X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Skarbek001 Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś znów noc nieprzespana więc czuję się ledwo przytomna, nasilił mi się ból spojenia i żadnej pozycji wygodnej nie mogłam znaleźć. W dodatku mój bobas ostatnio jakoś bardziej ruchliwy że te kopniaki takie bolesne już są nawet niekiedy. A co do libido to u mnie zerowe🫣 Jeśli chodzi o zgagę to nawet nie wiem co to jest bo nigdy nie miałam i dopóki co nadal nie mam. Ale za to anemia mi się daje we znaki bo kręci mi się w głowie i robi mi się słabo w ciągu dnia, biorę już 400 mg żelaza, ostatnio bardzo mi hemoglobina w dół poleciała. Chciałabym zasnąć i obudzić się w lipcu😅 Całą ciążę przeszłam bardzo łaskawie ale teraz na końcówce już sobie trochę ponarzekam😄

age.png
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam dzisiaj maila z Rossmanna z pampersami do odbioru - informacja o oliwce nigdy nie dotarła 🤷‍♀️

Dziewczyny, co z leków dla maluszka planujecie kupić? Robię właśnie koszyk z apteki i mam witaminę D oraz pedicetamol. Coś jeszcze przyda się w pierwszym miesiącu?

👧❤️ 19.06.24
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaatii wrote:
    Ja dostałam dzisiaj maila z Rossmanna z pampersami do odbioru - informacja o oliwce nigdy nie dotarła 🤷‍♀️

Dziewczyny, co z leków dla maluszka planujecie kupić? Robię właśnie koszyk z apteki i mam witaminę D oraz pedicetamol. Coś jeszcze przyda się w pierwszym miesiącu?

Mam tylko Wit D ,nie widzę potrzeby żeby kupić teraz jakiś lek, bo w jakim celu? Nic nie podasz noworodkowi bez konsultacji z pediatrą, paracetamol przyda się dopiero przy szczepieniach, takie jest moje zdanie. Może sól fizjologiczna do oczyszczania noska, jak jeszcze nie masz, woda morska? Może jakiś lek na kolki? Ale dziewczyny niech się wypowiedzą, jaki polecają, sama chętnie się dowiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2024, 17:42

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • agnieszkallo Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Planuję kupić witaminę D (vigantol), sól fizjologiczną, wodę morską(disnemar baby), espumisan i gaziki. Przed szczepieniami zakupię czopki i syrop z paracetamolem (ale nie pedicetamol, bo moje dzieci nim pluły i wymiotowały). Sodę mam cały czas w domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2024, 17:48

01.2007🩵
    09.2014🩷
    04.2017🩵
    06.2024🩷
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam czopki Paracetamol Farmina, kupię jeszcze witaminę d i SabSimplex na kolki, sól fizjologiczną i nic więcej nie kupuję. Wyszłam z założenia, że czopki w razie co się przydadzą, gdyby dziecko w środku nocy zaczęło mi gorączkować, to mu podam. Nic innego bez konsultacji z pediatrią i tak nie podam, więc nie kupuję. :)

Skarbku, a jakie to żelazo łykasz? 400mg to bardzo dużo, jeśli na takiej dawce hemoglobina spada, to chyba trzeba zmienić lek. Ja najpierw łykałam 80mg Tardyferonu, ale hemoglobina spadała. Dostałam 200 mg Sorbifer i jest o wiele lepiej. To znaczy, o wiele lepiej się czuję, skończyły się krwawienia z nosa, potrafię się wyspać i mam energię. Jutro idę na morfologię, to zobaczę jak moja hemoglobina, bo ostatnio miałam 10,6. Przyjmuje to żelazo bardzo sumiennie, rano i wieczorem, rano 4 godziny po Letroxie a 3 godziny po magnezie, wieczorem 3 godziny po magnezie. Lekarz mówił, że to bardzo ważne, żeby się dobrze wchłaniało.

A co do przytulanek to fakt, ten etap już ogranicza możliwości, ale libido nadal szaleje, więc korzystamy dopóki daję radę fizycznie 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2024, 18:03

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola korzystaj ile się da, takie masaże też dobrze wpływają na późniejszy poród, a jeszcze czerpiesz z tego przyjemność, to tylko korzystać ile się da😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2024, 18:40

Nowa_Ola lubi tę wiadomość

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Andzia2519 Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do leków kupiłam pedicetamol i kupię witaminę D + DHA w jakichś kroplach / syropie, żeby można było strzykawką dawkować. Nigdy w życiu nikomu nie aplikowałam czopków i póki co jakoś mnie do tego nie ciągnie :D Ale pewnie mi się zmieni, jak przyjdzie co do czego :)

• Skarbek001 Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola w 2 trymestrze brałam Sorbifer 200 mg dziennie, ale od 3 trymestru zaczęła mi hemoglobina spadać i jakby już ten Sorbifer to było za mało, lekarz mi dołożył teraz jeszcze inne żelazo i przez 15 dni mam taką kurację że łącznie 400 mg biorę, ale mam nadzieję że szybciutko się podniesie :) Dużo słyszałam o Sab Simplex ale gdzie je kupić jak w Pl są niedostępne? Ewentualnie są jakieś zamienniki?

age.png
  • Domi_95 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola koniecznie daj znać po wizycie co Twój dr powie na temat odstawiania magnezu. Też nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez niego. Swojego też zapytam na najbliższej wizycie.

Tydzień temu złożyliśmy łóżeczko, dziś komodę i nakładkę pod przewijak. Jutro planuje ja na spokojnie wyczyścić i pomału będę pakować torbę do szpitala, jedynie na sam koniec dorzucę ubranka dla małego bo mam zamiar je prać dopiero jak zrobi się ładniejsza pogoda żeby się nie kisiły w domu.
    Na grupie czerwcowej na fb już chyba 3 dziewczyny urodziły, więc stwierdziłam że trochę przyspieszę to pakowanie się w razie czego.

Z leków dla małego kupiłam wit d, paracetamol w czopkach, delicol na kolki, wodę morska do noska i sól fizjologiczną.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2024, 19:55

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarbku, to trzymam kciuki, żeby ta kuracja przyniosła efekty. Ta anemia bardzo dobija w ciąży. Ja zleciłam zakup SabSimplex mojemu tacie, bo bywa w Niemczech, więc kupi mi w aptece. Wiem, że jest grupa na fb i dziewczyny sprzedają, ale jakoś tak nie ufam i nie podałabym z nieznanego źródła. Zamiennikiem SabSimplex jest Espumisan dla dzieci. Różnica jest tylko w maksymalnym dawkowaniu na dobę. Wiele osób mówi, że SabSimplex jest przereklamowany. Cóż, ja liczę na to, ze nie będę musiała go używać 😂

Domi, dam znać ☺️

Ja dziś zrobiłam trochę porządków w sypialni, przeorganizowałam przestrzeń, żeby mieć miejsce na rzeczy dla malucha. Kupiłam dzisiaj też tę cudowną piankę Ginexid, ciekawe, czy faktycznie jest taka fenomenalna po porodzie

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzednich ciążach magnez odstawiałam od 35 tygodnia.

Co do apteki to: vigantol, paracetamol w czopkach (wolę syrop, bo można łatwiej dawkę dobrać, ale maluszki niestety często ulewają i podając syrop nie mamy pewności, że zdążył zadziałać, czopki natomiast wchłaniają się szybciej), sól fizjologiczną do higieny noska i oczu.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My czekamy na łóżeczko i przewijak, mam nadzieję że w tym tygodniu nam przyjdą to w weekend będziemy składać, musimy w weekend jechać jeszcze po szafę dla Małego bo w naszej garderobie jednak przez psa jest średnio sterylnie i wolę żeby ubranka Małego były w zamykanej szafie 😅 a właśnie Ola co do psa to ostatnio był u nas kuzyn z 2 letnia córeczką i początkowo mój pies się jej chyba bał, ignorował ją w każdym razie, a po jakiejś godzinie podszedł i polizał ją po uchu 🙈 w każdym razie ciekawa jestem jak zareaguje na nowego członka rodziny, oby dobrze bo rozpieszczony jest na maxa 🙈

age.png
  • agnieszkallo Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My od jutra zaczynamy odnawianie mieszkania więc dziś zagoniłam dzieci do przejrzenia zabawek, artykułów plastycznych i ich dzieł artystycznych. Zmęczyłam się jak nie wiem co. Najbardziej męczące było przeglądanie klocków LEGO. Ile tam innych skarbów znaleźli.....jutro jeszcze książki, gry, puzzle, tory i piłki do ogarnięcia.
    Ale pozbyliśmy się 2 worków. Muszę kupić tylko pudło na Duplo i gdzieś przechować je dla Małej.

01.2007🩵
    09.2014🩷
    04.2017🩵
    06.2024🩷
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dla malucha mam witaminę d, probiotyk, DHA, woda morska do noska, sól fizjologiczna i paracetamol w syropie. Kupie jeszcze może espumisan na wszelki wypadek.

Ja dziś byłam na IP. Calutki dzień od rana mam mega spięcia brzucha i łapią mnie skurcze, wzięłam w ciągu dnia już 2 nospy i magnez i pomagało na max godzinę i od nowa, wiec pojechaliśmy. Miałam farta, że akurat był mój lekarz na dyżurze. Na szczęście wszystko ok, szyjka 33mm długa zamknięta, blizna tez ładna nic się nie rozchodzi, mlody wazy już 2058 g 🙈 na ktg tez zapis ok, choć czułam skurcze w trakcie ktg to zapisywały się tylko do max 20 jednostek wiec na zapisie prawie wcale ich nie było widać. Mówił lekarz, że jeśli chce mogą mnie zostawić na obserwacji i dać kroplówkę z nospy, ale że jakiegoś bezpośredniego ryzyka żeby coś się działo nie widać, wiec mu powiedziałam że wracam do dziecka do domu. Umówiliśmy się żebym pobrała w domu nospe i magnez teraz przez 2 tyg do wizyty u niego i postarała się troszkę poleżeć odpocząć żeby się uspokoiło.

age.png

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    My czekamy na łóżeczko i przewijak, mam nadzieję że w tym tygodniu nam przyjdą to w weekend będziemy składać, musimy w weekend jechać jeszcze po szafę dla Małego bo w naszej garderobie jednak przez psa jest średnio sterylnie i wolę żeby ubranka Małego były w zamykanej szafie 😅 a właśnie Ola co do psa to ostatnio był u nas kuzyn z 2 letnia córeczką i początkowo mój pies się jej chyba bał, ignorował ją w każdym razie, a po jakiejś godzinie podszedł i polizał ją po uchu 🙈 w każdym razie ciekawa jestem jak zareaguje na nowego członka rodziny, oby dobrze bo rozpieszczony jest na maxa 🙈

Ooo słodziak! 😍 U mnie niestety nie ma styczności z małymi dziećmi. Mamy w rodzinie jedno dziecko 2 letnie, ale rodzice nie chcą nas nawet odwiedzić, bo „niebezpieczny pies” 🙃 Ostatnio przyszła wanienka i najpierw miał minę na zasadzie „matka, coś ty zamówiła, nie żartowałaś z tym dzieckiem, zabierz to” po czym chciał ją zjeść 🙈 Ale jestem dobrej myśli :)

Agnieszka, jako dziecko bardzo nie lubiłam tego segregowania zabawek 😅 wszystko było mi potrzebne

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Ja dla malucha mam witaminę d, probiotyk, DHA, woda morska do noska, sól fizjologiczna i paracetamol w syropie. Kupie jeszcze może espumisan na wszelki wypadek.

Ja dziś byłam na IP. Calutki dzień od rana mam mega spięcia brzucha i łapią mnie skurcze, wzięłam w ciągu dnia już 2 nospy i magnez i pomagało na max godzinę i od nowa, wiec pojechaliśmy. Miałam farta, że akurat był mój lekarz na dyżurze. Na szczęście wszystko ok, szyjka 33mm długa zamknięta, blizna tez ładna nic się nie rozchodzi, mlody wazy już 2058 g 🙈 na ktg tez zapis ok, choć czułam skurcze w trakcie ktg to zapisywały się tylko do max 20 jednostek wiec na zapisie prawie wcale ich nie było widać. Mówił lekarz, że jeśli chce mogą mnie zostawić na obserwacji i dać kroplówkę z nospy, ale że jakiegoś bezpośredniego ryzyka żeby coś się działo nie widać, wiec mu powiedziałam że wracam do dziecka do domu. Umówiliśmy się żebym pobrała w domu nospe i magnez teraz przez 2 tyg do wizyty u niego i postarała się troszkę poleżeć odpocząć żeby się uspokoiło.

O kurczę, pewnie najadłaś się strachu tymi skurczami. Dobrze, że wszystko w porządku 😘

meggie94 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    H

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2024, 12:46

• Emimo Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa Ola to tak jak ja. Jutro fryzjer wtorek USG piersi czwartek ginekolog
    Dziękuję Kochana za życzenia ♥️
    Nowa_Ola wrote:
    Domi, ja biorę też 400mg Magne b6 forte i to też wychodzi mi 2x2 rano i wieczorem. Zapytam w czwartek mojego kiedy muszę odstawić. Nie wiem jak bez magnezu będę funkcjonować 😅

Andzia, rozumiem co czujesz, emocjonalnie jestem po prostu często rozwalona z błahych powodów. A seks to jedna z nielicznych spraw, która mnie tak pozytywnie zaskoczyła w ciąży 😂 U mnie libido od samego początku bardzo wysoko 😁

Emimo, zazdroszczę tego, że nie znasz uczucia zgagi! ☺️ Też mam trochę do zrobienia jeszcze. W ogóle ten tydzień mam bardzo lekarzowy, usg piersi, onkolog i decyzja o biopsji czy teraz czy po porodzie, ginekolog. Ale skończy się super, bo baby shower 💙 A w majówkę składanie łóżeczka, pranie i pakowanie ☺️

Emimo, w ogóle widziałam, że miałaś urodziny! Wszystkiego najlepszego, kochana! 🎈 spóźnione, ale z serduszka 😁❤️

Nowa_Ola lubi tę wiadomość

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Emimo Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za życzenia. Czas zmienić wiek w stopce 🫣

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2024, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, czyli nic więcej nie dorzucam z apteki, sól fizjologiczną mam.
    Meggie, trzymam kciuki, żeby było już ok i nospa wystarczyla :)

Swoją drogą jak tak czytam to ja chyba będę w ciąży w nieskończoność, ani razu żadnych skurczy nie czułam, przez całą ciążę nie wzięłam ani jednej nospy, magnezu jakieś pojedyncze sztuki i też ostatni raz ze 2 miesiące temu 🙈 wizyta we wtorek, ciekawe jak lekarz oceni szyjkę ;)

meggie94 lubi tę wiadomość

👧❤️ 19.06.24
‹‹ 301 302 303 304 305 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ