Czerwcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Coffeebreak wrote:Sprawdziłabym zapach..wtedy najprościej rozpoznasz mocz. Nietrzymanie na tym etapie ciąży to już nic dziwnego niestety.
Prawidłowe wody są leciutko różowe ale nie wiem czy byłoby to widać na tak małej ilości. Jeśli żółtawe to obstawiam jednak mocz.
Ogólnie to noszenie wkładek zwiększa ilość wydzieliny i ryzyko infekcji. Nie polecam ich uzywac poza np ostatnim dniem okresu.
W ciąży to po prostu najlepiej jasne / białe majtki żeby widzieć jak cos się dzieje.
To nie siuski, ale różowe tez nie. Pachnie ładnie tzn standardowo.
Ja wkładek używam całe życie i nie wyobrażam sobie inaczej. Na okres podpaski, a potem w zależności od fazy cyklu wkladeczki grubsze albo cieńsze. Tylko w lato do sukienek używam mniej, ale tez zależy. A tak jak spodnie zakładam i miałabym nie mieć wkładki to aż fuj. Spodnie od razu do prania. Przecież zapach przejdzie… -
Też mam cały czas tak mokro, też zaliczyłam panikę, że to wody płodowe. Jutro mam zamiar zapytać o to gina. Wczoraj nawet mówiłam mężowi, że jestem świeżo po prysznicu, założyłam czyste majtki, zrobiłam siusiu przed ubraniem się, a dosłownie 15 min później majtki były mokre. Nie ma to zapachu, to nie jest mocz na 99%. Nie mam żadnej infekcji, znów mam bakterie i powtarzam, ale posiewy czyste, więc to żadna infekcja. Może to już po prostu taki etap 🤷♀️ Wkładkę zakładam jak wychodzę z domu, bo staram się unikać jak ognia, ginekolog mówił to samo co Coffee, że wkładki to idealne siedlisko bakterii, a w ciąży o infekcję nie problem. Zobaczę co jutro usłyszę, może lekarz sam wykona mi taki test, ciekawe
A co do koloru to nie wiem, bo uwielbiam czarne majtki i noszę praktycznie dzień w dzień czarne, 90% mojej szafy z bielizną to czerń, nawet bawełniane takie na czas ciąży kupiłam czarne 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2024, 18:13
👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Ono podobno jest podniesione tylko nisko ułożone , ale nie przodujące.Andzia2519 wrote:Ja ten tego... chyba bym ugryzła. A na pewno zwariowała. Trzymam kciuki, żeby się podniosło jakoś czy cos i żeby ktoś w szpitalu to zauważył jak przyjdzie co do czego.
-
Dziewczyny, przed chwilą w Wydarzeniach mówili o reanimacji noworodka, który zachorował na krztusiec 🫣 Udało się go uratować, całe szczęście. Podobno matka nie szczepiła się w ciąży i starszego dziecka też nie szczepiła, ale po tej akcji zmienia zdanie. Cieszę się, że przyjęłam tę szczepionkę w ciąży. Naprawdę dużo się słyszy o tym krztuścu.👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Dziewczyny pomału zaczynam pakować torbę i walizkę do szpitala.
Dodaję poniżej listę którą sobie zrobiłam. Piszcie o czym zapomniałam, a co może być zbędne.
Jednak zastanawiam się czy od razu do torby na porodówkę zabierać jakieś kosmetyki higieniczne i koszulę na przebranie po porodzie?
Lista do szpitala:
Karta ciąży, grupa krwi, wyniki badań itd.
Sala porodowa:
Dla mnie:
- koszula do porodu
- kapcie i ciepłe skarpetki,
- podpaski poporodowe
- majtki siateczkowe
- ręcznik kąpielowy i ręcznik mały
- klapki pod prysznic,
- podkłady
- woda, przekąski
- pomadka
- telefon, ładowarka
- gumka do włosów
Dla małego:
- rożek,
- pieluszka tetrowa/muslinowa/bambusowa
- ubranko (czapeczka, body, półśpiochy, pieluszka jednorazowa)
- mokre chusteczki
Oddział poporodowy
Dla mnie:
- Koszule do karmienia
- staniki do karmienia
- majtki siateczkowe
- podpaski poporodowe
- podkłady poporodowe na łóżko
- szlafrok,
- wkładki laktacyjne,
- papier toaletowy,
- kosmetyki (żel pod prysznic, szczoteczka, pasta itd.)
- ręcznik kąpielowy, mały ręcznik,
- kubek, sztućce
- nakładki jednorazowe na toaletę
- Laktator
- kapturki na brodawki
- Kompresy multi-mam, lanolina, femaltiker
- Pinka ginexid, tantum rosa, butelka do podmywania
- Szczotka do włosów
- Skarpetki, bielizna
Dla małego:
- kilka kompletów ubranek
- mokre chusteczki,
- krem pieluszkowy
- pieluszki wielorazowe
- Pieluszki jednorazowe
- podkłady do przewijania
- Smoczek, butelka
- kocyk
+ ubrania na wyjście dla mnie i małego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2024, 19:31
👩🏻 - 28 lat - PCOS
🧔🏻♂️ - 29 lat
Mama - 🐶
Starania od 04.2023 r.
09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)
05.10.2023 - ⏸️
🩵chłopiec🩵 -
Laski robi się poważnie... coraz bliżej poród 🙉 coś czuję, że z etapu martwienia się o dziecko przejdę do etapu schizowania o poród 😅
Coffee właśnie tamta wydzielina, którą wzięłam za wody płodowe nie miała ani żółtego koloru ani zapachu. W życiu bym nie pomyślała, że mógłby to być mocz.
-
Domi, na pierwszy rzut oka wszystko wygląda okej. Ja będę brać na pewno jakiś mały przedłużacz, bo nie wiem jak z gniazdkiem będzie, małą lampkę do kontaktu, żeby nie oświecać dużego światła w nocy, bo nie wiem jak z lampką nad łóżkiem, różnie bywa. Biorę papier toaletowy nawilżany i ręcznik papierowy, żeby był trochę mocniejszy niż zwykły papier, a w razie co będę mogła nim osuszyć krocze po kąpieli delikatniej niż ręcznikiem + przy okazji lepsza higiena. Kupiłam też jakiś zwykły kolektor pokarmu, bo podobno może dość mocno ciec mleko z drugiej piersi, gdy karmimy, a szkoda go tracić. Mam przygotowane niedrapki, które uważam za kompletnie niepotrzebne i głupie, ale położna kazała wziąć, nawet na stronie szpitala jest, to kupiłam paczkę 3 par za 8 zł w kiku żeby były. Do tego dorzuciłabym leki jakieś, które bierzesz na stałe, jeśli takie są. Wezmę też sobie ibuprofen i paracetamol, bo chyba ktoras z Was pisała, że warto mieć też swoje, bo jeśli przydarzy się CC, to lepiej regularnie brać, a jeśli nie ma się swoich to trzeba chodzić do położnych po tabletki. A i woda z korkiem niekapkiem, żeby nie trzeba było ciągle odkręcać i żeby się nie rozlało
Kaktusowa, u mnie jest tak samo, nie czuję żeby to był mocz. To taka, nie wiem, woda, jakby rozlać z butelki, bez zapachuDomi_95 lubi tę wiadomość
👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
A ile tych dużych podpasek pakujecie do szpitala? Ja mam paczkę 10 dużych z bella mama i 10 mniejszych z canpol, ale one jednak są mniejsze niż te bella mama. Myślę czy nie dokupić jeszcze jednej paczki i nie zostawić jej w domu. W teorii w razie co mąż może mi dokupić i już sama nie wiem ile tego wziąć👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Nowa_Ola wrote:A ile tych dużych podpasek pakujecie do szpitala? Ja mam paczkę 10 dużych z bella mama i 10 mniejszych z canpol, ale one jednak są mniejsze niż te bella mama. Myślę czy nie dokupić jeszcze jednej paczki i nie zostawić jej w domu. W teorii w razie co mąż może mi dokupić i już sama nie wiem ile tego wziąć
Spakowałam w sumie 3 opakowania. Dwa na dzień i jedno opakowanie takich większych na noc z canpola. (Z czego kilka sztuk włożyłam do torby do porodu, a resztę do walizki).
Nie wiem czy tyle będzie potrzebne, ale wolę mieć w razie czego.
W domu też planuje naszykować mężowi podpaski poporodowe, podkłady, wkładki laktacyjne itd. żeby miał w jednym miejscu jakby czegoś miało mi braknąć.Nowa_Ola lubi tę wiadomość
👩🏻 - 28 lat - PCOS
🧔🏻♂️ - 29 lat
Mama - 🐶
Starania od 04.2023 r.
09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)
05.10.2023 - ⏸️
🩵chłopiec🩵 -
nick nieaktualny
-
Kupcie sobie te paseczki lakmusowe. Jak będzie Wam się wydawało, że to wody to wkładacie sobie ten paseczek do pochwy, jeśli zabarwi się na czarno to wody płodowe wiem bo miałam takie paseczki ze szkoły rodzenia w pierwszej ciąży i tak właśnie tez mi w szpitalu sprawdzali czy to wody
Coffeebreak, shikaka86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Coffeebreak wrote:Kaktusowa mocz też ma różne natężenie koloru 🤷🏻♀️ to nie jest takie proste do rozróżnienia niestety 🤷🏻♀️
Nowa_Ola też wolę ciemniejszą bieliznę ale w ciąży na kupiłam sobie trochę jasnej.
Kfiatuszek bo to tak działa. Im częściej nosisz wkładki tym więcej masz wydzieliny i wydaje się że musisz je nosić. A wystarczy przestać i pochwa się ureguluje. To w dzień. A w nocy najlepiej całkiem bez bielizny spać. Wkładki i płyny do higieny intymnej to dwa koszmarne wynalazki.Kaktusowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Coffeebreak wrote:Hmm to nie wiem ale mi nie kazali brać ibumu po tamtym porodzie. Tylko paracetamol pozwolili 🤷🏻♀️
Wszędzie gdzie nie sprawdzisz są informacje ze podczas KP można paracetamol i ibuprofen.
Bardziej dziwi mnie, że chcecie brać własne tabletki przeciwbólowe do szpitala, u nas jak była potrzeba położna dawała w kroplowce 🤷🏼♀️