X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 14 maja 2024, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pakujecie do szpitala witaminę d? Bo ja w sumie wzięłam tylko Linomag z takich pielęgnacyjnych

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Andzia2519 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2024, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nie, jakby było źle, to chyba w szpitalu podadzą... Też nie ma co pakować pół apteki i domu :)

16.10.2023 - dwie kreseczki :)
    18.06.2024 - 2800g szczęścia zwanego Gabrysiem
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 14 maja 2024, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie zastanawiam się, bo niby ta witamina D jest od pierwszego dnia życia 😅

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Andzia2519 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2024, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie przez pierwsze kilka dni i tak dzieciątko ma nasze witaminki itd chyba. Ja bym nie brała do szpitala, niech facetom będzie lżej przy noszeniu toreb :)

• Domi_95 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2024, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie biorę witaminy d3 do szpitala. A bierzecie sól fizjologiczną i waciki jalowe?

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Skarbek001 Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2024, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wczoraj na wizycie ciśnienie szalało, najpierw wyszło mi 160/90, później lekarz zmierzył znowu i spadło do ok. 150, a pod koniec wizyty zmierzył trzeci raz i miałam ok. 146. Wiem że to ciśnienie było spowodowane wizytą i stresem z nią związanym. Kazał mi brać Dopegyt 3 razy dziennie, ale dziś mierzyłam ciśnienie cały dzień i mam takie,
    Wczoraj 20:00 128/74
    Dzisiaj 8:30 121/72
    14:00 114/70
    19:00 126/71

Wysłałam mu te wyniki i napisał żeby brać ten dopegyt. Zastanawiam się czy to jakaś profilaktyka czy w ogóle brać aż 3 razy skoro dziś ciśnienie było ok.

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2024, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Ja spakowałam 4 sztuki tych wielorazowych (2 horizon, 2 bocioland czy coś) i jedne bawełniane i skarpetki, po podobno po cc można odczuwać zimno, a ja nie lubię zimna :D

Dokładniej to po znieczuleniu w kręgosłup, telepie z zimna jakby się było na Antarktydzie 🙈

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2024, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    A pakujecie do szpitala witaminę d? Bo ja w sumie wzięłam tylko Linomag z takich pielęgnacyjnych

Dla malucha? Nieee, w domu dopiero będę podawać 😊

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2024, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:
    Nie biorę witaminy d3 do szpitala. A bierzecie sól fizjologiczną i waciki jalowe?

Również nie, z takich produktów pielęgnacyjnych do szpitala nic Wam nie trzeba, ewentualnie krem pod pieluszkę a i na to różnie patrzą położne

Domi_95 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Andzia2519 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2024, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:

U mnie na stronie szpitala piszą o chusteczkach nawilżonych i kremie do pupy. Przypuszczam, że sól i waciki muszą mieć, ale kurcze, teraz mi zabiłaś ćwieka i też nie wiem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2024, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    y

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2024, 12:52

• Katt Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2024, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja majtki mam wielorazowe z Horizona i z Canpola, do szpitala biorę po jednym opakowaniu, ale w domu zostają jeszcze opakowania każdego po jednym. Odłożone z instrukcją, że w razie potrzeby są do dowiezienia. Jednorazowych nie brałam bo położne mówiły, że właśnie są sztuczne i strzelają im gumki i więcej z nimi problemu.
    Z rzeczy dla dzieciaczka mam na liście ze szpitala "Chusteczki higieniczne dla niemowląt lub duże waciki" więc postawiłam na nawilżane żeby nie cudować z wodą w szpitalu bo nie wiem jak będzie. Dodatkowo krem pod pieluszkę to mam zielony Linomag. I to by było na tyle.
    Laktatora nie biorę bo go nawet jeszcze nie mam, smoczki mam awaryjne w domu ale do szpitala raczej nie biorę. Muszę jeszcze dokupić te kapturki laktacyjne, osłonki czy jak tam to się nazywa ale nie mam pojęcia jak to wygląda z rozmiarami i czy w ogóle coś to pomoże. Są na liście więc wezmę.

• Domi_95 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2024, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak to wyglada w szpitalu jezeli chodzi o ubieranie dziecka. Czy np na noc przebiera sie typowo w piżamkę/pajacyk, a na dzień np spodenki i bodziaki?
    Jest to moje pierwsze dziecko i dla mnie jest to czarna magia.

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 14 maja 2024, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarbek001 wrote:
    Mi wczoraj na wizycie ciśnienie szalało, najpierw wyszło mi 160/90, później lekarz zmierzył znowu i spadło do ok. 150, a pod koniec wizyty zmierzył trzeci raz i miałam ok. 146. Wiem że to ciśnienie było spowodowane wizytą i stresem z nią związanym. Kazał mi brać Dopegyt 3 razy dziennie, ale dziś mierzyłam ciśnienie cały dzień i mam takie,
    Wczoraj 20:00 128/74
    Dzisiaj 8:30 121/72
    14:00 114/70
    19:00 126/71

Wysłałam mu te wyniki i napisał żeby brać ten dopegyt. Zastanawiam się czy to jakaś profilaktyka czy w ogóle brać aż 3 razy skoro dziś ciśnienie było ok.

Skarbek ciężko coś doradzić. Ja byłam w szpitalu z powodu cisnienia i mierzyli mi przez 4 dni po 4 razy dziennie (bez leków) i w związku z tym, że było w normie to nie muszę brać leków. Muszę tylko kontrolować cisnienie 3 razy dziennie, póki co w normie.

Co do ubierania dziecka w szpitalu to tam gdzie mam rodzić dają wszystko ( od ubranek po pieluchy). Położna kazała mi zabrać rzeczy tylko dla siebie, a dla dziecka na samo wyjście że szpitala.

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2024, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:
    Dziewczyny a jak to wyglada w szpitalu jezeli chodzi o ubieranie dziecka. Czy np na noc przebiera sie typowo w piżamkę/pajacyk, a na dzień np spodenki i bodziaki?
    Jest to moje pierwsze dziecko i dla mnie jest to czarna magia.

Ja nie przebierałam, znaczy przebrałam tam kolejnego dnia malucha w nowe ciuszki, ale nie przebierałam tak jak w domu że piżamka na noc a na dzień co innego, w szpitalu będę używać tylko pajacyków 😊

Domi_95 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 14 maja 2024, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na stronie szpitala jest napisane, że trzeba wziąć krem pod pieluszkę, więc spakowałam Linomag. Soli ani kompresów itp nie biorę, witaminę d w takim razie też zostawiam w domu. Czyli tak naprawdę dla Małego jedynie ubranka (mój szpital nie zapewnia) rożek, ręcznik, pieluchy tetra + bambus (mam to wszystko na liście szpitalnej do zabrania), pampersy i chusteczki. Smoczek biorę, bo położna na szkole rodzenia mówiła, że lepiej mieć niż nie mieć. Biorę też butelkę jedna malutka 120 ml, bo boję się o to kp po cc. Laktator jednak zostawię w domu, mąż dowiezie jak coś.

Położna na szkole rodzenia mówiła, że najlepiej ubierać dziecko w pajace, bo oni będą mu badać poziom bilirubiny i czasem będą to robić np. w nocy, a w pajacu wystarczy odpiąć dół i mają dostęp do stopki, a przy polspiochach trzeba je zdjąć, dziecko się rozbudza itp. Więc biorę 4 pajace 56, 2 bodziaki, 2 polspiochy, do tego 1 zestaw na 62 w razie gdyby 56 było na styk. Nie biorę jakiegoś specjalnego ubranka na wyjście, po prostu ubiorę go w to, co zostanie mi czyste, najwyżej mąż dowiezie. Naszykuje sobie też kieckę jakąś na wyjście, zostawię w domu, mąż dowiezie.

Do cc jesteśmy ubierane w koszulę jakąś szpitalną, prawda? Kiedy można ją zmienić? Dopiero po pionizacji, tak? 🙈

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • agnieszkallo Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2024, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem nastawiona na kp. Udało się z trójką więc liczę, że i z czwartym się uda. U mnie akurat karmienie trwały rok, półtora i dwa lata. Uważam jednak, że nie ma co się zmuszać czy biczować, że nie wychodzi. Każdy ma prawo karmić jak chce i nic nikomu do tego.
    Nigdy nie używałam laktatora więc nawet go nie mam.
    Do szpitala zabieram wilgotne chusteczki, krem pod pieluszkę, smoczki i awaryjnie butelkę(dokarmialam mm gdy maluszek musiał leżeć pod lampami).
    Jeśli chodzi o ubranka to przebierałam wtedy gdy była potrzeba: zabrudzone ubranko, mokre po ulaniu albo od pokarmu albo właśnie rano.

01.2007🩵
    09.2014🩷
    04.2017🩵
    06.2024🩷
  • Katt Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2024, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ubranek mam przygotowane na po porodzie zestaw body + pajacyk, czapeczka i niedrapki i dodatkowo 3 takie zestawy na pobyt. I mam naszykowane ubranka na wyjście ale jeśli zostanie coś z tych szpitalnych to specjalnie na przejechanie w samochodzie nie będę przebierać. Dla siebie na wyjście naszykowałam leginsy i koszulkę ale w sumie sukienka byłaby wygodniejsza.

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2024, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    U mnie na stronie szpitala jest napisane, że trzeba wziąć krem pod pieluszkę, więc spakowałam Linomag. Soli ani kompresów itp nie biorę, witaminę d w takim razie też zostawiam w domu. Czyli tak naprawdę dla Małego jedynie ubranka (mój szpital nie zapewnia) rożek, ręcznik, pieluchy tetra + bambus (mam to wszystko na liście szpitalnej do zabrania), pampersy i chusteczki. Smoczek biorę, bo położna na szkole rodzenia mówiła, że lepiej mieć niż nie mieć. Biorę też butelkę jedna malutka 120 ml, bo boję się o to kp po cc. Laktator jednak zostawię w domu, mąż dowiezie jak coś.

Położna na szkole rodzenia mówiła, że najlepiej ubierać dziecko w pajace, bo oni będą mu badać poziom bilirubiny i czasem będą to robić np. w nocy, a w pajacu wystarczy odpiąć dół i mają dostęp do stopki, a przy polspiochach trzeba je zdjąć, dziecko się rozbudza itp. Więc biorę 4 pajace 56, 2 bodziaki, 2 polspiochy, do tego 1 zestaw na 62 w razie gdyby 56 było na styk. Nie biorę jakiegoś specjalnego ubranka na wyjście, po prostu ubiorę go w to, co zostanie mi czyste, najwyżej mąż dowiezie. Naszykuje sobie też kieckę jakąś na wyjście, zostawię w domu, mąż dowiezie.

Do cc jesteśmy ubierane w koszulę jakąś szpitalną, prawda? Kiedy można ją zmienić? Dopiero po pionizacji, tak? 🙈

Zaskoczyłaś mnie, że masz ręcznik na liście do szpitala dla malucha, raczej w większości teraz maluchów się nie kąpie 😊

Na cc jesteś w fartuszku operacyjnym. Mnie po cc jak przywiozły na salę moją ubierały w koszulę moją i zmieniały mi podkłady. Przed pionizacją pomagały mi założyć majtki i podkład w majtki, wcześniej byłam chyba bez jak dobrze pamiętam tylko miałam podwinięta koszulę bo tak im było łatwiej zmieniać mi podkład na znieczuleniu. Pamiętam jak musiałam podpierać się na łokciach i postarać się podnieść biodra 🙈😅

age.png

age.png
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 14 maja 2024, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:

Ja mam to samo spakowane, tylko bez ręcznika dla dziecka - nawet nie mam czegoś takiego kupionego, pieluchy w ilości milion sztuk będą uniwersalne do takich celow.
    Mam spakowane 4 gotowe zestawy ubranek wraz z pieluszką, podpisane jaki to rozmiar i do tego oddzielnie do torby wezmę kilka sztuk już luzem na przebranie. Mąż będzie dowoził w razie czego.
    Wszystkie rzeczy do wyparzenia leżą w jednym miejscu i to też zadanie dla męża by to ogarnąć jak będziemy się zbierać do szpitala. Teraz nie chcę tego robić, bo przecież mogę urodzić za 4 tyg i będą te rzeczy nieświeże.
    Do spakowania mam jeszcze kosmetyczkę, ale to wymaga wycieczki do rossmanna 😅

Pakujecie się do szpitala w walizkę czy torbę? Lepiej jedną dużą walizkę czy np małą walizkę i małą torbę? Jakoś tak nie wiem co będzie łatwiejsze w obsłudze.

👧❤️ 19.06.24
‹‹ 336 337 338 339 340 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ