tylko do pierwszych prenatalnych właśnie na Pappe. Na pozostałych już tego nie robią.
Ja dzisiaj dostałam skierowanie na krzywą, ale w poprzednich ciążach nie sprawiła mi ona żadnych trudności. Wręcz się dziwiłam, że wszyscy mnie tak straszyli, spodziewałam się najgorszego, szłam tam przerażona, a mnie to wcale nie ruszyło. 😅🤷🏼♀️ Także liczę, że teraz będzie tak samo.shikaka86, Hedgehog lubią tę wiadomość
-
Ja miałam krzywą w pierwszym trymestrze robioną bo mi wyszła podwyższona glukoza z krwi, do przeżycia, najgorzej było tak z 30 minut po wypiciu bo mnie strasznie mdliło, a jak zwymiotujesz to trzeba na nowo wypić glukozę, więc walczyłam że sobą dzielnie. Idę 05.02 do mojej diabetolog na kontrolę i po skierowanie na krzywą.
-
Mi jedna endokrynolog zaleciła zrobić krzywą w 10 tc, ale sama przyznała, że to tak dodatkowo, bo glukozę miałam 82. Mój endokrynolog powiedział, że pod żadnym pozorem nie robić, bo to mega obciąża wątrobę i wystarczy zrobić w połowie ciąży i tak robię. Nie mam skierowania, idę prywatnie, więc zrobię kiedy mi będzie pasować. Też mnie przeraża wstawanie o 7 rano👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Nowa_Ola wrote:Mi jedna endokrynolog zaleciła zrobić krzywą w 10 tc, ale sama przyznała, że to tak dodatkowo, bo glukozę miałam 82. Mój endokrynolog powiedział, że pod żadnym pozorem nie robić, bo to mega obciąża wątrobę i wystarczy zrobić w połowie ciąży i tak robię. Nie mam skierowania, idę prywatnie, więc zrobię kiedy mi będzie pasować. Też mnie przeraża wstawanie o 7 rano
No ja niestety miałam glukozę na czczo jakoś 95 chyba i ogólnie to chciała mi zapodać insulinę, na co się nie zgodziłam i powiedziałam, że po 1 to mogę spróbować z dietą, a po 2 ze muszę powtorzyc badanie i wysłała mnie na krzywą... I weź się tu słuchaj lekarza. Na szczęście się to nie odbiło na dziecku 🙄 No a ogólnie to ona ma super opinie... krzywą będę robić w luxmedzie, ale nawet mając w pakiecie to muszę mieć skierowanie 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2024, 21:59
-
Ja też mam skierowanie w luxmedzie, ale idę prywatnie do bloku obok, bo mam tam panią od pobierania krwi fajną i w razie co jestem obok domu. Nie chce mi się po prostu jechać na Warszawę, a to dużo nie kosztuje👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Witaj Kama89.!
Z racji IO krzywą robiłam ok.10tc. Cukry były w normie. W poniedziałek mam połówkowe więc pewnie dostanę skierowanie na ponowne badanie. Nie łudzę się, że tym razem będzie dobrze. W poprzednich dwóch ciążach miałam cukrzycę ciążową. Na szczęście udało się dietą utrzymać cukry.
Badanie nie jest takie straszne, chociaż ostatnim razem pielęgniarka rozrobiła mi glukozę w lodowatej wodzie. Słabo się rozpuściła i zgrzytała mi między zębami.01.2007🩵
09.2014🩷
04.2017🩵
06.2024🩷 -
Dziewczyny, w Kappahl (ale ten zwykły, nie Newbie) jest promocja 3 za 2 na body i legginsy z bawełny prążkowanej. Czytam w necie, ze jest to super jakość, w dodatku rosną z dzieckiem i warto kupić. Są kolory i rozmiary do wyboru.
Kaktusowa, Domi_95, Nowa_Ola lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja już po wizycie, 344g zdrowego chłopka, nawet udało się złapać buziaka na 3D ❤️ Kolejna wizyta 22.02 i to będą połówkowe 😊
Kfiatuszek666, Domi_95, Kaktusowa, Coffeebreak, Nowa_Ola, agnieszkallo, Kokosankaa, Katt, Magdak-51, Emimo, shikaka86 lubią tę wiadomość
-
Coffeebreak wrote:Miałam pojedyncze ubranka z KappAhl i faktycznie jakość była doskonała.
Ostatnio w Lidlu były też bardzo ładne komplety unisex , głównie z bohaterami Disneya. Kupiłam pierwsze spodenki dla malucha nie wiedząc jeszcze wtedy jaka płeć 😅
Niestety narazie to są ciągle glownie długie rękawy i spodnie.
Spokojnie jeszcze miesiąc i można będzie robić letnia wyprawkę wiem że ciężko się powstrzymać. Ewentualnie brać już na jesień. Wtedy rozmiar 68-74 powinien być ok.
Jednak narazie polecam nie szaleć za bardzo i może wybrać sobie coś innego z listy do kupienia?
No co Ci mogę powiedzieć, dlatego zaczęłam kompletowanie wyprawki od apteki 😂 dzis przyjechała paczka. A w Kapphalu wzięłam 3 komplety, w końcu piszą w listach wyprawkowych, żeby body ze 2-3 szt na długi i tak samo polspiochy albo leginsy mieć.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2024, 13:21
-
Pogoda latem w Polsce bywa kapryśna, także zdecydowanie długie komplety mieć również trzeba.
Dzisiaj też jest promocja w H&M -15% dla klubowiczów premium. Ja tam trochę zamówiłam, ale uwielbiam ciuszki z h&m i chłopięce od nich zdecydowanie są w moim guście, także nie mogłam się powstrzymać. 💙 -
nick nieaktualny
-
Coffee, powiedz to mojej mamie, która już przygotowała całą pakę ubrań dla Małego, pierwszy wnuk w rodzinie 🤣🤣 Nie kupuje ubranek dopóki jej szaleństwo się nie skończy, bo obawiam się właśnie mieć potem wszystkiego za duzo na te małe rozmiary
Kfiatuszek666, Kaktusowa lubią tę wiadomość
👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵