Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 14 maja, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pakujecie do szpitala witaminę d? Bo ja w sumie wzięłam tylko Linomag z takich pielęgnacyjnych

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

Ona: niedoczynność tarczycy, io
    On: ZZSK

age.png
  • Andzia2519 Ekspertka

Wysłany: 14 maja, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nie, jakby było źle, to chyba w szpitalu podadzą... Też nie ma co pakować pół apteki i domu :)

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 14 maja, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie zastanawiam się, bo niby ta witamina D jest od pierwszego dnia życia 😅

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

age.png
  • Andzia2519 Ekspertka

Wysłany: 14 maja, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie przez pierwsze kilka dni i tak dzieciątko ma nasze witaminki itd chyba. Ja bym nie brała do szpitala, niech facetom będzie lżej przy noszeniu toreb :)

• Domi_95 Autorytet

Wysłany: 14 maja, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie biorę witaminy d3 do szpitala. A bierzecie sól fizjologiczną i waciki jalowe?

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Skarbek001 Ekspertka

Wysłany: 14 maja, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wczoraj na wizycie ciśnienie szalało, najpierw wyszło mi 160/90, później lekarz zmierzył znowu i spadło do ok. 150, a pod koniec wizyty zmierzył trzeci raz i miałam ok. 146. Wiem że to ciśnienie było spowodowane wizytą i stresem z nią związanym. Kazał mi brać Dopegyt 3 razy dziennie, ale dziś mierzyłam ciśnienie cały dzień i mam takie,
    Wczoraj 20:00 128/74
    Dzisiaj 8:30 121/72
    14:00 114/70
    19:00 126/71

Wysłałam mu te wyniki i napisał żeby brać ten dopegyt. Zastanawiam się czy to jakaś profilaktyka czy w ogóle brać aż 3 razy skoro dziś ciśnienie było ok.

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 14 maja, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Ja spakowałam 4 sztuki tych wielorazowych (2 horizon, 2 bocioland czy coś) i jedne bawełniane i skarpetki, po podobno po cc można odczuwać zimno, a ja nie lubię zimna :D

Dokładniej to po znieczuleniu w kręgosłup, telepie z zimna jakby się było na Antarktydzie 🙈

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 14 maja, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    A pakujecie do szpitala witaminę d? Bo ja w sumie wzięłam tylko Linomag z takich pielęgnacyjnych

Dla malucha? Nieee, w domu dopiero będę podawać 😊

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 14 maja, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:
    Nie biorę witaminy d3 do szpitala. A bierzecie sól fizjologiczną i waciki jalowe?

Również nie, z takich produktów pielęgnacyjnych do szpitala nic Wam nie trzeba, ewentualnie krem pod pieluszkę a i na to różnie patrzą położne

Domi_95 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Andzia2519 Ekspertka

Wysłany: 14 maja, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:

U mnie na stronie szpitala piszą o chusteczkach nawilżonych i kremie do pupy. Przypuszczam, że sól i waciki muszą mieć, ale kurcze, teraz mi zabiłaś ćwieka i też nie wiem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    y

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października, 12:52

• Katt Ekspertka

Wysłany: 14 maja, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja majtki mam wielorazowe z Horizona i z Canpola, do szpitala biorę po jednym opakowaniu, ale w domu zostają jeszcze opakowania każdego po jednym. Odłożone z instrukcją, że w razie potrzeby są do dowiezienia. Jednorazowych nie brałam bo położne mówiły, że właśnie są sztuczne i strzelają im gumki i więcej z nimi problemu.
    Z rzeczy dla dzieciaczka mam na liście ze szpitala "Chusteczki higieniczne dla niemowląt lub duże waciki" więc postawiłam na nawilżane żeby nie cudować z wodą w szpitalu bo nie wiem jak będzie. Dodatkowo krem pod pieluszkę to mam zielony Linomag. I to by było na tyle.
    Laktatora nie biorę bo go nawet jeszcze nie mam, smoczki mam awaryjne w domu ale do szpitala raczej nie biorę. Muszę jeszcze dokupić te kapturki laktacyjne, osłonki czy jak tam to się nazywa ale nie mam pojęcia jak to wygląda z rozmiarami i czy w ogóle coś to pomoże. Są na liście więc wezmę.

• Domi_95 Autorytet

Wysłany: 14 maja, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak to wyglada w szpitalu jezeli chodzi o ubieranie dziecka. Czy np na noc przebiera sie typowo w piżamkę/pajacyk, a na dzień np spodenki i bodziaki?
    Jest to moje pierwsze dziecko i dla mnie jest to czarna magia.

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 14 maja, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarbek001 wrote:
    Mi wczoraj na wizycie ciśnienie szalało, najpierw wyszło mi 160/90, później lekarz zmierzył znowu i spadło do ok. 150, a pod koniec wizyty zmierzył trzeci raz i miałam ok. 146. Wiem że to ciśnienie było spowodowane wizytą i stresem z nią związanym. Kazał mi brać Dopegyt 3 razy dziennie, ale dziś mierzyłam ciśnienie cały dzień i mam takie,
    Wczoraj 20:00 128/74
    Dzisiaj 8:30 121/72
    14:00 114/70
    19:00 126/71

Wysłałam mu te wyniki i napisał żeby brać ten dopegyt. Zastanawiam się czy to jakaś profilaktyka czy w ogóle brać aż 3 razy skoro dziś ciśnienie było ok.

Skarbek ciężko coś doradzić. Ja byłam w szpitalu z powodu cisnienia i mierzyli mi przez 4 dni po 4 razy dziennie (bez leków) i w związku z tym, że było w normie to nie muszę brać leków. Muszę tylko kontrolować cisnienie 3 razy dziennie, póki co w normie.

Co do ubierania dziecka w szpitalu to tam gdzie mam rodzić dają wszystko ( od ubranek po pieluchy). Położna kazała mi zabrać rzeczy tylko dla siebie, a dla dziecka na samo wyjście że szpitala.

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 14 maja, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:
    Dziewczyny a jak to wyglada w szpitalu jezeli chodzi o ubieranie dziecka. Czy np na noc przebiera sie typowo w piżamkę/pajacyk, a na dzień np spodenki i bodziaki?
    Jest to moje pierwsze dziecko i dla mnie jest to czarna magia.

Ja nie przebierałam, znaczy przebrałam tam kolejnego dnia malucha w nowe ciuszki, ale nie przebierałam tak jak w domu że piżamka na noc a na dzień co innego, w szpitalu będę używać tylko pajacyków 😊

Domi_95 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 14 maja, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na stronie szpitala jest napisane, że trzeba wziąć krem pod pieluszkę, więc spakowałam Linomag. Soli ani kompresów itp nie biorę, witaminę d w takim razie też zostawiam w domu. Czyli tak naprawdę dla Małego jedynie ubranka (mój szpital nie zapewnia) rożek, ręcznik, pieluchy tetra + bambus (mam to wszystko na liście szpitalnej do zabrania), pampersy i chusteczki. Smoczek biorę, bo położna na szkole rodzenia mówiła, że lepiej mieć niż nie mieć. Biorę też butelkę jedna malutka 120 ml, bo boję się o to kp po cc. Laktator jednak zostawię w domu, mąż dowiezie jak coś.

Położna na szkole rodzenia mówiła, że najlepiej ubierać dziecko w pajace, bo oni będą mu badać poziom bilirubiny i czasem będą to robić np. w nocy, a w pajacu wystarczy odpiąć dół i mają dostęp do stopki, a przy polspiochach trzeba je zdjąć, dziecko się rozbudza itp. Więc biorę 4 pajace 56, 2 bodziaki, 2 polspiochy, do tego 1 zestaw na 62 w razie gdyby 56 było na styk. Nie biorę jakiegoś specjalnego ubranka na wyjście, po prostu ubiorę go w to, co zostanie mi czyste, najwyżej mąż dowiezie. Naszykuje sobie też kieckę jakąś na wyjście, zostawię w domu, mąż dowiezie.

Do cc jesteśmy ubierane w koszulę jakąś szpitalną, prawda? Kiedy można ją zmienić? Dopiero po pionizacji, tak? 🙈

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

age.png
  • agnieszkallo Ekspertka

Wysłany: 14 maja, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem nastawiona na kp. Udało się z trójką więc liczę, że i z czwartym się uda. U mnie akurat karmienie trwały rok, półtora i dwa lata. Uważam jednak, że nie ma co się zmuszać czy biczować, że nie wychodzi. Każdy ma prawo karmić jak chce i nic nikomu do tego.
    Nigdy nie używałam laktatora więc nawet go nie mam.
    Do szpitala zabieram wilgotne chusteczki, krem pod pieluszkę, smoczki i awaryjnie butelkę(dokarmialam mm gdy maluszek musiał leżeć pod lampami).
    Jeśli chodzi o ubranka to przebierałam wtedy gdy była potrzeba: zabrudzone ubranko, mokre po ulaniu albo od pokarmu albo właśnie rano.

01.2007🩵
    09.2014🩷
    04.2017🩵
    06.2024🩷
  • Katt Ekspertka

Wysłany: 14 maja, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ubranek mam przygotowane na po porodzie zestaw body + pajacyk, czapeczka i niedrapki i dodatkowo 3 takie zestawy na pobyt. I mam naszykowane ubranka na wyjście ale jeśli zostanie coś z tych szpitalnych to specjalnie na przejechanie w samochodzie nie będę przebierać. Dla siebie na wyjście naszykowałam leginsy i koszulkę ale w sumie sukienka byłaby wygodniejsza.

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 14 maja, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    U mnie na stronie szpitala jest napisane, że trzeba wziąć krem pod pieluszkę, więc spakowałam Linomag. Soli ani kompresów itp nie biorę, witaminę d w takim razie też zostawiam w domu. Czyli tak naprawdę dla Małego jedynie ubranka (mój szpital nie zapewnia) rożek, ręcznik, pieluchy tetra + bambus (mam to wszystko na liście szpitalnej do zabrania), pampersy i chusteczki. Smoczek biorę, bo położna na szkole rodzenia mówiła, że lepiej mieć niż nie mieć. Biorę też butelkę jedna malutka 120 ml, bo boję się o to kp po cc. Laktator jednak zostawię w domu, mąż dowiezie jak coś.

Położna na szkole rodzenia mówiła, że najlepiej ubierać dziecko w pajace, bo oni będą mu badać poziom bilirubiny i czasem będą to robić np. w nocy, a w pajacu wystarczy odpiąć dół i mają dostęp do stopki, a przy polspiochach trzeba je zdjąć, dziecko się rozbudza itp. Więc biorę 4 pajace 56, 2 bodziaki, 2 polspiochy, do tego 1 zestaw na 62 w razie gdyby 56 było na styk. Nie biorę jakiegoś specjalnego ubranka na wyjście, po prostu ubiorę go w to, co zostanie mi czyste, najwyżej mąż dowiezie. Naszykuje sobie też kieckę jakąś na wyjście, zostawię w domu, mąż dowiezie.

Do cc jesteśmy ubierane w koszulę jakąś szpitalną, prawda? Kiedy można ją zmienić? Dopiero po pionizacji, tak? 🙈

Zaskoczyłaś mnie, że masz ręcznik na liście do szpitala dla malucha, raczej w większości teraz maluchów się nie kąpie 😊

Na cc jesteś w fartuszku operacyjnym. Mnie po cc jak przywiozły na salę moją ubierały w koszulę moją i zmieniały mi podkłady. Przed pionizacją pomagały mi założyć majtki i podkład w majtki, wcześniej byłam chyba bez jak dobrze pamiętam tylko miałam podwinięta koszulę bo tak im było łatwiej zmieniać mi podkład na znieczuleniu. Pamiętam jak musiałam podpierać się na łokciach i postarać się podnieść biodra 🙈😅

age.png

age.png
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 14 maja, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:

Ja mam to samo spakowane, tylko bez ręcznika dla dziecka - nawet nie mam czegoś takiego kupionego, pieluchy w ilości milion sztuk będą uniwersalne do takich celow.
    Mam spakowane 4 gotowe zestawy ubranek wraz z pieluszką, podpisane jaki to rozmiar i do tego oddzielnie do torby wezmę kilka sztuk już luzem na przebranie. Mąż będzie dowoził w razie czego.
    Wszystkie rzeczy do wyparzenia leżą w jednym miejscu i to też zadanie dla męża by to ogarnąć jak będziemy się zbierać do szpitala. Teraz nie chcę tego robić, bo przecież mogę urodzić za 4 tyg i będą te rzeczy nieświeże.
    Do spakowania mam jeszcze kosmetyczkę, ale to wymaga wycieczki do rossmanna 😅

Pakujecie się do szpitala w walizkę czy torbę? Lepiej jedną dużą walizkę czy np małą walizkę i małą torbę? Jakoś tak nie wiem co będzie łatwiejsze w obsłudze.

👧❤️ 19.06.24
‹‹ 336 337 338 339 340 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ