X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • agnieszkallo Ekspertka

Wysłany: 29 lutego 2024, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    Ale serio wykreślacie imiona bo ktoś w rodzinie już takiego użył? Nawet o tym nie pomyślałam i faktycznie młody będzie miał takie imię jak jedno dziecko z rodziny.
    Odrzucam imiona z pokolenia moich dzieci. Nie chcę żeby było potem: Natalka, ale która? Od Marka czy Ireny?
    Utrzymujemy częsty kontakt i drażniło by mnie to.

01.2007🩵
    09.2014🩷
    04.2017🩵
    06.2024🩷
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas będzie Aleks. 💙
    Zależało mi na imieniu krótim, które z nikim mi się nie kojarzy, podoba się nam wszystkim i nie występuje zbyt często.
    Dla córek też wybierałam tymi kategoriami i uwielbiam ich imiona. ❤️

Nowa_Ola, agnieszkallo lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Riptide Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy wybrane już jakiś czas temu, będzie Anielka 💗 Nie kojarzy nam się z nikim, nie znamy żadnej dziewczynki o tym imieniu, a niedawno okazało się, że moja praprababcia miała tak na imię - babcia mnie uświadomiła, bo tego nie wiedziałam. Ja nigdy nie myślałam o tym imieniu, zawsze myślałam, że będzie mała Jadzia, ale mój mąż zaczął mówić do brzuszka "aniołku", mówił też, że to taki nasz dar z nieba, no i od aniołka szybko przeszedł do Anielki i zaczęło mi się podobać. A teraz już sobie nie wyobrażam innego imienia 😊

Kokosankaa, Coffeebreak, Nowa_Ola, Kaktusowa, agnieszkallo, Anuska0907, Andzia2519 lubią tę wiadomość

• Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riptide wrote:
    Mamy wybrane już jakiś czas temu, będzie Anielka 💗 Nie kojarzy nam się z nikim, nie znamy żadnej dziewczynki o tym imieniu, a niedawno okazało się, że moja praprababcia miała tak na imię - babcia mnie uświadomiła, bo tego nie wiedziałam. Ja nigdy nie myślałam o tym imieniu, zawsze myślałam, że będzie mała Jadzia, ale mój mąż zaczął mówić do brzuszka "aniołku", mówił też, że to taki nasz dar z nieba, no i od aniołka szybko przeszedł do Anielki i zaczęło mi się podobać. A teraz już sobie nie wyobrażam innego imienia 😊

Moja koleżanka nazwała córkę Anielka po swojej babci, która niestety umarła jak ona była w ciąży. Bardzo słodka historia, a ich Anielka jest fajnym grzecznym dzieckiem, więc dobrze mi się to imię kojarzy 😊

Riptide, agnieszkallo lubią tę wiadomość

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katt, nawet jeśli będzie miał w klasie kilku Nikodemów to trudno. Ja mam na imię Kasia, w klasie miałam 5 Kasiek poza mną, nie wspominam tego jakoś źle. Ja przeżyłam to i on przeżyje :D Aleksandrów w każdym roczniku też jest kilku w szkole, a żaden z tego powodu nie wydaje się cierpieć :)

Piękne te imiona macie wybrane! Gabriel to był również mój wybór dla chłopca, ale mąż nie chciał Gabriela :( Bardzo podoba mi się też imię Marcel/Marceli, Wojtek, Adam, ale to wszystko moi uczniowie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2024, 11:45

Anuska0907 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Riptide Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    Moja koleżanka nazwała córkę Anielka po swojej babci, która niestety umarła jak ona była w ciąży. Bardzo słodka historia, a ich Anielka jest fajnym grzecznym dzieckiem, więc dobrze mi się to imię kojarzy 😊

🥰🥰🥰

• Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałam dla chłopca Jan, dla dziewczynki jeszcze trwają negocjacje.

Powiem Wam, ze od kilku dni mam w głowie jazdę bez trzymanki, nie wiem co się dzieje. W sobotę jakoś czułam obniżenie nastroju, ale pogoda była ładna i jakoś dzień minął. W niedzielę przyszła rodzina na obiad i pokłóciłam się chyba ze wszystkimi przy stole. Pół poniedziałku płakałam. Niby wtorek i środa było lepiej, a dziś od rana znów źle się czuję psychicznie. Nic mnie nie cieszy, nie mam ochoty na nic i jakaś zdenerwowana jestem. Najchętniej nie wychodzilabym z łóżka i tylko płakała. Nie wiem czy to hormony czy jak, ale pierwszy raz w ciąży odczuwam takie obniżenie nastroju.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2024, 11:57

• Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas miał być Leon, a będzie w końcu Leonard, zdrobnienie dokładnie takie samo, czyli Leo, Leoś 😊 mieszkamy za granicą, w Polsce by nam było pewnie trudniej wybrać imię, bo byśmy mieli większy wybór, np mi się bardzo podoba imię Hubert, ale tu by wymawiali Ubehh więc absolutnie odpada 😂 kiedyś mówiliśmy że jak będziemy mieć synka to będzie Witek, ale po pierwsze znajomi tak nazwali synka, co by mi akurat bardzo nie przeszkadzało, bardziej to że znowu- za granicą by mówili Łitol co brzmi okropnie 😂

U nas w rodzinie dużo osób ma takie same imiona, np córka mojej siostry ma na imię tak jak nasza kuzynka, córka innej kuzynki tak samo jak ja, imiona dzieci też się gdzieś powtarzają. Moim zdaniem jak się komuś podoba jakieś imię, to nie ma co patrzeć na to że jest już „zajęte”. Tak samo z popularnymi imionami, ja tam mam gdzieś czy imię jest popularne czy nie, ważne że mi się podoba i tyle 😊 koleżanka nazwała synka Antek jak był niby wysyp Antków i się mocno wahała, ale jest jedynym Antkiem w przedszkolu, też jedynym wśród bliższych i dalszych znajomych, więc moim zdaniem nie ma się tym co sugerować. Za moich czasów w szkole co drugi chłopak to był Michał albo Piotrek i nikomu to nie przeszkadzało 😊

My byśmy mieli na pewno trudniejszy wybór gdyby miała nam się urodzić dziewczynka- mi się podobało imię Liliana, ale jakoś tak bez przekonania, mężowi Helenka, co u mnie odpada przez szaloną ciotkę Helcie. Potem mi się podobało Leonia, ale jak synek będzie Leonard to już odpada. Na końcu stanęło na Julii, tylko mąż jest Julek, więc z jednej strony dziwnie Julek i Julka, ale z drugiej strony by była córeczka tatusia 😊

I jeszcze co do pierścionków- ja zawsze zdejmuję na noc, jakoś nie wyobrażam sobie spać w biżuterii, takie są też zalecenia jubilerów i póki co oba mi normalnie wchodzą na palec. A jak mi spuchną palce czy coś, to przestanę nosić. Ta koleżanka od Antka to po pierwszej ciąży już nigdy nie założyła obrączki, bo jej palce spuchły na stałe

Nowa_Ola, Coffeebreak lubią tę wiadomość

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężki wybór z imionami, mi się teraz podoba Aleksander to znowu mąż mowi, że Kwaśniewski i to tak. No to powiedziałam, że każde imię ktoś już kiedyś nosił, a lepiej porównywać do Aleksandra Wielkiego 😅 No i fajnie jak imię za granicą tez łatwo wymówić, my mamy polskie nazwisko i jak mąż jedzie za granicę to zawsze przekręcają nazwisko jak go przedstawiają 😅 może mnie natchnie po porodzie 😅

Katt lubi tę wiadomość

age.png
  • Natka9106 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jeśli potwierdzi się na kolejnej wizycie dziewczynka to chyba będzie Maja, narzeczony wybrał i ja w sumie już się z tym imieniem oswoiłam, bo początkowo nigdy bym go nie zaproponowała. 😂😂😂
    Jeśli jednak będzie chłopak to będzie Oskar.
    Jeśli chodzi o nastroje ciążowe to mnie niezmiennie ogarnia strach przed porodem, boję się tego że jest to tak dynamiczna sytuacja że może się wydarzyć wszystko, albo że zabraknie mi siły i dziecku coś się stanie. Ostatnio nawet płakałam narzeczonemu z tego powodu. 🥲🥲🥲

I jeszcze pytanie z innej beczki. Twardnieje mi brzuch kilka razy dziennie, chce rozpocząć branie regularnie magnezu. W mojej aptece nie było akurat magne b6 forte i pani mi dała Magnefar. Bierze go któraś z was? W ulotce pisze że brać w porozumieniu z lekarzem, ale patrząc po składzie nie ma tam jakiś dziwnych rzeczy innych niż w magne b6.
    Ale i tak trochę się cykam.

• Katt Ekspertka

Wysłany: 29 lutego 2024, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Ciężki wybór z imionami, mi się teraz podoba Aleksander to znowu mąż mowi, że Kwaśniewski i to tak. No to powiedziałam, że każde imię ktoś już kiedyś nosił, a lepiej porównywać do Aleksandra Wielkiego 😅 No i fajnie jak imię za granicą tez łatwo wymówić, my mamy polskie nazwisko i jak mąż jedzie za granicę to zawsze przekręcają nazwisko jak go przedstawiają 😅 może mnie natchnie po porodzie 😅

Dokładnie tak! Aleksander Wielki - też tak to argumentuje. A później mówiłam że jak będzie dziewczynka do Helena Trojańska 🤪 i u nas był też warunek męża że imię ma być "międzynarodowe" tj łatwe do wymówienia zagranicą.
    A to że się rocznikowo powtarzają to trzeba być na to gotowym, ja też byłam druga lub trzecią Kasią w klasie.

Nowa_Ola lubi tę wiadomość

• Saimi Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas miał być Jaś :) bo obstawialiśmy chłopca heh
    dla dziewczynki było kilka propo ale po polowkowych jak wracaliśmy do domu to ostatecznie wybraliśmy Alicja. Taka nasza wyczarowana dziewczynka :)

Mój nastrój różny, przeważnie mam chwilę załamania raz w tyg i wyje bez większego powodu, potem mam wyrzuty, że tak chciałam dziecko a teraz wymyślam, że muszę leżeć i nic zrobić nie mogę, nic przygotować i ciągle muszę liczyć na innych i im życie tym utrudniam.

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Katt, nawet jeśli będzie miał w klasie kilku Nikodemów to trudno. Ja mam na imię Kasia, w klasie miałam 5 Kasiek poza mną, nie wspominam tego jakoś źle. Ja przeżyłam to i on przeżyje :D Aleksandrów w każdym roczniku też jest kilku w szkole, a żaden z tego powodu nie wydaje się cierpieć :)

Piękne te imiona macie wybrane! Gabriel to był również mój wybór dla chłopca, ale mąż nie chciał Gabriela :( Bardzo podoba mi się też imię Marcel/Marceli, Wojtek, Adam, ale to wszystko moi uczniowie :D

Mój najstarszy syn ma na imię Marcel🥰

Nowa_Ola lubi tę wiadomość

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem tak, ja mam rzadkie imię, w całej szkole podstawowej byłyśmy we 2 z takim imieniem tylko, w gimnazjum tak samo, a w liceum byłam jedyna, na studiach byłyśmy na roku 2. Jakie mam wnioski? Niby spoko, że mam unikatowe imię i jako dorosła osoba to doceniam, ale jako dziecko wolałabym mieć pospolitę imię. Co do nastrojów to ja w niedzielę zrobiłam akcję mężowi, że za głośno wzdycha 😅😅 i że pewnie nie chce się mu ze mną isc na spacer I dlatego tak wzdycha i cała akcja, łzy mi leciały ogromne, histeria... ręce mu opadły i wziął mnie do kawiarni to mi przeszło 🤣

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z nastrojami jest bardzo podobnie. Rano budzę się uśmiechnięta, a potem zdarzy mi się wyć bóg wie czego. Mam też dużo myśli, czy na pewno sobie poradzimy. Staram się unikać zgromadzeń rodzinnych, spotkań z niektórymi osobami, bo słuchanie tych wszystkich rad tylko mnie irytuje. Nie dość, że każdy wie najlepiej, to dobija mnie to, że może faktycznie to ja nie mam wiedzy :/ Od poniedziałku szkoła rodzenia, mam nadzieję, że zajmę myśli :)

Kwiatuszku, pamiętaj, że ciąża to bardzo „dziwny” czas dla naszych emocji, pozwól sobie na nie, jeśli ich potrzebujesz. Jeśli czujesz, że to idzie w złą stronę, to nie bój się prosić o pomoc 💕

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lutego 2024, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    s

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2024, 11:30

• Kaatii Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nadal problem z imieniem, dla chłopca było aż za dużo mocnych kandydatów, a dla dziewczynki pustka. Na razie mamy w planach Alicję, natomiast zastanawiam się czy nie jest zbyt popularne, że może średnio pasuje do nazwiska, że podoba mi się głównie w pełnej wersji, a nie w formie zdrobnionej. W każdym razie wymyślam za dużo problemów, a mój mąż odrzuca wszelkie „stare” imiona jak chociażby Helena, że to zbyt „ciotkowe”. I nie rozumie, że dla kolejnego pokolenia jest to normalne imię i właśnie wybranie imienia popularnego w naszych rocznikach może potem brzmieć dziwnie. Problemy pierwszego świata 😂

👧❤️ 19.06.24
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    To ja chyba jestem dziwna bo lubię rady 😅 nawet nieproszone 😅
    U mnie nastrojów i humorów brak ale czuję się za to bardzo brzydka w tej ciąży. Obiektywnie nie mam podstaw bo cera czy włosy ok ale czuję się jak niechlujna zaniedbana słonica 🤷🏻‍♀️

Ja tak miałam na początku, ale umówiłam się do fryzjera, kupiłam parę nowych ciuchów i od razu lepiej 😊 jeszcze razem z mężem się ładnie ubraliśmy i poszliśmy do restauracji, małe rzeczy a potrafią wiele zmienić w samopoczuciu 😊

Ja za to jestem w ciąży absolutną oaza spokoju, nic mnie nie stresuje, nic mnie nie denerwuje, chill na maxa 😎 podczas wyjazdu porobiły mi się odciski na nogach, to mi to nawet nie przeszkadzalo, teraz jestem chora, ale nic się nie przejmuje, siedzę na zwolnieniu i się lenię, kupujemy mieszkanie i będziemy się przeprowadzać, to też zamiast standardowo wymyślać czarne scenariusze co może pójść nie tak, to się cieszę, mam przeczucie że wszystko będzie dobrze i tyle. Serio jestem tak wyluzowana jak nigdy 😂

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do imion, to teraz tak się sama do siebie śmieję, bo mój Jasiek, umówił się z Ryśkiem i Antkiem, żeby iść na boisko pograć w piłkę, a mają po 8-9 lat
    ekipa zgrana 😂😂😂

Kaktusowa, Nowa_Ola lubią tę wiadomość

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    To ja chyba jestem dziwna bo lubię rady 😅 nawet nieproszone 😅
    U mnie nastrojów i humorów brak ale czuję się za to bardzo brzydka w tej ciąży. Obiektywnie nie mam podstaw bo cera czy włosy ok ale czuję się jak niechlujna zaniedbana słonica 🤷🏻‍♀️

Seriooo :D ja dostaje szału jak słyszę „nie jedz tego, bo jesteś w ciąży” a chce zjeść coś w stylu makaron z pieczarkami 🙈 Albo „zobaczysz jak się urodzi”, „korzystaj ze spokoju póki możesz”, „nie kupuj pieluch innych niż tetrowe”, „wózek nie może być czarny bo jak trumna wygląda”, „a po co dziecko miałoby jeździć tyłem w foteliku, co za bzdury”, „ja tam pępek przemywałam spirytusem”, „herbatkę koperkowa kup koniecznie bo się przyda”, „trzeba obowiązkowo karmić piersią, to najlepsze co może być” i inne, które zdarzyło mi się usłyszeć, powodują we mnie chęć mordu 🙈🙈🙈 Staram się to ignorować i powoli robię to coraz lepiej, ale jak mam słabszy dzień to potrafi mnie to wyprowadzić z równowagi 😅 Nie mówiąc już o straszeniu porodem jakie to trudne, ciężkie, bolesne, straszne i na końcu tekst „ale dostaniesz dzidziusia i o wszystkim zapomnisz!” 🤯 Świadomie podjęłam decyzję o dziecku, świadomie rezygnuje z „wygodnego” życia w jakimś stopniu, nie mam 16 lat i nie wpadłam, tylko starałam się latami 🙈

Kokosankaa, Kfiatuszek666 lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
‹‹ 230 231 232 233 234 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ