X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia1988 wrote:
    Dziewczyny a myślałyście o pobraniu krwi pępowinowej przy porodzie?

W ogóle nie biorę tego pod uwagę

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia9 wrote:
    Body kopertowe na początek są chyba najlepsza opcją. I sama zamierzam kupić tylko parę szt body i to właśnie tylko kopertowe. Resztę będę dokupować na bieżąco. Mam trochę rzeczy z mojej 2 latki choć ona urodziła się w październiku i te początkowe rozmiary mogą być za ciepłe ale wszystko się okaże jaka będzie pogoda.

Dziewczyny dziś czuje się fatalnie. Boli mnie głowa do tego stopnia że jest mi nie dobrze, kręci mi się w głowie. Położyłam się bo niej jestem w stanie dziś funkcjonować.

No właśnie mnóstwo mam tak mówi, a dla mnie body kopertowe to było przekleństwo 😂 Szlag mnie trafiał z zapinaniem tego wszystkiego, jeszcze nigdy nie mogłam na biegu dojść ładu który nap do którego :p

age.png

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia1988 wrote:

Mój mąż ogarniał ten temat, uznał, że to absolutnie nie ma sensu, więcej szkody niż pożytku. W skrócie, najważniejszy minus to szybkie odcięcie pępowiny, a dużo lepiej jest dla noworodka, gdy odcina się ją później, bo pomaga mu ona w tych pierwszych chwilach poza brzuchem mamy. Podobno negatywne skutki szybkiego odcięcia pępowiny są o wiele gorsze niż ewentualne plusy z tej krwi pępowinowej. Pamiętam, że mówił też o tym, że ilość tej krwi jest niewielka i w razie choroby często jest jej za mało. Jeśli coś pomieszałam to wybaczcie, dopytam go potem. Tak czy siak nie decydujemy się na to :)

Kasia1988 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2024, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    s

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2024, 15:07

• Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    Jak wasze kręgosłupy dziewczyny? Ja dwa dni temu dłużej posiedzialam (tak 3h)i do teraz mi.plexy nie dają żyć pomimo ćwiczeń. Wczoraj aż leżałam na podłodze i prawie płakałam z boku. Starszak mnie kocykiem nakrywał 😅 Nie wiem jak miałabym wysiedzieć 8h przy kompie. Jak dobrze być w domu.... Pomyśleć że dopiero końcem lutego chciałam iść na zwolnienie

Ja pracuje i wczoraj mnie tak plecy bolały, że myślałam że nie wysiedzę do końca 😕 ale to w sumie w pierwszy raz, do tej pory było ok. Jak tak dalej mnie będą plecy bolały w pracy to będę gadać żeby mi jakąś piłkę do siedzenia załatwili albo coś. Może pozwolą mi więcej z domu pracować, bo np dzisiaj leżę sobie w laptopem w łóżku na poduszce ciążowej i jest ok 😁 poza tym to w weekend podczas spaceru mnie plecy bolały i musiałam 2 razy siadać i odpoczywać, ale spacer 7km, więc taki całkiem daleki

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • agnieszkallo Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2024, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy drugim porodzie oddaliśmy krew pępowinową do publicznego banku. Teraz też na własny użytek nie będziemy pobierać.

Mam kupione body kopertowe do szpitala, ale pewnie szybko pójdą w odstawkę. Nie znoszę ich. Denerwuje mnie zapinanie. W naszej przychodni i tak do ważenia rozbiera się dziecko ze wszystkich ubranek i zdejmuje pieluszkę. Lekarz jak bada to też prosi o rozebranie do pieluchy, bo ogląda też skórę dziecka. Ja wolę bodziaki wkładane przez głowę z napami na ramieniu.

Co do firm to kupiliśmy ubranka w H&M, smyku, 5.10.15, takko, Lidlu, sinsay i na vinted. Starszym też kupujemy w tych sklepach. Jak wszędzie raz lepsze jakościowo, raz gorsze.

01.2007🩵
    09.2014🩷
    04.2017🩵
    06.2024🩷
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie pobolewa kręgosłup, ale tylko jak za długo poleżę na kanapie, o dziwo od krzesła biurowego mnie nie boli. Ja idę na l4 od marca, co prawda nie będą zachwyceni, ale chciałabym się już skupić na wyprawce, ćwiczeniach dla kobiet w ciąży i odpoczynku. Najlepiej bo laska z zarządu z Austrii myślała, że będę pracować do 2 tygodni przed porodem, potem gdzieś przeczytała, że podobno w Polsce bierze się 10 tygodni przed porodem I 10 tygodni po i już się wraca do pracy 😅😅 ogólnie cyrk, uświadomiłam ją, że jest całkowicie inaczej. Co do krwi z pępowiny to my się nie zdecydujemy.

age.png
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://wyprawkowo.com

Ktoś z tej strony np kupował coś? Ładniutkie rzeczy mają.

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shikaka jak tam ? Byłaś na konsultacji u drugiego lekarza ? Jak samopoczucie ?

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    https://wyprawkowo.com

Ktoś z tej strony np kupował coś? Ładniutkie rzeczy mają.

Ja mam właśnie pełno stron pozapisywanych na instagramie, ale muszę poczytać opinie. O tej stronce nie słyszałam niestety nic

age.png
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    Też nie biorę pod uwagę tej krwi pepinowej

Kopertowe są suuuper. Wogole to polecam mieć nawet w większym rozmiarze przynajmniej 1 szt.
    Mega wygoda np u lekarza a wiadomo chodzi się na bilanse,kontrolę, szczepienia nie tylko przy infekcji.
    Zamiast rozbierać dziecko do pieluszki to wystarczy rozpiąć 3 napy i już można dziecko osłuchać.

Zrobiłam sobie koszyk w aptece. 300zl pyklo z lekkością a jeszcze smoczków butelek i akcesoriów nie dorzuciłam 😅 masakra...
    Ogólnie to oświeciło mnie że jeszcze tylko 3,5 miesiąca 😱 jakiś stressior poczułam.

Jak wasze kręgosłupy dziewczyny? Ja dwa dni temu dłużej posiedzialam (tak 3h)i do teraz mi.plexy nie dają żyć pomimo ćwiczeń. Wczoraj aż leżałam na podłodze i prawie płakałam z boku. Starszak mnie kocykiem nakrywał 😅 Nie wiem jak miałabym wysiedzieć 8h przy kompie. Jak dobrze być w domu.... Pomyśleć że dopiero końcem lutego chciałam iść na zwolnienie

Mnie koszyk w aptece wyniósł tysiaka 🤣 ale mam w nim wszystko co z listy włącznie z 2 paczkami pampersów, poza laktatorem.

• AEGO Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia1988 wrote:
    Ja polecam zapisaną relację o tym na insta mama.i.stetoskop, ostatnio to właśnie było poruszane.

age.png
  • Domi_95 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile opakowań kupujecie podpasek poporodowych i majtek poporodowych?
    Ja kupiłam 3 opakowania po 10 sztuk na dzień podpasek poporodowych i 3 opakowania na noc.
    I 3 opakowania (czyli 6 sztuk) majtek poporodowych z horizon.

Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2024, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2024, 15:07

Domi_95 lubi tę wiadomość

• Paatka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia1988 wrote:

Nie i nie polecam. To w znacznym stopniu marketing, coś co tylko daje nadzieję, a nie coś co faktycznie niesie pomoc.

H&M ma super jakość. Uwielbiam. Ale w Pepco i Sinsay też kupuję (akurat częściej w tym drugim). Bo faktycznie dzieciaki z tych ciuszków wyrastają ekspresowo i nawet te gorsze jakościowo ciuszki nie zdążą się zniszczyć. A jak już przyjdzie do rozszerzania diety, gdzie jeśli zdecydujecie się na BLW i często powstają plamy nie do sprania, to te tanie ciuszki tańsze będą docenione jeszcze bardziej. 😅
    Jakbyście coś planowały w Sinsay kupić, to łapcie jeszcze dodatkowy kod -10% : plc9fp6gnl

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Kessa Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    No właśnie mnóstwo mam tak mówi, a dla mnie body kopertowe to było przekleństwo 😂 Szlag mnie trafiał z zapinaniem tego wszystkiego, jeszcze nigdy nie mogłam na biegu dojść ładu który nap do którego :p
    No dzisiaj tak tu na forum czytałam, że one wcale nie sa takie fajnie, a wręcz nerwicy można przy nich dostać 🤣🙈

meggie94 lubi tę wiadomość

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi body kopertowe dobrze sprawdziły się przez pierwszy tydzień. Kiedy się jeszcze trochę bałam, nie miałam wprawy, bo nie miałam do czynienia wcześniej z małymi dziećmi. Później już też się wkurzałam. To zapinanie tylu napów doprowadzało mnie do szału. 😅 Ale mąż za to chętniej je zakładał.
    Przy drugiej córce już ich wcale nie używaliśmy. Teraz też nie kupuję. 🙊
    Ale na start dla początkujących rodziców, którzy mają w sobie jakieś obawy o tą maleńką, wiotką główkę to uważam, że jak najbardziej są ok. 🙂

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuje trochę body kopertowych, trochę motylkowych, pajace na napy/zamek :) To nasze pierwsze dziecko, trochę się boję przebierania na początku, więc wolę kopertowe, a potem kolejne rozmiary już wg tego co mi się bardziej będzie sprawdzało :)

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Anuska94 Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2024, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałyście jakieś listy na necie z wyprawką dla malucha po szpitalu czyli już jak będzie w do domu?Bo nie wiem czy czegoś nie pomine.

• Kaatii Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weszłam z zamiarem zapytania czy was też tak kręgosłup boli, ale widzę że temat już został poruszony :D ja dzisiaj poruszam się jak kaleka, mogę kucać lub przekręcać na boki, ale nie ma opcji, żeby pochylić się do przodu. Miałam problem, żeby skarpetki założyć 🙈 w jaki sposób można sobie ulżyć? Próbowałam delikatnego rozciągania i bujania się na piłce i nie pomogło, mąż ma spróbować mi to rozładować, chociaż nie wiem jak mu to wyjdzie jak nie mogę się na brzuchu położyć 😅

👧❤️ 19.06.24
‹‹ 192 193 194 195 196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ